The Hobbit

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana ReBolt, 08.03.2004.

 1. Lobotomy

  Lobotomy Käyttäjä

  Liittynyt:
  04.01.2006
  Viestejä:
  893
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse ärsyttää nykyään toimintaleffoissa jatkuvasti viljeltävät "sankarit selvityy säkällä" kohtaukset. Tässäkin leffassa niitä viljeltiin aivan liikaa (spoilertageissa). Nämä tuntuvat minusta lähinnä käsikirjoituksen tai ohjauksen kyvyttömyydeltä. Tuolla tavalla voidaan lisätä minkälaisia kohtauksia tahansa elokuvaan ilman, että sen tarvii olla mitenkään järkevä. Samalla katoaa sankarin sankaruus tai kyvykkyys. Kirjan lukemisesta on pitkä aika, mutta muistaakseni siinä ei tuollaisiin sorruta.
  - Bilbo tippuu vuoren sisällä örkin/hiiden kanssa tapeltuaan rotkoon ja sattuu tipahtamaan sienien päälle.
  - Koko lössi laskee vuoren sisällä mäkeä sillan palalla, tippuu rotkoon, sillan pala jarruttaa tippumista juuri ennen pohjaa olemalla vain sattumalta sopivan kokoinen rotkon seinien välissä.
  - Hukkien kaatamat puut kaatuvat toisia puita kohti ja kääpiöt pääsevät hyppäämään puusta toiseen.
  - Kotkat saapuva juuri sillä sekunnilla, kun ensimmäiset kääpiöt tippuvat puusta.
  - Puolet seurueesta osuvat sattumalta sopivaan koloseen kivijättiläisen ja vuoren väliin ja välttävät murskaantumisen.

  Lisäksi ärsytti suunnattomasti
  Kun peikot saa Bilbon kiinni ja uhkaa repiä sen kappaleiksi, heittää koko kääpiöjoukko aseet maahan. Seuraavassa kuvassa puolet porukasta on vartaassa ja puolet odottavat vuoroaan. Mikä johtaja antautuu porukkansa kanssa syötäväksi yhden hobitin takia?
  Eikä siinä vartaassa näyttänyt olevan kovin kuuma, vaikka peikko sitä kärsivällisesti pyöritti. Ei edes partakarva kärähtänyt.

  Leffan parasta antia oli juuri täällä haukuttu alkupuoli sekä bilbon ja klonkun kohtaaminen. Hobittilasta lähdön jälkeen toimintaa oli liikaa ja se oli hölmösti ohjattua. Kääpiöistä oli tehty liian ihmismäisiä, eivät tuntuneet omalta rodultaan. Hieman pettymys kokonaisuudessaan.
   
 2. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 828
  Saadut tykkäykset:
  301
  Lähtökohta oli kuitenkin toinen, eli LOTR-trilogian kohdalla haasteena oli kirjojen juonenkäänteiden mahduttaminen leffaan ilman että katsoja hengästyy, kun taas tässä venyttämällä venytetään, jotta saadaan yhdestä kirjasta kolme pitkää leffaa. Mä haluaisin nähdä supistetun version, josta leikataan ainakin puoli tuntia pois. ;)
   
 3. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  No kai se on pettymys, jos lähtee katsomaan jotain toimintafantasiaa kun kyseessä on lapsellinen satu ja sellaiseksi kirjoitettu. Itseänikin tuo ärsyttää siinä määrin, etten todellakaan lähde katsomaan. Toiminta/seikkailuleffojen helmasynti. Kuten totesit, kyvyttömyyttähän tuo tosiaan.

  Se mikä huvittaa tämän leffan arvosteluissa, on tuo ensi-iltahypelisä. Vaikka elokuva ei selvästikään miellyttänyt, ja siinä oli selkeitä puutteita, on kyseessä aina kuitenkin vain "lievä" tai "pieni" pettymys vaikka kuitenkin oli myös "vuoden odotetuin elokuva". :D Vanhat opit maksetusta ilosta pätevät edelleen jne.
   
 4. SpiderJerusalem

  SpiderJerusalem Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.01.2008
  Viestejä:
  1 017
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onneksi moinen lapsellinen kyvyttömyys ei koske Expendablesin kaltaisia mestariteoksia.

  Tämähän on genren perusteita, joko sen hyväksyy tai ei. Vai alatko haukkua esim. Raiders of the Lost Ark:ia kyvyttömäksi, vaikka leffa näitä samoja asioita viljeleekin?

  Hobittia koskien nuo asiat olivat jo lähdeteoksessa.
   
 5. Lobotomy

  Lobotomy Käyttäjä

  Liittynyt:
  04.01.2006
  Viestejä:
  893
  Saadut tykkäykset:
  0
  Raiders of Lost Ark:ista ei kyllä tule samanlaisia mieleen. Muutenkin Raiderissa osataan nauraa myös itselleen eikä kohtauksia tuoda esille muka-vakavana jatkuvasti. Jossain Indiana Jones leffassa taisi olla säkällä selviämisiä, mutta ohjauksessa oli asia otettu huomioon ja hyvän säkän tajuaminen näkyi myös dr. Jonesin reaktioissa.
  Jos juoksee pelotta ja epäröimättä 100 örkin läpi tappen ne kaikki hienolla miekan sivalluksella sankarimusiikin pauhatessa taustalla, ei tilanteesta saa lopulta selvitä puhtaan säkän takia. Ja jos näin käy, niin ei kukaan sankari pysty ohittamaan tilannetta vain olan kohautuksella. Aivan kuin sankari olisi suunnitellut toteuttaessaan kaiken tämän säkän kohdalleen sattumisen. Tämä lähentelee käänteisesti toista nykyleffojen maksimaalisen ärsytyksen aiheuttajaa, "evil mastermind"-juonenkäänteitä. Eli juonnenkäänteitä, jossa paljastetaan, että kaikki aikaisemmin tapahtunut on jonkun ylettömän nerokkaan suunnitelman vaiheita ja päähenkilöllä ei ole tilanteissa ollut muuta mahdollisuutta kuin seurata jonkun toisen aikasemmin punomaa täysin ennustamatonta juonta. Juoni sitten lopulta pettää sen takia että päähenkilö onkin vegaani, pitää rintataskussaan tunnesyistä isältä saamaansa rikkinäistä kelloa tai jotain muuta yhtä järkevää.
   
 6. Vole

  Vole Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  16.03.2010
  Viestejä:
  1 927
  Saadut tykkäykset:
  81
  [​IMG]
   
 7. mustis

  mustis Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.11.2004
  Viestejä:
  1 510
  Saadut tykkäykset:
  16
  Kaikki olennainen täällä on jo sanottu. HFR oli minusta kerta kaikkiaan upeaa. Näyttelijän työ, ilmeet ja eleet olivat paljon elävämpiä, kuva maisemissa paljon terävämpää, ihan kuin tarkkuus olisi ollut parempi vaikka näinhän ei ole - johtuuko vähemmästä motion blurrista? Ja kyllä, parissa kohdassa huomasi kamera-ajossa pientä heilahtelua, mikä 24fps ei varmaankaan olisi näkynyt. Tämän jälkeen 24fps leffa näyttää varmaankin vanhanaikaiselta.

  edit: niin ja siitä elokuvasta, kyllä sen koko tarinan olisi saanut mahtumaan yhteen elokuvaan. Näin pitkissä leffoissa saisi olla väliaika.
   
  Viimeksi muokattu: 27.12.2012
 8. LOP

  LOP Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.02.2001
  Viestejä:
  4 057
  Saadut tykkäykset:
  49
  Olipas kertakaikkisen hömppä elokuva, joka sisälsi huomattavaman määrän typeriä kohtauksia. Mutta joku tässä kumpujentallaamisen esiosassa taisi kuitenkin vedota, koska jatko-osa kuitenkin kiinnostaa toisin kuin Avengersin kohdalla. Itse HFR oli itselleni todella turhanpäiväiväistä vouhotusta. Taistelukohtauksiin ja isoihin laaja-alaisiin kamera-ajoihin mainio muutos, mutta lähikuvissa vain heikensi elokuvamaisuutta ja toi mieleen lähinnä televisioiden ärsyttävät motionflow-paskotukset.

  ***
   
 9. mr.hat

  mr.hat Uusi jäsen

  Liittynyt:
  18.01.2005
  Viestejä:
  754
  Saadut tykkäykset:
  0
  Leffa oli sanalla sanoen veeeenyyyteeettyyy. Tuskastuttavan pitkiä kohtauksia, joissa juoni ei edennyt mihinkään. Jo alun kokouksen pito Bilbon kotona sai vääntyilemään penkissä. Tunnin lyhyempänä tämä saattaisi olla varsin mainio seikkailuleffa, nyt rytmitys oli pääosin laahaava. HFR näytti halvalta ja huvittavalta ja ikävä kyllä särki illuusion liian usein. Plussana hienoja maisemia ja mukavat näyttelijäsuoritukset pääosajampoilta. 2,5/5

  Hyvää ruotimista jälleen kerran RLM:n pojilta:
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 24.07.2015
 10. rewind

  rewind Käyttäjä

  Liittynyt:
  16.11.2004
  Viestejä:
  892
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse pidin elokuvasta ihan kohtalaisesti. Muutama typeryys osui matkan varrelle, mutta olipa niitä LotR:ssakin, joten niitä osasi alitajuisesti odottaakin. Varsin samalla kaavalla mentiin, elokuva ei kuitenkaan tuntunut omasta mielestä kolmetuntiselta.

  HFR:ää kohtaan oli aika kovatkin ennakkoluulot, mutta onneksi ne osoittautuivat suurimmaksi osaksi vääräksi. Kuten jo edelläkin on moneen kertaan mainittu, lähikuvissa ja tiukasti rajatuissa kuvissa liike näytti epärealistiselta, mutta toisaalta sitten laajemmissa otoksissa jälki oli ajoittain todella upeaa. Tosin paikoin toiminta oli pikkuisen sekavaa ja pistän tämän HFR:n piikkiin, sillä nyt mukana ollut siskoni ei 2D-versiossa moiseen törmännyt.

  Kaiken kaikkiaan aika pitkälti juuri sitä mitä odotinkin ja pieni positiivinen yllätys HFR:n osalta.

  4-/5
   
 11. arthur

  arthur Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  28.06.2002
  Viestejä:
  2 430
  Saadut tykkäykset:
  0
  Elokuvana Hobitti oli venytetty. Draamana homma ei oikein toimi, koska elokuva ei saa kiinnostumaan henkilöistään. Hahmoista kerrotaan oikeastaan heidän sukutaustoistaan, kaikista ei edes sitä. Sinä X, Y:n poika ja Z:n pojanpoika -läppää kuullaa sitten senkin edestä, varsinkin kääpiökuninkaan kohdalla.

  Tekniikasta: 3D toimi teknisesti suurimmaksi osaksi hyvin, joskin "litteä paperinukke muutama metri taustakankaan edessä"-efektiä oli paikoin. Suurempi ongelma kolmiulotteisuudessa on, että se vaikuttaa kuvaamiseen (kuvakompositio, tarkennussyvyys), niin että etualalla pitää "aina" olla joku risu heilumassa tms. muka korostamassa syvyysvaikutelmaa. Käytännössä se vain häiritsi tarinaan keskittymistä (mikä ei tietysti tämän elokuvan kohdalla ollut ongelma). Toki oli myös kohtauksia, jotka hyötyivät 3D:stä.

  HFR jäi kysymysmerkiksi. Ilmeisesti se oli tuossa Lahden ykkössalissa käytössä. Mitään haittaa siitä ei ainakaan ollut. Hyödyt olivat 3D-kuvan selkeyden puolella (edellisestä 3D-leffakokemuksesta on aikaa, joten en ole ihan varma tästäkään).

  Kolme tähteä viidestä tulee paikoitellen huikeasta visuaalisuudesta.
   
  Viimeksi muokattu: 28.12.2012
 12. 10inch

  10inch Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  10.08.2004
  Viestejä:
  1 154
  Saadut tykkäykset:
  0
  Luin kirjan suunnilleen samaan pisteeseen mihin elokuva pääsee (edellisestä kerrasta on piiiitkä aika) ennen leffaa, ja itseä häiritsi hieman 'vapaammat kädet' juonen kuljetuksessa mitä LOTRissa (sinänsä ok) nähtiin. Sekä jo edellä mainittu venytys, LOTRissa kun oikeastaan vain jotain jätettiin pois, tähän oli sitä vastoin lisätty tavaraa tai jotain tapahtumaa alleviivattu kuvaamalla se perusteellisesti ja pitkään (Mitähän extendediin vielä tuleekaan?). Sormus liian isosti mukaan tarinaan. Action-osio alkoi jo väsyttää. En pitänyt Nesbittistä kääpiönä. Hienot maisemat, taas kerran, aina alkaa halajamaan NZ matkoja kun näitä katsoo... Niin ja katsoin 2D:nä, ei itselle tuo kolmiomittaus oikein iske, + en jaksa istua 3 tuntia p**at lasit päässä kun en muutoinkaan laseja tarvitse.

  Lisäksi kirjaa lukiessa tuli myös ilmi kuinka köpöä sen teksti oikeastaan olikaan, oli aika kullannut siinäkin muistot. TOISAALTA, monessa kohtaa kirjassa oli tyyliin 'se on kokonaan toinen tarina' maininta, joten ehkä niitä sitten voi tässä trilogiassa avata jotta saadaan 3x3,5h. Ja edellä oleviin kommentti että 'sankarit selviävät' löytyy tosiaan selkeästi kässäristä. Eipä kunnon 'hyviksiäkin yhtälaisesti pataan'-fantasiameininkiä löydy kunnolla kuin G.R.R.Martinilta.
   
 13. Pazze

  Pazze Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  4 972
  Saadut tykkäykset:
  118
  Arvosanaa myöden tuo vastasi mielipidettäni tästä mammutista. Jos olisin arvion itse kirjoittanut, niin olisin maininnut että tämän leffan myötä meni 3D-poikuus elokuvissa. Tai onhan sitä vähän sormella koeteltu joskus aikoinaan, mutta näitä nykyaikaisia 3D-leffoja tarkoitan.
   
 14. satanthresher

  satanthresher Käyttäjä

  Liittynyt:
  11.07.2006
  Viestejä:
  274
  Saadut tykkäykset:
  1
  Itseäni häiritsisi selkeästi enemmän jos sankarit olisivat kaikesta "kyvykkyydellään" selviäviä supermiehiä. Tämä vallalla oleva "sankaruuteen tarvitaan onneakin" -asetelma tuntuu paljon toimivammalta.
   
 15. TheDudeDunpeal

  TheDudeDunpeal Uusi jäsen

  Liittynyt:
  01.03.2004
  Viestejä:
  26
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hobitti kesti mainiosti toisen katselukerran kahden viikon sisään. Silmät ja aivot oli selvästi synkassa HFR 3D:hen, ilman totuttelua toisella katselukerralla. Itse tekniikka yksinkertaisesti toimii. PC-pelaajana olen tottunut 60+ fps -ruudunpäivityksiin, joten liikkeentoisto tuntui saman tien luontevalta, ei interpoloidulta saippuaoopperakuvakuvalta, kuten jotkut jaksaa paasata.

  Tekniikan parhaat puolet tulee selvästi esiin nopeissa action-kohtauksissa, jossa hienovaraisimmatkin yksityiskohdat ja animaatiot näyttää moitteettomalta myös erittäin nopeissa ajoissa. Etenkin 3D-hahmot näyttää aidommalta kuin koskaan, mistä iso kiitos Wetalle, HFR:n lisäksi. Aika monessa arvostelussa kerrotaan, että kulissit ja maskeeraukset näyttää feikeiltä kiitos HFR:n. En tiedä mitä elokuvaa kyseiset kriitikot ovat katsoneet, sillä lavastukset ja esim. kääpiömaskeerauksienkin yksityiskohdat näyttävät selvästi paremmilta kuin vaikkapa LOTRissa. (Verratkaa esim. Balin vs. Gimli, metsät yleisesti). Elokuva on alusta loppuun silmäkarkkia tarkimmillekin kultasilmille.

  HFR:n heikkoudeksi voi luokitella staattisemmat kohtaukset, joissa on hieman arkisempaa liikettä. Nämä saattavat tuntua ei elokuvamaiselta perinteisen 24 fps -kuvaan verrattuna. Joillekin HFR saattaa näyttää jopa nopeutulta kuvalta, vaikkakin ruudulla nähty 48 fps -liike vastaa paremmin todellisuutta. Yhteenvetona HFR:stä pitäminen on tottumuskysymys ja makuasia. Joillekin se "ei sinemaattinen" liike tulee varmasti olemaan ylitsepääsemätön päähänpinttymä. Itse yllätyin positiivisesti, enkä palaisi enää tavalliseen 3D-kuvaan. Ensimmäistä kertaa tuli olo, että 3D voi sittenkin toimia. HFR rasitti myös silmiä huomattavasti tavallista 3D-kuvaa vähemmän.

  Itse leffa on mielestäni samaa kaliiperia Extended-Lotrien kanssa; paljon Tolkien-fanservicea, joka tuntuu varmasti asiasta ei kiinnostuneille turhalta. Itse nautin joka hetkestä, enkä ottaisi elokuvasta mitään pois. Jopa Lotrin liitteistä napatut kohtaukset toimivat hyvin ja täydentävät tarinaa. Näyttelijäsuoritukset olivat mainiot ja Peter Jacksonin lisäämät hahmot oli mielestäni tarinankerronnallisesti elokuvalle välttämättömiä. Howard Shoren musiikki oli jälleen erinomaista. Vanhoja teemoja käytettiin sopivasti ja uusi kääpiöteemamusa sen eri muodoissa jäi ainakin mun päähän kaikumaan. Hobitti ei ole elokuvallinen mestariteos, mutta se on elokuvakokemuksena täyttä rautaa, 4.5/5. :thumbsup:
   
 16. mustis

  mustis Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.11.2004
  Viestejä:
  1 510
  Saadut tykkäykset:
  16
  Tätä täytyy kompata, samaa mieltä!
   
 17. Samppa

  Samppa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.06.2000
  Viestejä:
  14 058
  Saadut tykkäykset:
  24
  Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogian taianomaisuuteen ei tässä venytyksessä ylletty. Maailma tuntui (2d:näkin) aiempaa keinotekoisemmalta. Mukana oli paljon ilmaa, materiaalista olisi julmemmalla leikkelyllä löytynyt paljon toimivampikin kokonaisuus. Varsinkin loppuvaiheessa elokuva alkoi pahasti toistaa itseään, moneenko kertaan Gandalf mahtoikaan kehottaa joukkiota eri yhteyksissä juoksemaan?

  Kritiikistä huolimatta ei tämä huonokaan ollut. Tolkienin maailma on yhä kiehtova ja hetkittäin tunnelma nappasi mukaansa.
  Aiemmasta trilogiasta pidennetyt versiot olivat innolla odotettuja, tästä tervetullut olisi lyhennetty leikkaus.

  :):):)+
   
 18. lahkonen

  lahkonen Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  22.06.2005
  Viestejä:
  633
  Saadut tykkäykset:
  27
  Tätä katsellessa tiesi tarkkaan mitä oli tulossa, mikä on yleensä negatiivinen asia, muttei nyt. Koska lähes kaikki oleellinen itse elokuvasta on jo useampaan kertaan sanottu, itse ajattelin lyhyesti peilata tätä edelliseen trilogiaan, mikäli se jotakuta kiinnostaa. Tutut maisemat, musiikit, lavastukset (osittain), hahmot - oikeat ja animoidut (myös osittain) takasivat toisaalta sen, että katsojana tunsin ikäänkuin kotiin palaamisen väristyksiä. Todennäköisesti kierrättämällä näinkin paljon vanhaa saavutettiin myös melkoista kustannussäästöä, mutta se ei minua haitannut, päinvastoin. En tiedä, kuinka Hobitti olisi tähän maailmaan tottuneelle pudonnut, mikäli joku muu olisi tämän projektin vienyt läpi - niin kuin aluksi oli käsittääkseni tarkoitus.

  Henkilöhahmoista Hobitille iso plussa siitä, että Martin Freeman Bilbon roolissa on vakuuttavampi kuin Elijah Wood Frodona (vaikka ulkonäkönsä puolesta rooliin hienosti sopiikin). Nyt kun myös muut turhan veikeät ja ylisentimentaaliset hobitit puuttuvat, niin roolitus tuntuu vähemmän äsyttävältä. Toki inhimillisyyttä puuttuu, kun ihmishahmot - etenkin Aragorn - puuttuvat (nyt en edes muista kirjasta ulkoa, löytyykö sieltä ihmissankareille käyttöä ollenkaan). Mutta inhimillisiä nämä kaikki otukset ovat toki, joten varsinaisten ihmishahmojen puuttuminen ei ole puute sinänsä. Alustavasti tuntuu, että roolitus on onnistunut hyvin ja ärsyttävyys puuttui tästä ensimmäisestä osasta, mutta edellisessä trilogiassa saatiin muissa osissa erittäin hyviä näyttelijöitä mukaan paljon, joten toivottavasti tässäkään ei pyöritä ihan pelkästään tämän kääpiöpossen ympärillä, vaikka kirjassa ei sen suppeudesta johtuen tilaa paljon muulle ollutkaan.

  Mielenkiintoista taas nähdä, kuinka esim. Oscar-lautakunta tähän suhtautuu, koska mitään kovin uuttahän tässä ei enää ole, vaan jatko-osastahan (ja vielä trilogiasta) tässä on kyse. Tai esiosasta toki virallisesti, mutta kuuluu silti sormusten herra -maailman jatkumoon.

  Tälle elokuvalle kuitenkin 4.5/5.
   
 19. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  8 232
  Saadut tykkäykset:
  882
  Yksi löytyy ainakin. Leffaa näkemättä en osaa sanoa, onko hän vielä tässä elokuvassa, mutta epäilenpä ettei ole.
   
 20. 69DUDE

  69DUDE Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.01.2008
  Viestejä:
  151
  Saadut tykkäykset:
  0
  Loistava elokuva oli. Ainut missä hieman meni kääpä oli tämä ajoittainen Indiana Jones mallinen juoksentelu köysillä sekä vuorien alas putoaminen naarmuitta,pikkasen olisi kaivannut realistisuutta sen suhteen.
  Jatkoa odotellessa. Tämä sai 4*.

  PS. HFR rules,ei paluuta enää perinteiseen 3d:n.