Terassi haaveet

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana drpepper, 15.04.2009.

 1. Jantsa

  Jantsa Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.10.2005
  Viestejä:
  107
  Saadut tykkäykset:
  0
  Leikkimökki on hommattu, ja rakennuspuuhat alkaa heti kun talvi päättyy. Terassivalot pitää vielä hommata, mutta etsin kuumeisesti jotain muuta kuin sitä perinteistä upotettavaa. Jos hienoja valaisuratkaisuja tiedossa, niin laittakaa infoa. Varaston lämpimäksi laittaminen odottaa myös kesäkautta, kohta voi jo tarvikkeet tilailla pihaan. Terassikalusteita olen yrittänyt pihalle metsästää. Kovasti hehkutetaan polyrottinkia, ja sitähän löytyy sohvasta ruokapöytään kaikennäköistä. Täytyy vielä hieman metsästää jos vastaan sattuu tulemaan omaa silmää miellyttävä kokonaisuus.
   
 2. Dbol

  Dbol Uusi jäsen

  Liittynyt:
  23.10.2004
  Viestejä:
  251
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onko forumilaisilla hyvää "kikkaa" tiedossa millä saisin tehtyä tarkasti terassin kaiteen ristikoiden jiirit ja sovitukset. Tarkoitan tässä ristikon keskikohtaa, joka pitää loveta ja sahata jotta ristikon puut sopivat toisiinsa?
   
 3. Jantsa

  Jantsa Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.10.2005
  Viestejä:
  107
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oletko siis tekemässä x-kuviota aitaan? Kun itse tuon tein, totesin että parhain keino on pistää silmämääräisesti ensimmäinen x:n puu paikalleen ja piirtää kynällä päihin pituus ja kulma. Sitten sahaamaan ja valmis pala aitaan kiinni. Tämän jälkeen x:n toinen puu käsivaralla kiinnitetyn puun päälle kiinni ja piirtää kynällä oikean pituuden ja päiden oikeat kulmat. Samalla puiden risteyskohdasta saa jiirin myös merkattua ja sen voi sahata sopivaksi. Lovesin ristikon puista vain toisen laiskuuttani.
   
 4. juhaa

  juhaa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.12.2000
  Viestejä:
  5 971
  Saadut tykkäykset:
  7
  Eihän tässä ole vierähtänyt kuin kolmevuotta terassin kanssa.. Perustukset ovat pikku hiljaa valmiina, suositelkaa jotain kunnon myrkkyä/maalia jota kannattaa vedellä puunsuojaksi 4x4 runkopuihin.
  Runko on ihan raakapuuta ilman mitään. Ei maakosketusta ja tuuletusrakoa jäänee 50-100mm maan ja sivulautojen väliin, joten ilma kyllä siellä kiertää.

  Kanneksi todennäköisesti lämpöpuuta ~120 millisenä ja piilokiinnikkeillä, ainakin tuplasti kalliimpaa kuin painekyllästetty, mutta mielestäni huomattavan paljon nätimpää tavaraa.

  Pari vaihtoehtoa Lunawoodilta.

  Lunadeck 2 Profix2
  [​IMG]

  tai


  LDR+ Profix2

  [​IMG]
   
 5. Jantsa

  Jantsa Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.10.2005
  Viestejä:
  107
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oliskos kenelläkään kertoa vastausta kakkosnelosen kantavuuteen. Aikomuksena on laittaa kakkosnelonen 2,5m korkeuteen seinien väliin kiinni, jotta kakkosneloseen saa sitten kiinnityslenkkejä keinuja ym. sellaista varten. Mutta millaisen painon kakkosnelonen kestää jos kakkosnelosen pituus on 3,0m ja se on kiinnitetty seinille palkkikengillä?
   
 6. Grr

  Grr Käyttäjä

  Liittynyt:
  27.08.2003
  Viestejä:
  597
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vanha sananlasku sanoo että vähintään kaksi tuumaa per metri. Siis kaksi metriä pitkään päistään kannakoituun kakkosneloseen voi ripustaa äijän kiikkumaan. Kolmemetrinen ei kestä edes kärpästä.
   
 7. Grr

  Grr Käyttäjä

  Liittynyt:
  27.08.2003
  Viestejä:
  597
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ilma kiertää joo mutta kosteusrasitus sateen roiskeista jne on silti vielä ihan pirun kova noin lähellä maata. Normi öljymaali vois kestää tai sitten ei... Miksei vaikka tervaa jos tykkää tuoksusta ja jaksaa uusintakäsitellä parin vuoden välein. Perinteistä pinnan polttamistakin voi kokeilla jos tykkää tummasta pinnasta. Mutta kaikilla näillä perävalotakuu maan läheisyyden johdosta.
   
 8. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  121
  Valtti on toimivaa ainetta. "Normi öljymaali" tai muutkaan tavalliset pintamaalit eivät kelpaa, kunnollinen imeytyvä kylläste vaaditaan. Kalvomaiseen pintamaaliin kun raapaisee vaikka asennusvaiheessa pienen naarmun, niin sen jälkeen vesi/kosteus pääseekin esteettä imeytymään kalvon alle ja tuhoamaan puun.
   
 9. juhaa

  juhaa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.12.2000
  Viestejä:
  5 971
  Saadut tykkäykset:
  7
  Ulkonäöllä sinänsä ei olisi ollut mitään merkitystä, kun piiloon jäävät.

  Tuota Valtti Coloria tuli jo vedeltyäkin. Katsotaan kuinka tulee kestämään, huoltomaalausta sinne kun ei voi oikein tehdä, paitsi jos jaksaisi kansilaudoituksen aina purkaisi edestä pois eli käytännössä ei.


  Notkuu ihan liikaa kyllä tuollainen 2x4 vaikka varmaan kestäisikin varsinkin pystyyn asennettuna, mutta silloin tietysti notkuisi keinuessa vielä enemmän sivusuuntaan.
  Miten olisi 100x100 ("nelosnelonen") asennettuna "kärjelleen" eiköhän se olisi jo tarpeeksi tukeva.
   
 10. Grr

  Grr Käyttäjä

  Liittynyt:
  27.08.2003
  Viestejä:
  597
  Saadut tykkäykset:
  0
  Unohtui tietysti helpoin vaihtoehto, älä käsittele millään, anna harmaantua luonnollisesti. Kyllä sekin ~kymmenen vuotta kestää ennen kuin happanee.
   
 11. Syncro

  Syncro Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.11.2004
  Viestejä:
  31
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pitäisi tässä rakennella valokate terassille. Toinen puoli tulee kiinni taloon, toisella puolella on neljä tolppaa. Kakkosnelonen tai -viitonen pitäisi siis saada kiinni seinään tueksi kattotuoleille. Seinässä on tuossa kohti vaakalaudoitus (alempana tiilejä). Millähän ilveellä ruuvit saisi osumaan runkoon? Ulkopaneelien naulaukset ovat vähän miten sattuu eli eivät minkään toistuvan jaon mukaan. Runko on varmasti 60-jaolla, mutta jossakin siellä paneelien ja tuulensuojalevyn takana. Vaakapalkin alle jää ikkunoita. Niiden sivuilla menee varmaan jonkinlaiset pystytolpat. Pystysikö esim. niistä päättelemään runkotolppien sijaintia? Oisko hyviä vinkkejä, miten saada palkki tukevasti kiinni? Koolaustunnistimesta ei oo apuja.
   
 12. Don MC

  Don MC Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  19.05.2005
  Viestejä:
  1 163
  Saadut tykkäykset:
  17
  Itse ratkaisin tuon 100x100 -pilareilla. Vaakakannakkeet (150x50) on ruuvattu seinään kiinni vain nimeksi (sivuttaisliikkeen ehkäisemiseksi). Oikeasti niitä pitää ylhäällä 100x100 -pilarit, jotka seisovat aivan seinän vieressä sopivin välein. Alapäistään pilarit lepäävät terassin päällä. Muutama ruuvi ehkäisee alapään sivuttaisliikkeet. Koitan kaivaa rakennusajalta jonkun kuvan ja liittää tähän.

  EDIT:
  Kuva rakennusvaiheesta (pyydän anteeksi rakennusmiehen tummanpuhuvaa ilmettä):
  katso liitettä IMG_0537.jpg
  Vaakakannakkeita (yläsidepuita) on kaksin kappalein kummassakin päässä, syystä että pystypilarien välit ovat suht suuret (>3m luokkaa).

  Kuva nykyään, kun ovat saaneet vähän pinotexia pintaan ja terassiakin hieman kalustettu:
  katso liitettä DSC_0039.jpg
  Nyt näkyy jopa terassinoven vieressä oleva pilari, joka edellisessä kuvassa on hieman piilossa.
  Raidallinen keinu roikkuu kattotuolin (2x4) varassa ja kestää kyllä miehen painon.
  Parhaimmillaan ton valokatteen päällä on ollut lähes metrin verran lunta. Ja märkää sellaista (valuu talon katolta alas). Runko kyllä kestää, mutta valokate taipuu (vaikka ruoteiden väli on 45cm, kun valmistaja suosittelee 60cm). Seuraava projekti onkin lumiesteet talon katolle koko terassin mitalta.

  Mustat tikkaat johtavat katolle. Valokatteessa on siinä kohtaa luukku, josta pääsee kiipeämään ylös.

  EDIT2:
  Selvennykseksi vielä kuva vastakkaisesta suunnasta:
  katso liitettä DSC_0036.jpg
  Terassi on L-muotoinen ja kokonaisuudessaan noin 12m pitkä. Kapeampi osa on noin 2,4 x 7m ja leveämpi osa noin 3,6 x 3,6 m. Valokate on saman kokoinen. Pintaa on joku 25m2. Tossa leveämmällä osalla on grilli ja ruokapöytä.
  Kaiteet on paneloitu ja niissä on kaksi kulkuaukkoa, jotka näkyvät noissa ekoissa kuvissa. Leveämpi johtaa pihalle ja päädyssä oleva kapeampi autopaikalle. Viimeisimmässä kuvassa näkyvää umpiovea emme käytä. Pääasiallinen kulku tapahtuu ikkunalla varustetusta ovesta edellisessä kuvassa.

  Tavara on (paneeleja lukuunottamatta) kauttaaltaan vihreää painekyllästettyä, joka on pinotexattu ruskeaksi. Terassin lattialaudoissa on joku 5 kerrosta kuultavaa puunsuojaa (Pinotex Classic), jota siveltiin ehkä kerran vuodessa, kunnes imukyky teki stopin. Eivät ime enää yhtään puunsuojaa, eivätkä vettä.
   
  Viimeksi muokattu: 18.07.2013
 13. Syncro

  Syncro Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.11.2004
  Viestejä:
  31
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos vinkeistä! Pystytolpat myös toiseen päähän tulivat minullekin mieleen. Eivät valitettavasti tässä tapauksessa ole ihan toimiva ratkaisu. Seinä on alhaalta n. 2/3 tiiltä, joka on syvyyssuunnassa aivan eri kohdalla kuin ylempänä oleva vaakalaudoitus (eroa n. 80 mm ulospäin). Lisäksi seinällä on vielä pari ikkunaa, joten palkit saisi käytännössä vain reunoihin tukemaan uloimpia kattotuoleja. Jäisivät melko ruman näköisiksi ja tiellekin. Tämä on vähän haastava tapaus.

  Periaatteessa vaakaan seinään kiinnitetyn kakkosviitosen alalaidan voisi tukea lyhyillä pystytuilla tiilien ylälaitaan. Tiilien päällä on tosin räystäspellit, joita pitäisi varmaan leikellä tieltä. Sekään ei oikein houkuttelisi.

  Kakkosviitonen on itse asiassa jo seinällä (kiinni 6*140-ruuveilla melko monesta kohti) ja ainakin tässä vaiheessa vielä ilman mitään ekstratukia. Todella tiukasti tuo tuntuisi olevan kiinni, mutta tilanne voi tietysti olla eri sitten, kun on kasa lunta päällä... Ruuvit yritin satuttaa mm. ikkunoiden vierellä varmasti oleviin runkopalkkeihin. Katetun osion mitat ovat 5*3 m. Katolle tuli ihan hyvin kaltevuutta ja suuri osa mahdollisesta lumikuormasta kohdistuu varmaan sinne etulaitaan, jossa ovat ne neljä tolppaa.
   
 14. Don MC

  Don MC Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  19.05.2005
  Viestejä:
  1 163
  Saadut tykkäykset:
  17
  Jaa, että niinkin hankala tapaus? Se 80mm laittaa kieltämättä hieman kapuloita rattaisiin. Miten olisi jos lisäisit ne miettimäsi pystytuet sinne tiiliosan ylälaitaan asti, mutta et leikkelisi sitä räystäspeltiä, vaan sovittaisit vain sen pystytuen tiukaksi pellin päälle? Siihen kohtaan räystäspellin ja tiilen yläpinnan väliin puukiila, jottei pelti taivu kuopalle.
  Ideanahan olisi vain suurimpien pystysuuntaisten voimien siirtäminen pois (epävarmasta?) seinäkiinnityksestä ja alaspäin tiiliseinän varaan. Toimisi ikäänkuin lisävakuutuksena, kuten itselläni nuo pystytolpat. Yläsidepuuthan pysyvät kyllä ruuveilla seinässä vaikka poistaisin tolpat. Mutta koska tolpat ovat siellä, niin suuremman lumikuorman tullessa paino siirtyy tolppien kautta maahan, eikä rasita seinärakennetta.
   
 15. Syncro

  Syncro Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.11.2004
  Viestejä:
  31
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juu, noin se on tehtävä, niin uskaltaa nukkua yönsä rauhassa ;-) Eiköhän se noilla varmistuksilla kestä.
   
 16. Jantsa

  Jantsa Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.10.2005
  Viestejä:
  107
  Saadut tykkäykset:
  0
  Moro, hieman myöhässä tulee tämä kommentointi, mutta nyt vasta vuotta myöhemmin realisoitui tarve. :eek:
  Eli 100x100 kestäisi sitten tuon 2,5m jänteen ja siihen voisi ripustaa keinun ym. lapsille roikkumaan? Mitä tarkoitat "kärjelleen" kun tuohan on mitoiltaan tasasivuinen..
   
 17. Teukka76

  Teukka76 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.11.2000
  Viestejä:
  2 376
  Saadut tykkäykset:
  2
  2kpl 2x5" laitat yhteen nidottuna niin kestää varmasti. Usein myydään vielä 6m kankina niin saa 3m tuplana.
   
 18. juhaa

  juhaa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.12.2000
  Viestejä:
  5 971
  Saadut tykkäykset:
  7
  Tuolla hain takaa, että se on asennettu yksi kulma alaspäin.

  ja hieno ASCII selventämään. Voi olla, että tuo on ihan turhaa, mutta kokeilemallahan se selviää, ehkä se on jopa siistimmän näköinen.
  /\
  \/
  |
  |
  |
  [keinu]
   
 19. KiSaVa

  KiSaVa Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.01.2008
  Viestejä:
  246
  Saadut tykkäykset:
  2
  Voin kertoa että todella turhaa. Taipuma on täsmälleen sama ja kestävyyden kannalta se taitaa olla vähän huonompi.
   
 20. vps358

  vps358 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  3 959
  Saadut tykkäykset:
  292
  Niin ollaankos sitä yhtään edes kuusella lujuusopista?
  Taivutusvastuksesta?
  Kun ei ole sama taipuma...

  T: Vesku