Televisiota ostamassa...

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana T.M., 11.11.2016.

 1. T.M.

  T.M. Uusi jäsen

  Liittynyt:
  26.09.2006
  Viestejä:
  26
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tässä kun nykyisellä telkkarilla menty jo kohta puolenkymmentä vuotta ja se olisi tarkoitus siirtää nuorison käyttöön peli-tv:ksi niin olen katsellut jotain 55" kokoluokan telkkaria.
  Mutta spekseja tutkiessa sitä on näköjään viidessä vuodessa pudonnut takaisin aloittelijoiden sarjaan enkä oikein osaa tulkita mikä speksi tänä päivänä vaikuttaa mihinkin ja mikä olisi riittävää...
  En löytänyt haulla mitään tämän hetken tilanteeseen soveltuvaa ketjua, joten päätin sitten aloittaa uuden.
  Viisi vuotta sitten (noin siis) huomasin aika selkeästi, että paneelin taajuus (en nyt muista mikä speksi tarkkaan ottaen) vaikutti ratkaisevasti liiketoistoon. Karkea jako oli, että 200Hz oli se raja jossa liikkeestä tuli selvästi havaittavan nykivää ja valitsemassani laitteessa (Samsung UE46D6517) oli 400Hz jolloin nykivyyttä piti etsiä pitkään että löysi. Eli normaalikatselulla sitä ei huomannut, mutta verrattaessa esim. 800Hz paneeliin eron pystyi havaitsemaan.
  Mikä on tämän päivän ilmoitetuissa spekseissä tuo sama tieto tai miten se vertautuu? Monissa näyttää olevan mainittuna näytön virkistystaajuus ja/tai taustavalon virkistystaajuus tai sitten ei. Lisäksi noissa nykyään mainituissa spekseissä on kalliissakin laitteissa taajuutena joko 50Hz tai 100Hz paneelille ja taustavalo, jos mainittu, jotain 100-200Hz.
  Katselu on enimmäkseen telkkariohjelmia, ei hirveästi urheilua. Elokuvat kun pääsääntöisesti katsotaan tykiltä.
  Onko kaareva tv täysin poissuljettu ajatus, kun katsomispaikka on osittain sivussa? Mitä itse kävin vilkaisemassa, niin perspektiiviä tuo kaarevuus korjaisi, mutta yhdessä paikassa myyjä sanoi ettei kaarevaa voisi sivusta katsoa, sillä paneelin katselukulma ei ole sivusuuntaan laaja...
  Paria mallia olen harkinnut. Samsungin UE55K6375SU ja Sonyn 55XD8005BAE. Hinta laitteissa on sama, Sonyssa on UHD ja Samsungissa "vain" FHD, mutta onko siinä paneeli ja kuva parempi kun hinta sama ja "vanhempaa" tekniikkaa? Katseluetäisyys vaihtelee kahdesta kolmeen metriin, joten liekö nykyisellä materiaalilla väliä onko FHD vai UHD. Noita malleja vähän heikosti löytyy kivijaloista, joten katselemalla vertailu on haastavaa...

  Olisi kiva jos joku pystyisi tekemään pienen yhteenvedon mitä kannattaa verrata ja vaikka kysyä jos ei teknisissä tiedoissa asiaa kerrota.
   
 2. Make73

  Make73 Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 404
  Saadut tykkäykset:
  130
  Kannattaa lukaista täältä kirjoitukset viimeisten 1-2kk:den ajalta, saa aika hyvän käsityksen mikä nyt kannattaisi ostaa.
   
 3. scott

  scott Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.07.2003
  Viestejä:
  38
  Saadut tykkäykset:
  2
  Valmistajat höpöttävät "huippu" hz lukemista ilman, että ne vastaavat ollenkaan todellisuutta.
  CNETistä löytyi hyvä artikkeli aiheesta, en jaksa lähteä kääntämään.

  https://www.cnet.com/news/ultra-hd-4k-tv-refresh-rates/

  Ongelmahan esimerkiksi on, että jos säädät television näyttämään hyvin bluray leffoja (1080p24) ja menet samalla asetuksella katsomaan tavallisten tv-kanavien HD-kuvaa (Yle HD) niin tv-kuva hyppii heti silmille (kuva nykii). Yle/Nelonen/MTV HD tuntuvat lähettävän 25 kuvaa sekunnissa (hz) signaalia.

  Katsoisin ainoastaan kuvanlaatua tv:tä ostettaessa. LG OLED on on lähes ainoa järkevä vaihtoehto, kunnes muut valmistajat tajuavat heittää omat taustavalaistut televisionsa romukoppaan. 2016 LG OLED:ia 55" on jo myyty 2000 eurolla tarjouksessa.

  https://www.verkkokauppa.com/fi/product/18575/gtskn/LG-OLED55B6V-55-Smart-4K-Ultra-HD-OLED-televisio
   
 4. T.M.

  T.M. Uusi jäsen

  Liittynyt:
  26.09.2006
  Viestejä:
  26
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joo se kävi selväksi että hertsien tarkoitus on muuttunut viimeisen viiden vuoden aikana. Ja kävin lukemassa, nyt viimeiset yli 80 sivua, Make73 linkkaamasta keskustelusta ja menin ensin entistä enemmän sekaisin.
  Alkoi sieltä sitten löytyä ihan punaista lankaakin, varsinkin kun kukkaro ei sallinut mitään oled telkkaria ja tosiaan elokuvat katsotaan tykin kautta. Mustaakin mustempi perjantai sitten saapui ja olohuoneessa on tuore Samsungin 55 tuumainen 6075 Kikattimesta noudettuna. Hinta ja laatu kohtasivat sitten käyttötarkoitukseen soveltuvalla tavalla. Puhumattakaan siitä, että ko. töllöttimen jalka oli sellainen joka juuri mahtui nykyiselle alustalle. Sekin oli mukana ratkaisussa, ettei monitoimikaukosäädintä (Logitech Harmony One) tarvinnut ohjelmoida uusiksi, vaan uusi Samsung tottelee samoja komentoja kuin vanhempi Samsung.
  Mutta on vielä sanottava, että jos ostajat on sekaisin speksien kanssa, niin eipä valmistajat näytä tekevän mitään asiaa auttaakseen...