Televisiosta ei ääntä soundbarin kautta

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana Ké80, 24.01.2017.

 1. Ké80

  Ké80 New Member

  Liittynyt:
  18.12.2015
  Viestejä:
  7
  Saadut tykkäykset:
  0
  Heip,

  ostin Sonyn HT-XT3 soundbarin ja parin illan ihmettelyn jälkeen sain sen toimimaan muuten täydellisesti, mutta television äänet eivät kuulu sen kautta muuten kuin pientä kiertotietä käyttäen. Kun LG:n tallentava dvd-soitin/kovalevy on päällä, myös television äänet kuuluvat soundbarin kautta. Pieneksi ongelmaksi tässä muodostuu se, että laite pitää sen verran kovaa hurinaa, että sitä ei yöllä kerrostalossa kauheasti kehtaa käyttää, joten mielellään vinkkejä otettaisi vastaan. Olen valinnut television asetuksista kaiuttimeksi äänijärjestelmän. Sony Bravia TV:ni on vuosimallia -08/-09, ja siinä ei ole ns. toslink -liitäntää ja syystä tai toisesta soundbarin kuulokeliitäntä ei tunnu toimivan enkä siis saa teeveen ääniä sitäkään kautta kuulumaan. Olen ymmärtänyt, että on olemassa adaptereita, joilla ongelmaan saisi ratkaisun.

  Olenkohan ihan hakoteillä, jos hankin esimerkiksi Gigantin mainostaman HQ Toslink -RCA -muuntimen ja kumpi näistä pitäisi olla, jos tämä käy? Digitaalinen sisääntulo optiseksi ulostuloksi vaiko optinen sisääntulo digitaaliseksi ulostuloksi?

  (Ja jos se mitään auttaa, niin toisiinsa yhteyksissä olevat laitteet ovat Sony Bravia KDL-26V4000, Sony HT-XT3 ja LG HDD/DVD recorder RH7500. Satunnaisesti televisioon on yhdistettynä myös Playstation 2 ja Nintendon 8-bittinen. LG on yhteydessä televisioon scart-liitännöin ja antennijohto tietenkin kulkee myös sen kautta.)
   
 2. vps358

  vps358 Well-Known Member

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  3 383
  Saadut tykkäykset:
  165
  ^
  Töllön ja "sontatangon" ARC-säädöt ei kohtaa, tai jommasta kummasta ARC puuttuu tai on kytketty väärään HDMI:hin, samoin kaapeli voi olla viallinen.
  ARC kun on yleeensä vain yhdessä HDMI:ssä ja se pitänee kummastakin päästä laittaa erikseen päälle ja konffata toimimaan.
  Ja sitten vielä moisen fiitserin toiminta voi olla riippuvainen myös laitteen sisältämän softan laatutasosta, joten laitteen firmiksen päivityksillä voi olla asiaan jotain annettavaa...

  T: Vesku
   
 3. Ké80

  Ké80 New Member

  Liittynyt:
  18.12.2015
  Viestejä:
  7
  Saadut tykkäykset:
  0
  Useammallakin eri HDMI:llä kerkisin kokeilla ennen ohjekirjan lukemista, joten kaapeli ei oo viallinen. Ja juu siis töllössä ei ole ARCia ollenkaan, mutta soundbarin ohjekirjan mukaan juurikin sen takia tarvittaisiin tuo "toslink" (mikä nyt oikealta nimeltään onkaan) sen HDMI-kaapelin lisäksi. Ja päivitykset pitäisi olla ajan tasalla, mutta tarkistanpa kuitenkin vielä senkin, kiitos vinkistä :)

  Mutta onkohan noista muuntimista mihinkään, jos siihen pitää mennä?
   
 4. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 214
  Saadut tykkäykset:
  342
  Syy lienee se, että soundbarissa on kuulokeliitäntä eli siitä tulee ääntä ulos. Siitä ei mene ääntä sisään.

  Jos soundbarissa on analoginen äänen sisääntulo (line in), niin periaatteessa voisit vetää narun TV:n analogisestä lähdöstä (line out) siihen taikka sen puuttuessa television kuulokeliitännästä siihen.

  Optiset liitännät ovat digitaalisia liitäntöjä. Digitaalisia liitäntöjä on muun muassa optinen (OPT tai Optical Digital), koaksiaalinen (COAX tai Digital Coaxial) ja HDMI. On noita toki muitakin, mutta unohdetaan nyt pro-puolen liitännät ja harvinaisuudet.

  Unohdetaan hetkeksi liitännät ja tutki nyt ensin, että siinä soundbarissa on joku tulo (line in), mihin voit liittää television lähdön (line out, digital out, sound out, headphones).

  Edit: tuo viittaamasi Gigantin tuote muunta optisen signaalin coaksiaaliseksi. Molemmat on edelleen digitaalisia. Jos tuollaista haluaa käyttää, niin signaalin suunnan mukaan. Jos televisiossa on optinen lähtö (toslink) ja soundbarissa koaksiaali-tulo, niin sitten:

  TV(toslink) - toslink/coaksial -muunto - Soundbar(coaxial).
  Signaalin suunta -->

  Eli muunnin - jos tuo onnistuu - sen mukaan, että muuntimen tulo on sama, kuin television lähtö, ja muuntimen lähtö on sama, kuin soundbarin tulo.
   
 5. Hacka

  Hacka Member

  Liittynyt:
  07.09.2006
  Viestejä:
  103
  Saadut tykkäykset:
  4
  ^ Kyllä tuon soundbarin persiissä lukee melko selvästi "Analog in" eli löytyy ihan normaali 3,5mm analogiasisääntulo (joojoo, AP itse käytti "väärää" nimitystä liitännästä).

  Ké80 voisi ihan ensimmäiseksi varmistaa normaaleilla kuulokkeilla, että tuo TV:n kuulokeulostulo toimii ja saat jotain ääntä siitä ulos. Jos ääni kuuluu niin sitten vaan esim. tällainen 3,5mm - 3,5mm -kaapeli TV:n vihreän kuulokeulostulon ja soundbarin "Analog in"-liitännän väliin ja soundbarista inputiksi "Analog". Jos kaikki laitteet ja kaapelit ovat ehjiä niin nyt pitäisi äänen kuulua.

  Toinen vaihtoehto on sitten ottaa ääni analogisena ulos TV:n RCA-ulostuloista, jolloin väliin pitää laittaa esim. tällainen AD-muunnin. Noita löytyy halvemmallakin vaikkapa Ebaysta, mutta varmista, että signaalin muunnos tapahtuu nimenomaan analogisesta digitaaliseksi. Kun AD-muunnospulikka on hankittuna niin TV:stä vedetään RCA-kaapelipari muuntimeen ja muuntimen optisesta ulostulosta kaapeli soundbariin, jonka inputiksi valitaan "TV".

  Toki on olemassa vielä se kolmas vaihtoehto eli tuo postimerkin kokoinen TV heitetään SER-lavalle ja tilalle hankitaan parillasadalla isompi ja paremmilla liitännöillä oleva laite.
   
  Viimeksi muokattu: 27.01.2017
 6. Ké80

  Ké80 New Member

  Liittynyt:
  18.12.2015
  Viestejä:
  7
  Saadut tykkäykset:
  0
  Aloittelijalla aiheuttaa tällaiset liitännät "hieman" pään vaivaa, mutta onneksi apua löytyy. Nyt toimii. Pistin tuon 3,5 mm -kaapelin soundbarin ja tv:n väliin aiemminkin, mutta ei toiminut - ei tietenkään, koska aloittelijana en ymmärtänyt vaihtaa tuota inputtia "Analogiksi", nyt ymmärsin, kiitos Hackan. Myös nuo x_jmt_x:n kommentit muuntajista auttoivat paljon asian ymmärtämisessä. Ja television vaihto käväisi kyllä mielessä, mutta kaikki ajallaan... Jonkun aikaa mennään nyt näillä. Kiitos kaikille avusta :)