Television pikseleiden kuoleminen

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana JanneB, 20.12.2021.

 1. JanneB

  JanneB Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  04.02.2016
  Viestejä:
  176
  Saadut tykkäykset:
  25
  Vähän yli 5 vuotta vanhaan television (Samsung 65KS7005) alkoi nyt 2021 Joulukuun alkupuolella tulemaan kuolleita pikseleitä. Tähän asti TV on toiminut moitteetta ja olen edelleen muuten sen kuvanlaatuun erittäin tyytyväinen.

  Luulin ensin kolmea pientä "lättiä" liaksi. Kun ne ei lähteneet pyyhkäisemällä aloin tutkia tarkemmin ja huomasin, että ruudun keskivaiheille oli ilmestynyt 3kpl kuolleiden pikseleiden ryppäitä. Yhteensä näissä oli tuolloin kuolleita pikseleitä 59kpl.

  Pian tuli neljäskin kuolleiden rypäs reunemmalle ja olevat ryppäät jatkoivat kasvamistaan. Mielestäni ko. TV ei ole saanut mitään iskua tms., mikä selittäisi vauriot.

  Tänään kuolleita pikseleitä on yhteensä jo 240kpl. Aluksi niitä kuoli noin 10kpl/päivä. Nyt vauhti on kiihtynyt jo kolmeenkymmeneen kuolemaan / päivä. (Eli taidetaan pian olla leviämis vaiheessa :) ).


  Kuolleet pikselit ovat ikään kuin palaneet pois tai "tippuneet" paikaltaan. Kun tv on suljettu, ne voi selvästi erottaa (suurennuslasilla) mustalta pohjalta vaaleina tarkkarajaisina neliöinä. TV:n ollessa päällä, ne ovat täysin pimeitä.

  En googlailemalla löytänyt tietoa tällaisesta ilmiöstä. Onko jollain muulla ollut vastaavaa?
   
 2. Boxer

  Boxer Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.10.2009
  Viestejä:
  634
  Saadut tykkäykset:
  71
  On olemassa mustia pikseleitä jotka ovat näitä "kuolleita", ja sitten kirkkaita pikseleitä eli "juuttuneita". Juuttuneita voi kotikonstein korjata, mustat kuolleet pikselit ovat ammattilaisen heiniä. Erikoista on että sinulla pikseleitä tulee lisää; kuolleet pikselit eivät yleensä lisäänny itsestään, juuttuneet kylläkin. Joissakin ohjeissa neuvotaan tekemään televisiolle "factory reset", ja kirkkaiden pikseleiden juuttumiset saattavat korjautua painelumenetelmällä. Suosittelisin kyllä olemaan yhteydessä Samsungin huoltoon, tuollainen nopea leviäminen on omituista.
   
 3. Super-J

  Super-J Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 867
  Saadut tykkäykset:
  338
  Eikö tuo nyt ole aika selvä tapaus, telkkari huoltoon (takuuseen jos mahdollista) tai osta uusi. Käyttötunnit on tulleet täyteen.
   
 4. Burkitsville

  Burkitsville Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  15.06.2010
  Viestejä:
  3 522
  Saadut tykkäykset:
  718
  Tässä taloudessa lcd-led Sony, josta löytyy muutama, oletettavasti "juuttunut" pikseli, joiden kanssa tosin on totuttu elämään.

  Hmm, kuinkahan mahtaa käydä tv:lle muistitikulla suoritetun ohjelmistopäivityksen, jos esim. kokeilisi tuota Boxerin mainitsemaa tehdasasetusten palautusta "lääkkeenä" noille jumituksille?
   
 5. JanneB

  JanneB Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  04.02.2016
  Viestejä:
  176
  Saadut tykkäykset:
  25
  Takuulla ei enää ole takuuta yli 5 vuotta vanhassa Samsungissa. Ja paneelihan tuosta on mennyt, niin mitään ei tehtävissä. Vielä kärsii katsoa, mutta pian ser-lava kutsunee.

  Kun silmällä katsoo niin nuo pikselit katoaa kaikkine osaväreineen niin, että jää vaan neliskanttisia ”reikiä” paneeliin, siihen missä ennen oli pikseleitä. Nämä ”reiät” näkee silloinkin kun tv on sammutettu. Aivan kuin ne olisi ihan fyysisesti palaneet tai tippuneet jonnekin.

  Kun TV on päällä, niin nuo on ihan totaalisen ”OLED mustia”. TV:n ollessa sammutettuna, ne taas näkyy sopivasta kulmasta katsottuna vaaleina.

  Ja lisää tulee kiihtyvällä vauhdilla. Siksi kyselin kun on mielestäni niin erikoinen ilmiö, että onko jollekin muulle tullut vastaavaa.
   
 6. Boxer

  Boxer Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.10.2009
  Viestejä:
  634
  Saadut tykkäykset:
  71
  Ohjelmaversio säilyy, muuten tv on "kuin uusi", eli kaikki asetukset, appit yms. häviävät. Eli käynnistyksen jälkeen valitaan maa ja kieli jne...
  Kirkkaille pikseleille voisi kokeilla painelemista - ohjeita löytyy netistä (yleensä englanniksi) . Kunhan ei paina liian voimakkaasti... Onnistuin vanhan Benq -näytön jumipikselit poistamaan noin.
  JanneB:n ongelma saattaa olla (arvaus) että panelin virransyöttö (paneliohjain) tuottaa virtapiikkejä tai jatkuvaa ylijännitettä jolloin panelin transistorit "kärähtävät".
   
  Burkitsville tykkää tästä.
 7. JanneB

  JanneB Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  04.02.2016
  Viestejä:
  176
  Saadut tykkäykset:
  25
  Näin minäkin veikkaisin käyneen. Todennäköisesti joku ajastin (alimitoitettu/huonolaatuinen kondensaattori) on kytkenyt itsetuho mekanismin päälle. Periaatteessa tuon voisi yrittää korjata, mutta kun TV:llä on jo tuon verran ikää & peruuttamatonta tuhoa on tapahtunut & ei ole varmuutta tuleeko siltikään kuntoon, niin empä jaksa vaivautua.
   
 8. Burkitsville

  Burkitsville Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  15.06.2010
  Viestejä:
  3 522
  Saadut tykkäykset:
  718
  Tuon asetusten katoamisen tuota myöten tiesinkin, mutta appien katoaminen oli uutta, joskaan ei vaikuta tässä taloudessa, kun ei moisia ole asennettuina. Pääasia on, että päivitysversio on ja pysyy.

  Pitänee ihan piruillessaan testata tuota, jos siitä hyötyä olisi. Tohdin epäillä, mutta yrittänyttä ei laiteta.

  Unohtui tietty aiemmin mainita, että tulihan tuota pikselien hieroskelua joskus taannoin kokeiltua frendin kehoituksesta, mutta mitään vaikutusta ei toiminnalla ollut.

  Onko jumipikseleitten hieroskelulla mahdollisesti eroa lopputuloksen kannalta eri tv-tekniikoiden välillä, eli poistuuko ongelma herkemmin esim. juuri lcd-led:ssä sitä hyödyntämällä?
   
 9. Boxer

  Boxer Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.10.2009
  Viestejä:
  634
  Saadut tykkäykset:
  71
  Juu, ei ihmeessä OLEDia painelemaan!
   
 10. hhelminen

  hhelminen Käyttäjä

  Liittynyt:
  10.07.2006
  Viestejä:
  884
  Saadut tykkäykset:
  14
  Samsung tuota harrasti törkeästi (TV:t kesti juuri takuuajan) kunnes joutui käytännössä epärehellisestä toiminnasta jenkeissä leivättömän pöydän ääreen, katsokaapas joskus dokumentti laitteiden ohjelmoitu kuolema. ;)
  Minulle riitti ko valmistajan kohdalta että ensi hajosi digiboxi (kesti 2v 2kk), testivoittaja näyttöön tuli värivääristymiä joka ei ollut kuulemma vika (tasainen oranssi taustakuva oli ylhäältä keltainen ja alhaalta punainen), värilaser kesti noin 20 sivun tulostukset kunnes lakkasi sylkemästä paperia, kävi takuukorjauksessa ja sama juttu..
  Luottamus meni ja nykyään yritän ostaa tuotteita jotka kestää niin sanotusti isältä pojalle tai teknisesti vanhenee enneminkin kuin hajoaa, esim nyt jo 14 vuotta vanha Sony KDL-40Z4500 (ei kuolleita pikseleitä eikä muutakaan vikaa) on edelleen tuttavallani jokapäiväisessä käytössä (kaapeliverkossa joten ei haittaa DVB-T2 puute).
   
 11. JanneB

  JanneB Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  04.02.2016
  Viestejä:
  176
  Saadut tykkäykset:
  25
  Muistan kyllä tämän Samsungin ”kondensaattori casen”.

  Ei aivan kaikki Samsungit kuitenkaan ole luokattomia kestävyydeltään. Minulla oli Samsungin halppis värilaaseri, joka toimi aivan älyttömän pitkään. Vaihtoon meni lopulta, kun rumpu kului niin, että tulosteista ei enää saanut selvää.

  ”Kakkos TV:nä” meillä on Sonyn KDL-40W3000. Myös lähes 14v. Ei mitään vikaa. Ainut huono puoli, että on pieni kokoinen ja kontrasti nykytelevisioihin verrattuna vaatimaton. Sonysta aikoinaan maksoin 2000€ (mallin tullessa markkinoille lähtö hinta oli muistaakseni 3600€ !). Samsungista maksoin ”vain” 1700€.

  (Ei liity mitenkään enää aiheeseen, mutta näitä muistellessa tuli mieleen. Hyllyssä on Sonyn CD soitin CDP-295, ikää yli 30v ja toimii kuin junan vessa.)
   
 12. hhelminen

  hhelminen Käyttäjä

  Liittynyt:
  10.07.2006
  Viestejä:
  884
  Saadut tykkäykset:
  14
  Tämän vuosituhannen ensimäisellä kymmeneksella (silloin kun Nokia vielä hallitsi matkapuhelinmarkkinoita) Samsun teki todella laadukkaita tuotteita, romahdys laadussa tapahtui suurin piirtein samalla kun Samsungista tuli markkinajohtaja monilla aloilla (huomasivat ilmeisesti tulloin miksi tehdä kestäväviä tuotteita koska se haittaa kauppaa ja sitä kutta firman tulosta).
  Alkuperäisen kysyjän ongelmaan, avforumin keskustelujen perusteella saa kyseisen merkin televisioissa varautua noin + viiden vuoden kestoikään, toki kestää monasti paljon pidempäänkin mutta..
  Mystistä asiassa on vielä että Samsungilla ja Sonyllä on ollut yhteinen paneelitehdas ja paneelien hajoamiset on kohdistunut pääasassa vain toiselle näistä merkeistä.
  Paneeleista vielä, TV:ä tai näyttöä ostaessa on myös syytä kysyä pikselitakuusta koska vieläkään kaikilla näytöillä ja televisioilla ei ole täydellistä pikselitakuuta (vaikka yleisesti näi luullaan).
   
 13. El Grande

  El Grande Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 572
  Saadut tykkäykset:
  279
  Ei taida juuri millään tv:llä olla (valmistajan) takuuta, jolla 1 kuolleen pikselin seurauksena tv huollettaisiin tai vaihdetttaisiin uuteen?
   
 14. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 822
  Saadut tykkäykset:
  779
  Paskan marjat, kyllä se 2009 ostamanikin telkku hajosi kuin laskurilla juuri silloin kuin monella muullakin. Toki Nokian matkapuhelimetkin alkoi tuolloin jo olemaan vaikeuksissa. :D

  Sen jälkeen ei mitään Samsungia ole tullut omalla rahalla ostettua ja voi olla, ettei ole jatkossakaan tarve. Ehkä uudet pseudo-OLEDit muuttaa asiaa, toivottavasti.

  Se 2009 telkku oli kyllä sen ajan mittapuulla kuvanlaadullidesti ihan mainio.
   
 15. Daagen

  Daagen Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  06.05.2017
  Viestejä:
  401
  Saadut tykkäykset:
  89
  Minulla on hiukan kummallinen ongelma (ilmeisesti) jumittuneen pikselin kanssa: se nimittäin näkyy vain silloin tällöin. Yksi tällainen tilanne on kun Xboxista laittaa VRR-tilan päälle niin silloin yksi pikseli näkyy punaisena. Tv:tä katsellessa kaikki toimii normaalisti. Tämä nyt ei suuresti haittaa mutta ihmetyttää miten joku tietty kuvatila voi vaikuttaa siihen onko pikseli jumissa tai ei. Televisiona on Samsungin QN91A.