Television kalibrointia

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana Make73, 24.01.2010.

 1. baba

  baba Member

  Liittynyt:
  17.05.2009
  Viestejä:
  226
  Saadut tykkäykset:
  7
  Kokeilin vähän tuloksia White LED spectral samplen kanssa, sitten ilman mitään korjauksia ja vertasin niitä aiempiin tuloksiin geneerisen white LED korjausmatriisin kanssa. Spectral sample teki pieniä viilauksia verrattuna testiin ilman korjauksia, mutta korjausmatriisi antoi niin rankasti erilaisia tuloksia, etten ihan heti ole valmis uskomaan että tuore, pakasta revitty ColorMunki Display olisi noin kaukana metsässä - varsinkin kun en ole plasmaa kalibroimassa (jonka kanssa tuota spectral samplea tai korjausmatriisia on ilmeisesti aika tärkeää käyttää). Päädyin siis tekemään kalibraation uudelleen käyttäen tuota white LED spectral samplea, jonka pitäisi käsittääkseni olla "turvallinen" valinta ja päivitin edelliseen viestiin tulokset ja uudet asetukset. Sain samalla dE:t viilattua vielä vähän pienemmiksi.
   
 2. Make73

  Make73 Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 387
  Saadut tykkäykset:
  119
  Kiitoksia vihjeistä :)
  Normaalisti perusvärisäädöllä neuvotaan asettamaan punaisen Y kohdilleen, kuitenkin jos ongelmana on esim. magenta niin voi yrittää säätää sen suunnilleen kohdilleen ja erillisillä CMS-säädöillä sitten muut värit.
  Itse olen aluksi säätänyt kirkkauden ja kontrastin ja sitten päävärisäädön, sen jälkeen valkotasapainon, värit ja kaikki uudelleen niin kauan että ei saa paremmaksi.
  Panasonicissa värien säätö oli mielestäni melko selkeä, mutta eiköhän se Samsungillakin mene kun sen toisiaan sisäistää miten nuo värien erilliset RGB-säädöt vaikuttaa.
  Toivoisin että telkku tulisi ennen Pääsiäistä kuten lupailivat, niin olisi hyvin aikaa perehtyä sen säätöihin, toki sisäänajoa pitäisi tehdä ennen säätöä mutta tuskin maltan odotella 100-200 tuntia ennen ekaa säätöä.

  Näyttikö korjausmatriisi että punaista pitäisi vähentää valkotasapainossa melko reilusti?
  Minulla näytti ja itsekin vähän epäilin matriisin käytön järkeä ja toimivuutta, mutta kun sillä sitten säädin ja vertailin niin huomattavasti paljon parempi. Punaisuus hävisi ja kuvaan tuli syvyyttä.
  i1D3/CMD todellakin on raportoitu mittaavan punaista väärin.
  Tuolla AVS:llä on muutamia jotka ovat tilanneet mittarille kalibroinnin samalla kun ostivat mittarin ja sitten niitä jotka omalla i1Pro(1/2) mittarilla tehneet korjauksen, 90% korjauksista ovat saman suuntaisia eli oletuksena tehtaan paketista repäistynä mittari mittaa punaista liian vähän ja matriisilla sitä saa pudottaa melko reilusti. Löytyy sitten niitä joille matriisi ei ole toiminut ja valkotasapainosta tullut syaaniin vivahtava. Paras olisi kun mittarin saisi kalibroitua, niin voisi olla varma asiasta. Se maksaa yhtä paljon kuin mittarikin.
  Kyse matriisissa ei ole siis television tyypistä onko plasma vai LCD. Pitää käyttää sellaista korjausta joka on tehty samalla paneelityypillä kuin itsellä on.

  Tietysti lopulta se ratkaisee miltä kuva näyttää.
  HDTVtest arvosteluissa PS60E6500 ja E8000 telkun osalta kuvaan tuli häiriöitä kun sen kalibroi "täydelliseksi", siis se että RGB on lankasuora ja värit täysin CIE kolmiossa ei takaa että se olisi paras.
  Ilmeisesti siinä on se kohta jossa vedetään raja kokeneen ammattilaisen ja koti DIY-kalibroijan välille ;)
   
  Viimeksi muokattu: 23.03.2013
 3. baba

  baba Member

  Liittynyt:
  17.05.2009
  Viestejä:
  226
  Saadut tykkäykset:
  7
  Joo, en yritä kertoa sinulle miten värit pitäisi kalibroida kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, vaan koitin jotenkin kirjata ylös sitä vähitellen tullutta "perstuntumaa" miten Samsung vastaa asetusmuutoksiin - tässä LED LCD:ssä kun joutuu vähän tappelemaan jotta saisi nyhdettyä muutaman prosentin lisää kontrastia irti paneelista, mutta silti vältettyä color clippingin. Plasmassa väriasetusten kohdalleen laittaminen voi olla helpompaa, kun kontrastin kanssa on vähän enemmän pelivaraa ;)

  Ja juu, korjausmatriisissa on aika iso punaisen korjaus - se suurin ero asetuksissa tulee siitä että matriisin kanssa white balancessa punaista pitää vähentää muutamalla pisteellä (offset 26 vs 27, gain 35 vs 40) - ja samalla pikkuisen lisätä sinistä. Sinänsä ero kuvassa ei ole paljaalla silmällä suuri, ilman korjausmatriisia kuva vain tuntuu ehkä hieman "eloisammalta" (ehkä sitten vain pidän hitusen punehtavasta kuvasta), josta syystä kokeilen nyt varmaan jonkin aikaa näillä asetuksilla. Formulat ainakin näyttävät hyvältä :)
   
  Viimeksi muokattu: 23.03.2013
 4. Make73

  Make73 Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 387
  Saadut tykkäykset:
  119
  Kiitoksia siitä, kun tosiaan ei ole vielä mitään kokemusta asiasta niin kaikki ohjeet ovat tervetulleita :)
  Omaan tasoon kyllä riittää ihan kotisäädöt ja hieman epätarkempikin mittari vaikka ammattilaisilla olisi sitten tarkat mittarit ja taito säätää televisio muutenkin kuin käppyröiden perusteella, josta tosin sitten myös rokottavat noin 250 euroa/kerta ja plasmaa kun on tarve säätää 1-2 kertaa vuodessa niin ei ole ihan halpaa lystiä saada sitä optimaalista kuvaa.
  Suurin osa telkun katsojista menee ihan tehdassäädöillä tai netistä kopioiduilla ja ovat tyytyväisiä :king:
   
  Viimeksi muokattu: 23.03.2013
 5. Buckley

  Buckley Member

  Liittynyt:
  29.04.2005
  Viestejä:
  505
  Saadut tykkäykset:
  5
  Kiitos luottamuksesta! En kyllä ota tätä omaan piikkiin nyt pätkääkään. Muiden ohjeilla tässä yritän saada tätä toimimaan. Aika paljon on eri kikkoja mitä pitäis kokeilla enkä ole kaikkia ehtinyt käymään vielä läpi. Uskon, että itse kalibrointi(jos joskus sinne asti pääsen)on helppoa tähän verrattuna.
   
 6. Buckley

  Buckley Member

  Liittynyt:
  29.04.2005
  Viestejä:
  505
  Saadut tykkäykset:
  5
  No jotain tämmöstä reaktiota odotinkin. Ois pitäny ne hymiöt lisätä sinne...ymmärsin täysin mitä tarkoitit enkä todellakaan ota nokkiini tommosista heitoista. Ja kiitos tosi paljon avustasi so far ja koetan olla häiritsemättä sinua enää.
   
 7. Make73

  Make73 Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 387
  Saadut tykkäykset:
  119
  Hymiöt on hyviä estämään väärinkäsityksiä ;)
  Epäkiitollisuus on vaan asia jota ei aina ole ihan helppo sulatella, tästä ei siis ollut kysymys...jatketaan.
  Kokeile ne loputkin kikat joita tuossa tuli ehdotettua.
   
 8. baba

  baba Member

  Liittynyt:
  17.05.2009
  Viestejä:
  226
  Saadut tykkäykset:
  7
  Tänään kävin mielenkiinnosta mittailemassa miltä näyttää Samsung 40B658, mallia CCFL LCD, alunperin ostettu alkuvuodesta 2009 eli siis noin neljä vuotta vanha. Kalibroitu i1 Display LT:llä noin 2.5 vuotta sitten, sen jälkeen käsittääkseni ollut varsin ahkerassa käytössä.
  - 100% white luminanssi oli samoilla asetuksilla laskenut noin 130 -> 95 cd/m^2
  - harmaatasapaino oli vinksallaan
  - mustantaso saattaa olla noussut, aiemmin 0.04 cd/m^2 (i1LT:llä mitattuna) - nyt 0.09 cd/m^2. Tosin mitattuna eri mittarilla ja mittauspaikkana tämänpäiväisessä kalibroinnissa oli kohtuukirkas huone, joka saattaa hyvinkin vaikuttaa tuloksiin.

  Kalibroinnin jälkeen kuvanlaadussa oli selvä, silmin havaittava ero parempaan päin, ja mittaustulokset olivat taas varsin hyviä kontrastia lukuunottamatta.

  Siis yhteenvetona ainakin tämä kyseinen CCFL-taustavaloinen telkkari hyötyisi puolisäännöllisestä kalibroinnista, esimerkiksi joka vuosi.

  Alla uudet asetukset ja liitteenä mitatut käppyrät - en jaksanut tehdä saturaatiomittauksia tässä tapauksessa.
  Movie
  HDMI
  Backlight 3
  Contrast 100
  Brightness 43
  Sharpness 0
  Colour 47
  Tint G50/R50

  Gamma -2

  Colour Space Custom
  Red 40/0/0
  Green 19/52/0
  Blue 0/8/50
  Yellow 50/48/0
  Cyan 16/53/48
  Magenta 44/0/54

  White balance:
  R-Offset 24
  G-Offset 25
  B-Offset 23
  R-Gain 31
  G-Gain 39
  B-Gain 50

  katso liitettä samsung 40b658 colormunki.zip
   
 9. Make73

  Make73 Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 387
  Saadut tykkäykset:
  119
  Luulin että LCD:t pitävät hyvin säädöt, mutta ei sitten näemmä. CCFL mallit varmaan liukuvat enemmän kuin uudet LED valaistut?
  Kiitoksia, taas oppi jotain uutta.
   
 10. baba

  baba Member

  Liittynyt:
  17.05.2009
  Viestejä:
  226
  Saadut tykkäykset:
  7
  Sen puolitoista vuotta mitä tuo minulla oli ei arvot juuri liukuneet, mutta CCFL taustavalo himmenee kyllä ajan kuluessa - sanoisin jopa yllättävän paljon ottaen huomioon kymmenien tuhansien tuntien kestoikäspeksit.

  Kun pikkuisen googlailin ja jos wikipediaan on luottamista, kovin himmeällä taustavaloasetuksella operoiminen voi pidemmän päälle lyhentää CCFL-taustavalon käyttöikää merkittävästi: http://en.wikipedia.org/wiki/Cold_cathode

  Tämä saattaisi olla taustalla tässäkin tapauksessa?

  Edit: tosin enhän minä tarkalleen ottaen edes tiedä liukuiko television arvot ekan käyttövuoden aikana - en ollut silloin vielä hankkinut kolorimetriä...
   
  Viimeksi muokattu: 23.03.2013
 11. Buckley

  Buckley Member

  Liittynyt:
  29.04.2005
  Viestejä:
  505
  Saadut tykkäykset:
  5
  Ei täällä todellakaan olla epäkiitollisia, päinvastoin olen ihmetellyt miten paljon olet jaksanut yrittää ratkaista ongelmaani! Kiitos vielä kerran.

  No nyt se jokatapauksessa ratkesi:thumbsup: Apu löytyi AVS-foorumilta jossa jollakin oli sama ongelma.Ratkaisu oli seuraavanlainen, jos jollekin sattuu sama tilanne eteen:

  How to use the X-Rite ColorMunki Display colorimeter with HCFR 3.04.

  When you bought the ColorMunki Display colorimeter, you most likely installed the X-Rite software as well. This software package makes it possible to use the ColorMunki permanently, and for that purpose the installation procedure installs a piece of software that will start at boot time. This software will attach the ColorMunki and thus prevent HCFR to attach the ColorMunki.

  To allow HCFR to attach the ColorMunki this software has to be stopped with the following procedure:
  Use ctrl-alt-del to start the Task Manager
  Click on the Processes tab
  Click on Image Name to get an alphabetical list of the running processes
  Look for the ColorMunkiDisplayTray.exe process
  Right-click on ColorMunkiDisplayTray.exe and choose End Process Tree
  Use File > exit Task Manager to close the Task Manager

  Nyt mittari löytyy sieltä pudotusvalikosta. Tuo Colormunki-ohjelma pitää siis ilmeisesti sammuttaa joka kerta tietokoneen käynnistyessä. Nyt kun löytyis aikaa yrittää sitä kalibrointia:(

  Vaimo ja lapset viikonlopuksi jonnekin? Paljonko muuten se suurin piirtein ottaa aikaa?
   
 12. baba

  baba Member

  Liittynyt:
  17.05.2009
  Viestejä:
  226
  Saadut tykkäykset:
  7
  Vain itse voit vastata tuohon kysymykseen ;)

  Jos tarkoitat kysyä kuinka kauan kalibroinnin tekeminen kestää, vastaus on "voit käyttää niin paljon aikaa kuin haluat" - mutta jos aloitat vaikka 2 point white balancen sekä gamman säädöistä, siihen ei valtavan kauaa aikaa välttämättä mene edes ekalla kerralla. Muutama tunti kannattaa joka tapauksessa varata ekalla kerralla opetteluun ja kokeiluihin.

  Hyvä muuten, että vihdoin ongelma ratkesi, ja kiva että laitoit tiedon siitä mikä oli vialla. Kuulostaa meinaan ongelmalta johon joku muukin tulee tulevaisuudessa törmäämään :)

  Edit: asiaan mitenkään liittymätön juttu: tuleeko teillekin tähän threadiin postatessa sivumainoksia alkolukon kalibrointipalvelusta? Todellista tekoälyä mainosvalinnoissa :p
   
  Viimeksi muokattu: 23.03.2013
 13. Make73

  Make73 Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 387
  Saadut tykkäykset:
  119
  Hieno homma että ongelma ratkesi :thumbsup:
  Mahtaako tuo kyseinen softa ladata sen ColorMunkin omalla softalla luoman profiilin eli sen kalibroinnin jonka sillä teit? Jos sen estää niin jää PC:n kalibrointi lataamatta? (i1DPro mittarilla kalibroinnin lataava ohjelma on CalibrationLoader 5.0 Application)
  Jos haluat sen käynnistymisen estää koneen käynnistyksessä, niin Käynnistä-->Suorita-->(kirjoita kenttään) msconfig-->OK-->Ohjelmat välilehdellä klikkaa Avaa tehtävienhallinta-->Käynnistys välilehdellä otat kyseisen ohjelman pois toiminnasta
  Olikohan Win 7 samalla tavalla...vanhemmissa käyttiksissä tuon msconfig komennon jälkeen sai suoraan Käynnistys välilehdeltä otettua ruksin pois ohjelman kohdalta jonka ei halua käynnistyvän koneen käynnistyksessä.

  Aikaa tosiaan menee opetellessa ja kokeillessa eri säätöjä. Kun homman on oppinut, niin yhden katselutilan säädöissä ei kauaa mene. Kun paneelin ja mittarin lämpötilojen tasapainottumisen laskee mukaan (15min-30min), niin eiköhän siitä tunnissa parissa selviä.
  Itse muistaakseni säätelin ekalla kerralla pari päivää ja samalla lueskelin netistä noita ohjeita.

  VIP jäsenyydestä maksavana olen ottanut oikeuden estää mainokset ;) Adblock Plus
   
  Viimeksi muokattu: 23.03.2013
 14. Buckley

  Buckley Member

  Liittynyt:
  29.04.2005
  Viestejä:
  505
  Saadut tykkäykset:
  5
  No kun yhdestä ongelmasta päästään, tulee toinen tilalle. En onnistu formatoimaan ostamaani BD RE-levyä eli ei onnistu testilevyn poltto. Kyseessä on Verbatimin BD RE-levy. "Levy on kirjoitussuojattu"-ilmoituksen antaa windows. WTF? Rewritable-levy kirjoitussuojattu!:OI
   
 15. Make73

  Make73 Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 387
  Saadut tykkäykset:
  119
  Tuo AVS HD 709 AVCHD (.exe) or AVCHD (.7z) poltetaan DVD-R levylle (toistetaan blu-ray soittimella), joten kokeile sitä :) Itse käytän DVD:tä kun ei ole polttavaa blu-ray asemaa.
  Voit tosiaan käyttää myös sitä mp4 versiota MP4(.exe) or MP4 (.7z) eli vaikka pistää tikulle.
   
  Viimeksi muokattu: 23.03.2013
 16. Buckley

  Buckley Member

  Liittynyt:
  29.04.2005
  Viestejä:
  505
  Saadut tykkäykset:
  5

  DODII! Tämä tieto muutama tunti takaperin olisi säästänyt minulta 20€. Noooh, oma moka. Joku vaan aikasemmin sano, että testikuvat on helpointa toistaa BD-soittimelta niin tottakai ajattelin, että ne pitää myös polttaa BD-levylle. BD-soitinhan ei tunnetusti toista DVD:tä...:p
   
  Viimeksi muokattu: 23.03.2013
 17. Make73

  Make73 Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 387
  Saadut tykkäykset:
  119
  Tuolla AVS HD 709 threadissa on postauksen lopussa lista eri blu-ray soittimista ja niiden tukemista muodoista.
  Itse käytän PS3:sta jolla voi käyttää näitä kaikkia kolmea eri tapaa.

  Testimateriaali löytyy myös täältä.

  Ps Tässä jotain ohjetta tuon "kirjoitussuojan" poistamiseen:
  click start click to open on my computer you should see your BD drive right click select properties there will be an array of options

  select the sharing tab option then advanced sharing make sure you have a tick in the share this folder box then click permissions make

  sure you have all 3 boxes ticked full control changes and read in windows 7


  click start control panel user accounts click on the administrators account if you have made one or you will have to create one in windows XP

  click start right click on my computer select open
  Right click the icon of your BD drive (It should be E:/ or something)
  Click Properties in the menu that comes up
  Click the Sharing tab
  Click permissions
  And finally, click Allow next to Full Control.
   
  Viimeksi muokattu: 24.03.2013
 18. vps358

  vps358 Well-Known Member

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  3 325
  Saadut tykkäykset:
  144
  Ai jaa...
  Älä tule tuota kertomaan meikun ja miljoonien muiden BD:n omistajille, joiden BD:t toistaa DVD:t vallan mainiosti.
  Jos sulla tosiaan on noin, silloin SINUN BD:ssäsi on vikaa...

  T: Vesku
   
 19. Buckley

  Buckley Member

  Liittynyt:
  29.04.2005
  Viestejä:
  505
  Saadut tykkäykset:
  5
  Aina ei hymiökään riitä...
   
 20. vps358

  vps358 Well-Known Member

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  3 325
  Saadut tykkäykset:
  144
  Ite lisäsit, pidä rumiosi!
  Modet voi sitten siirtää tämän viesti bittitaivaaseen, josseivat siirrä tuonne....

  T: Vesku, ainoiden ehdottomien totuuksien julistajia vastaan jo vuodesta 1967...