Television kalibrointia

Keskustelu osiossa 'Säätö- & kalibrointinurkka' , aloittajana Make73, 24.01.2010.

 1. Jmt1

  Jmt1 Member

  Liittynyt:
  05.04.2009
  Viestejä:
  219
  Saadut tykkäykset:
  12
  Make73 tykkää tästä.
 2. northrob

  northrob Member

  Liittynyt:
  23.03.2006
  Viestejä:
  312
  Saadut tykkäykset:
  9
  Itsellä B6:ssa RGB:t on sen verran käyriä, että pelkällä huoltovalikon 2-pisteen säädöllä ei tule priimaa eli käyttäjävalikon 20 pisteellä pitää vielä tasoitella. Koska säätöpisteet ja testikuvat eivät osu yksiin, joutuu vähän summassa säätämään ja mittaamaan ja taas säätämään ja mittaamaan. Välillä pitää tarkistaa mustavalkoliukukuvasta säätyykö jostain liikaa eli tuleeko värjäytymää johonkin kohtaan.

  Kuvassa HDR 2 pisteen säädöillä

  B6_HDR_2pt.jpg
   
 3. Make73

  Make73 Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 302
  Saadut tykkäykset:
  64
  Saitko tuota paremmaksi sillä 20-pisteen säädöllä?
   
 4. northrob

  northrob Member

  Liittynyt:
  23.03.2006
  Viestejä:
  312
  Saadut tykkäykset:
  9
  B6_HDR_2pt+20pt.jpg Saa siitä paremman muttei mitenkään täydellistä. Tummassa päässä säädöt ovat liian karkeat ja 50 %:n jälkeen loppuu ulottuvuus ja teho. Ja koodimerkityillä testikuvilla syntyy tosiaan sateenkaarivärjätty mustavalkoliuku.
   
 5. kmruuska

  kmruuska Active Member

  Liittynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  764
  Saadut tykkäykset:
  150
  Käytitkö testikuvina kuitenkin koodisivuja vai miten kalibroit 20pt HDR:n?
   
 6. latexii

  latexii Well-Known Member

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 742
  Saadut tykkäykset:
  232
  Kandee hommata ihan kunnon HDR testilevy noihin hommiin. Esim. R.Masciolan tuotos.
   
 7. northrob

  northrob Member

  Liittynyt:
  23.03.2006
  Viestejä:
  312
  Saadut tykkäykset:
  9
  Kokeilin Masciolan LG 2016 koodikuvia, muttei nekään osuneet kohdilleen LG:n säätöpisteisiin vaaleassa päässä. Kuten aikaisemmin mainittu, niin mittaan ensin valkotasapainon normaaleille Masciolan HCFR:lle tarkoitetuilla 5 %:n välein olevilla harmailla ja sitten säädän oikeiksi arvelimiani säätöpisteitä tarvittavaan suuntaan ja mittaan taas uudestaan. Hankala ja hidas tapa. Mustavalkoliukukuvasta näkee hyvin, että säätöpisteet vaikuttavat aika kapealle alueelle, jolloin jos mittakuva ja säätöpiste eivät osu tarkalleen kohdilleen säätö menee reilusti pieleen.

  Ylempänä ollut 2 pisteen RGB kuvaaja on oikeastaan tämänhetkinen säätöni Dolby Visionin katsomiseen. Menee ilmeisesti heinäkuulle ennenkuin Masciola saa DV testikuvat markkinoille, joten sitä ennen mennään melko pitkälle silmäsäädöillä DV:n osalta. 20 pisteen käyttäjävalikkosäätö ei taida vaikuttaa DV:n, joten ne säädöt ovat normaalisti nollilla. HDR10 materiaalia en näe oikeastaan mistään lähteestä testikuvia lukuunottamatta, joten niitä säätöjä en ole hieronut loppuun saakka.
   
 8. Jmt1

  Jmt1 Member

  Liittynyt:
  05.04.2009
  Viestejä:
  219
  Saadut tykkäykset:
  12
  Miten asetukset menevät HCFR:ssä värimittausten suhteen? Eli jos käytetään HCFR:n omia 75%/100% testikuvia värien mittaamiseen, niin onko HCFR:n oikea asetus perus HDTV REC 709 vaiko HDTV REC 709 75%/75%? Jos mittaus ja säätö tehdään 75/75 ikkunoilla, niin ovatko värien x- ja y-tragetit silloin samat kuin 100% saturaatiolla?
   
 9. JanneB

  JanneB Member

  Liittynyt:
  04.02.2016
  Viestejä:
  131
  Saadut tykkäykset:
  9
  Laitetaampa tänne uutta mittausta (taas) Samsung 65KS7005 tv:stä.


  Piti tehdä vain vuosittainen tarkastusmittaus, mutta tuli sitten säädeltyä pari päivää.

  En ole aiemmin hinkannut säätöjä ihan viimeiseen naksuun asti, koska olen hiukan pelännyt, mitä silloin tapahtuu säätöpisteiden välissä. Kokeeksi tein nyt testin jossa säädin valkotasapainon ja gamman (BT.1886) niin täydellisiksi kuin vain voi säätää, käyttäen valkotasapainon 10-p säädön aika äärimmäisiäkin arvoja. Ko. TV:ssä siis ”vain” 10-p Valkotasapaino säätö. Gamman säätämiseen vain yksi asetus, jolla sitä saadaan kokonaisuudessaan suuremmaksi tai pienemmäksi. Tuli kauniit käyrät, lähes täydellisyyttä hipovat. tämän jälkeen tein 20-p mittauksen ja tulos oli sellainen millainen sen arvelinkin olevan. Melkoinen vuoristorata. 10-p säätöjen välissä olevat 5%, 15%, 25% jne. pisteet olivat kohtuullisen paljon keturallaan.

  Tein säädöt uudestaan. Nyt en hakenut säädöissä enää sitä vihonviimeisintä naksua saavuttaakseni delta E nollan. Gammankin suhteen tyydyin lähestulkoon siihen mitä ”hirveästi pakottamatta” sain. Lopputuloksena Gamma jossa tumma pää vähän laskee, eli jotain BT.1886:n ja powerlaw gamman välistä. Kun tein tälle 20-p mittauksen niin lopputulos oli yhtä kaunis kuin säätöjä tehdessä ollut 10-p mittaus.

  Mitä opimme tästä: Jos mahdollista 10-p säätöjen jälkeen olisi hyvä tarkastaa lopputulos 20-p mittauksella. (20-p säädön jälkeen 40-p mittaus? Eipä taida vaan testikuvia helposti löytyä).


  Seuraavaksi kuvan liikeen selkeyden ja sulavuuden säädöt. Olin jo aiemmin viimeisen vuoden aikana kokeillut SDR kuvalla Automotion Plus asetusta: ”LED selkeä liike: käytössä”. Käsittääkseni tämä sammutta taustavalon framien välissä.

  Koska taustavalo välissä sammutetaan pitää taustavalon voimakkuutta vastaavasti nostaa tai tulee aika tumma kuva. HDR kuvalla tämä ei ole mahdollista koska taustavalon voimakkuus jo ennestään tapissa. Eli asetus on käyttökelpoinen vain SDR:llä.

  Pidän tästä todella paljon liiketoiston selkeyttäjänä. Mielestäni kuvan väreissä kuitenkin meni jotain pieleen, mutta aiemmin ei ollut aikaa mittailla mitä tapahtui.

  Nyt selvisi että toinen lieveilmiö ”LED selkeä liike: käytössä” asetuksesta on valkotasapainon melko suurikin muuttuminen. Erityisesti sinisen taso enimmäkseen laskee kun Led selkeä liike on käytössä, mutta myös punainen ja vihreä meni hieman pieleen. Säätämällä valkotasapainon saa hyväksi myös Led selkeälle liikkeelle. Mutta pitää siis huomioida, että eri valkotasapainon säätö sen mukaan on ko. toiminto päällä vai ei.

  Testasin vielä taustavalon eri voimakkuuksilla valkotasapainon muuttumista, eikä sitä juurikaan tapahtunut. Eli muutos tulee taustavalon välkyttämisestä framien välissä, ei tautavalon yleisestä voimakkuudesta.


  Lopuksi Gamman säätö erikseen SDR:lle ja HDR:lle. Mitaten totesin että valikoista löytyvä gamma säätö toimii jokseenkin niinkuin pitääkin. Eli yksi napsu säädössä muuttaa arvoa noin 0.1:llä. Säätö ei vaikuta juurikaan gamma käyrän muotoon.

  Säädin Gamman kohdalleen ”silmällä” Lopuksi mittasin että ”silmälle paras” oli SDR:llä 2.1 . HDR:llä en asiaa pysty mittaamaan kun ei ole mittalaitetta tähän, mutta huomasin jännän jutun tämän suhteen. Kun SDR:llä Gamma asetus piti tiputtaa arvoon -1, niin HDR:llä paras tulos oli asetuksen arvossa 2. Säätöä piti muuttaa siis eri suuntaan, että sain korjattua kuvan valjuutta.


  Toki värienkin kanssa tuli vähän koetettua säädellä, mutta siellä en paljoa saanut muutosta edellisiin säätelyihini.


  Lopputuleman liiketoisto parantui minun makuuni huomattavasti. Suurempi muutos oli kuitenkin Gamman säätämisellä. Nykyisiin säätöihin verrattuna aiemmat asetukset oli tosi valjut. Aina sitä jotain oppii kun suhraa ja tällä kertaa tämä todella kannatti. Erityiseti sain HDR kuvan Gamman paljon paremmaksi.


  Alla vielä SDR ja HDR asetukset. Mittaustuloksia en jaksa nyt tänne laittaa, samoja tylsiä suht. suoria viivoja ne on kuin aiemminkin.


  Kalibroinut: JS

  Kalibroitu näyttö: Samsung 65KS7005

  Käyttötunnit: arvio n. 7000h

  Kalibrointi päivä: 11.9.2018

  Testikuvalähde: AVS Forum testilevy, XBOX ONE X

  Käytetty ohjelma: HCFR ver.:3.5.1.4

  Mittalaite: X-rite i1 Display Pro


  ==============================================

  Gamma 2.1 Säädetty silmällä parhaaksi mahdolliseksi.

  Arvo todettu lopuksi mittaamalla.


  Värit asetettu parhaasen kompromissiin ottaen huomioon 5 saturnaatiopistettä, painotaen 75% saturnaatiota.


  Mustan minimi Luminanssi asetettu kontrasti mittauksessa tasoon Y=0,020cd/m2.

  tämä siksi koska käytetyn mittalaitteen tarkkuus ei riitä näin matalien valoisuus tasojen luotettavaan mittaamiseen. (Mustan mittaamiseen olisi kuitenkin kulunut paljon aikaa ilman että olisi saatu luotettavaa tulosta).


  Tarkastettu lopuksi 20-p mittauksella, että ko. tv:n 10-p säätöpisteiden välissä ei ole vuoristorataa. Esim. Gammaa ei ole yritetty pakottaa viivasuoraksi valkotasapainon 10-p äärimmäisillä säädöillä, jotta vältyttäisiin ongelmilta 10-p pisteiden ”välissä" (5%, 15%, 25% jne. pisteissä)


  Käytetyt Automotion plus asetukset kompromissi liiketoiston sulavuuden ja artifaktien esiintulon välissä.


  LED selkeä liike muuttaa valkotasapainoa huomattavasti. Tässä käytetyt valkotasapaino säädöt tehty LED selkeä liikekäytössä tilassa.


  Käytetyllä kuvakoko asetuksella saadaan Overscannin poistettua. Tämä ei toimi SD kuvalla. SD kuvalla aina overscania.


  Näitä asetuksia käytetty lähtökohtana HDR asetuksille. HDR asetukset siis poikkeavat joiltakin osin näistä.

  =============================================


  Kuvatila: Elokuva

  Erikoiskatselutila: Ei Käytössä

  Kuvakoko: Muunneltu, Sovita näyttöön: Käytössä

  Taustavalo: 9

  Kirkkaus:: 47

  Kontrasti: 94

  Terävyys: 0

  Väri: 50

  Sävy: V50/P50

  Käytä kuva-asetuksia: Kaikki lähteet

  Digitaalinen selkkeä kuva: Ei käytössä

  Analoginen selkeä kuva: n/a [Ei käytössä]


  Auto Motion Plus: Muunneltu

  Epätarkk.vähent.: 0

  Värinän vähent. : 5

  LED Selkeä liike: Käytössä


  Smart LED: Suuri

  Elokuvatila: n/a [Ei käytössä]


  HDMI UHD Color:

  HDMI1: Käytössä

  HDMI2: Käytössä

  HDMI3: Käytössä

  HDMI4: Käytössä


  HDMI Musta: [Autom]

  Dyn. kontrasti: Ei käytössä

  Värisävy: Lämmin 2

  Gamma: -1

  Vain RGB-tila: Ei Käytössä

  Väriavaruus: Muunneltu


  Valkotasapaino 2 pistettä:

  P-Siirtymä: 1

  V-Siirtymä: 7

  S-siirtymä: 8

  R-Gain: 0

  G-Gain: -9

  B-Gain: 3


  Valkotasapaino 10 pistettä: Käytössä

  10%

  Pun: 30

  Vih: 36

  Sin: 37


  20%

  Pun: 8

  Vih: 6

  Sin: 6


  30%

  Pun: -37

  Vih: -30

  Sin: -35


  40%

  Pun: -15

  Vih: -13

  Sin -15


  50%

  Pun:-8

  Vih: -4

  Sin: -8


  60%

  Pun: -11

  Vih: -6

  Sin: -11


  70%

  Pun: 5

  Vih: 1

  Sin: 5


  80%

  Pun: -2

  Vih: -3

  Sin: -3


  90%

  Pun: 17

  Vih: 1

  Sin: 14


  100%

  Pun: 17

  Vih: 0

  Sin: 4


  Väriavaruus: Muunneltu

  Punainen

  P34

  V6

  S1


  Vihreä

  P33

  V45

  S8


  Sininen

  P0

  V4

  S55


  Keltainen

  P55

  V51

  S8


  Syaani

  P32

  V50

  S52


  Magenta

  P36

  V12

  S53  Kalibroinut: JS

  Kalibroitu näyttö: Samsung 65KS7005

  Käyttötunnit: arvio n. 7000h

  Kalibrointi päivä: 11.9.2018

  Testikuvalähde: AVS Forum testilevy, XBOX ONE X

  Käytetty ohjelma: HCFR ver.:3.5.1.4

  Mittalaite: X-rite i1 Display Pro


  ===============================================

  Perus asetukset kopioitu SDR säädöistä, koska käytössä ei ole

  mittalaitetta HDR mittauksiin.


  Taustavalo max arvossa.


  Gamma säädetty silmällä sopivaksi.


  Automotion LED selkeä liike off, koska muuten ei saavuteta max. kirkkautta,

  vastaavasti epätarkkuuksien vähennys otettu käyttöön. Käytetyt asetukset

  kompromissi liiketoiston sulavuuden ja artifaktien esiintulon välissä.


  Valkotasapaino vain 2-p säätö. (koska automotion plus LED selkeä liike ei

  käytössä, ihan eri säädöt HDR:llä kuin SDR:llä, jossa LED selkeä liike käytössä.)

  Valkotasapaino testattu SDR kuvalla (koska ei mittalaitetta HDR:lle). Testatessa

  asetukset muuten mahdollisimman lähellä HDR asetuksia. Lopuksi valkotasapaino

  tarkastettu silmämääräisesti HDR testikuvista. Ei havaittu värjäytymiä.


  Värit jätetty autom. asetukseen.


  Käytetyllä kuvakoko asetuksella saadaan Overscannin poistettua.


  HDR pelitilassa samat asetukset, niiltä osin kuin mahdollista.

  (Peli tilassa jotkin asetus mahdollisuudet poistuvat käytöstä.)

  =====================================================


  Kuvatila: Elokuva

  Erikoiskatselutila: Ei Käytössä (Paitsi Xboxilla tila: Peli)

  Kuvakoko: Muunneltu, Sovita näyttöön: Käytössä

  Taustavalo: 20

  Kirkkaus:: 47

  Kontrasti: 94

  Terävyys: 0

  Väri: 50

  Sävy: V50/P50

  Käytä kuva-asetuksia: Nykyinen lähde

  Digitaalinen selkkeä kuva: Ei käytössä

  Analoginen selkeä kuva: n/a [Ei käytössä]


  Auto Motion Plus: Muunneltu

  Epätarkk.vähent.: 5

  Värinän vähent. : 5

  LED Selkeä liike: Ei käytösssä


  Smart LED: Suuri

  Elokuvatila: n/a [Ei käytössä]


  HDMI UHD Color:

  HDMI1: Käytössä

  HDMI2: Käytössä

  HDMI3: Käytössä

  HDMI4: Käytössä


  HDMI Musta: [Pieni]

  Dyn. kontrasti: Ei käytössä

  Värisävy: Lämmin2

  Gamma: 2

  Vain RGB-tila: Ei Käytössä

  Väriavaruus: Autom.


  Valkotasapaino 2 pistettä:

  P-Siirtymä: -15

  V-Siirtymä: 0

  S-siirtymä: 10

  R-Gain: 5

  G-Gain: -2

  B-Gain: 3


  Valkotasapaino 10 pistettä: Ei käytössä


  Väriavaruus: Autom.
   
 10. northrob

  northrob Member

  Liittynyt:
  23.03.2006
  Viestejä:
  312
  Saadut tykkäykset:
  9
  Kyllä i1 Display Pro:lla HDR-mittaus onnistuu. Miltä AVS Forumin testilevyltä löytyy HDR testikuvia?
   
 11. JanneB

  JanneB Member

  Liittynyt:
  04.02.2016
  Viestejä:
  131
  Saadut tykkäykset:
  9
  Unohdin että HDR kuvat ei ole suoraan testilevyllä. Löytyy tuolta:
  https://www.avsforum.com/forum/139-...98-r-masciola-s-hdr-10-uhd-test-patterns.html

  Tuolla tosin vain 5% harmaasävy kuvat. Ei väri yms. testejä.

  Valmistajan mukaan max. luminance ko. laitteella on 1000 cd/m2
  www.vpixx.com/datasheets/ds_i1display_pro.pdf

  Samsung 65KS7005 pääsee 5% ikkunalla >1400 cd/m2
  https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/ks8000
  (Amerikan KS8000 vastaa Euroopan KS7000:tta)

  Pitäisi olla esim. 100% HDR harmaasävy testikuvat. Tai uudempi versio ko. mittalaitteesta.
  https://www.avsforum.com/forum/139-...isplay-pro-oem-2000-nits-luminance-range.html
   
 12. JanneB

  JanneB Member

  Liittynyt:
  04.02.2016
  Viestejä:
  131
  Saadut tykkäykset:
  9
 13. peltsi4

  peltsi4 Member

  Liittynyt:
  15.01.2009
  Viestejä:
  52
  Saadut tykkäykset:
  4
  Tulipa pitkästä aikaa mitattua ja säädettyä oma LG Oled B6v. Aikamoista pilkun viilaamista oli.
  Tuolta voi tarkastella 20pt säätöä:
  http://s000.tinyupload.com/?file_id=00238067893549973286

  En koskenut väreihin, mittasin ilokseni kerran mutta en tuossa raportissa. Ilmeisesti CMS on jotenkin rikki (?) DeltaE:t sen osalta olivat aika hurjia. Eikä CMS säätö tv:n asetuksista juurikaan liikuttelemalla mitä tahansa asetusta parantanut asiaa lainkaan.
   
 14. Make73

  Make73 Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 302
  Saadut tykkäykset:
  64
  Mitä testikuvia käytit?
  Ainakin plasmoissa missä oli ABL:ää niin riippuen siitä minkälaisia kuvia käytti, niin sai eri tuloksia 20-pisteen mittauksissa ja gammakäppyrässä myös.
  En sitten tiedä kuinka tarkkaan sitä kannattaa hiplata, ei ainakaan isoja säätöjä 20-pisteeseen ja samaa sanoi HDTVtest:n kalibroijat.

  Mittailin myös 65C8 mallia ja ihan pienen korjauksen tein.
  Huomasin myös että ainakaan technicolor tilassa ei CMS:llä ollut vaikutusta.
  Perehdyn tarkemmin kun sisäänajoa tehty.
   
 15. peltsi4

  peltsi4 Member

  Liittynyt:
  15.01.2009
  Viestejä:
  52
  Saadut tykkäykset:
  4
  Niitä pieniä. Mikä lie olikaan oikea termi. Ei ainakaan koko ruudun, tai edes puolta peittäviä
   
 16. TNR

  TNR Member

  Liittynyt:
  09.03.2004
  Viestejä:
  193
  Saadut tykkäykset:
  0
  Löytyisiköhän täältä ketään joka tekisi korvausta vastaan television kalibrointeja Jyvässeudulla? Kalibroinnin kohteena olisi Samsung QE82Q6FN ja etäisyys Jyväskylästä n. 40km. Normaalisti olen vain metsästänyt jotkut sinne-päin asetukset netistä, mutta jospa tällä kertaa tulisi töllön säädöt laitettua oikeasti kohilleen? ;)
   
 17. Make73

  Make73 Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 302
  Saadut tykkäykset:
  64
  Tuli hierottua C8 uusimmalla 05.10.03 firmwarella.
  [​IMG]
   
  kmruuska tykkää tästä.