Television kalibrointia

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana Make73, 24.01.2010.

 1. pteittinen

  pteittinen 5K now, 6K later. Tukijoukot

  Liittynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 492
  Saadut tykkäykset:
  178
  Vähän asian sivusta, mutta kun en viitsinyt näin pienen jutun takia tehdä omaa ketjua: miten kääntäisitte suomeksi termin "tone mapping"?
   
 2. pteittinen

  pteittinen 5K now, 6K later. Tukijoukot

  Liittynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 492
  Saadut tykkäykset:
  178
  ^ Kysäisin Hifimaailman päätoimittajalta, joka muisteli että ovat käyttäneet termiä alkuperäisenä. Itse käyttäisin tv-arvostelussa mieluummin käännöstä. Sävykartoitus, hmm... en osta, kun ei siinä mitään kartoitusta tehdä ;)
   
 3. pteittinen

  pteittinen 5K now, 6K later. Tukijoukot

  Liittynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 492
  Saadut tykkäykset:
  178
  Kirkkausarvojen uudelleenmäärittelyä näytön omien kykyjen mukaiseksi, joo.
   
 4. fernari

  fernari Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.09.2016
  Viestejä:
  25
  Saadut tykkäykset:
  4
  Mappingillahan tarkoitetaan kuvantamista. Mmatematiikassa jos "mäpätään", niin se kääntyy kuvantamiseksi/kuvaamiseksi. Voisiko sävykuvaus olla toimiva suomennos?

  Edit:
  Toisaalta Tone Mappingissä tavallaan "sovitetaan" eri sävyjä toiseen väriavaruuteen. Eli sävyjen sovitus?
   
  Viimeksi muokattu: 28.11.2016
 5. JanneB

  JanneB Käyttäjä

  Liittynyt:
  04.02.2016
  Viestejä:
  165
  Saadut tykkäykset:
  23
  Laitetaan taas välissä kalibrointi asetuksia tänne. Säätelin pikaisesti muutaman vuoden ikäistä LG 47LM620T tv:n. Lähtötilanteeseen nähden lopputulos todella hyvä. Hieromalla toki saisi vielä hiukan paremman

  En nyt alkanut säätämään värejä lainkaan. Tämä siitä syystä että ei ole kunnolla aikaa tarkastaa mitä kaikkea sattuu ja tapahtuu mm. eri saturnaatiopisteille, eri luminassi arvojen väreille jne. Varsinkin kun värit oli valkotasapaino säädön jälkeen jo hehtaarillaan. (ennen muita säätöjä ei todellakaan ollut). En siis väitä ettei värejä kannata säädellä, mutta mielestäni kannattaa sekä mittaamalla että oikeaa kuvaa katsomalla tarkastaa että ei menty ojasta alikkoon, kun värisäätöihin sattuu.

  Valkotasapainon säädössä säädin 2-piste säädön lisäksi IRE20 säädöstä vain 100% pistettä, enkä sitäkään 'pakottanut' ihan kohdalleen, koska IRE 20 pisteet ei näyttänyt osuvan ihan kohdalleen (siis esim. 90% säätö ei mielestäni vaikuta täsmälleen 90% kohdalla jne.)

  Työtä helpottaakseni kopion TM:n asetukset lähimmälle löytämälleni heidän testaamalle tv:lle LG 47LM670T. Valkotasapainon ja värien säätöjä lukuunottamatta kaikki asetukset osui näillä lähtötiedoilla kohdilleen.

  Calibration by: JS 28.11.2016
  Display: LG 47LM620T
  Note: Valkotasapainon ja värien hienosäätöjä lukuunottamatta samat asetukset kuin TM 22/2012 LG LM670T HDMI1 liitännälle.
  Valkotasapainon IRE20 säädöistä säädettu vain pistettä 100%, koska todennäköisesti johtuen kontrasti 95 (eli ei siis 100) asetuksesta
  pisteet ei osuneet ihan kohdalleen ja sen tarkastaminen mitä todella olisi säädetty ei olisi ollut kovin luotettavaa/vaatinut paljon aikaa.
  Valkotasapaino silti varsin hyvä 2-piste + IRE20 100% pistesäätöjen jälkeen.
  Värit osui valkotasapainon säädön jälkeen niin lähelle oikeaa, että niitä ei säädetty lainkaan. Hienonsäädön jälkeen olisi ollut
  kuitenkin välttämätöntä tarkistaa ettei aiheuta muita virheitä ja siihen ei ollut aikaa, eikä halujakaan lähteä koska värit "riittävän" lähellä oikeaa.
  Varsinkin värien saturnaatio pisteet valmiiksi jo hyvinkin kohdallaan.

  Lähtötilanteeseen nähden parannus oli todella suuri. Valitettavasti lopullinen mittaus tallentui lähtötilanteen päälle, eikä sitä ole enää saatavilla.
  (Valkotasapaino säätöjen perässä suluissa TM säädöt LG 47LM670T mallille, jonka kaikki muut asetukset siis osuivat juuri oikeaan tämän mallin kanssa.)
  3D:ä ei säädetty.

  Mittalaite: x-rite i1 Display Pro
  Testikuvat: AVSHD709 Testilevy
  Kuva lähde: Samsung BD soitin
  HCFR versio 3.4.2


  Virrasäästö: Pois
  Kuvatila: Edistynyt1
  Taustavalo: 77
  Kontrasti: 95
  Kirkkaus: 53
  Vaakaterävyys: 0
  Pystyterävyys: 0
  Väri: 51
  Värisävy: 0

  Edistynyt säätö
  Dynaaminen kontrasti: Pois
  Super resoluutio: Pois
  Värialue: BT709
  Reunan terävöitys: Pois
  Värisuodin: Pois
  Asiantuntijakuvio: Pois
  Gamma: 2.2
  Valkotasapaino
  Värilämpötila: Lämmin
  Tapa: 2 Pistettä / 20 pistettä
  Malli: Ulko

  Pisteet korkea
  Pun 0 (0)
  Vih 0 (0)
  Sin -22 (-4)

  Pisteet matala
  Pun -7 (-25)
  Vih 0 (2)
  Sin -9 (0)

  IRE20
  100 % (Ainut valkotasapainon säädettu IRE20 piste)
  Pun 0
  Vih 0
  Sin -22

  Väri säätöihin ei tällä kertaa koskettu.

  Kuva asetukset
  Kohinanvaimennus: Pois
  MPEG-kohinanvaimennus: Pois
  Mustan taso: Matala
  Todellinen elokuvateatteri: Pois
  Motion Eye Care: Pois
  LEDien himmennys: Pois
  TruMotion: Pois
  Kuvasuhde: Vain haku

  Tuossa linkki HCFR tiedostoon:
  https://1drv.ms/f/s!AqLgQGWj7sl_hDOf9ZvW_xFCRDLN

  Kuva valotasapaino mittauksesta:
  https://1drv.ms/i/s!AqLgQGWj7sl_hDQNfHZmRirXkTuG

  Kuva väri mittauksesta:
  https://1drv.ms/i/s!AqLgQGWj7sl_hDVxWwwzhkHN-Rtr
   
 6. pteittinen

  pteittinen 5K now, 6K later. Tukijoukot

  Liittynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 492
  Saadut tykkäykset:
  178
  Jotain tuohon suuntaan, miksipä ei. Kiitos.
   
 7. Simplicitas

  Simplicitas Quod scripsi, scripsi Tukijoukot

  Liittynyt:
  29.02.2004
  Viestejä:
  1 160
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kalibrointiin liittyviä Nyyppäkysymyksiä. Toivottavasti tulee oikeaan naruun ja joku asiantunteva osaa minua asiasta valaista :)
  Olen yrittänyt sinnikkäästi kalibroida LG 55B6V:tä, mutta mitä enempi tuota nettiä kouluaa, niin sitä enemmän olen sekaisin noista mitä asetuksia tulisi käyttää, mitä targetteja yms yms. Kalibtointilaitteena minulla on color munki smile, mutta jos nyt siitäkin olen oikein ymmärtänyt niin laitekin on väärä.. ts. sille ei löydy OLED:lle sopivaa korjausmatriisia? Mitenkä sellaisen voisi saada? Antaa siis näyttötyypeiksi valita vain CCFL baclkit LCD ja LED backlit LCD.

  Olen kuitenkin valkotasapainoa tuolla mittarilla ja HCFR nyt säätänyt ja tehnyt muutamia mielenkiintoisia havaintoja. Onneksi TV:n voi aina palauttaa tehdasaasetuksille :D. Eli ensinnäkin, jos jättää 2p IREN säädön tekemättä ja lähtee tekemään 20pointilla suoraan käyttäen vain 10 asteikkoa (10, 20 jne) niin saat kyllä 11 pisteellä mitattuna suoran valkotasapainon, mutta jos katsot harmaasävypalkistoja 5% asteikolla niin joka toinen palkki (5%, 15% jne.) sävyt heittää pahasti (näkee siis paljaalla silmällä punertavuuden / sinertävvyyden /Vihertävyyden) . Jos tekee 2pointin ensin niin tuota ei tapahdu.

  Toinen asia, monesta paikasta olen lukenut että tee ensi 2point ja sitten 20point mutta älä koske 5% eikä 100% arvoihin. 2 point ja 20 point ovat molemmat voimassa samaan aikaan, enkä ainakaan itse ole huomannut että 20pointin 5% säätö vaikuttaisi samoin kuin 2 pointin low. eikä IRE100 säätö kuten 2 pointin high. Kyllä ainakin itse olen 20 pointissa koskenut vielä 5 ja 100 ja saanut paremman tuloksen.

  Sitten niitä kysymyksiä:
  Onko laitteeni vain yksinkertaisesti väärä, vai voinko tuolla laitteella luotettavasti tuota OLEDia mitata?

  Mitä OLED valo asetusta tulisi käyttää? (ts. mihin kirkkauteen tulisi tähdätä?)
  Brightness asetukselle olen huomannut olevan tasan 1 oikea asetus ja se on omassa 51. jos nostan tuon 52 niin kokonaan mustaksi tarkoitettu ruuttu "hyppää" utuiseksi aavistuksen harmaaksi. samoin palkki 16 AVCHD levyllä tulee näkyviin. 50 tiputtaessa en näe enää edes palkkia 18.

  Olen televisiossa käyttänyt gamma asetusta 2.2. Tuleeko minun tähdätä tähän samaan gamma-arvoon myös mittauskissa, vai voiko sen silti valita mille tasolle sen nostaa? Olen tässä huomannut erittäin tehokkaaksi tuon 20 point säädön tasokohtaisen luminanssisäädön. KAit sitä voi huoletta käyttää?

  Paljon kysymyksiä, olisin kiitollinen jos edes joihinkin saisin vastauksia :)
   
 8. kmruuska

  kmruuska Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  1 008
  Saadut tykkäykset:
  291
  En tiedä mitään tuosta mittarista mutta HCFR:ssä omalla i1D3-mittarilla LG:n OLED:lle tulee valita "Non-refresh display". Valikoista löytyvä OLED-matriisi on vain Sonyn RGB-monitoreja varten ja LG taas tekee WRGB-näyttöjä joille se ei sovellu.

  OLED-valo on ihan vapaasti valittavissa sen mukaan mihin haluat kuvan maksimikirkkauden asettaa. Perinteisesti pimeähköön huoneeseen on suositeltu 120 cd/m2 ja kirkkaampaan sitten enemmän. Ihan maun mukaan. Se asetetaan siten että laitat jatkuvan mittauksen päälle ja asetat näytöllä 100% white -ikkunan ja säädät HCFR:n näytön mukaan haluamaasi arvoon. Huomaa että kontrasti vaikuttaa tähän myös.

  Ilman muuta HCFR:ssä kannattaa asettaa se gamma kuin mihin tähtäät. Jos tähtäät 2.2 -gammaan niin sitten HCFR:n asetuksiin "Power law gamma" ja arvoksi 2.2. Se helpottaa gamman säätämistä kohdalleen kun HCFR kertoo heti että missä mennään referenssin suhteen.

  Ihan oikein ensin 2 point ja sitten 20 point. Mutta 2 point ei ole sama asia kuin 5IRE ja 100IRE, vaan "High" vaikuttaa koko alueella ja "Low" n. 0IRE - 50IRE. Molemmat vaikuttavat lisäksi myös toisiinsa joten molempia joutuu säätämään monta kertaa vuorotellen kunnes pääset hyvään kompromissiin. 20 pt -säätöjä voi ainakin omassa E6V:ssä käyttää huoletta, mutta kannattaa unohtaa Luminanssi-säädin ja käyttää RGB-säätöjä sen sijaan. Jos haluat luminanssia pykälän ylös, säädä jokaista RGB-arvoa yksi ylöspäin luminanssin sijaan.
   
 9. Simplicitas

  Simplicitas Quod scripsi, scripsi Tukijoukot

  Liittynyt:
  29.02.2004
  Viestejä:
  1 160
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kiitos tuhannesti selvennyksistä :).

  Jep, Tuolle mittarille en saa tuota vaihtoehtoa ollenkaan, johtuu siitä Argyllistä:
  http://www.argyllcms.com/doc/instruments.html#i1d


  Teen näin, kiitos.

  ja näin, kiitos.

  Joo, kutakuinkin näin olen huomannut noiden toimivan ja saanut tosiaan ainakin paperilla hyvän tuloksen. Nyt sitten se,että jos tuota mittaria ei voi OLEDille käyttää niin sittenhän nuo on aivan persiillään varmaan. Miksi tuota luminanssin säätämistä tulisi välttää? Jostain syystä se ainakin itsellä tuntuu toimivan varmemmin niin että ei vaikuta valkotasapainoon.. Tiedä sitten mistä johtuu.
   
 10. Make73

  Make73 Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 404
  Saadut tykkäykset:
  130
  Siis et saa valittua HCFR:ssä tuota "Non-refresh display" ?
  Mitään muuta valintaa ei tarvita.
   
 11. kmruuska

  kmruuska Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  1 008
  Saadut tykkäykset:
  291
  En ole itse kokeillut mutta lukenut muiden raporteista joiden mukaan se aiheuttaa posterisaatiota kuvaan. Kokeile itse rauhassa ja jos se ei aiheuta ongelmia, ongelmia ei ole.
   
 12. Jmt1

  Jmt1 Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.04.2009
  Viestejä:
  221
  Saadut tykkäykset:
  12
  En ole kyllä varma tukeeko tuo Colormunki Smile OLED-paneeleita, etenkään jos Argyll antaa valittavaksi vain nuo kaksi vaihtoehtoa. Ainakin tämä taulukon mukaan tuo mittari tukee vain kahta näyttötyyppiä, en tosin tiedä tuleeko tuo tieto pelkästään X-Riten oman ohjelman ja korjausmatriisien perusteella.

  http://www.xritephoto.eu/calibrators

  Arvostelujen kalibroinneissa en ole koskaan nähnyt että kukaan olisi koskenut noihin 20p valkotasapainon luminassisäätimiin, joten jos haluaa hioa gamman kohdilleen, niin kannattaa vain laskea tai nostaa vihreää väriä Y targetin mukaan ja säätää sen mukaan sinistä ja punaista jotta saa valkotasapainon kohdalleen.
   
 13. Simplicitas

  Simplicitas Quod scripsi, scripsi Tukijoukot

  Liittynyt:
  29.02.2004
  Viestejä:
  1 160
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kiitos taas kaikille vastauksista ja vinkeistä. Pitkään ollut palstalta "poissa" mutta on täällä edelleen näköjään avuliasta porukkaa ja apua saa kun pyytää :). Täytynee laittaa toisenlaista mittaria tilaukseen ja Smile myyntiin, halvalla ei siis saa hyvää.. Tai ei kait mittarissa sinänsä mitään vikaa ole, mutta ei vain sovellu tuolle näyttötyypille. Harmi vain, että tuo xRiten Pro malli on jo melkoisen arvokas...
   
 14. baba

  baba Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.05.2009
  Viestejä:
  226
  Saadut tykkäykset:
  7
  Tai sitten hinnaltaan välimallina Colormunki Display jossa sama anturi kuin i1 Display Pro
  https://www.scandinavianphoto.fi/tuote/12547000/x-rite/colormunki-display
  Hitaampi mittaamaan eikä toimi maksullisten 3. osapuolen softien kanssa mutta HCFR:n kanssa asiallinen.

  Ennen kuin heität Smilellä vesilintua, peruskysymys olisi mielestäni: oletko saanut sillä kuvan laadun riittävän hyväksi omaan makuun? Epätarkkakin mittari voi toimia ok harmaasävyjen perussäätämiseen. Jos asetat Brightnessin kohdilleen, teet 2pt harmaasävysäädöt ja jätät 20pt rauhaan, katsot parhaan Gamma-asetuksen (2.4?) ja sitten katsot rauhassa jonkin aikaa televisiota, leffoja ym. Onko kuvassa jotain selkeää sävyttymistä (jota ei ole jo lähdemateriaalissa esim. Matrix)? Näyttävätkö varjot vihertäviltä tai sinisiltä? Okei, ehkä ilman oikeaa korjausmatriisia kuva on jotain 3-10% liian punainen/sininen/vihertävä tjsp. Mutta se on todennäköisesti konsistentisti koko harmaasävyalueen läpi näin (jos mittari on kuitenkin jollain tavalla toimiva), ja muutaman prosentin heitot on kuitenkin loppujen lopuksi paljaalla silmällä vaikeasti havaittavia.

  Tuo Colormunki Smile muuten näyttää ainakin ulkomuodoltaan hyvin vahvasti samanlaiselta kuin vanha i1 Display 2-malli.
   
 15. Simplicitas

  Simplicitas Quod scripsi, scripsi Tukijoukot

  Liittynyt:
  29.02.2004
  Viestejä:
  1 160
  Saadut tykkäykset:
  1
  Joo, Tuolla säätämällä olen mielestäni saanut kyllä vaikutusta kuvaan, ei siinä mitään. Tuo on kuitenkin sellainen prosessi ja itse luonteeltani sellainen, että jos tuon ttekee niin pitäisi tehdä sitten kunnolla :D. Tuo smile on käsittääkseni sama laite kuin tuo vanhempi display. Onko rajoitukset sitten ohjelmistossa, kun tukee vain 2 näyttötyyppiä.. Onko tuossa colormunki displayssäkään OLED tukea? Se olisi muutenkin kiva tietää, että miten tuo näyttötyyppi vaikuttaa tässä asiassa? Ajattelin joka tapauksessa varmaan hankkia sen PRO:n ja ennen kuin hukkaan tuota smilea niin teen vertailumittaukset noilla.. Katson sitten kumman myyn ... :)
   
 16. Make73

  Make73 Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 404
  Saadut tykkäykset:
  130
  Ei ole HCFR:ssä suoraan valintaa myöskään VA-paneelille! Siis mikä on oikea valinta?
  AVS:n HCFR keskusteluketjussa zoyd testasi näiden valintojen vaikutuksia ja ne ei dE suuruudeltaan suuren suuria olleet, siis en näkisi ihan kauhean suureksi ongelmaksi jos siitä ei valitse mitään vaan pelkästään sen refresh tai non-refresh.
  Kuten kmruuskakin tuossa jo totesi myöskään se OLED valinta ei ole oikea LG:n televisioille.
  Sitten on vielä mittarien heitot jos alkaa perfektionistiksi, siis pitää olla korjausmatriisi tehtynä referenssimittaria vasten sille näyttötyypille jota aikoo kalibroida.
   
 17. djaska

  djaska shaken, not stirred.. Tukijoukot

  Liittynyt:
  22.11.2004
  Viestejä:
  928
  Saadut tykkäykset:
  1
  Moro ystävät! Tuli TV päivitettyä malliin Samsung 55" KU6175. Kuva-asetukset persillään. Netistä koittanut etsiskellä asetuksia, heikolla menestyksellä. Olisko vastaavista malleista tietoa/asetuksia? Ei jaksa kahlata koko tätä ketjua.. Löytyy Spyder 2 mittari, mutta mitä tarvitsen anturin lisäksi? Windows 10 löytyy.
   
 18. Make73

  Make73 Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 404
  Saadut tykkäykset:
  130
  ^ Tämän ketjun ekassa postauksessa on linkit kalibrointiohjeisiin ja tässä ketjussa esiintyviin malleihin.
  Mittarin lisäksi tarvitset ohjelman joka mittariasi tukee ja sitten perehtyneisyyttä asiaan kuinka kalibrointi tehdään.
  Mukavia opiskeluhetkiä :)
   
 19. Simplicitas

  Simplicitas Quod scripsi, scripsi Tukijoukot

  Liittynyt:
  29.02.2004
  Viestejä:
  1 160
  Saadut tykkäykset:
  1
  Niin, siis itsellä se ongelma, että en voi noista kumpaakaan valita. Vaihtoehdot Smilelle on vain CCFL Backlight LCD ja LED backlight LCD. Tiedä sitten kuinka suuri ero tulee jos jommalla kummalla noista tekee. Tähän asti käyttänyt LED backlightia, mutta kyllä minusta sillä tulee valkoisessa päässä liikaa punaista, vaikka mittarin mukaan olisi dE alle 1. Onko Turkulaisia i1display PRO omistajia :D?
   
 20. Make73

  Make73 Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 404
  Saadut tykkäykset:
  130
  Just, no sitten ei auta kuin hankkia parempi mittari.
  Kaleido täällä vuokraa i1DPro:ta, mutta ilmeisesti vain nouto ja palautus pk-seudulla.