Televisioiden ääniominaisuudet

Keskustelu osiossa 'Muut televisiot, näyttölaitteet ja soittimet' , aloittajana jjabi, 07.04.2014.

  1. jjabi

    jjabi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2011
    Viestejä:
    532
    Saadut tykkäykset:
    2
    Mikä on tilanne tämän/viimevuoden televisioissa ääniominaisuuksiin liittyen? Onko televisioihin jo saatu 5.1 tuki DD tai jopa True HD?

    Tarkoitan siis jos esim. USB tikulta toistan 5.1 äänillä olevaa raitaa television optisen liitännän kautta, pystyykö nykyään televisiot pukata tavaran sellaisenaan ulos? Ja mites Yle-HD:t jne, toistuuko 5.1 tavara oikein optisen kautta vai toimiiko nämä vain erillisen digiboksin kanssa?
     
  2. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Minulla on Panasonic VT60 (2013) plasmatelkku kiinni optisella vahvistimessa. Joillain HD-kanavilla (tv:n omalla virittimellä katsellessa) vahvistimen mukaan DD 5.1 -raitoja. En pysty absoluuttisesti todentamaan, koska kaiutinsetuppi on vain 2.0. Osalla kanavista DD 2.0 tai 2.0 PCM.

    USB-toistoa en ole testannut.
     
  3. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Mikään laite, kaikki televisiot mukaanluettuna, ei koskaan kykene siirtämään HD-ääniä sellaisenaan* mainitsemasi S/PDIF:n (optical & coaxial) kautta. Sillä tuon liitännän mahdollistama maksimi on se sama, mitä DVD-levyiltä maksimissaan löytyy (DTS-ES 6.1, DD-EX 5.1, PCM 2.0).

    Tosin eipä tv-lähetyksissä taideta aivan lähivuosina ns. HD-ääniä käyttää, niiden vaatiman moninkertaisen bittivirran vuoksi. Lisäksi valtaosalla katsojista on äänentoisto hifin sijaan lowfi -tasoa, eli useimmiten ne tv:n omat, eli pääsääntöisesti surkeat "kaiuttimet". Tai joku epämääräinen muovinen soundbar tai tavaratalosta ostettu "kotiteatteri".


    Eli nykyään monikanavainen tv-ääni lienee käytännössä aina sitä perinteistä, eli DVD-leffoiltakin tuttua, häviöllisesti pakattua Dolby Digital 5.1:aa. Sillä yleinen ongelma tänä päivänä on se, että kuvallekaan ei tahdo riittää edes lähellekään niin suurta bittivirtaa, kuin mitä asiallisesti toteutetuilla Blu Ray -leffoilla on.
    Jolloin siis olisi hölmöläisten hommaa laittaa ääneksi useita megabitteja sekunnissa vaativa HD-ääni, entistä heikomman kuvan laadun kustannuksella. Etenkin kun perinteinen Dolby Digital tunnetusti mahdollistaa hifistejäkin tyydyttävän äänenlaadun.

    Se taas lienee lähinnä kait tv-valmistajista itsestään kiinni, että tukeeko joku tietty liitäntä pelkkää stereoääntä (esim. DD 2.0), vaiko myös monikanavaista ääntä (esim. DD 5.1). Ja jos tukee monikanavaistakin ääntä, niin tukeeko myös DTS:ää vaiko vain Dolby Digitalia jne.
    Nykytöllöissä tv:n oma sisäinen viritin varmastikin tukee käytännössä aina monikanavaistakin Dolby Digitalia. Mutta tv:n liitännät ovatkin sitten epämääräisempi alue, johon ei yleensä manuaalistakaan paljoa selvyyttä löydy. Joten lähinnä vasta ihan käytännössä kokeilemalla selviää, mikä onnistuu ja mikä ei.



    * Blu-ray -leffoilla yleistä DTS HD -ääntä (DTS-HD Master Audio) ei voi välittää S/PDIF:n kautta. Mutta onneksi DTS HD:n mukana on aina automaattisesti yhteensopivuusyistä mukana ns. core. Eli käytännössä se DVD-levyiltä tuttu perinteinen, häviöllisesti pakattu DTS-ääni. Tämä ei-HD -ääni on siis aina kuunneltavissa myös perinteisen S/PDIF:n kautta. Ja AV-vahvistinkin tunnistaa sen perinteiseksi DTS-ääneksi. Teknisesti ottaen coren mahdollistama äänenlaatu on sitä, mitä DVD-leffat parhaimmillaan tarjoavat (DTS Full Rate). Käytännössä tosin DVD-leffojen DTS-ääni lienee useimmiten DTS Half Rate, eli puolitetulla bittivirralla (768 kbps tjsp.).
    Kilpaileva formaatti Dolby TrueHD sen sijaan ei sisällä vastaavaa integroitua corea, vaan sen kohdalla on aina oltava täysin erillinen, häviöllisesti pakattu Dolby Digital -ääniraita. Ja näin kait useimmiten onkin Blu ray -leffoista puhuttaessa. Usein vieläpä täydet 640 kbps, mikä siis on suurempi bittivirta kuin DVD-leffojen maksimi, eli 448 kbps.





    Joka tapauksessa, se on varmaa, että monikanavainen PCM-ääni, DSD (SACD-levyillä) tai Blu-ray -levyiltä tutut Dolby TrueHD ja DTS-HD eivät siis koskaan siirry optisen liitännän kautta sellaisenaan, millään laitteella.

    Noiden ääniformaattien välittämiseen vaaditaan joku suuremman kapasiteetin liitäntä, joka lisäksi mahdollistaa pakollisen digitaalisen kopiosuojauksen (HDCP) käytön. Kuten esimerkiksi HDMI. Ja senkin kohdalla riippuu myös HDMI-liitännän versiosta, että mitkä kaikki kuvaan ja ääneen liittyvät jutut ovat itse liitännän puolesta mahdollisia. Se on sitten toinen juttu, että toteuttaako valmistaja ne kaikki jonkun tietyn laitteen kohdalla, vaiko vain osan niistä.
     
  4. jjabi

    jjabi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2011
    Viestejä:
    532
    Saadut tykkäykset:
    2
    Joo näin muistelinkin että HD äänet ei taida optisen kautta siirtyä.

    Mutta lähinnä sitä mietiskelinkin että ovatko nykyään televisionvalmistajat ottaneet enemmän huomioon monikanavaäänen ulostuloa televisioissa, ja varsinkin kun ohjelmien/leffojen toistaminen television omien Netflix tai HBO sovellusten kautta yleistyy reippaasti. Ja sama USB laitteiden kanssa.

    Mielestäni erittäin typerää, jos televisiossa jossa on esim. Netflix sovellus, jolloin voisi kuvitella että erilliselle soittimelle ei ole tarvetta (jos siis ei levyiltä katso paljonkaan mitään), ei olisi television valmistaja varmistanut, että myös monikanavaäänet näistä sovelluksista saadaan pihalle. Olisi typerää, jos sellaisen puutteen takia pitäisi ostaa erillinen soitin, esim PS3 tai Apple TV, jotta monikanava äänet saisi ulos.

    Ja tiedostan että yleistä tuulipuku Penttiä ei kiinnosta monikanava äänet tai onko se myt aitoa 5.1 ääntä vai jotain vahvistimen itse keksimää, mutta miksi tehdä optinen ulostulo jos sieltä ei saa sitten jostain syystä kuitenkaan minkäänlaista monikanavaääntä pihalle.
     
  5. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Sekoitatko nyt HD-äänen ja monikanavaäänen? Näppituntumalla kyllä niistä telkkareista se monikanavaääni lähtee. Juurikin sillä S/PDIF:lla.

    "HD-ääntä" taas ei edes yritetä runtata televisiolähetykseen eikä edes striimauspalveluun, kun haukkaisi liikaa kaistaa. Se ei tule S/PDIF:sta ulos, mutta eipä sitä kukaan television kautta edes tarjoa - ja tuskin tarjoaa tulevaisuudessakaan.
     
    Viimeksi muokattu: 08.04.2014
  6. jjabi

    jjabi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2011
    Viestejä:
    532
    Saadut tykkäykset:
    2
    En sekoita.

    Hyvä jos lähtee monikanavaäänet. Olen ollut siinä käsityksessä että televisiot runttaa 2-kanavaiseksi. Kokeilin juuri itseasiassa kaverin 2010 mallin plasmaa josta ainakin monikanavaäänet USB:n kautta toimi.

    Onko sitten tilanne eri jos esim Bluray soittimelta laitetaan HDMI:llä telkkariin, ja siitä optisella vahvariin. Ainakin olen siinä käsityksessä että televisiot ei osaa tästä poimia monikanavaääniä ja laittaa niitä eteenpäin optista pitkin? Ei sillä että kyseisessä kytkentätavassa olisi mitään järkeä.
     
  7. Maxi

    Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.04.2002
    Viestejä:
    2 626
    Saadut tykkäykset:
    10
    Televisioiden osalta tuossa optisen ulostulossa lienee kaksi mahdollisuutta: 1) dekoodattu ja downmiksattu 2CH PCM (tod. näk. yleisin) 2) streami sellaisenaan (jos semmoinen mitä voi nyt yleensä optisen kautta laittaa eteenpäin). Muut vaihtoehdot edellyttäisi uudelleen pakkaamista johon en usko televisioiden rupeavan. Tilanteessa jossa dekoodattavaksi tulee HD-ääniraita niin luulisin optisesta tulostulosta tulevan vain 2CH PCM:ää.