tee-se-itse ghettoblasta?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse' , aloittajana DerAlte, 21.06.2006.

 1. summ

  summ Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.05.2012
  Viestejä:
  8
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kuinka hyvin yhdestä BG20:sta riittää ääntä? Ja kuinka iso kotelon pitäisi olla?
  Vahvistimeksi sitten varmaankin http://www.sureelectronics.net/goods.php?id=1317 .
  Mistäs 16850 li-ioneita saa ostettua? Kelpaako muunlaiset li-ionit samalla tavalla, kun en ole litium-akkuihin perehtynyt? :)
   
 2. kadotettu

  kadotettu Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.03.2012
  Viestejä:
  11
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kuten ehkä luitkin viestistäni, niin ainoa sahausvälineeni on käsisaha, eli en kyllä lähde mitään sahaileen poies. :D
  Ja järkyttävä möhkäle on tietty suhteellinen käsite, ton jaksaa viä yksin kantaa, kaksin menee aivan kivuttomasti. Enkä halua
  riskeerata tota ääntä mikä siitä nyt lähtee :) nyt on oikein miellyttävä ja jopa ulkotiloissakin bassoa löytyy.

  Mieluummin teen sitten vuoden päästä uuden rojektin :)

  Pistetään kuvaa vielä kun vappuriennoista saan kuvat käsiini. Tuli laitettua vähän kangasta tuohon eteen.

  Kiitos kiitos :D Kieltämättä pari hikikarpaloa saattoi otsalta vierähtää kun noita paloja sovitteli yhteen :)
   
 3. teba1

  teba1 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.05.2012
  Viestejä:
  6
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olen alkanut itsekin suunnittelemaan omaa ghettoblasteria kesän rientoihin, tällä hetkellä AMP6 ja Visaton bg 20 kombo vaikuttaa hyvältä lähestymistavalta. Onko tämänlainen akku hyvä, vai onko lipoakku käytännössä paras vaihtoehto? http://www.dealextreme.com/p/high-c...-lithium-battery-charger-black-66104?item=146

  Mietin kanssa suuresti kotelointia, olen funtsinut geneeristä suorakaiteen mallista soitinta. Onko refleksiiviputkista mitään iloa em. kaiuttimella, vai onko syytä tehdä täysin umpinainen kotelo? Mitä nyt olen lueskellut tätä ketjua ja oikein ymmärtänyt, niin kotelon muodossa ei taida hirveästi olla suunnittelupelivaraa, siis läiskäsenkö vain sen mallisen kopan että saan nuo elementit siihen upotettua, vai onko olemassa "taktisia mittoja", joita olisi syytä noudattaa?

  Kiitokset avusta :)
   
 4. j_a_k

  j_a_k Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.08.2007
  Viestejä:
  2 266
  Saadut tykkäykset:
  7
  Hmmm, hieman pellelelulle vaikuttaa tuo akkupoweri. 15000mAh, mutta mikä jännite? Eli kapasiteetista ei mitään tietoa, tuo 15000 taitaa olla virranantokyvystä peräisin, 5V 15A. Mieluummin ihan kunnon akkupaketti ilman turhaa jännitteenmuunnosta. Muunnos vain hukkaa tehoa ja painoa enemmän.

  Kai sen kotelon suunnitteloperusteena pitäisi olla tavaroiden mahtuminen sisään, sekä kaiuttimelle sopiva sisätilavuus. Ja eiköhän siitä refleksistä ole hyötyä, tuo se kuitenkin muutaman dB:n lisää äänenpainetta matalille taajuuksille.
   
 5. teba1

  teba1 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.05.2012
  Viestejä:
  6
  Saadut tykkäykset:
  0
  Näköjään oli vähän hölmö heitto. http://www.vekoy.com/product_info.php?products_id=1233 Onko tälläinen akku järkevämpi vaihtoehto? Miten lyijyhyytelöakuissa, kestääkö kallistuksia, vai onko tollainen bilteman mp geeliakku turvallisempi siinä mielessä, että akku ei flippaa vaikka soitin keikahtaisikin kumoon (mankka tulee ryyppyrymyämiskäyttöön)?
   
 6. Nummisoft

  Nummisoft Käyttäjä

  Liittynyt:
  11.01.2008
  Viestejä:
  195
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos laitat Bg 20:n ja tuon akun, on soittoaika aivan tolkuttoman pitkä, varmaan monia päiviä yhtä soittoa. Jos se on tarpeen, niin mikäs siinä, mutta jos ei, kannattaa painon ja rahan säästämiseksi katsella pienemmän kapasiteetin akkua.

  Tuon tyyppisen akun voit asentaa mihin tahansa asentoon.
   
 7. mailbag

  mailbag Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.08.2007
  Viestejä:
  69
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onko kenelläkään kokemusta jonkun 2x15" + diskantti horni PA-kaiuttimen ostosta ja vahvari + moottoripyörän akku sisään :D Painoa tulisi jotain 45 kiloa mutta kahvat noissa on molemmin puolin niin helposti kantuu kahdelta mieheltä ryyppypaikalle.. Luulisi ääntä lähtevän tarpeeksi.
   
 8. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  121
  Tuossa pa-kajarin tapauksessa kannattanee tehdä erillinen vahvari+akku laatikko, josta nappaa ihan tavallisella speakon liittimellä kajarin kiinni tarvittaessa. Helpompi kuljetella erikseen, eikä tarvitse turmella ehjää valmista kaiutinta. Myöskin helpompi soittaa tarvittaessa kotona bileissä tavallisella vahvarilla. Vahvariboksiin tehokas monovahvistin ja sopiva lipo-sarja (tai kolme kpl mopon akkuja sarjaan). Monovahvareitakin siis on olemassa:
   
 9. whelibob

  whelibob Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.01.2007
  Viestejä:
  87
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nonniin huomenna varmaan alkais ghettoblasteri olla valmis. Ilmeni vaan testatessa pari ongelmaa. Akun jänniteen vaihteluväli on 24-36V ja virtanappini on speksattu 12V jännitteelle.
  Luonnollisesti tästä seuraa se että katkaisijan valo käy ehkä vähän liian krikkaana ja nappi kuumana, tiedä sitten johtuuko jännitteestä vai siitä että valo käy niin kirkkaana. Löytyyköhän isommille jännitteille speksattuja valolla varustettuja katkaisijoita vai laitanko valon maadoituspiuhaan jonkunlaisen vastuksen ja minkä arvoisen? Toisessa blasterissa missä jännite pyörii 24 voltissa maksimissään ei ole mitään ongelmia.  Testasin paristolla ja ei liikahtanut mihkään. Myös yleismittarin piippauksella ja ei piipannut. Puhekela vissiin vaurioitunut? Saanut varmaan jonkun kolhun kun on pyörinyt työhuoneessa sen 1.5vuotta. :/
   
  Viimeksi muokattu: 06.05.2012
 10. summ

  summ Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.05.2012
  Viestejä:
  8
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nyt pitäis päästä vähän eteenpäin projektissa. Onko yksi BG 20 parempi kuin kaksi BG 17, kun pieneen tilaan pitäis saada?
  Ja onkohan kuinka laadukkaat lionit: http://www.ebay.co.uk/itm/5-18650-4200mAh-3-7V-Li-ion-Rechargeable-battery-With-W-Tab-Purple-Ultracell-/160784877139?pt=UK_ConsumerElectronics_Batteries_SM&hash=item256f868653 ?
  Koitin winisd:llä kattella koteloa mutta kun ihan ensimmäistä kaiutinta olen rakentamassa niin enpä paljoa saanut niistä käyristä irti. Mikä viritystaajuus olisi paras jos kotelon koko 10-20l ja elementtinä yksi BG 20?
   
 11. teba1

  teba1 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.05.2012
  Viestejä:
  6
  Saadut tykkäykset:
  0
  Okei, no millainen akkuratkaisu olisi paras? Lipoakku olisi tietysti kevein, mutta pärjääkö tälläinen aloittelija sellaisen kanssa?
   
 12. Nummisoft

  Nummisoft Käyttäjä

  Liittynyt:
  11.01.2008
  Viestejä:
  195
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tarkoitin vastaavaa pienemmällä kapasiteetilla = pienempi akku, vaikka 7 Ah luokkaa.

  Omassa laitteessa, jossa oli BG 20 ja 4-kanavainen vahvistin, pärjäsin kaikki reissut 4 Ah akulla. Kyseinen vahvistin vielä aikamoinen syöppö lepovirrankulutukseltaan. (ja miksi neljä kanavaa ja yksi elementti, no koska sellaiset sattui silloin olemaan)

  Lipot ovat mielestäni paras vaihtoehto kannettavaan laitteeseen, mutta toki niitä pitää osata käsitellä. Molemmissa akkutyypeissä ongelmana välttää syväpurkautumista.

  Lyijyakkujakin kannattaa ladata kunnollisella laturilla ja sellainen Suomesta hankittuna on helposti hintava, jos vertaa lipo-akkuun vastaavalla ~12 V jännitteellä, johon laturin saa vitosella Kiinasta samaan pakettiin akun kanssa. Lyijyakku latureineen voi siis olla kalliimpikin.

  Pienitehoisessa laitteessa järkevällä akkukapasiteetilla, jollaista ilmeisesti olet suunnittelemassa, ei lipoilla saavuteta mahdottoman suurta painonsäästöä. Lyijyakuillakin siis pärjää, jos kokee ne helpommaksi ratkaisuksi.

  Painoa voi sitten säästää vaikka käyttämällä ohutta vaneria ja sisäistä tuentaa.
   
 13. j_a_k

  j_a_k Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.08.2007
  Viestejä:
  2 266
  Saadut tykkäykset:
  7
  Eihäm tuossa 17Ah:n akussa mitään vikaa ole, kestää paljon paremmin käyttöä kuin 3-4Ah:n lyijyakku. Isommassa kun purkausaste käyttökerralla jää pienemmäksi, kuim parin Ah:n akussa = kestää enemmän latauskertoja.

  Mutta kuten todettiin, kunnollinen akkulaturi pitää lyijyakullekkin olla, ne maksaa helposti 40-100 euroa.
   
 14. Nummisoft

  Nummisoft Käyttäjä

  Liittynyt:
  11.01.2008
  Viestejä:
  195
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kaikki on suhteellista, mutta 5,7 kg on mielestäni iso vika :) Oma vastaava painoi kokonaisuudessaan alle tuon, lipo-akulla. Olihan se liian huterakin, mutta lisäkilolla tukia olisi jo pärjännyt hyvin.

  Ei kuitenkaan 3-4 Ah:n akkuihin asti tarvitse pienentää. Omassa kun tosiaan oli 4 Ah:n lipo, niin sinänsä vähän huono esimerkki kapasiteetista.

  Pieni akku on aika pieni sijoitus, vaikka sen joutuukin uusimaan useammin. Kestää se pienikin kuitenkin aika pitkään, jos akun pystyy/muistaa ladata edes jokaisen käyttöpäivän jälkeen, ei se ole kovin tyhjäksi päässyt.

  Kulutus on tuollaisessa 12 V vahvistimessa yhteen 8 ohmin kuormaan niin todella pientä.
   
 15. whelibob

  whelibob Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.01.2007
  Viestejä:
  87
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tulihan se vihdoin valmiiksi ja sain kuvankin otettua.
  Kertokaapahan sähköexpertit miten saan tuon virtanapin ledin käymään himmeämpänä ja viileämpänä. Virtanappi on speksattu 12Voltille ja akun maksimijännite 36V.
  Joku vastus virtanapin ledin maajohtoon? Vaiko korkeammille jännitteille speksattu nappi kokonaan?

  Painoa kertyi tasan 13kg.
  Speksit:
  -2x P. Audio WN-8R
  -2x Monacor DT-25N
  -simppeli toisen asteen butterworth suodin jakotaajuus 2500Hz
  -36V, 14,4Ah Litium ion-akku, kennotettu ite 18650 akuista
  -9mm koivuvaneri kevennysurilla
  -kotelotlavuus per kaiutielementti oli joku 21litraa

  Soi omaan korvaan yllättävän hyvin, vaikka en mikään kultakorva olekkaan.
  Soi myös kovempaa kun aikasempi projekti ja on vielä puolet kevyempi :thumbsup:

  vähän huonot kuvat ja virtanappikin on vinossa, mutta ehkä ne kelpaa.
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 08.05.2012
 16. Joupe

  Joupe Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.04.2012
  Viestejä:
  16
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kohiseeko muillakin noi suren vahvarit? Hiljainen kohina kuuluu kaiuttimista vaikkei mitään olisi inputissa. Pieni häiriöhän toi on, varsinkin kun laittaa musaa edes hijlaiselle niin ei sitä kuule enään. Ehkä se on vaan vahvarin "ominaisuus", halpa kun on.
   
 17. j_a_k

  j_a_k Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.08.2007
  Viestejä:
  2 266
  Saadut tykkäykset:
  7
  Kannattaa kokeilla kytkemällä inputti oikosulkuun. Inputti avoinna on häiriöille herkkä. Kyllähän nuo hieman suhisee, kuten vahvistimet yleensäkin. Lisäksi kannettavissa pömpeleissä pyritään käyttämään melkoisen herkkiä kaiuttimia, joten pohjahärö kuuluu selkeämmin kuin epäherkemmillä kaiuttimilla.
   
 18. summ

  summ Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.05.2012
  Viestejä:
  8
  Saadut tykkäykset:
  0
  Osaisikos nyt joku vastata kuinka pieneen koteloon Visaton bg 20 pystyy järkevästi laittamaan? Ja mikä viritystaajuus refleksille??
   
 19. j_a_k

  j_a_k Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.08.2007
  Viestejä:
  2 266
  Saadut tykkäykset:
  7
  25-30 litraa. 20 litrainen hätätilanteessa, muistaakseni sellaine 70 hertsiä, jos pakko refleksiä koittaa, hyötyä ei paljoa tule. Maksimipainetta kyllä, mutta hyötysuhde ei parane, tehoa menee enemmän, kun impedanssi muuttuu.
   
 20. soilwork

  soilwork Uusi jäsen

  Liittynyt:
  12.05.2012
  Viestejä:
  4
  Saadut tykkäykset:
  0
  Näin vertailuna, niin kuinka tilavan kotelon tuo bg 17 tarvitsee?