Talon pohjan suunnittelua.....ikuisuusprojekti

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana marduk, 31.05.2009.

 1. fraatti

  fraatti Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.02.2008
  Viestejä:
  104
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jees elikäs kerrotaan hiukan tietoa pohjalle. Tontti ostettu, tie tehty talonpaikalle, suunnitelutarveratkaisu haettu, sähköt tontilla, tontti noin 1ha haja-asutus alueella. Tarvitsee tehdä pienpuhdistamo jätevesiä vasten, vesiosuuskunnan vesi tien toisella puolella. Tontille tietätehdessä (n 50m) huomattiin että maata ei ole oikeastaan missään yli metriä ja alta paljastui sileä kallio. Luonnollinen talonpaikka lienee tontin korkein kohta mm sulamisvesin yms takia. Talo tehdään itse "pitkästä". Kattomalli lienee pulpettikatto. Talonpaikka mahdollistaa eritaso ratkaisun tekemisen joten se käytetään hyväksi vaikka se ei varmisti mikään käytännöllisin ratkaisu olekaan. Asukkaita tulossa kokonaiset kaksi, joskus mahdollisesti sitten 4. Pihaan autotalli kahden autonkatoksella. Asunnonkoko "järkevä" vaikkakin tuo eritasoratkaisu syö neliöitä väkisinkin. Asuntoon tulee maalämpö ja puhallin konvektori jäähdytykseen.

  Huonejärjestykseen vaikuttavia seikkoja:
  -Sauna "metsän" puolelle, asunnon alemmalle tasolle
  -Olohuoneeseen suuria ikkunoita, sijainti asunnon oikeassa laidassa, käynti etelä terassille
  -Tehdä asunnosta mahdollisimman avara ja tilavantuntuinen 60cm porrastuksella oleva eritasoratkaisu
  -Päämakkariin käynti suoraan olkkarista
  -Keittiön eritasossa olohuoneen kanssa. Ruokapyödästä näkymä alas olohuoneeseen, ulos, terassille.
  -Makuuhuoneita 3kpl (päämakkari + 2 kpl pienempiä jälkikasvua varten)
  -Työhuone sekalaisen romunsäilytystä varten/mahdollisesti vieraita varten tilapäisesti
  -Asuntoon käynti korkeammalla sijaitsevalta tasolta
  -kaksi vessaa
  -Saunaan mahduttava L-mallin lauteet upotetulla kiukaalla(väh leveys 2,2-2,4m)
  -Ylä- ja alatason väli jää mahdollisimman suurelta osin auki ja erotetaan esim lasikaiteella...
  -Asunnossa oltava erillinen tekninen tila, mahdollisimman kaukana MH:sta
  -Asunnon malli oltava "yksinkertainen"

  tontti ja talon sijainti kartalla
  [​IMG]

  Sitten tuota pohjakuvaa... portaat tuohon alatasolle tulisivat miltei eteisestä suoraan, tällähetkellä siinä näkyy tuo "kolo"
  [​IMG]

  Hiukan samaa tyyliä:
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 15.12.2011
 2. fraatti

  fraatti Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.02.2008
  Viestejä:
  104
  Saadut tykkäykset:
  0
  Laitoin hiukan tuoreemman pohjan kuvan.. Ajatus tuossa on se että takit ja kengät saa piiloon tuonne 1800 leveään tilaan henkareihin tms liukuovien taakse ja tuohon 120cm leveään syvennykseen saa naputeltua hyllyjä sitten kausivaatteita yms säilytys tavaraa varten. Asiointi siellä nykäisemällä liukuovea auki hiukan erikohdasta.... Jos paskahuussin kulun kääntää eteiseen päin vähenee paikat vaatteille oleellisesti...
   
 3. Kipee

  Kipee Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.11.2007
  Viestejä:
  246
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ihan hyvä pointti sinulla tuossa säilytyksessä. Mutta siltikään en laittaisi vessan ovea keittiöön päin. Ei ole mukava lukea aamulehteä, juoda kahvia ja syödä aamupalaa samalla kun toinen istuu oven takana aamupaskalla.

  Miettisin jotain muuta vaihtoehtoa kyseiselle asialle.
   
 4. Don MC

  Don MC Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  19.05.2005
  Viestejä:
  1 180
  Saadut tykkäykset:
  33
  Samaa mieltä. Ehottomasti paskahuussi poispäin ruokailutilasta. Kiität meitä jälkeenpäin.
   
 5. jt.syrja

  jt.syrja Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.05.2010
  Viestejä:
  62
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eikös tässä rikota arkkitehtien ensimmäistä sääntöä, että sauna pitää olla pohjoisemmalla puolella taloa?
  Sanot, että etelä on "metsän puoli", mutta kyllä makkarin ikkunasta aina mieluummin kattelee aurinkoista maisemaa kuin talon varjoa?
  Raivaat siihen rinteeseen kunnon etelänpuoleisen pihan...?
   
 6. fraatti

  fraatti Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.02.2008
  Viestejä:
  104
  Saadut tykkäykset:
  0
  Elikäs tuosta ylläolevasta kartasta saa hiukan osviittaa tuosta maanpinnan muodosta elikäs korkeimmalla kohdalla on tuo talonpaikka. Talopaikalta itäänpäin maasto nousee hiljalleen. Pohjoiseen laskee aluksi ~0,5m jonka jälkeen on tasaista sinne suuntaan. Etelään laskee loiva rinne/kallio. Länteen laskee viereiselle tielle noin 50 m matkalla ehkä hiukan yli metrin.. Ja tosiaan terassi tuohon mistä tulevat ovet khh ja oh:sta. Myös piha aukeaa siitä sitten etelä-länsi akselille..

  Tuon pohjan kanssa on päätä raavittu varmaan toistakymmentä tuntia ellei enemmänkin ja tuo eritasoratkaisu rajaa melkoisesti noita mahdollisia huoneiden sijoituksia pois. Päämakkarin saisi helposti vaihdettua päikseen khh,ph,s kompleksin kanssa, mutta siinä samalla menetetään uloskäynti khh:sta. Mutta mikä sitten lienee hyöty saada siirrettyä makuuhuonetta "etelämmäksi"? Äkkiseltään voisi kuvitella että aurinko vain korventaa sitä kahta kauheammin päivällä ja illalla voi karpaloita valua kainaloista nukkumaan mennessä?

  Sauna pohjoispuolella on varmaan ideaali tilanne, kuten se että teknisen tilan saisi tuupattua saunan taakse. Sinänsä turhia tiloja molemmat mutta tuovat mukanaan samalle tasolle myös khh ja ph.... Tässä tapauksessa käynti sisään on jo pohjoisesta ja pesuhuoneisiin en halua käyntiä eteisestä. Keittiön ja olohuoneiden sijainti eritasossa ja niiden välin avoimuus olivat ensimmäisiä asioita minkä pohjalta suunnittelua on aloiteltu...

  Osui silmiin myös "huonekompassi"
  [​IMG]

  Tässä herralatalojen näkemys asiasta...
  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 16.12.2011
 7. marduk

  marduk Uusi jäsen

  Liittynyt:
  02.11.2002
  Viestejä:
  361
  Saadut tykkäykset:
  0
  Toi herralatalojen pohja on kyllä ihan jees. Tietty tässäkin päähuussin ovi on suoraan ruokapöytään. Tuota Kph,vh,2xmh akselia voisi vielä hivenen pyöritelllä. Tuosta kun vielä muotoilisi sillai että autotalliin pääsi asunnosta, kun aukaiset autallin oven pääset pääeteiseen. Kuinka paljon tuota autoa, sitten siellä autotallissa pidettäisiin syksy/talvi ?. Vai olisiko se sitten kuitenkin vaan varasto. Sauna osastoa pyörittelisin sillai, että saisin samaan hormiin myös puukiukaan tai edes sille mahdollisuuden. Paljonko tuossa herralan pohjassa on neliöitä. Paljonko tuommoinen talo suunnilleen maksaa, pulpettikatolla ja maalämmöllä.
   
  Viimeksi muokattu: 16.12.2011
 8. fraatti

  fraatti Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.02.2008
  Viestejä:
  104
  Saadut tykkäykset:
  0
  -Tässä itsellä tökkää se että tuolla on takkahuone, jolle en itse anna mitään arvoa. Ei sitä oo mukava pitää työhuoneenakaan kun on läpikulkutila. Ja takan paikka nyt ei hirveän häävi ole jos nyt lämmityksen kannalta ajatellaan. -Puuttuu tekninen tila. Oltava miltei 2,4*1,4 vähintään.
  -päämakkarin säilytystilat ja muoto
  -khh onnettoman pieni
  -pääwc:n muoto (suihku turha)
  -12,5m2 "pikkumakkarille" uhrattu ehkä hiukan turhan paljon neliöitä.. ja tuon makkariratkaisun neliöitä "syö" myös tuo käytävän pätkä..

  *Autotalli + varasto + 2 auton katos tulee erilliseen rakennukseen niin ei haittaa käryt/meteli autotallista ja vaikka palais ni ei mee koko torppa..

  hinnasta ei muuta tietoa kun mitä valmistajan sivuilla lukee:
  http://www.herrala-talot.fi/talomallisto/loivan-rinteen-talot/klassiset/laamanni-145


  tästä mökistä on myös malli toisella valmistajalla josta jompi kumpi on apinoitu aivan täysin.. yritän kaivella sen jostain...

  Mutta jos keksit "perfect solutionin" tuohon niin kerro mullekin ;D on meinaan yritetty saada tähän pohjaan tolkku jo hetken.. myös sellaisen kanssa joka rakentaa työkseen ja myös piirtää...
   
 9. Dr. Eever

  Dr. Eever Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  23.12.2008
  Viestejä:
  1 737
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ainakin turhia kulmia on taas saatu, jos olohuoneen seinä menis samaa linjaa keittiön seinän kanssa "ylös asti" niin neliöt pysyis suunnilleen samana mutta muoto hieman muuttuis.
   
 10. fraatti

  fraatti Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.02.2008
  Viestejä:
  104
  Saadut tykkäykset:
  0
  näitä ns ylimääräisiä nurkkia itsekin karsastan ja mulle käy mahdollisimman yksinkertaisen mallinen talo. Tuo vaikuttaa työmäärään, energia talouteen ja kustannuksiin kuitenkin. En myöskään ymmärrä minkätakia tollaisia pieniä terasseja tarvii rakentaa ympäri taloa.. Mielummin yksi reilun kokoinen..
   
 11. marduk

  marduk Uusi jäsen

  Liittynyt:
  02.11.2002
  Viestejä:
  361
  Saadut tykkäykset:
  0
 12. Grr

  Grr Käyttäjä

  Liittynyt:
  27.08.2003
  Viestejä:
  597
  Saadut tykkäykset:
  0
  Noniin, silmä käteen.
  Herralan pohjan peilikuvassa huonejako on käytännössä sama kuin tuo alkuperäinen piirros. Eikä toi Jettakaan kauas puusta putoa. Talotehtaat puskee harvoin ihan täyttä schaibaa ulos, tee-se-itse suunnitelma on siis lähtökohtaisesti ihan OK. :)

  Isolle tontille ja/tai landelle rakentaessa on se kiva juttu että talon suunnan ja huonejaon voi pyöritellä justiinsa kuten haluaa. Toi omatekemä pohja ja asemapiirrustuksen hahmotelma näyttää minusta ihan järkevältä. Ottaa huomioon tontin muodot ja suunnat ja silleen.

  Pikkudetaljeja voi sitten varioida oman mielen mukaan, väliseiniä muutama metri sinne tänne. Itse esim en tykkää ollenkaan jos kylpyhuoneeseen pitää kulkea KHH:n kautta, mutta nää on näitä vessa suihkuun vai ei tyyppisiä juttuja. Laittaisin KHH:n tuonne työhuoneen tilalle pohjoissivulle ja sieltä oman käynnin ulos. Jotain kivaa sitten saunasiipeen tilalle...
  Eteisaulaan saisi lisää avaruutta oikaisemalla tuon olohuoneen aloittavan kulman jotenkin.

  Onko muuten joku erityinen syy että tekninen tila pitää olla? Tai ettei sitä voi laittaa autotallin yhteyteen? Enihoo tuolta kulmasta tulee kylppäriin niin paljon matkaa että käyttövedelle pitää tehdä kierto tai oma boileri suihkujen lähelle, muuten menee hermot lämmintä vettä odotellessa.

  Mitäs vielä, rossipohjaa varmaan alle kun kallio on noin pinnassa. Tuurilla **skakaivolle löytyy paikka tien varresta ettei tartte liikoja räjäytellä. Pulpettikatto on ihan niillä rajoilla sopiiko se landelle vai ei, olen ehkä vähän vanhanaikainen mutta tarkastaisin harjakattovaihtoehdon ainakin mallikuviin asti.

  Tärkein neuvo: rakenna autotalli ennen asuinrakennusta.
   
 13. fraatti

  fraatti Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.02.2008
  Viestejä:
  104
  Saadut tykkäykset:
  0
  Siis tämä nimenomaan on samasta puusta herrala talojen kanssa.. joko sama suunnittelija tai sitten jompikumpi apinoi toista
  http://www.jetta-talo.fi/talomallisto/1kerros/tapiola-2/pohjakuvat/
  [​IMG]

  Mitään sen kummempaa syytä siihen ei ole että kulku ph on khh kautta. Jos ei olisi sitten tarvisi rakentaa pukeutumistila ennen tuota ph:tta. Ajatus pienestä neliön kopista tuohon tarkoitukseen tuntuu turhalta. Ainakin mielessä olisi että siihen vain laskisi vaatteet ja tuskimpa sen kummemmin jaksaisi istuskella pienessä kopissa. Mielummin sitten istuskelee kylpytakki päällä joko olkkarissa tai terassilla.

  Tuo kulma on kummitellut myös itsellä mielessä ja mallailin siihen nurkkaan jo jossain välissä mm vessaa mutta ei siihen "pykälän" kapeuden takia sellaista saa ahdettua. Myös käynti mhh tulee tielle.

  On olemassa monta mielipidettä maalämpöpumpun sijainnista autotallissa mutta näillä tiedoilla mitä olen saanut, en sitä sinne laita. Rakennamme tällähetkellä kaverille taloa ja mlp oli alunperin piirretty autotalliin mutta lvi-suunnittelija siirsi sen sitten talon tekniseen tilaa koska sanoi että menee lämpöä niinpaljon hukkaan. Myös eräs tuttu kellä on pumppu tallissa sanoi että seuraavaan kämppään ei pumppua talliin asenneta.. Toinen tuttu taasen jolle talo valmistui kesällä ja mlp on tallissa kehui ratkaisuaan ja lämpöhukasta puhuttaessa sanoi että tupakkiaskin hinta menee hukkaan/kk. Tiedä sitten.. Lämpökanaali mitä kaverillakin vedettiin tallinlämmitystä varten maksoi ~2000e/30m lisäksi tarvisi tuoda vielä lämminvesi toisessakanaalissa. Omamielipide on vain että tekee tuollaisen 4m2 kopin minne änkee sitten kaikki, iv-kone (90cm), mpl 65cm, sähkökaappi, jakotukit, vesimittari, keskuspölynimuri jne..

  Äkkiseltään en nyt muista minkäkokoista pexiä kaverille suihkuun vedettiin mutta vois olla että oli tuo 12*2,0mm ja jos tuo 12mm on sisäreikä, 10m pätkään vettä menee 1,1l. Lämminvesiputket tietysti viedään lattiaeristeiden päällä ja kylmätputket eristeiden alla...

  Jostain kummansyystä en oo ikinä lämmennyt tuolle rossipohjalle ja ilmeisesti tämän kohteen kanssa käy niin että kaveri tulee poraamaan ja ammutaan metri kalliosta pois. Ei kopise lattiat kun parakissa ja ei tarvi pelätä että alapohja homehtuu.

  Pienpuhdistamon kanssa varmasti mielenkiintoisia hetkiä luvassa.. labko biokem 6 asennussyvyys on melko matala ainakin ja täytyy toivoa ettei kanaalia joutuisi hirveästi räjäyttämään.. ei itse louhimisessa mitään mutta kun sitä louhetta tulee 2,5 * m3 kalliota...
   
 14. fraatti

  fraatti Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.02.2008
  Viestejä:
  104
  Saadut tykkäykset:
  0
  On tullut pengottua kaikki läpi.. Tais olla reilu 20cm noita kirjoja kotona välillä... ainut mikä miellyttää on tuo mistä laitoin kuviakin. Se on joku kastellin tekemä asunto asiakkaan toivomuksien mukaan. Ja vaikka kuvia esitellään netissä ja talokirjan sivuilla, pohjakuvaa et pääse näkemään mitenkään. Väittivät että kukaan ei tiedä kenen asunto se on....
   
 15. Bee Flekkursson

  Bee Flekkursson Käyttäjä

  Liittynyt:
  02.02.2006
  Viestejä:
  148
  Saadut tykkäykset:
  0
  katso liitettä Tupasvilla_www.pdf
  Ohesa yllä liitteenä yksi mi täyttää toiveesi muokattuna, ja se vierashuone unhoitettuna ;). Lähdeteos -> Suomalaisten suosikit, Omakotitalot, Rakennustutkimus RTS Oy, 1999, ISBN 952-9796-10-2, 1. painos.
   
 16. Jolakki

  Jolakki Uusi jäsen

  Liittynyt:
  25.08.2007
  Viestejä:
  169
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä se tekninentila on hyväksi tullut todettua.
  Ikävä olis kuunnella keskuspölynimurin, IV koneen ja maalämpöpumpun hurinaa jossain asuintiloissa.
  Ne käytetyt neliötkään ei tunnu enää yhtään hukkaneliöiltä, kun tarvii vaikkapa vaihtaa iv-koneen suodattimet.

  Itellä on muuten kans toi biokem6 ja olen ollu tyytyväinen sen toimintaan.
  Näyttäis siltä, että kahden hengen kuormalla joutuu kerran vuoteen tyhjennyttämään lietteet.
   
 17. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
 18. Teukka76

  Teukka76 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.11.2000
  Viestejä:
  2 376
  Saadut tykkäykset:
  2
  pikkuhiljaa taas edistystä 3vkon vietnamin reissun jälkeen, alkaa oh näyttää vähän isommalta kun tasaisemman väriset pinnat:
  [​IMG]
   
 19. fraatti

  fraatti Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.02.2008
  Viestejä:
  104
  Saadut tykkäykset:
  0
  Noniin jonkinmoista luonnosta on tullut ja nyt sitten arvostelua kehiin.. ikkunoita tarvii ainakin mulkata mutta ilmoittelkaas mielipiteitä niin osaa ottaa huomioon.. Julkisivu ei todellakaan oo tuollaisena mitenkään häävi.
  Näitä olisi tarkoitus käydä nyt näyttämässä rakennesuunnitelijalle nyt kiiruun vilkkaan. Taakse olen miettinyt katettuaosaa tuohon olohuoneen eteen. ehdotuksia toteutuksesta voi antaa/piirtää... Myös etuoven eteen pitäsi jotain suojaa virittää. Raitoja on myös ollut mietinnässä julkisivu panelointiin mutta kaikki on vielä auki.

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
 20. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  ^Kodinhoitohuone puuttuu, ilmeisesti tuo pukuhuoneen yksi nurkka jossa pesutorni ja yksi kaappi on olevinaan kodinhoitohuone. Se on kuitenkin huone mitä tulette käyttämään talossa eniten valveilla ollessanne. En oikein voi puhua tarpeeksi, riittävän suuresta kodinhoitohuoneesta. Meillä tuo on reilu 15m2 eikä ole lainkaan liian suuri ja se on VAIN kodinhoitohuone + käynti ulos, ei pukuhuone.

  Myös olkkarista käynti, ilmeisesti "master bedroomiin" on mielestäni huono idea. Eteisestä puuttuu säilytystila (3 kaappia ei ole mielestäni säilytystila).
  Onko pakko rakentaa talo kahteen tasoon? Kustannukset ja työmäärä nousee järkyttävän paljon, myös käytettävyys kärsii hieman. Toki se on komea :)