Talon pohjan suunnittelua.....ikuisuusprojekti

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana marduk, 31.05.2009.

 1. mitoivon

  mitoivon Uusi jäsen

  Liittynyt:
  23.03.2003
  Viestejä:
  66
  Saadut tykkäykset:
  0
  Moi,
  pisti silmään tuo olohuoneesta käynti MH2:seen. Kannattaa varmaankin laittaa ovi lähemmäs olohuoneen keskustaa. Voi pitemmän päälle alkaa harmittamaan se nurkassa oleva ovi.
  Lisäksi tuulikaapin ja eteisen väliin ei kannata ovea laittaa koska se tukkii tosi pahasti. Omassani jätettiin liukuovi pois ja hyvä on. Se avartaa muuten pientä tilaa.

  M
   
 2. Teukka76

  Teukka76 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.11.2000
  Viestejä:
  2 376
  Saadut tykkäykset:
  2
  mittakaavaa voi olla vaikea hahmottaa kuvasta mutta tässä selvennyksiä:
  -ruokopäydän ei pitäisi ahdistaa olohuonetta, sohva on piirretty 4m leveänä ja OH+R on noin 8,2x4,5m
  -vaatehuone ei pienene eikä mh1 kaipaa ikkunoita usealle seinälle
  -työhuone on 11m2 ihan riittävä työ/vieraskäyttöön. Tuohon kulmaan jää varaus vaatehuoneelle
  -Kulkua pesutiloihin en näe mitenkään ongelmallisena
  -Tuulikaappiin tulee ovi mutta sen voisi kääntää avautumaan tuulikaapin suuntaan
   
  Viimeksi muokattu: 27.01.2011
 3. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  121
  Mikäs tuulikaappi se sellianen on jossa ei ole ovea? Aika pahasti vesittää oven poistaminen koko kopin toiminnallisuuden.
  Onhan siinä eroa saatko tuulisella kelillä oven avatessasi kämppääsi 500kuutiota -20C ilmaa, vaiko vain 5kuutiota.. Tämä tuulikaapin tarkoitus ja tarpeellisuus tuntuu näinä ikuisen kesän ja ilmastonmuutoksen aikoina unohtuvan toisinaan "näyttävyyden" ja muodikkuuden vuoksi.
   
 4. Nomber

  Nomber Uusi jäsen

  Liittynyt:
  22.03.2006
  Viestejä:
  61
  Saadut tykkäykset:
  0
  En ole koskaan käynyt talossa missä tuulikaappi olisi hyvin tehty. Yleensä tuo menee aina niin, että ovi aukaa tuulikaappiin ja koska siellä on kenkiä lattialla niin se ei mahdu aukeamaan kunnolla ja kulku on todella vaikeaa. Sitten myös oven takana on usein joku naulakko ja kun siinä on takkeja niin ovi ei taaskaan aukea. Sitten kun halua jotain sieltä oven takaa niin se on vaikeaa kun ensin pitäisi mahtua sinne tuulikaappiin jotta saa taas ovea liikuteltua ja sitten jos joku muu on lähdössä kanssa ulos niin ei siihen mahdukkaan.

  Kun tuo tavaraa sisään/ulos niin ne ei mahdu siihen tuulikaappiin joten kumminkin on kaikki ovet auki joten sen tuulikaapin oven hyöty on taas 0. jne. jne.

  Varmaan ihan hyvä juttu toi tuulikaappi jos sen tekee jotenkin järkevästi.
   
 5. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Tuulikaappi on idioottien keksintö jossa koitetaan soveltaa vanhaa kunnon kylmää terassia, eli verantaa.

  Nykyissä ahtaissa koirankoppitaloissa toimivan tuulikaapin tekeminen vain on täysin mahdotonta. Niin se vain on. Me(kin) jätimme tämän threadin suositusten mukaisesti tuulikaapin pois. Saahan siihen oven myöhemmin jos siltä tuntuu mutta itse lähtisin ainakin ensin ilman tuulikaapin ovea liikenteeseen.
   
 6. tootsi

  tootsi Runkku Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.11.2005
  Viestejä:
  3 184
  Saadut tykkäykset:
  36
  Minun näkemys tuulikaapille on must. Tuulikaappiin ei ole tarkoitus laittaa vaatenaulakkoa yms. Pelkkä tila jossa on esim. sähkötaulu, hätätapauksessa kengät. Tila esim. 1200x1200. "Hukkatilaahan" tämä on, mutta maksaa todennäköisesti lämmityskuluissa itsensä takaisin. En nyt jaksa laskea montako vuotta siihen menisi.. Ja onhan se kiva ettei armoton veto käy aina kun ulko-oven aukaisee.

  Edit: Joku voisi laskea kuinka paljon kylmää ilmaa virtaa sisälle keskimääräisellä ovenaukaisulla:
  - Oletetaan että aukon pinta-ala on 1,2m x 1,8m eli 2,16m2.
  - Oven aukaisu kestää tasan 3 sekuntia.
  - Sisälämpötila on +20 ja ulkolämpötila -20.

  Kuinka monta kuutiota ilmaa vaihtuu?

  Jos kuutiomäärä on vähemmän kuin tuulikaapin tilavuus (esim. 1,2m x 1,2m x 2,3m = n. 2,3m3), ei tuulikaapista ole hyötyä.
  Omat taidot ei vielä riitä laskemaan tuollaista, mutta osaako joku täällä laskea? Voin myös kysyä matematiikan/fysiikanopettajalta.
   
  Viimeksi muokattu: 28.01.2011
 7. MVal

  MVal Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.03.2003
  Viestejä:
  65
  Saadut tykkäykset:
  0
  Rakennusmääräykset edellyttävätkin että ulko-ovi ja tuulikaapin ovi aukeavat ulospäin.

  Mitäpä jos tuohon MH2:een laittaisi lasiruutuiset pariovet? Ilmeisesti se on suunniteltu lastenhuoneeksi mutta verhot oviin niin saa oman rauhan, myöhemmin se toimisi kirjasto/sikari/musisointi/ym huoneena?
   
 8. Käikäle

  Käikäle Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2001
  Viestejä:
  992
  Saadut tykkäykset:
  0
  Meillä on kanssa tuulikaappi mutta se on niin pieni ettei sillä mitään tee, ovi on käytännössä kiinni vain öisin. Tulevaan taloon olen kuvitellut jättäväni oven pois mutta vaimo haraa vastaan.

  Oudot mitat aukolle. 10x21 ovella aukon koko on 988 x 2080 mm eli 2,06m2.
   
 9. Lobotomy

  Lobotomy Käyttäjä

  Liittynyt:
  04.01.2006
  Viestejä:
  893
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse en olettaisi pääseväni kauppakassien kanssa ovesta kolmessa sekunnissa. 10 sekunttia minimissään keskimääräiseksi aukaisuajaksi. Auki olevasta ovesta yläreunasta poistuu ilmaa ja alareunasta tulee sisään. Eli arvioidaan vaikka puolet pinta-alasta 1m/s kymmenen sekunnin ajan. Tekee noin 10,8m3, joka tekee noin 15kg ilmaa. lämpötila ero 40C kerrottuna ilmamäärällä tekee noin 600kJ. Tunnille jaettuna tuon lämmittäminen tekee noin 0,167kWh. Tekisikö yksi 10 sekunnin oven avaus siis noin 17cent kustannuksen sähkölämmityksellä. Lapsiperheessä aukaistaan ovi ehkä 20 kertaa päivässä, eli 3,4€ / päivä. 4 kuukautta pakkaskelejä vuodessa ja hintaa tulee 408€.
  Puolentoista neliön tuulikaapissa tilavuutta noin 3,75m3, eli noin 35% tuulikaapittoman ilman vaihtumisesta. Eli säästöä vuodessa 265€.

  (ilman vaihtumisen määrä ihan hatusta heitettynä. Enkä oven aukaisumääriä tai aikoja normaali lapsiperheessä tunne)
   
  Viimeksi muokattu: 31.01.2011
 10. KnightOfNi

  KnightOfNi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.04.2003
  Viestejä:
  815
  Saadut tykkäykset:
  1
  Noniin, nyt on päästy jo asumaan uuteen taloon. Perjantaina pidettiin muuttotarkastus ja lauantaina alettiin kantamaan kamoja sisälle.

  KYLLÄ TUNTUU AIVAN PERKELEEN HYVÄLTÄ :king:

  Loputtomalta tuntunut rakentaminen saa nyt hetkeksi jäädä, tosin sauna vielä tekemättä ja pikkaisen listoituksia yms puuttuu, keväällä sitten pihatöiden kimppuun ja pihavarastoa tekemään.

  Tuulikaapista. Meillä ulkoa tullaan sisälle 12 neliön eteiseen. Helppoa kun voi esim lastenrattaat tai kahdetkin tuoda suoraan sisälle ja on paljon tilaa vaatteille ja kengille, ei ahdista ei. Edellisessä kämpässä oli tuollainen noin reilun neliön kokoinen tuulikaappi ja vihasin sitä. Ei mahtunut kunnolla edes kengät saatika isäntä baarireissulta tullessaan sisälle.
   
 11. masa2

  masa2 Käyttäjä

  Liittynyt:
  12.07.2001
  Viestejä:
  576
  Saadut tykkäykset:
  1
  Noh ainakin voisin todeta että lapsiperheissä se ulko-ovi on auki vähintäänkin riittävän kauan... siis liian kauan. Itsellä tuulkaapin koko on n. 1,1mx1,5m (ovet näillä pitkillä sivuilla) ja tilaan sopii naulakko aikuisten ulkovaatteille, naulakko tenavien vaatteille, kentäteline, lastenvaunut ja sulaketaulu. Aikanaan talon rakentanut on ollut fiksu mies, itsekin vietän aikaani mieluummin isossa olohuoneessa kuin kylmässä tuulikaapissa. Kyllä tuo eteinen on pieni, mutta sen kanssa pärjää ihan mukavasti. Ennenkaikkea vaatteet ja kengät ovat eteisessä juuri ko. vuodenajan mukaan juuri käytössä olevat. Lisäksi tenavat sisäistävät hyvin äkkiä mitä varten ne naulakot ja kenkätelineet on.
  Ulko-ovi aukeaa ulos ja väliovi taloon sisällepäin.

  Talon suunnittelijoille vinkki: Jos sauna-kylpylä osastoon laittaa sen 40 neliötä, eteiseen 20 neliötä, kodinhoitohuoneeseen 20 neliötä, kotiteatteriin 25 neliötä, keittiöön 35 neliötä, olkkariin 25 neliötä niin äkkiä voikin havaita että makkareihin ei olekaan enään varaa vaan kerrossängyt on vietävä sinne 60 neliön lämpimään autotalliin.

  Näin ainakin jos tulorahoitus on malliin riitävästi lainaa ja kaksi normaalia palkansaajaa.

  Jokainen lämmitetty neliö lisää myös lämmityslaskua omalta osaltaan.

  Jokainen saa ihan vapaasti rakentaa sellaisen talon kun haluaa, mutta aina uudestaan ihailen v. 1980 rakennetun nykyisen taloni tilankäyttöä. Neliöt on laitettu juuri sinne missä aikaa vietetään. Tupakeittiö on riittävän iso kuten olohuonekin. Joskus aikanaan pankista on ollut vaikea saada sitä lainaa nykypäivän malliin ja on tarvinnut ihan oikeasti miettiä mitä todella haluaa ja tarvitsee siihen taloonsa.
   
 12. ella

  ella Uusi jäsen

  Liittynyt:
  30.12.2003
  Viestejä:
  55
  Saadut tykkäykset:
  0
  Meillä tuulikaappi on 2mx2m, mistä osan vie koko seinän mittainen liukuovikaapisto. Koko ihan jees, paitsi lastenrattaat jos on eteisessä niin sitten alkaa toimivuus kärsiä. Väliaikaisessa vuokrakämpässä oli just sellainen neliön kokoinen tuulikaappi, millä ei oikeasti tee mitään.
   
 13. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Voi vitsi! Onnittelut, varmasti upea tunne. Nyt kun itse bloggailee ja seuraa tiiviisti muidenkin rakentamista niin tämä toivoton epätoivon tunne on muiden talojen valmistuessa alkanut pikkuhiljaa laantua ja on tullut pieni fiilis että ehkä se omakin sitten joskus valmistuu. :thumbsup:
   
 14. Teukka76

  Teukka76 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.11.2000
  Viestejä:
  2 376
  Saadut tykkäykset:
  2
  No jos sitä ite heinäkuussa pääsisi tontille ja miettisi joskus seuraavana keväänä muuttohommia...
   
 15. Jolakki

  Jolakki Uusi jäsen

  Liittynyt:
  25.08.2007
  Viestejä:
  169
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onneksi olkoon!
  Toivottavasti pääsen fiilistelemään omalla muutolla parin kuukauden päästä :)
   
 16. Garret

  Garret Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.01.2003
  Viestejä:
  429
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nostan hattua Lobotomylle, että ylipäätänsäkin uskalsit alkaa laskemaan tuon tuulikaapin merkitystä lämmityskustannuksiin. Itse en jaksanut, koska tekijöita on niin valtavasti jo pelkän virtausnopeuden päättelemiseksi (paine-ero, rakennuksen ympäristö, -sisäkorkeus, -tilavuus, ilmanvaihtokoneen teho, ym.), mutta kun rahallinen säästö tuntui kohtuuttoman suurelta, oli pakko tarkastaa laskelmasi.

  Jos normaali ulko-ovi on M10 x 21, niin aukon koko on 925 x 2040. Puolet tästä tekee 0,94 m2 ja kymmenen sekunnin virtaamalla ilmaa siirtyy tällöin 9,435 m3. Marginaalinen ero, mutta silti.

  Ilman tiheys on normaalisti 1,2 kg/m3, eli mainitsemallasi määrällä 12,96 kg, korjatulla (9,4 m3) määrällä 11,322 kg. Taas pientä eroa...

  Ilman ominaislämpökapasiteetti on 1,0 kJ/kg C. Eli 1,2 J/l astetta kohti ->

  9435 l x 1,2 J x 40 (dT) = 452880 J -> 0,126 kWh.

  Tuossa se virhe sitten tulikin (joka siis sai minut tekemään tarkistuslaskelmat). Jos kilowattitunnin keskihintana veroineen ja siirtomaksuineen pidetään 0,10 euroa, ei tuo avaus maksa kuin 1,3 snt kerta. Eli 32 euroa vuodessa (20 x vrk, kausi 4 kk / a).
   
 17. tootsi

  tootsi Runkku Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.11.2005
  Viestejä:
  3 184
  Saadut tykkäykset:
  36
  Eli rahallisesti ei ole järkevää tehdä tuulikaappia. Entäs mukavuus? 10 sekunnin aukaisun aikana vetää aika paljon. Vai haluaako mielummin maksaa "turhan" parin neliön rakentamisesta/lämmittämisestä vai laittaako nekin neliöt esim. olohuoneeseen?

  Itse kuitenkin laittaisin tuulikaapin; Jos ei muun takia, niin tuon vedon takia.
   
 18. Lobotomy

  Lobotomy Käyttäjä

  Liittynyt:
  04.01.2006
  Viestejä:
  893
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ilman tiheys on +20C lämpötilassa 1,2kg/m3, mutta sen tiheys kasvaa kylmentyessä. 0C lämpötilassa tiheys on jo 1,285kg/m3. -20C lämpötilassa se on 273/253 * 1,285 = 1,387. Oletin sisään virtaavan ilman tulevan 1m/s. Lämmetessään ilma taas laajentuu ja vuotaa ulos talon raoista tai ilmanvaihdon kautta.

  Ulkooven mitat otin pari viestiä aikaisemmin mainitusta, en alkanut miettimään normaalimittoja ovelle, koska en omista omakotitaloa tai standardiovea.

  Virhe kylläkin tuli centtejä laskiessa. Tottunut pyörittämään millejä ja kiloja töissä niin ei osaa centtejä sitten laskeakkaan. Pysyn kuitenkin oman korjatun 1,7cent ja noin 40€ vuosikulun ja 26€ säästön takana.
  Tietenkään tuo 4kk -20C pakkaskelejä ei ole kuin hihavakioarvio koko vuoden kuluistä. Googlen mukaan suomen keskilämpötila on noin +5C. Eli jos samat lasketaan +20C...+5C erotuksella vuoden jokaiselle päivälle niin saadaan vuosikuluksi 45€ (säästöä 31€). Eli eipä tuo hassumpi arvaus ollutkaan.

  Rahallisesti tuo ei ole kovin merkittävä, mutta ei myöskään koko totuutta kertova. Edelleen 1m/s on puhdas arvio. Tuulikaappi yleisesti pidetään myös muuta asuntoa viileämpänä, joten koko tuulikaapin ilmatilaa ei lämmitetä oven aukaisun jälkeen +20C lämpötilaan, eikä myöskään asunnon lämpöinen ilma pääse ulko-ovea vasten, jolloin lämpöhäviö oven läpi pienenee.
  Perusovi päästää +20C...+5C erolla 1,00 U-arvolla (huom. tämäkin jostain pohjasta, omakotitalojen ovet voi olla parempia) noin 20W lämpöä läpi. Vuodessa tuosta seuraa 17,5€. Jos tuulikaapin lämpötila on +10C, niin hinta on 5,8€.
  Tietenkään pelkkä ovi ei vuoda lämpöä ulos johtumalla, vaan myös lattia, katto ja seinät ja vuotoilma. Veikkaisin tuon 1,5m2 tuulikaapin sääsätävän matalletulla lämpötilalla ainakin noin 30W jatkuvana syöttönä oven aukaisuiden lisäksi. Eli noin 26€ vuodessa. Eli loppu säästö siis noin 57€/vuosi. Lasketaan tuo vaikka 20 vuodeksi eteenpäin, jonka aikana energian hinta moninkertaistuu, eli puolitoistakertaistetaan sähkön hinta 20 vuoden ajanjaksolle. Hintaa kertyykin 1368€.

  Lisäksi on tosiaan rahasta riippumattomia etuja, kuten palelevan sukupuolen auki olevasta ovesta mäkätyksen väheneminen jne...

  Minulla ei ole mitään intressiä suosia tuulikaappeja. En niitä oikein käytännöllisinä pidä. Mutta on niillä puolensa.
   
  Viimeksi muokattu: 01.02.2011
 19. Hegster

  Hegster Uusi jäsen

  Liittynyt:
  21.08.2006
  Viestejä:
  19
  Saadut tykkäykset:
  0
  Syy miksi itse suosin tuulikaappia on lemmikit. Itsellä 2 sisäkissaa jotka odottavat heti välioven takana kun tuulikaappiin astuu. Ilman tuulikaappia kyttäisivät ulko-oven takana ja näin tulisivat aina ulos vastaan... Siksi tulikin laajennettua oma kaappi 2,3m x 1,8m mittoihin ja tuntuu riittävän.
   
 20. Garret

  Garret Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.01.2003
  Viestejä:
  429
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oikeastaan tuo alkukirjoitukseni oli vain johdanto siihen miten kävin laskelmaasi läpi, ennen kuin löysin varsinaisen virheen. Kuten aiemmin mainitsin erot olivat lähinnä marginaalisia, mutta tuo energian hinta olikin sitten jo kymmenkertainen.

  Jos asiaa haluttaisiin laskea oikein kunnolla, pitäisi varmasti käyttää vuoden keskilämpötilaa ja seurata ovien aukaisumääriä/kestoja useamman talouden voimin. Jatkakoon tästä ken tahtoo.

  Mietin tuota arviotasi virtausnopeudesta illalla ja se oli itse asiassa aika hieno arvaus. Uskoisin että 1m/s on yllättävän lähellä totuutta.

  Nykyisessä talossa tuulikaappi. Uuteen sellaista ei enää haluttu.

  Mitäs sitten lasketaan?

  Huppe mainitsi jossakin ketjussa että yhden suihkun vaatima lämmitysenergia maksaa vitosen. Ilman tarkempia laskelmia väitän että siinäkin on kymmenkertainen virhe. Ylöspäin.