Taloa ostamassa

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Mustikkametalli, 29.12.2010.

 1. juhaa

  juhaa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.12.2000
  Viestejä:
  5 971
  Saadut tykkäykset:
  7
  Kaipaa kyllä totuttelua, eikä se todellakaan nautintoa ole, vaikka asiansa ajaakin. Pitää varmaan kokeilla vanhaa kahvaa viikon verran ja katsoa miten kulutus lisääntyy sen kanssa, sen kanssa virtaama
  on/oli 10 litraa per 40 sekuntia eli aika reilu, tuon uuden virtaamaa en muista tai ole edes tarkistanut.
   
 2. Kipee

  Kipee Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.11.2007
  Viestejä:
  246
  Saadut tykkäykset:
  0
  Suosituksethan on:

  Käsienpesuhana 6 l/min
  Keittiöhana 12 l/min
  Suihku 12 l/min

  Jossain tapauksessa paineenalennusventtiili talon syöttöön tulee edullisemmaksi kuin suihkuhanojen vaihto. Ja tätä paineenalennusta pystyy jälkikäteen säätämään sopivaksi. Toki edellyttää sitä, että kaikki sekoittajat ovat ns. samanlaisia (paine-erovaatimukset ovat samanlaisia).
   
 3. tootsi

  tootsi Runkku Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.11.2005
  Viestejä:
  3 182
  Saadut tykkäykset:
  29
  Tarkoitin että puulla lämmittäminen ei ole kustannustehokasta. Selviää kun hieman laskeskelee puun kuutiohintaa, energiasisältöä ja takan hyötysuhteita. Tunnelmanluojana/hätävarana ihan hyvä olla olemassa.
   
 4. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 867
  Saadut tykkäykset:
  743
  Kustannustehokasta mihin verrattuna? Kun ilmaista vaihtoehtoa ei ole, niin kaikki on suhteellista. Suoraan sähköön verrattuna varmasti on kustannustehokasta, mutta maalämpöön ei. Ilppikin voi olla parempi vaihtoehto. Avotakka taas on lähinnä tunnelman luoja, iso leivinuuni lämmittää jo paljon tehokkaammin. Sen lisäksi oikea käyttö on tärkeää. Jos jättää pellit auki yöksi "ihan vaan kaikenvaralta ettei kuole häkään" niin voipi sitten ihmetellä lämmityskuluja.
   
 5. tootsi

  tootsi Runkku Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.11.2005
  Viestejä:
  3 182
  Saadut tykkäykset:
  29
  Maalämpöön, kaukolämpöön sekä ilmalämpöpumppuun.
   
 6. inska

  inska Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.08.2010
  Viestejä:
  130
  Saadut tykkäykset:
  0
  Suhteellista ja talokohtaista. Laskin ettei maksaisi ikinä takaisin kaukolämpön liittyminen ja muutenkaan ei olisi ollut "edullista", vaikka linja menee talon vierestä. Aikoinaan talossa oli öljylämmitys, mutta ei ollut järkevää sekään. Nyt suorasähkö, (osto)puu ja jatkossa lisänä ILP. No tulisijat meni uusiksi, mutta olisi ne menneet muillakin lämmitysmuodoilla varalämmönlähteiksi. Maalämpökään ei maksaisi itseään takaisin. Pieni talo, pieni kulutus, joten perustamiskustannuksilla isompi merkitys.
   
 7. O.V

  O.V Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.02.2007
  Viestejä:
  240
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jep talokohtasta täysin. Meidän pienessä 110m2 torpassa on kasa tiiltä keskellä talo. Kasasta löytyy varaavatakka, leivunuuni ja hella. Takalla ja leivinuunilla ollaan pidetty torppa lämpimänä kevyesti. Puita menee pikkupakkasilla puolikorillista päivässä ja kun mennään tonne -20 kintaalle korillinen. Patterit on meidän huushollissa olleet off asennossa sen aikaa mitä tässä asuttu (1,5v). Täytyy kyllä myöntää, että nyt huonemuutosten takia muksujen huoneeseen laitettiin patteri päälle kun ei sentään ihan masokistejä viititä olla :). 2-kylmää seinää laske vanhassa torpassa kuitenkin huonelämpötilaa mukavasti vaikka muualla olis lämpöstä.

  Sen verran tuli summailtua, että ilppiä en saisi kovin helpolla maksamaan itseään takaisin. Itse asiassa lämmityskulut varmaan nousisivat. Bonuksena tasaisempi lämpö. Ainut syy minkä takia tuota voisi harkita on jäähdytys. Mutta enpä tiedä siitä parin päivän huvista maksaa toista tonnia... No pitää kahtella.
   
 8. Guba

  Guba I have a cunning plan.. Tukijoukot

  Liittynyt:
  16.10.2003
  Viestejä:
  241
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nyt menee vähän offtopicin puolelle, mutta liittyy kuitenkin talon etsintään..

  Onko 3 km liian pitkä koulumatka yksin kuljettavaksi kolmosluokalle ensi syksynä menevälle? Kulkuvälineenä olisi fillari ja/tai bussi (julkinen, ei koulu-). Reitti on helppo, hyvää pyörätietä eikä paljon tienylityksiä. Löytyi ns. unelmakämppä, mutta sijainti lapsen kannalta arveluttaa. Tiedän että lapsiperheitä tuolla alueella kyllä asuu, mutta meidän tapaus on ehkä vähän keskivertoa arempi.
   
 9. inska

  inska Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.08.2010
  Viestejä:
  130
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sama matka oli itselläkin skidinä. Talvisin hiihdin metsän läpi, kesällä fillarilla tai sitten bussilla. Tämä siis pääkaupunkiseudulla. Itsekkin olin aika arka ja ujo lapsena, mutta kouluun pääsin. Tietenkin jos aluella on paljon lapsiperheitä, niin varmasti joku kaveri löytyy samalta luokalta läheltä nopeasti.
   
 10. pstj

  pstj Käyttäjä

  Liittynyt:
  18.12.2009
  Viestejä:
  40
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ala-asteelle oli 3,5km ja ihan normaaliksi kasvoin siitä huolimatta :king:
   
 11. petekki

  petekki Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.10.2004
  Viestejä:
  501
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onko kyseessä Isolahden ala-aste? Sinne pääsee nopeasti Huvilatietä ja Vaasassa on suomen parhaipia pyöräteitä :thumbsup:
   
 12. Guba

  Guba I have a cunning plan.. Tukijoukot

  Liittynyt:
  16.10.2003
  Viestejä:
  241
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mökki olis Vanhassa Satamassa ja koulu Suvilahdessa. Siirrettiin asunnon etsintä vähän eri puolelle kaupunkia.

  Samaa mieltä itsekin olen tuosta matkasta, äitiä vielä pitäisi yrittää vakuuttaa.
   
 13. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Meidän aikaan tilanne oli eri, tarkoitan siis nyt meitä foorumille kirjoittajia. Hyvin pääsi vielä 37 asteen pakkasessa 4 kilometrin matkan fillarilla kouluun. Nykynuorisoa pitää kuskata autolla kesälläkin auringonpaisteella kilometrinkin matkan.
  Minusta 3-4 kilometriä on hieman pitkä koulumatka pienelle (nyky)lapselle. Voittehan vaikka kahdestaan käydä kävelemässä moisen matkan joku päivä säkkipimeällä ja pakkasessa.

  Itse olisin myös tahtonut talon hieman syrjemmästä mutta juuri tuo asia ratkaisi. Nyt päiväkoti, ala-aste, ylä-aste ja lukio on vieressä.
   
 14. alspe

  alspe Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  09.10.2006
  Viestejä:
  4 245
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onko muut miettineet oma tontti / vuokratontti asiaa...
  Vuokratontissahan ei ole järkeä, mutta mutta...

  Esim Tampereella järkevät omakotitalot ovat n. 300000€ ja siitä ylöspäin, omatontilliset. Joitakin vuokratontilla oleviä mörsikiä saa 150-200 k€ hintaan. Mitä järkeä on maksaa edes 150k€ talosta joka vaatii kaiken remontoitavaksi?
  Vuokratontti ja halvin Alvsby-taloa... Hmm. Siis tyhmää, mutta kai tuollainen "fiksumpi" on kuin maksaa jopa 200000€ vuokratontillisesta pommista?

  Se vaan, että on tyhjiä tontteja vuokran missään. Ilmeisesti vuokratonttien kyljessä koitetaan saada rahaa lautakasoista.
   
 15. fraatti

  fraatti Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.02.2008
  Viestejä:
  104
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ylöjärvellä tontit maksoivat noin 45000e. Osan pystyi myös vuokraamaan 2500e/v. 20v soppari ja sitten voit lunastaa päivän hintaan. Ja se täytyy myös muistaa että esim treella monilla tonteilla menee vuokrasopimus umpeen muutamien vuosien sisällä ja sitten voimaan astuu "päivän hinta". Esim eräällä tutulla o n vuokra nyt muutaman satasen ja todnnäköisesti muutaman vuoden päästä miltei kymmenkertainen.

  Itse ostin tontin 5-10min ajomatkan päästä kauppakeskus elosta ja sain 1ha huomattavasti halvemmalla kuin kaupungin 1000m2 tontin. Ja saan rakentaa tontille minkälaisen talon haluan. Ja voin kävellä pihassa munasillaan jos siltä tuntuu eikä sälekaihtimia tarvi sulkea siksi että naapurin katse tulvisi sisään olohuoneen suurista laseista.... Loppupeleissä mitä iloa niistä miljoonasta naapurista on omakoti lähiössä?

  Ja ainakaan mua ei vedä mikään kohti tampereen keskustaa. Suuri liikenne joka puolella ja kaupungissa saat maksaa aina pysäköinnistä asioidessasi. Kauppaankin on paljon helpompi mennä sellaiseen paikkaan missä pysäköinti on vaivatonta ja kaikki kaupat saman katon alla. Itseasiassa ei ole ollut mitään asiaa treen keskustaan varmaan muutamaan kuukauteen....

  ja itse en missään nimessä huolisi vuokratonttia. oma on kun rahaa pankkiin laittaisi jos nyt sitten samassa paikassa ylipäätään meinaa asua...