Taloa ostamassa

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Mustikkametalli, 29.12.2010.

 1. inska

  inska Guest Guest

  Liittynyt:
  04.08.2010
  Viestejä:
  130
  Saadut tykkäykset:
  0
  Maanvarainen betonilaatta voi joskus toimia, mutta kovin hyvänä perustamistapana en sitä pidä. Omassa (vanhassa) talossa on maanvarainen laatta, mutta tehty hieman tästä päivästä poiketen. Paksuutta on n. 30 cm, ei styroxeja, patolevyjä tai salaojituksia. Talon on savimaalla. Siltikään ei ole lötynyt kosteusongelmia alapohjasta. Tämä selittynee osittain sillä, että vaikka talo on lähes tasamaalla, kulkee talon vieressä päässä pari metriä alempana pieni puro. Pintavedet eivät puolestaan todennäköisesti läpäise savikerrosta ja näin aiheuta ongelmia. Savesta johtuen kuitenkin maa-aines on routinut pahasti ja laatta haljennut muutamaan eri osaan (paksuudestaan huolimatta) huonosta raudoituksesta johtuen. Seinät siinä sivussa menneet asteen-kaksi vinoon. Talon ikä huomioonottaen tuolla ei juuri merkitystä ole, mutta 70-luvun talossa olisi jo vähän isompi juttu. Siltikin, mielummin vähän eläneet seinät, kuin hometta alapohjassa.
   
 2. Tomsson

  Tomsson Guest Guest

  Liittynyt:
  04.07.2008
  Viestejä:
  109
  Saadut tykkäykset:
  0
  Riippuu pitkälti ulkopuolelta tulleen kosteusvaurion todennäköisyys siitä, mitä maata on sokkelin ulkopuolella. Tässä mun jo rempatussa kämpässä oli hulevedet, eli rännivedet laskettu vaan kämpän vierelle ilman sadevesiviemäreitä. Talo on pienessä rinteessä ja tontti tuntuu olevan pelkkää hiekkaa ja kivikkoa, siitä päätellen mitä sitä on tullut möyrittyä isoillakin koneilla.
  Tästäkin huolimatta ei rännivesistä ole ollut mitään haittaa, koska maapohja on sieni ja pohjavesikin on märinpäänkin aikaan 2-3m syvällä kämpän lattiatasosta. Rinnekaatokin jeesaa.
  Mutta ylärinteen nurkassa oli alajuoksu märkä molempiin suuntiin pari kolme metriä. Poramittauksilla tämä oli todettu jo kun taloa alettiin kaupata. (Mikä niissä on muuten niin vaikeaa? Jää ruma jälki jonnekin jalkalistan alle?)
  Kosteusvaurion aiheuttajaksi jäi kuitenkin 10-15cm multakerros laitettuna sokkelia vasten vinosti, jossa oli kaikkia ihania kukkasia istuteltu. Syöksyvedet kyllä meni maahan ohi sokkelista, mutta aina tarttui osa tuohon multaan ja ei kai ollut aikaakaan mennyt aikoinaan puskien laiton jälkeen kun imeytyi läpi valesokkelin ja alajuoksuun. Jotka oli onneksi tehty aikoinaan painekyllästetystä, eli mitään suurkatastrofia ei ollut.
  Peruspurkua, kuivattelua, ja uuden puuvärkin laittamista. Samalla kukkapuskat huishelvettiin sokkelin läheltä joka puolelta kämppää ja oja seinän viereen johon sadevesiviemäri ja täyttö murskeella patolevyn kera. Maata myös laskettiin kauttalinjan alemmas ja kaadolla liipattiin poispäin kämpästä, vaikkei ehkä tarvis olisikaan ollut. Salaojat kun kuitenkin menee aika syvällä seinän vierellä.

  Pieniä kuluja nämä "kuivien" huoneiden kosteuskorjaukset. Eniten kuluja taisi aiheuttaa puhaltimet :)
  Toki kosteusvauriot voivat johtua monista monista syistä. Tämä mun versio lienee sieltä tyhmimmästä ja samalla helpoimmasta päästä, mutta kyllä nämä sen verran talojen hinnoissa näkyy, että kun omaa silmää vian korjaamiseksi ja eritoten aiheuttajaksi, niin helposti säästää todella, TODELLA sievoisia summia.

  Aikoinaan esittelyissä kävi moni ja kuulin kun monet uunot taivasteli "koko talo pitäis tehdä uudelleen". Kyllähän se nauratti. Kai ne meni sitte ostamaan sen 3x kalliimman kämpän jossa ei ollut 200eur hulevesikosteusremppaa ja kuitenkin silti remontoivat kosteat tilat :D Tämä talo nyt sattuu olemaan edesmenneen insinööritoimiston omistajan itselleen rakennuttama kämppä, joka nyt on kukkapuskalla ja pesuhuoneen silikoneilla ja aikansa kosteuseristeillä mennyt "pilalle" kun oli ollut ymmärtämöttämissä vanhuskäsissä edelliset vuodet.

  Ja tässä, jottei jää vain puheiksi. Ei mitään rakettitiedettä.
  http://koti.mbnet.fi/tomsson/renppa/1848.jpg
  http://koti.mbnet.fi/tomsson/renppa/1876.jpg
   
 3. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
 4. kukkopilli

  kukkopilli Käyttäjä

  Liittynyt:
  10.11.2003
  Viestejä:
  100
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onkohan asialla mitään tekemistä sen kanssa, että täällä maan tapana tuntuu olevan, että itse rakennan perkele. Kirjanpitäjä joka juuri tietää mitenpäin vasaraa pidetään kädessä alkaa talon rakennukseen. Rakennusliiton puheenjohtaja joskus ammoin sanoi mielestäni hyvim, että harvalla tulee mieleen iltapuhteena kännykkää rakentaa, mutta talon rakennus on itsestäänselvyys.
   
 5. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 822
  Saadut tykkäykset:
  779
  Ja rakennusliikkeethän ne sitä laatua tekeekin? :rolleyes:

  Tänään oli Helsingin Sanomissakin artikkeli aiheesta ja tuossa (nettiversion suppeamman) jutun kuvassa oleva 1973 valmistunut korialainen talo oli vaihtanut omistajaa 90000 eurolla, mutta lopputulema oli, ettei kannata korjata vaan purkaa koko roska.
   
 6. kukkopilli

  kukkopilli Käyttäjä

  Liittynyt:
  10.11.2003
  Viestejä:
  100
  Saadut tykkäykset:
  0
  No en noista rakennusliikkeistä tiedä, mutta ammattitaitoisia kirvesmiehiä löytyy vielä jotka ihan oikomatta tuntipalkalla osaavat rakentaa.

  70-luvun talot on yleensä ottaen sitä luokkaa, että en ikimaailmassa uskaltaisi ostaa 70-luvulla rakennettua taloa.

  edit: hauskana yksittäistapauksena tulee mieleen entinen työtoveri, joka totesi "tulihan sinä niitä rakennusvirheitä, mutta onpahan ainakin itse tehty":D
   
  Viimeksi muokattu: 15.01.2011
 7. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  8 356
  Saadut tykkäykset:
  925
  Itse en ihan noin jyrkkä olisi. Kyllä se on paljon kiinni rakentajasta minkälainen talo on, oli se rakennettu 30 vuotta sitten tai vuosi sitten.

  Itse huomasin 80-luvun taloissa semmoisen asian - josta myös näytti olevan kirjoituskin jossain lehdessä - että niissä on mielettömästi pieniä huoneita ja ahtaita tiloja. 80-luvulla oli tapana tehdä jokaiselle oma huone, vaikka neliöitä ei kauheasti olisi ollut, ja olohuoneet ja keittiötkin tuntuvat ahtailta.

  70-luvulla taloihin rakennettiin avarampia tiloja. Meillä esimerkiksi on tällainen käkikellotalo, jossa melkein koko alakerta on yhtenäistä avaraa tilaa. Vielä, kun yhden pienen seinänpätkän poistaisi, niin olisi ihan kiva.

  Entinen työkaveri osti ennen joulua noin 10 vuotta vanhan talon, josta on löytynyt kaikenlaista pientä "kivaa". Talon oli rakentanut edellinen asukas, joka ei pahemmin ollut tietoinen uusista määräyksistä yms. Onneksi mitään liian pahaa ei ole vielä löytynyt, vaan ongelmat ovat olleet toistaiseksi pieniä.

  Mutta yhdyn kyllä siihen näkemykseen, että suomalaiset mielellään sanovat asuvansa itse rakennetussa talossa, vaikka laatu olisi paska. Jotenkin siinä on muka hohtoa.

  Itsekin kyllä mielelläni rakennuttaisin talon, koska silloin talosta saa juuri sellaisen kuin haluaa, mutta vasaraan en kyllä tarttuisi. Valitettavasti rakennusfirmojen laadustakaan ei aina voi mennä takuuseen.
   
 8. Jolakki

  Jolakki Guest Guest

  Liittynyt:
  25.08.2007
  Viestejä:
  169
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tai sitten ne on nää grynderit joiden ainoa missio on tehdä mahdollisimman paljon rahaa.
   
 9. Jolakki

  Jolakki Guest Guest

  Liittynyt:
  25.08.2007
  Viestejä:
  169
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kukapa sitä ei mieluummin rakennuttaisi ja keskittyisi vaan valitsemaan tapetteja ja kaakeleita? Eihän siinä muusta ole kyse kuin rahasta.
  Omalla kohdalla päädyin tekemään itse, koska rahat ei riitä rakennuttamiseen.
  Aikaa toki menee ja hermoja kysytään, mutta itselle rakentaessa laatu pysyy kohdillaan.
   
 10. kukkopilli

  kukkopilli Käyttäjä

  Liittynyt:
  10.11.2003
  Viestejä:
  100
  Saadut tykkäykset:
  0
  Terveisin kirjanpitäjä?
   
 11. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  8 356
  Saadut tykkäykset:
  925
  Voin suoraan sanoa, että en osaa rakentaa taloa. Sen vuoksi vasaraan ei meikäläisen kannata tarttua. Ja toisaalta ei ole kiinnostustakaan itse rakentaa taloa. Valitettavasti on niitäkin (en nyt tarkoita sinua), jotka meikäläisen tasosilla taidoilla kuvittelevat osaavansa rakentaa talon. Jälki on sitten sen mukaista.

  Rahallinen säästö tietenkin olisi huomattava, mutta ei kannattava. Sen vuoksi omaa taloa en nyt rakennakaan, jos koskaan.

  Käytännössä kaikki talot myydään jossain vaiheessa, joten rakentamisen laatu kannattaa kuitenkin pitää kohdallaan.
   
 12. JP

  JP Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  528
  Saadut tykkäykset:
  2
  Täysin järjetön vertaus. Talon rakentaminen ei todellakaan ole rakettitiedettä. Kännykän rakentaminen 99,99% prosentille ihmisistä on sitä. Rakennusliiton edustajalla on luonnollisesti omat intressinsä antaa moisia lausuntoja.  --
  JP
   
 13. tootsi

  tootsi Runkku Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.11.2005
  Viestejä:
  3 204
  Saadut tykkäykset:
  39
  Ei talon rakentaminen ole rakettitiedettä, mutta sellaisen talon rakentaminen joka ei homehdu 20 vuodessa on vaikeaa. Talon saa suurin osa pystyyn, mutta suurin osa ei osaa tehdä rakenteita hometurvallisesti.

  Nimim. Rakennusartesaani
   
 14. Jolakki

  Jolakki Guest Guest

  Liittynyt:
  25.08.2007
  Viestejä:
  169
  Saadut tykkäykset:
  0
  Entinen raksamies, nykyinen siistinsisätyön tekijä.
   
 15. Jolakki

  Jolakki Guest Guest

  Liittynyt:
  25.08.2007
  Viestejä:
  169
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mikä siinä sinusta on niin vaikeaa, ettei sitä suurin osa osaisi halutessaan tehdä?
  Ei se mitään salatiedettä ole, siihen löytyy ohjeet.
  Fiksua on myös palkata sellanen mestari joka käy työmaalla muulloinkin, kuin katselmusten aikaan.
   
 16. tootsi

  tootsi Runkku Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.11.2005
  Viestejä:
  3 204
  Saadut tykkäykset:
  39
  Juu RT-Kortistahan nuo oikeaoppiset rakenteet löytyvät. Mutta kuinka moni tavis rakentaa RT-kortin mukaisesti? Omista kokemuksista 100% ei. Ei siinä etteikö rakennusfirmat rakentaisi kortin mukan, mutta he kuitenkin tietävät miten pitäisi rakentaa, yrityksestä/miehestä kiinni sitten minkälaista laatua tekee.
   
 17. Jepe

  Jepe Guest Guest

  Liittynyt:
  28.08.2003
  Viestejä:
  431
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä ainakin helvetin tyhmä pitää olla jos omasta päästään rakentaa. Eihän tuo talon rakentaminen mitenkään vaikeaa ole. Helvetin työlästä vaan.
  Kuka tahansa saa nykypäivänä oikean tiedon jos vain haluaa.
  Tietysti ymmärrän jos ei käsillään ikinä mitään ole tehnyt, niin hankalaahan se sitten tahtoo olla.
  Löytyy kuitenkin paljon ihmisiä jotka rakentaessaan itselleen talon saavat paremmin rakennetun talon kuin ammattilaisilla teettämällä.
  Mutta toki toisinpäinkin.
   
 18. tootsi

  tootsi Runkku Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.11.2005
  Viestejä:
  3 204
  Saadut tykkäykset:
  39
  Tyhmäähän se on, mutta valitettavan totta. Jotkut kuvittelevat tekevänsä oikeat rakenteet maalaisjärjellä tai "Ei tästä mitään haittaa tule olemaan", "Turhaa jeesustelua", "Kyllä se noin menee".

  Mm. Yksi kaveri remontoi taloja tuolla asenteella eikä hänellä ole mitään tutkintoa taustalla. Jälki on hyvää, mutta se mitä pinnan alta löytyy + rakenneratkaisut on sitten muuta kuin hyvää.

  Nykyään talo pitää saada nopeasti pystyyn omin voimin, ettei "turhia" kuluja mene kirvesmiehelle. Tällöin harva katsoo esim. RT-kortista ohjeita, aikaa vievää hommaa. Eihän talon rakentaminen ole muuta kuin tolppaa pystyyn ja levyä seinään ;)

  En väitä kuitenkaan että rakentaminen on rakettitiedettä; Pelkällä maalaisjärjellä se ei kuitenkaan onnistu. Itse ainakin hämmästyin miten "hifistelyä" rakentaminen on kun aloin opiskelemaan alaa. Kolme vuotta oltiin naimisissa RT-Kortin kanssa ja opettaja oli ihan h*lvetin tarkka työmaalla. Tällöin itsekin tajusin että rakentaminen ei olekaan pelkkää tolppaa pystyyn + levyä seinään.
   
  Viimeksi muokattu: 17.01.2011
 19. laskym

  laskym Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.12.2002
  Viestejä:
  141
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei mistään korteista, vaan talopaketin mukana tulleista piirustuksista.
  Erittäin tarkat kuvat, löytyivät myös hyvät piirustukset poikkeavista rakenteista, yksityiskohdista.... talossa on muuten 12 ulkokulmaa, ei siis mikään suorakaide.
  Nimimerkki... melkein kaikki itse tehden. Talotehtaan porukka teki pohjat, pystytti elementit. Lattiavalun ja takan muurauksen tekivät ulkopuoliset.
  Kaikki muu itse, myös LVIS....
  Eikä muistaakseni kertaakaan tarvinnut kysyä ohjeita tehtaalta, senverran hyvä tietopaketti tuli mukana.
   
 20. tootsi

  tootsi Runkku Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.11.2005
  Viestejä:
  3 204
  Saadut tykkäykset:
  39
  Niin jos ostaa paketin. Oletin ettö tekee pitkästä tavarasta.