Synkin hetki ~ Darkest Hour (2017)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana marlan, 26.01.2018.

?

Arvosanasi elokuvalle Synkin hetki?

 1. 0 ääntä
  0,0%
 2. ★★

  0 ääntä
  0,0%
 3. ★★★

  4 ääntä
  57,1%
 4. ★★★★

  1 ääntä
  14,3%
 5. ★★★★★

  2 ääntä
  28,6%
 1. marlan

  marlan Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.06.2004
  Viestejä:
  2 206
  Saadut tykkäykset:
  151
  [​IMG]

  Joe Wrightin historiallinen draama Synkin hetki (2017) on jo ehtinyt saada kiitosta osakseen. Gary Oldman tekee upean roolityön esittäessään Ison-Britannian pääministeriä Winston Churchilliä toisen maailmansodan alkuvaiheessa toukokuussa 1940. Samaan ajankohtaan sijoittuvat myös esimerkiksi Dunkirk ja Kuninkaan puhe.

  Churchillin on päätettävä, suostuuko hän neuvottelemaan hra Hitlerin kanssa vai valmistautuuko Britannia hänen johdollaan sotaan.

  Oldman on maskeerattu erittäin taitavasti, ja hänen roolinsa perustuu paitsi taitavaan kielenkäyttöön myös ”köntysmäiseen” liikkumiseen. Pääministerin sanataituruus ilmenee vakuuttavasti.

  Synkin hetki hyödyntää samanlaista alkuasetelmaa kuin Perikato: nuori sihteeri (Lily James) saapuu ministerin alaiseksi ja katsoja tutustuu hänen kerallaan paikkoihin.

  Elokuva on sujuva ja viihdyttävä, ja huumoria annostellaan oikeassa määrin. Oldmanin roolityö on ilmiömäinen, ja myös sivuosien roolitus on onnistunut: Kristin Scott Thomas puolisona, Ben Mendelsohn Yrjö VI:nä, Lily James sihteeri Elizabethina, Ronald Pickup Chamberlainina, David Schofield Atleena ja niin edelleen.

  4½/5

  Onnistuneen maskeerauksen perusteella olisi voinut olla kiinnostavaa nähdä Oldman ja Scott Thomas elokuvassa Hitchcock...

  Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 22.11.2017. — Ensi-ilta Suomessa: 19.1.2018.
   
 2. big j

  big j Tuotantoarvot kohdillaan Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.02.2002
  Viestejä:
  3 396
  Saadut tykkäykset:
  112
  Vuoden ensimmäinen teatterikäynti oli tosiaan kaikin puolin onnistunut keikka tämän laatustandardit täyttäneen historiakurkistuksen kanssa. Toimi myös tavallaan sellaisena taustoja valaisevana kumppaniteoksena tuolle jo aiemmin ilmestyneelle Dunkirkille. Samoissa kovia päätöksiä ja henkistä valmiutta vaatineissa ratkaisuhetkissä kun liikuttiin. Elämisen arvoisen tulevaisuuden puolesta taistelemista sen erinäisissä ja toisistaan riippuvissa tasoissa.

  Gary Oldmanin monisyisen hieno roolityö kannattelee jo yksistään tätä elokuvaa pitkälle, mutta kun ne muutkin tekijät sattuvat olemaan enemmän kuin kunnossa, niin elokuvanautintoa on kyllä tarjolla varsin esimerkillisellä tavalla. Jää melkein ne eväätkin koskematta, kun tarina ja sen kuvasto vie mennessään. Elokuvan loppupuolella tulee sellainen pienehkö kerrontaa hieman rikkova kauneusvirhe, mutta noin muuten ei kokonaisuudesta kyllä huomautettavaa juurikaan löydy. Mielenkiintoista katselmusta sellaiselle vähän toisenlaiselle sodankäynnille, jossa vain sanoille ja sanomisille on jätetty se lopullinen konflikteja ratkova merkitys.

  4.5/5
   
 3. pasala

  pasala Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.05.2005
  Viestejä:
  392
  Saadut tykkäykset:
  5
  Gary Oldman tekee varsin pätevän tulkinnan Churchillista ja tarinakin on maltettu supistaa tiiviiksi paketiksi sodan alkuhetkiltä. Kokonaisuus on kuitenkin hyvin tyypillinen suurmiesdraama kliseineen ja toisin kuin Perikadossa, sihteerin kautta kerrottu tarina ei toimi lähellekään yhtä hyvin tässä, varsinkin kun sihteerin perspektiivistä lipsutaan niin varhain ja kauas. Lopun metrokohtaus puolestaan tuntui kokonaan päälleliimatulta ja oli itsessään yksi tunteiden vuoristorata myötähäpeästä kyyneleisiin. Kuvaus hidastettuine kamera-ajoineen ja pommikoneen näkökulmasta otettuine ilmakuvineen tuntuu myös valitettavan teennäiseltä. Ilman Oldmanin vangitsevaa roolityötä ja vahvoja sivuhahmoja Synkin hetki on valitettavan perinteinen ja tylsä kokonaisuus ja ainoastaan näyttelijäkaarti pystyy pelastamaan tämän elokuvan täydeltä keskinkertaisuudelta. Osasyynä elokuvan mitäänsanomattomuuteen voivat olla huomattavasti vahvemmin kerrotut Kuninkaan puhe ja Dunkirk, joihin Synkintä hetkeä vääjäämättä vertaa elokuvan esittämän aikakauden ja tapahtumien perusteella. 3/5
   
 4. vintsukka

  vintsukka Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  25.03.2004
  Viestejä:
  1 435
  Saadut tykkäykset:
  69
  Screen Rantin kasaama epävirallinen Dunkirk-trilogia voisi olla mielenkiintoinen leffamaratooni. Löivät siis yhteen kolme viime vuonna ilmestynyttä elokuvaa, jotka kaikki käsittelevät Dunkirkin evakuointia eri näkökulmista: Darkest Hour, Dunkirk ja Their Finest.
   
 5. Hurricane

  Hurricane vaikeemmil tasoil Tukijoukot

  Liittynyt:
  24.07.2002
  Viestejä:
  2 175
  Saadut tykkäykset:
  11
  Oldman yrmyili kyllä vakuuttavasti Winstonina, ja se oli tämän elokuvan parasta antia ehdottomasti. Itseäni kovin kiinnostaa nämä toisen maailmansodan aikaiset valtapelikuvaukset, ja kyllähän tämä siihen nälkään hyvin kelpasi. Elokuvana silti jää hieman torsoksi. Sihteerikön valjastaminen tuollaiseksi sivupäähenkilöksi oli täysin turhaa. Myös Kristin Scott Thomas parin repliikin vaimona tuntui hieman tuhlaukselta. Alahuonekohtaukset sen sijaan toimivat ihan hyvin, samoin kuin muu suhmurointi akselilla Churchill-Chamberlain-Halifax. Sen sijaan tuo, että kansa otettiin mukaan tuollaisella teennäisellä metrokohtauksella oli kyllä elokuvan huonointa antia. Kyllä Joe Wright on tehnyt paljon parempiakin elokuvia. 3/5
   
 6. vps358

  vps358 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  3 877
  Saadut tykkäykset:
  268
  ^
  Vähän samoilla linjoilla edellisen kanssa.
  Katsottu Netflixistä
  3/5

  T: Vesku
   
 7. Super-J

  Super-J Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 489
  Saadut tykkäykset:
  255
  Telkkarista tuli niin tuli katsottua... hyvien näyttelijöiden hyvien suoritusten varassahan tämä toimii ihan täysin, historialliset tositapahtumat antavat vain taustatukea. Ihan hyvä, muttei enempää... 3,5/5
   
 8. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 856
  Saadut tykkäykset:
  736
  Meikäläiseen tämä ei oikein iskenyt. Lähinnä siitä syystä, että Churchillin hahmoa on ilmeisesti muutettu melko paljon todellisesta. Oikeasti hän oli huomattavan paljon oikeammalla poliittisesti eikä hyväksynyt ulkomaalaisia tai tummaihoisia (toisin kuin elokuvassa annetaan ymmärtää).

  Huomatkaa, että tuo ei ole kritiikki Churchilliä kohtaan. Kunakin aikana on ollut omanlaisensa ihmiset eikä Churchillin saavutuksia voi ottaa pois. Kritiikki on elokuvaa kohtaan, joka pyrkii siloittelemaan todellisuutta. Olisi hienoa, jos uskallettaisiin näyttää myös tärkeiden henkilöiden ikävät puolet paremmin. Toki silti kaikki pitäisi ymmärtää suhteessa aikakauteen. Eli se, että Churchill ei ehkä niin hyväksynyt ulkomaalaisia on ollut hyvin yleinen ajatus sekä Englannissa että monessa muussakin maassa tuohon aikaan. Eli ei hänestä roistoa siksi saa eikä se ole tarkoituskaan.

  Oldman on roolissaan hyvä, mutta pakostakin laittaa myös miettimään hänen poliittista suuntausta suhteessa Churchilliin, joissa on ehkä jonkin verran samaa. Vaikka ei pitäisi. Oldman on omissa kirjoissani yksi parhaimmista näyttelijöistä eikä sillä pitäisi olla väliä onko vasemmalla tai oikealla.

  2 tähteä, koska leffa ei vain jätä hyvää fiilistä. Paljon parempaakin olisi voinut olla tarjolla.