SVS PB12-NSD vs. BK Monolith DF + ?

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana x_jmt_x, 28.07.2010.

 1. sylmaj

  sylmaj Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.03.2012
  Viestejä:
  27
  Saadut tykkäykset:
  0
  Dalin e-12f oli kiinni samassa setissä. Muistelisin, että se murisi enemmän kuin svs mutta en usko, että sekään sillä tasolla, jolla sen olisi pitänyt murista. Jotenkin koko ajan tuntui dalin subin kanssa, että jopa kerrostalossa pystyi kuuntelemaan isolla voluumilla ilman että pelkäsin naapurin tulevan valittamaan bassosta. Luulin tuolloin, että dalin pieni subi ei vain jaksa pihistä enempää ja menin ja ostin tämän svs:n. Basso ei parantunut ja oli kuningas olo. Annoin asian olla kun oli muuta ohjelmaa ja nyt sitten uusin voimin käyn taas kadonneen bassoäänen kimppuun.

  Tosin kun tein audyssein mittamikillä kalibroinnin dalille ja jätin marantziin audyssein asettamat kaiken maailman taajuuskorjaukset ja ihme härpäkkeet, niin basso parani. Siltikään basso ei ollut kovin suuri. SVS:n kanssa on sama juttu: kun teen automaattikalibroinnin, niin basso tuntuu jo vähän sohvassakin, mutta ei se kuitenkaan vastaa tällä foorumilla saatua kuvausta SVS:n kapasiteetistä. Ja sitä paitsi eikös manuaalikalibroinnilla pitäisi saada parempi lopputulos kuin automaattikalibroinnilla.

  Helvetti jos oon menny ostamaan kalliimman ja isomman subin jos kerta olisin pienellä sievällä dalillakin pärjänny kerrostalossa.
   
 2. sylmaj

  sylmaj Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.03.2012
  Viestejä:
  27
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos selvennyksestä. koska kuuntelen musiikkina yleensä klassista, on valintani pure direct. Leffoille sitten direct tai jos haluan muuttaa äänilähdettä omaan makuun niin stereo.
   
 3. Rascalking

  Rascalking Käyttäjä

  Liittynyt:
  04.08.2004
  Viestejä:
  92
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä se pihisee aika paljonkin... Itsellä on kyseisessä vehkeessä gaini jossain klo 10 maissa ja kyllä siitä mölyä lähtee. Mutta älä huoli, et varmasti ole huonompaan vaihtanut, hieman kalliimpaan kylläkin mutta hyvään kuitenkin kunhan ne bassot vaan löytyvät jostain.
   
 4. Kipee

  Kipee Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.11.2007
  Viestejä:
  246
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vaivaako bassojen puute joka puolella huonetta? Oletko koittanut siirrellä subia pitkin kämppää?
   
 5. sylmaj

  sylmaj Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.03.2012
  Viestejä:
  27
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vaivaa joka puolella kämppää. Mihinkään kohtaan huoneistoa ei tule paikkaa, jossa basso olisi merkittävästi parempi kuin kuuntelupaikalla. Tietysti joihinkin kohtaan tulee korostuksia, mutta se taitaa olla pääkajareiden tuottama basso, joka siellä korostuu. Kertaakaan ei ole tullut sellainen olo, että mitähän se naapuri mahtaa bassoista ajatella, vaikka ihan runsaalla voluumilla kuuntelee. Kuitenkin käyttäjäkokemusten mukaan svs:n pb-12 alkaa olla jo lähes overkill 20 neliöiseen kerrostalohuoneeseen, jos olen oikein käsittänyt? ja jotkut puhuvat, että miten kukaan voi tarvitakaan enempää bassoa kuin mitä svs tuottaa pieneen huoneeseen.

  Olen kahdessa paikassa koittanut subia. Ensin tv-tason oikealla puolella ja sitten vasemmalla. Parin metrin etäisyys on noiden kokeiltujen paikkojen välillä. Pitäisikö koittaa siirtää subia esim. kuuntelupaikan viereen. Rca:n pituus ei tosin taida riittää. Jotenkin tuntuisi, että ei kai subin asema noin pahasti voi bassoja imasta, etenkin kun basson puute on joka puolella torppaa. Eihän ne ääniaallot voi olla joka puolella huonetta vastakkaisessa vaiheesssa.
   
  Viimeksi muokattu: 13.03.2013
 6. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 349
  Saadut tykkäykset:
  383
  PC-12NSD, joka on spekseiltään lähes identtinen, tuuttaa 20-120hz kaistalle vapaakentässä yli sata desibeliä. Huoneessa muutaman depan enemmän. Koko tuon kaistan laajuinen kymmenien desibelien vaimennus on projekti, joka vaatii ammattitaitoa ja todella raskasta akustointia. Pelkällä villalla puhuttaisiin metreistä, resonaattoreita kukaan taas ei saa tehtyä "vahingossa". Ei sellaista kerrostalohuonetta ole olemassakaan vahingossa tehtynä, joka koko kaistan tuolla tavalla haukkaisi vaimeaksi. Tavalliset ongelmat, mitä huoneet aiheuttavat, ovat tyyppia 5-20db vaimentuma 5-10hz levyisellä kaistalla ("tuossa 45-50hz kohdalla on kaamea monttu") ja vastaavasti 5-15db korostuma jossain muualla. Oikeaa sijoituspaikkaa hakemalla pyritään minimoimaan nämä suhteellisen kapeat ongelmat, ei pelastamaan toistoa koko kaistalla.

  Jos subwoofer on kuitenkin ehjä, ongelma on jossain muualla, kuin huoneen ominaisuuksissa.

  Ja ei millään pahalla, mutta 9/10 kun plazalla ihmetellään puuttuvia bassoja ongelma on vahvistimen, soittimen tai muun äänilähteen asetukset.
   
 7. KMOK

  KMOK Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  21.06.2002
  Viestejä:
  1 939
  Saadut tykkäykset:
  33
  Pari ideaa subwooferin toiminnan testaukseen:
  • Toista testikohinaa vahvistimesta DVD-levyn sijaan (kaukosäätimessä T.TONE-nappula)
  • Yhdistä joku äänilähde suoraan subwooferiin (subbarin äänenvoimakkuus aluksi nollille ja nosta sitä erittäin varovasti)
   
 8. sylmaj

  sylmaj Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.03.2012
  Viestejä:
  27
  Saadut tykkäykset:
  0
  tossa edellisellä sivulla laittelin ylös noita asetuksia, mitä vahvariin laitoin. Jos sieltä jotain puutetta löytyy, niin hihkasehan En usko, että asetukset ovat ongelma, koska niin monta kertaa ne olen katsonut läpi ja koittanut myös erilaisilla yhdistelmillä. Ja viimeistäänhän direct moden kuuluisi poistavan vahvistimesta ylimääräiset signaalinkäsittelyt. Jakotaajuuskin näyttäisi olevan kohdallaan ja etukajarit pienet.

  Marantzin asetusten Lisäksi olen koittanut tietokoneen lisäksi muitakin äänilähteitä (ps3, logitech squeezebox analogisella vedolla, tietokone, maanpäällinen tv-lähetys) ja eri sisääntuloja vahvistimelle. Eli en usko, että äänilähteessäkään on vikaa. Kiitos kuitenkin vinkeistä, mukavaa että autatte.


  Koitin eilen myös tuota marantzin omaa testikohinaa ja otin siitä lukemat mikillä ylös. Silloin, kun etukajarit on vahvistimelta molemmat vasen ja oikea kanava +2,5 dB, on mittarin lukema noin 90 dB molemmille. Subin tuottama äänenpaine sen sijaan on 55 dB. SVS:n gain on klo 12 ja vahistimesta subin kanavataso 0 dB. Eikö äänenpaine mittarissa pitäisi olla paljon suurempi, jos subi toiminta olisi sitä mitä sen pitäisi olla? Marantzin äänenvoimakkuus on liukupalkissa noin 80 %. Eli voimakkuuskaan ei ole liian pieni vahvistimessa, vai mitä?

  Voinko kokeilla suorana äänenlähteenä sonyn kannettavaa "mp3"-soitinta? Varmistan vielä rautalangasta vääntäen, koska tarkoitus olisi kuitenkin viedä subi liikkeeseen siten, etten ole sitä paskonut testeissä :). Uutena kun olen ostanut, niin myyjällä on tuotevastuu niin kauan kun en itse riko. Mulla on siis tollanen johto, jossa on toisessa päässä 3,5 kuulokeliitäntä (jack-plugi) ja toisessa päässä punanen ja valkonen, rca:ko tuo nyt sitten on. Tuuttaanko valkoisen johdon svs:n L-iniin ja jätän punasen vapaaksi vai laitanko sekä punasen että valkosen kiinni L- ja R-sisääntuloon?
   
 9. sylmaj

  sylmaj Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.03.2012
  Viestejä:
  27
  Saadut tykkäykset:
  0
  Lisää kokeilua ja sohimista:

  liitin sonyn kannettavan soittimen subiin suoraan ja lisäsin soittimeen hiljalleen voluumia kunnes se oli täysillä. Subin gainin ollessa klo 12 ei tuntunut kyllä kovin kummoista bassoa. Parempi mitä marantzin kautta mutta ei vieläkään mielestäni oikealla tavalla. Koitin laittaa seuraavaksi ipadin kuulekoliitännästä johdon suoraan subiin ja ipadista volumen säätö 90 %. Biisiksi valitisin infected mushroomin never ever landin, jossa bassoa luulisi riittävän. Nyt basso jo melkein siedettävällä tasolla, mutta ei se tunnu kyllä pilleissä eikä pusseissa. Kiinni ollut sisäovi vähän resonoi basson tahtiin ja kuuntelupaikan sohva tuntui aavistuksen värisevän mutta aika laimeaksi jäi kokemus.

  Koitin ipadin yhdistää marantziin samalla johdolla ja laitoin saman kappaleen soimaan. Jotain häikkää marantzissakin kai on, koska nyt basso uupui lähes kokonaan. direct modella bassoa ei ole laisinkaan ja stereomodessa, jossa päällä audysseun kalibroinnista saatu automaattinen EQ, basso on vähän parempi mutta ei lainkaan hyvä.

  Vien perjantaina molemmat murhepesäkkeet, vahvarin ja subin, liikkeeseen. Ehkä sitä tulis siellä viisaammaksi. Jos homma on siitä kiinnni, että svs ei normaalistikaan anna enemmän äänenpainetta kuin mitä ipadilla kuulin, niin pitää ostaa sitten isompi subi.
   
 10. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 349
  Saadut tykkäykset:
  383
  Jotain on pielessä jossain, se SVS pitäisi edelleen tuutata yli sata deppaa eli pudotella taulut seiniltä. Toivottavasti osaavat liikkeessä auttaa.

  Asetuksista en sano mitään, kun Maranz ei ole tuttu.
   
 11. sylmaj

  sylmaj Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.03.2012
  Viestejä:
  27
  Saadut tykkäykset:
  0
  No niin. Liikkeeseen viety tavarat ja subihan se oli mikä siellä mätti. Mitä olen netistä lukenut, niin eikö SVS:n pitäisi olla aika luotettava merkki... Paskaa tuuria, että sattui tulemaan maanantaituote. Harkitsen tässä vaihtamista monolithiin. Mitä mieltä olette että kannattaisiko? Vaikuttaako monolithin elementin sijoittuminen lattiaa kohti millään tavalla siihen, että kuinka naapurit häiriintyvät?

  Eivät liikkeessä suostuneet antamaan vaihtoehtoista laitetta tilalle niin pitää pärjätä ilman. Toisaalta eihän niistä bassoista aiemminkaan päässyt nauttimaan. Olkkari näyttää kyllä orvolta kun ei ole isoa mustaa laatikkoa täyttämässä tilaa. Silmä ehti jo tottua siihen.
   
 12. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 349
  Saadut tykkäykset:
  383
  Viimeisen vuoden aikana on tullut vähän heikompaa palautetta SVS:stä.

  Elementin suuntauksella ei ole merkitystä metelin kulkeutumisen kannalta, kun subwooferista on kyse.
   
 13. tilli_s

  tilli_s Käyttäjä

  Liittynyt:
  30.08.2006
  Viestejä:
  119
  Saadut tykkäykset:
  0
  Omaa SVS:n pb-12 mietin itsekin. Gain noin puoli yhdessä ja vahvaristakin sublevel +5db. Eikä kuitenkaan merkittävästi potki. Varsinkin yläbasso vaikuttaa todella vaimealta. Tuntuu että entinen Audio Pro:n 1.36 potki leffoille paremmin, vaikka laitteen sijoitus on sama. Lieneekö sitten syynä AP:n MAF joka korostaa kuuden desipelin verran maksimiäänenpainetta käytössä ollessaan. Ei viitsisi SVS:n gainia kuitenkaan juuri isommalle laittaa. Asetuksissa muut kaiuttimet small, 80hz jako ja lfe pelkästään subbarille.
   
 14. karik134

  karik134 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.10.2008
  Viestejä:
  1 977
  Saadut tykkäykset:
  4
  Millä olet säätänyt subin kanavatason tai gainin sopivaksi, korvakuulolta, mittarilla tai vahvarin kalibrointimikillä?
  Entä etäisyys subista pääkuuntelupaikkaan?
  Onhan sulla SVS:stä väännetty jako täysin oikealle eli disabled

  Itsellä(pc12-nsd dsp) n.2,0m päässä, gain klo12 ja kanavataso +3,0dB, RadioShackilla mitattu/tarkistettu tasot.
   
  Viimeksi muokattu: 16.03.2013
 15. tilli_s

  tilli_s Käyttäjä

  Liittynyt:
  30.08.2006
  Viestejä:
  119
  Saadut tykkäykset:
  0
  Yamahan kalibraattorilla jota hiukan korvakuulolla lisäsäätöä. Jako on disabled. Subi on noin 3,5m:n päässä kuuntelupaikalta. Verrattuna sinun säätöihin ei kovinkaan kaukana? Kaiketi sitä vaan odotti ihmeitä laitteelta AP:n jälkeen. Alimpia ääniä tuli tietysti huomattavasti esiin mutta jotenkin tuntuu että juurikin se ylempi basso on kadoksissa. Ensin mietin kuoppaa jollakin taajuusvälillä mutta kaiketi se sama kuoppa olisi ollut AP:lläkin? Subin sijoituspaikka siis molemmilla täsmälleen sama.
   
 16. Tonppa1

  Tonppa1 Käyttäjä

  Liittynyt:
  02.02.2010
  Viestejä:
  161
  Saadut tykkäykset:
  1
  ^ Mikäli huone buustaa reilusti alimpia taajuuksia kohti, niin viiva suorana vapaakentässä 20hz asti toistava subwoofer voi alkaa kuulostaa hieman raskaalta. Tällöin voi keskibassot jäädä hieman vaisuiksi.
   
 17. tilli_s

  tilli_s Käyttäjä

  Liittynyt:
  30.08.2006
  Viestejä:
  119
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuota mietin itsekin, että "tappaako" alemmat taajuudet nuo ylä/keskibassot. Ja auttaisikohan antimode asiaan. Sijoituspaikkoja subille koosta johtuen kovinkaan montaa ole, ja tuo nurkkasijoitus kuitenkin kuulostaa tällä hetkellä parhaimmalta. Kyseessä puutalo joka kohtuullisesti kuitenkin korostukset imee eli ei häiritseviä kuminoita esiinny.
   
 18. Jva79

  Jva79 Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.12.2009
  Viestejä:
  184
  Saadut tykkäykset:
  0
  Melkein kuin olisi omaa tekstiä lukenut :)
  Sama nykyinen ja entinen subi ja samat tuntemukset. Ite tein säädöt alunperin radioshackin mittarilla ja ilmeisesti siinä 50-60Hz kohdilla on minulla melko suuri korostuma, koska mittarin mukaan säädettynä bassoja ei esim yökerho-kohtauksissa kuulunut juuri ollenkaan. Matalimmat jotenkin kuului, mutta aika vaisuksi jäi. Käänsin gainia pariin otteeseen isommalle ja nyt tuntuu jo hyvältä. Tosin se korostuma tekee nyt sen, että maanjäristyskohtauksissa ne tavarat meinaa tippua hyllyiltä ihan todellisuudessakin, mutta ite tykkään nyt ja se varmaan on pääasia.
  Audio pro oli säädetty myös korvakuulolta joten siinä mielessä en ole osannut tehdä vertailua niiden kesken.
   
 19. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 349
  Saadut tykkäykset:
  383
  AntiModea peliin.
   
 20. noeikujoo

  noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  27.09.2002
  Viestejä:
  3 514
  Saadut tykkäykset:
  43
  Itsellänkin oli samaa ongelmaa Monolithin kanssa. Anti-mode ja vaiheen säätö dB-mittarin avulla auttoivat.