Suuri mikroaaltouuni kysely !

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana xander, 07.06.2003.

 1. vps358

  vps358 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  3 875
  Saadut tykkäykset:
  268
  Meikulla vanha 900W Panasonic toiminut jotain apauttia -98 lähtien ja joka aamu olen sillä ainakin aamiaissämpylät parikytä sekuntia säteilyttänyt, joten se siitä Panasonicin kestävyydestä...
  Muotoilu on perusvalkoinen kalvonäppäimin, joten tosi helppo pitää puhtaana kun mikään ei törrötä...
  Luukunavauskolo on ainoa joka jotain kerää, mutta on helppo imurilla imaista tyhjäksi muruista...

  Edellisestä 650 wattisesta Panskusta laukesi lautasen pyöritysmoottori apauttia toista kymmentä vuotta palveltuaan....

  T: Vesku
   
 2. juhaa

  juhaa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.12.2000
  Viestejä:
  5 971
  Saadut tykkäykset:
  7
  Ei olisi silloin 4 vuotta sitten pitänyt luopua siitä parikymmentävuotta vanhasta sotaratsusta, no olihan se kyllä tehoton..
  Tuossa nyt rikkoutuneessa oli grillit ja kiertoilmat, mutta eipä niitä tullut käytettyä. No nyt tuli lämmitettyä kiertoilma/grilli yhdistelmällä ruokaa, kun itse mikro ei toimi.. Nyt on vaan ongelma, että ottaisiko perusmikron vai jotain hienouksia tälläkin kertaa..
   
 3. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  121
  Tekisi mieli hankkia joku öky-mikro. Sellainen jolla voisi kokata sapuskoita kuten pitsaa tai vaikka ranskanperunoita raasta kypsäksi asti. Alunperin katselin jo Whirlpool JT 369, mutta amazon ei suostu toimittamaan ja suomessa sitä näyttäisi myyvän vain pixmania. CDonilta löytyy samaan hintaan numeroa huonompi JT 366 WH josta ilmeisesti puuttuu kiertoilma, mikä olisi aika oleellinen ominaisuus. CDonissa on myös hienompi malli JT 379 IX, josta pitäisi löytyä kaikki toiminnot, mutta tuon käyttö tapahtuu ilmeisesti kokonaisuudessaan näyttöruudun ja valikoiden kautta, mikä ei alkuunkaan innosta.

  Miltä muilta valmistajilta löytyisi suunnilleen vastaavia kattavilla toiminnoilla varustettuja tasokkaampia mikroja? Kokoluokka saisi olla reilu, ei haittaa vaikka olisi tuollainen Whirlpoolin veroinen 36cm pyörivä halkaisija.
   
 4. vps358

  vps358 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  3 875
  Saadut tykkäykset:
  268
  Miksi maksaa sellaisesta jota ei kumminkaan käytä?
  Halpa perusmikro vaan, sellaisissa ei lompakkokaan valita jos sattuu laukeamaan...
  Vanhempien kotona tosi vähäisellä käytöllä (ehkä muutama kerta vuodessa) halpa 800W Arena ollut jo apauttiarallaa yli viisi vuotta...

  T: Vesku
   
 5. Alex70

  Alex70 Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.08.2012
  Viestejä:
  200
  Saadut tykkäykset:
  0
  Panan micro täälläkin, sellainen 15 vuotta vanha, ohjelmoita ja digitaaliset säätimet. Teetä tuolla lähinna keittelen joskus ja sulatan jotain pakkasesta. Muuten ei ole kyllä mitään järjellistä käyttöä microuunille tässä taloudessa.
   
 6. juhaa

  juhaa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.12.2000
  Viestejä:
  5 971
  Saadut tykkäykset:
  7
  Näinhän se on, mutta jos ne ominaisuudet olisivat oikeasti käyttökelpoisia, niin niitä voisi sitten käyttääkkin tai todennäköisesti ei tulisi silti käytettyä... :)
  Tuossa nykyisessä ei 10 minuuttia grilliä ja kiertoilmaa riitä edes nakkien lämmittämiseen.


  Täytyy silti tsekata myös nuo "öky-mikrot", aheikkinen pidähän ajantasalla, että mitä löytyy :)
   
 7. jodorowsky

  jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 311
  Saadut tykkäykset:
  82
  Multa löytyy philipsin micro joka on sellaiset 25v vanha ja pelaa edelleen. Kerran ajattelin että pitäisikö uusia mutta kun kuulin että ne eivät yleensä kestä näin kauan. niin ajattelin että ei kannata niin kauan kuin pelaa.
   
 8. 10inch

  10inch Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  10.08.2004
  Viestejä:
  1 154
  Saadut tykkäykset:
  0
  Grillejä ja muita en ole mikroon osannut kaivata, mutta kesällä kun joutui hankkimaan uuden mikron niin tuli otetua tuollainen invertterikäyttöinen vehje. Se tuntuu loistavalta lisältä vrt perusmikroon mikä katkoo vain täyttä tehoa useasn sekunnin PWMllä. Tuolla onnistuu muksujen maitojen lämmitykset (kuka tarvii kuka ei :rolleyes:) ja leivontasuklaiden sulatukset ym. 'hankalat' lämmitystehtävät.
   
 9. samsamsam

  samsamsam Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.04.2004
  Viestejä:
  495
  Saadut tykkäykset:
  0
  Löytyykö miltään valmistajalta mikroaaltouunia, jonka ovi sulkeutuu lähes äänettömästi? Tuntuu, että on vain malleja, joissa on äänekäs ja rämähtävän äänen tuottava mekanismi.
   
 10. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Kyllä me saatiin lämmitettyä muksujen maidot ihan normimikrolla ja suklaatakin on sulatettu (induktio tosin siihen kätevämpi). Ollaan varmaan superkokkaajia ;)
   
 11. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Yöllä juu kaipaisi hiljaista oviluukkua, vaan ei ole sellaisia olemassa, ellei sitten löydy motorisoidulla luukulla varustettua ammattimallia.

  Eikä luukkua voi sulkea hiljaa painamallakaan, koska elektroniikkaan on säädetty viive, jonka alueella oven mikrokytkimien tulee lähettää signaalinsa turvalogiikalle. Jos oven sulkee liian kovalla tai hiljaisella nopeudella, logiikka ei suostu uskomaan ovea suljetuksi. Ainakaan oma halpauunini ei lähde käyntiin jos luukun painaa kiinni hiljaisella nopeudella.

  Modaajan täytyy ihan ensin rakentaa pc-ohjattu tai muu aikaviivelaitteisto, joka emuloi luukun mikrokytkimien toimintaa, sitten voi rakentaa hiljaa sulkeutuvan, jopa automaattisen luukun. Hipaisukytkimellä avaaminen/sulkeminen olisi hieno ominaisuus, ja itse se täytyy rakentaa jos sitä haluaa.

  Mekanismin rakentaminen tulee kalliimmaksi kuin nykyisen lahjoitusmikrouunini hinta, joten en vaivaudu modauspuuhiin. Jos joku muu olisi jo tehnyt pc:lle softan, jolla ajoituspulssit voisi mikrouunille lähettää, ja jos eBayssä olisi saatavana 1 € lisälaite esim. usb-porttiin, niin sitten voisi pc:n näppiksellä tai hiirellä komentaa mikrouunin luukun olemaan sähköisesti ottaen auki tai kiinni. Käytännössä on aivan sama miten se luukku mekaanisesti aukeaa tai kiinni pysyy, pääasia on tosiaan kyetä huijaamaan uunin luukkua valvovaa turvalogiikkaa eli sähköistä oven statuksen valvontaa.  Hätäapukeino kolinan pienentämiseksi olisi lisätä silikonikumitiiviste oven ympärille tai edes yksi pätkä siihen reunaan, jossa lukitusmekanismi sijaitsee. Ettei luukun metalli osu rungon metalliin, tai muu kova aine kovaan. Kuumakestoinen pehmuste mieluiten. Silikoni olisi hygieeninen ja kestää 250 astetta lämpöä eikä ime vettä. Tavallinen ikkunatiiviste tai vastaava kumi voi kuumassa sulaa ja alkaa haista kun siihen imeytyy makkaranpalasia sun muuta sapuskaa. Ellei löydy sopivan ohutta liimallista silikoninauhaa, niin silikonipehmusteen voi valmistaa nestesilikonistakin, siis saniteettisilikonimassasta tai mieluummin moottorilohkojen tiivistesilikonista, koska se kestää kuumuutta ja on väriltään pirteän oranssinpunaista.

  Mutta: eipä toiminut pehmike toivotulla tavalla minun uunissani, juuri äsken kokeilin. Ensinnäkään kolahdusääni ei vaimentunut lainkaan, kolina syntyy lukituskynsien töksähtämisestä tai muualla. Ja toiseksi se uunin pentele ei suostunut käynnistymään tiivisteen kanssa. Käytin 1 mm paksua vaahtokumitiivistettä. Puolen millin välys taitaa luukun ympärillä vakiona vallita, ja jos se siitä muuksi muuttuu, uuni ei toimi. Luukun mikrokytkimet eivät enää signaloi oikealla tavalla jos luukun lepoasema etääntyy alkuperäisestä paikastaan.

  Melun vähentämiseksi pitäisi siirtää lukitusmekanismi kynsineen mikrokytkimineen toiseen paikkaan (viereiseen huoneeseen mekkaloimaan), eikä se ole helppoa. Kynsien mekanismi pitäisi kelluttaa pehmeästi irti uunin rungosta, koska melu syntyy jossain siellä lukitusmekanismin lähellä, eikä synny niinkään luukun kehyksen kontaktista. Pahimmassa tapauksessa uunin turvamekanismissa on kontaktimikrofoni tai G-anturi, ja ellei "kovaa kolahdusta" kuulu, uuni ei käynnisty.

  Ihmiskunnan pahin suunnitteluvirhe on mikrouunin luukun meluisuus. Tahallaan meluisaksi suunniteltu kapine. Esim. ydinpommien takia on syntynyt paljon vähemmän kärsimystä. Päivittäin noin 6 miljardia korvaa joutuu kärsimään kolahduksista ja stressitaso nousee ja elämänlaatu heikkenee. Minä käytän korvatulppia uunin kolahduksia (ja kilikellon pimputuksia) vastaan, se on halvin ja yksinkertaisin tapa.  Oikeasti toimiva melun huomattava vaimennus syntyi kun muinoin koteloin kalliin uunini "palovillan sisälle", siis integroidusti keittiökaapistoon niin, että uuni kosketti pelkästään kovaan kivivillaan. Ilmanvaihtoreittikin oli kivivillavaimenteinen. Uunin käyntihurina vaimeni mukavan hiljaiseksi, ja oviluukun kiinnipamahdus oli vaimeampi, kun runkopellin resonointi ei enää päässyt korviin asti. Luukun itsensä kolahdus ei ole niin kovaääninen. Uunin peltirunko lähettää suurimman melun ja vaatii järeimmät vaimennusmetodit.

  Villan+kaapin sisälle integroiminen ei vaadi uuniin mitään muutoksia, joten turvalogiikka toimii normaalisti. Lottovoiton jälkeen kun on varaa ostaa kallis mikrouuni-grilli-kiertoilma-mitäliemuutakin-laite, aion senkin akustoida hiljaisemmaksi. Akustointikaappi vaimennusaineineen on sen verran kallis, että nykyisen ilmaisen halpamikron vuoksi en vaivaudu. Korvatulpilla mennään. Eniten vaivaa tulee kivivillan korvikkeesta. Pitää löytää jokin muu palamaton, ja nimenomaan ei-pistelevä kuitutyyppi. Kämppään en enää tuo mineraalikuituja.