Suosituksia surround-kaiuttimiksi

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana janne1979, 28.10.2013.

 1. janne1979

  janne1979 Guest Guest

  Liittynyt:
  01.07.2009
  Viestejä:
  10
  Saadut tykkäykset:
  0
  Moi,

  Tämä asia on varmaan käsitelty useaan otteeseen tällä foorumilla, mutta en löytänyt ihan vastaavaa threadia. Tarvitsisin takakaiuttimet kotiteatteriini. Edessä on 3 x Amphion Ion L kaiutinta, subbaria ei toistaiseksi ole. Vahvistimena toimii Denonin AVR-2310. Sohva on takaseinässä kiinni, joka tuottaa hiukan hankaluuksia kaiuttimien sijoittamisen suhteen. Vedin remontin yhteydessä kaiutinkaapelit sohvan taakse seinään, eli ensisijaisesti etsin seinään kiinitettäviä passiivikaiuttimia.

  Olen nyt pyöritellyt mielessäni Amphionin ion tai ion+ kaiuttimia. Mutta ne tuntuvat jotenkin liian järeiltä takakaiuttimiksi? Enkä myöskään tiedä kuinka hyvin ne toimisivat ihan siinä sohvan takana, koska tuon kokoiset kaiuttimet (syvyys 22cm) on hiukan vaikea suunnata noin läheltä sohvan suuntaan. Joten ehkä joku pienempi kaiutin joka olisi helpompi suunnata voisi toimia paremmin. Esim. Cambridge Audio Minx Min 21?

  Olisi kiva saada kommentteja ja suosituksia erilaisista kaiuttimista. Ja mielipiteitä kannattaako noita Amphioneita edes harkita takakaiuttimiksi.
   
 2. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  122
  Oliko nyt siis hakusessa 5.1 laitteiston surroundkaiuttimet vaiko 7.1 mallin takakaiuttimet? Kuuntelijan takana on kaiuttimia ainoastaan 7.1 laitteistossa (no ehkä joku retroilija käyttää vielä myös 6.1), kun taasen yleisempi 5.1 laitteisto käsittää kolmen etukaiuttimen ohella kaksi surroundkaiutinta, jotka sijoitetaan suoraan kuuntelupaikan sivuille 90-100 asteen kulmaan keskarista mitattuna. Dolbyn ohje sijoittelusta.

  Mitä kaiuttimiin tulee, niin on yleisesti huono idea lähteä sotkemaan laitteistoon keskenään erimerkkisiä kaiuttimia. Äänellisesti paras ratkaisu olisi laittaa surroundkanaviin myöskin Amphionin kaiuttimet, mutta sohva täysin kiinni takaseinässä ja kaiuttimet virheellisesti suoraan pään taakse asennettuna ei tuollainen käytännössä ihan noin vain onnistukaan.
   
 3. x_jmt_x

  x_jmt_x Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 594
  Saadut tykkäykset:
  503
  Juurikin näin. Oikeastaan takakaiuttimista ei pitäisi edes puhua. Ne ovat muinaisjäänne varhaisesta Dolbyn speksistä, jossa oli 4.0 (muistaakseni kolme kanavaa edessä ja takana kaksi kaiutinta toistamassa samaa signaalia monona. Nämä sijoitettiin taakse.

  Vähemmän harhaanjohtavat ilmaisut olisivat surround-kaiuttimet, joiden oikea paikka on suoraan sivulla tai hieman takaviistossa (90'-110' kulmassa nollan ollessa suoraan edessä), joita käytetään 5.1 järjestelmässä ja taka-surround-kaiuttimet, joiden oikea paikka sitten ihan oikeasti on siellä takana (130'-150' kulmassa), joita käytetään 7.1 järjestelmässä.

  Ja rautalangasta vääntääksemme: 5.1 järjestelmään ei kuulu lainkaan takakaiuttimia, vaan kolme kaiutinta eteen ja kaksi kaiutinta kuuntelupisteen sivuille, edellä mainitun surroundit, ja osoittamaan kuuntelupistettä.

  aheikkisen linkittämä Dolbyn linkki on hyvä havainnollistamaan oikean sijoittelun. Takaseinällä ja eteenpäin osoittamassa olevat kaiuttimet nrot 4 ja 5 (edessä 1-3) ovat väärin sijoitettuja, mutta kompensaationa väärin suunnattuja.
   
 4. janne1979

  janne1979 Guest Guest

  Liittynyt:
  01.07.2009
  Viestejä:
  10
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitoksia rakentavista vastauksista. Eli haussa 5.1 laitteiston surroundkaiuttimet. Kaiutinjohdot tulevat seinästä ulos hiukan sohvan sivuilta, joten kaiuttimet pystyisi varmaan suuntaamaan sieltä melkein tuossa 90' kulmassa sohvan keskiosaan (jos teline antaa periksi). Mutta välimatka kaiuttimista sohvan keskiosaan tulisi olemaan vain noin metrin luokkaa kummastakin suunnasta. Onko tämä liian lähellä?
   
 5. janne1979

  janne1979 Guest Guest

  Liittynyt:
  01.07.2009
  Viestejä:
  10
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sen verran vielä että sohva on itseasiassa täysin samanmuotoinen kuin tuolla Dolbyn sivuilla, mutta sohva on takaseinässä kiinni. Kaiuttimille ei myöskään löydy ylimääräistä tilaa sohvan sivuilla ja ne jäisi tuohon sohvan takakulmien kohdalle seinään kiinni. Tällä Amphionin seinätelineellä saa käännettyä kaiutinta jonkin verran keskelle, mutta ei varmaan ihan 90 astetta kuitenkaan http://www.mareks.fi/amphion-seinateline-pari.html
   
 6. pyrom

  pyrom Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.04.2012
  Viestejä:
  156
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tunkeudun tähän samaan ketjuun kun on itsellänikin hieman muutoksia tulossa laitteistooni ja aijemmin olen sijoittanut surround kaijuttimet 90 asteen kulmassa sivuille 5.1 järjestelmässä noin korvien korkeudelle mutta rikkooko se jotain hifistin pyhään kolminaisuutta jos laitankin uudet surroud kaijuttimet katon rajaan ja suuntaan ne kohti kuuntelu paikkaa?
  Emäntä ei oikein tykkää kun nuo edelliset kaijuttimet on olleet tossa sohvan kanssa samalla linjalla ja vasemmalla sivulla se kaijutin on hieman huoneen toisen ulostulon tiellä tai siis pienentää sitä.
   
 7. x_jmt_x

  x_jmt_x Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 594
  Saadut tykkäykset:
  503
  Sen noudatettavan monikanavastandardin mukaan kaikki viisi pitäisi olla samalla korkeudella; kaiuttimien akustinen keskipiste korvan korkeudella. Toisaalta ko. standardi ei myöskään ota huomioon sitä, että vaikkapa neljä henkilöä samalla sohvalla rivissä blokkaavat toisiaan kuulemasta suoraan sivulla olevia kaiuttimia melko tehokkaasti. Stanttu olettaa, että kuuntelupisteessä on yksi äänitarkkailija.

  Useammassakin paikassa, kuten esimerkiksi Hifimaailman ohjeessa ja ainakin vanhemmissa Yammun manuaaleissa nimenomaan kehotetaan sijoittamaan surroundit selvästi kuuntelijan pään yli ja suuntaamaan ne alaspäin kohti kuuntelijaa.
   
 8. Antimidas

  Antimidas Guest Guest

  Liittynyt:
  29.04.2011
  Viestejä:
  254
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mulla on itelläni sorroundit täysin kaikkia ohjesääntöjä vastaan takaseinällä ja melkein katonrajassa. Ihan hyvin ne sieltä mun mielestä asiansa ajaa. Aina ei ole mahollista rakentaa pelkästään kotiteatterille pyhitettyä tilaa, joten kompromisseja joutuu siis tekemään..
   
 9. x_jmt_x

  x_jmt_x Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 594
  Saadut tykkäykset:
  503
  Surroundit väärässä ilmansuunnassa horisontaaliakselilla ja eivät osoita kuuntelijoihin. Just.

  Eräs kompromissi puutteellisessa tilassa on se, että ei hanki kaiuttimia, joiden järkevä sijoittaminen ei onnistu.
   
 10. pyrom

  pyrom Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.04.2012
  Viestejä:
  156
  Saadut tykkäykset:
  0
  Entäs sellanen ikuisuus kysymys kun nyt olen hommaamassa surround kaijuttimia Monitor audio S8 seuraksi niin niin ensin meinasin hommata saman sarjan s1 parin surroundiksi ,mutta mitä nyt olen noita kotiteatteri vehkeitä elämäni aikana rassannut niin eipä sieltä tehoste kanavasta kummoisia ääniä tule,eli nyt näin hetken mietittynä taitaa s1 pari mennä hieman hukkaan surroundina.
  Mitäs jos sinne laittaisikin vaikka bx2 parin ja kun nyt meinasin hommata paremman keskiääni kaiuttimenkin niin siinä samallahan voisi hommata 3 noita monitor audio bx2:sia vai olisiko tuo silver sarjan keskiääni parempi kun on kuitenkin samaa sarjaa enkä s8:a tilan puutteen vuoksi voi hommata keskiääni kaiuttimeksi ja anteeksi off topic suurond aiheesta.
  Erityisesti kiinnostaisi j x_jmt_x:n kommentti?
   
 11. x_jmt_x

  x_jmt_x Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 594
  Saadut tykkäykset:
  503
  Kompromisseja, kompromisseja.

  Oli se keskikaiutin mikä hyvänsä, niin tavoite on mahdollisimman yhtenäinen äänikenttä edessä. Se, kumpi on lähempänä S8, s-sarjan keskiääni vai BX2, on paha sanoa. Ihan arvalla vetämällä todennäköisesti itse kuitenkin pysyisin samassa sarjassa - ja vaikka sitten ottaisin sen center-mallisen ongelmineen, jos on pakko. Eri mallisarjasta kotoisin oleva on kuitenkin todennäköisesti äänellisesti kauempana - vaikka se olisikin ongelmattomampi. Muista, että kyljelleen kaadettu hyllykaiutin ei sekään ole hyvä idea; kaiuttimen suuntaavuus on suunniteltu tietylle vaaka- ja pystyakselille.

  Surroundien merkitys riippuu materiaalista ja mahdollisuuksista. Itsellä on etupäässä 15" elementit. Arvaa, runttasinko samanlaisia surroundeiksi 20m2 kuuntelutilaan reilun metrin etäisyydelle? Ei olisi toiminut, suuntaa liikaa eikä ääni summaudu oikein lähimmälle kuulijalle. Ja kun vielä kuuntelen musiikin kaksikanavaisena, niin surroundeiksi tuli toiset kaiuttimet. Ei, eteen/taakse suunnan pannaukset eivät ole niin puhtaita, kuin ne olisivat samanlaisilla kaiuttimilla. Se on kuitenkin kompromissi, joka oli tehtävä, kun en ollut valmis tinkimään etupäästä. Merkittävin osa äänestä tulee edestä ja se on käytännössä identtinen.

  Jos kuuntelisin monikanavaista musiikkia, tuo olisi pitänyt miettiä uudestaan.

  Eli, jos puristinen kaikki samaa ei vain ole mahdollinen, niin pohdi, mikä on sinun tarpeesi huomioiden paras kompromissi, josta olet valmis maksamaan. Minä pitäytyisin jo mielenrauhani takia S-sarjassa, mutta on sitä huonompiakin ideoita kuultu, kuin laittaa taakse ne BX2:t.

  Tulee muuten todella vino olo, kun pyydetään nimenomaan multa kommenttia ja kyse ei ole mistään laitteesta, minkä tunnetusti itse omistan. Ei se, että olen kohtuullisen aktiivinen tällä palstalla, minusta mitään auktoriteettia tee yhtään missään asiassa.
   
  Viimeksi muokattu: 08.11.2013
 12. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  122
  Ei mene hukkaan. Siellä surroundkanavissa on etenkin nykyisissä kunnolla tuotetuissa elokuvissa informaatiota ihan kautta koko taajuuskaistan ja tasoista säästelemättä. Minulla on 8030A surroundeissa ja ei todellakaan tunnu menneen 'hukkaan' kun esim Oblivionissa tai Man of Steelissä laitetaan tavaraa palasiksi (edessä 8040A)..

  Joskus taannoin oli 8040A etupään kanssa surroundeina hetken aikaa (budjettitekniset asiat rajoittaa välillä) edellisestä setistä jääneet Q-Acoustic 2020, jotka sinällään ovat ihan kelvolliset entry-level kaiuttimet vaikkapa pääkanaviinkin, niin kyllä tuo 8030A päivitys vaan paransi kokemusta aivan huimasti niihin verrattuna.
   
 13. x_jmt_x

  x_jmt_x Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 594
  Saadut tykkäykset:
  503
  Näin. Nyt, kun 7.1 ääniraidat yleistyvät ja kotiteatteri-surroundia on opittu miksaamaan - tarkempi suuntainformaatio, kuin leffateatterissa jne. - surroundien merkitys vain kasvaa. Ja eikös joku ollut mitannut Finding Nemosta infraääniä - surroundeista. Nuo toki pääsääntöisesti ohjataa subwooferiin, mutta todistanee osaltaan siitä, että kyllä se koko kaista on käytössä.
   
 14. kajac

  kajac Guest Guest

  Liittynyt:
  16.07.2008
  Viestejä:
  65
  Saadut tykkäykset:
  0
  On se jännä kuinka sitkeessä on surraundien vähättely.
  Ihan yleisohje. Taakse niin hyvää kun lompsa kestää. Ihan niinkuin eteenkin.
  Kyllä sieltä näin hd-aikakaudella tulee tavaraa ja ne on ihan oikeita ääniäkin.
   
 15. x_jmt_x

  x_jmt_x Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 594
  Saadut tykkäykset:
  503
  No jaa. En ole sinänsä kanssasi eri mieltä, mutta toisaalta edelleen, ylivoimaisesti suurin osa ja relevantein osa äänestä tulee edestä. Järjettömältä tuntuu sekin, että euromääräisesti neljään surroundiin sijoittaa enemmän rahaa, kuin kolmeen etukaiuttimeen.

  Toki jos lompakko kestää, niin sitten eteen juuri ne, mitkä haluaa/tarvitsee ja samassa rytäkässä sitten vielä 4 kpl lisää. Jos jossain on täysin välttämätöntä tehdä kompromisseja, niin itse tekisin ne surroundeissa - kuten päädyinkin tekemään - enkä etukanavissa.
   
 16. kajac

  kajac Guest Guest

  Liittynyt:
  16.07.2008
  Viestejä:
  65
  Saadut tykkäykset:
  0
  ^ onhan tuossakin pointtinsa. Tietysti etukanavien painotusta lisää sekin että niillä kuunnellaan musaa 2ch.
   
 17. iluvai

  iluvai Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.02.2011
  Viestejä:
  759
  Saadut tykkäykset:
  6
  Siis niistä surrounkajareista tuleva ääni ei saisi tulla suoraan korvaan,ne pitäisi olla ympärisäteilevät(eivät ainakaan voimakkaasti suuntaavat)itselläni säteilevät kaiuttimet lattian rajassa,osoittavat ylöspäin ja ovat kaiken lisäksi piilossa kun sen olkkarin seinän ei tarvi näyttää miltään äänitys-studiolta.

  Parhaiten toimii nuo,muitakin surroundkajareita kokeillut,viiveet tietty säädettävä kohdalleen,ja kyseessä 5.1 järjestelmä.

  Niin siis suosittelen vaikka näitä:http://www.hifitalo.fi/aw-surround_mk2_rakennussarja
   
  Viimeksi muokattu: 08.11.2013
 18. kajac

  kajac Guest Guest

  Liittynyt:
  16.07.2008
  Viestejä:
  65
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllähän sitä enemmän suuntaavaakin saa ohi ammuttua, etäisyydet yms myös vaikuttaa.
   
 19. Dragon/

  Dragon/ Guest Guest

  Liittynyt:
  24.01.2009
  Viestejä:
  1 329
  Saadut tykkäykset:
  15
  Se kirjoitetaan kaiutin.

  Itsellä on ollut tuo edeltävä RS setti, rs6 + lcr keskiääni + fx surround. Äänenlaatu oli mielestäni aika kyseenalainen, ottaen huomioon setin hinnan. 3kpl identtisiä kaiuttimia etukanavissa antoi huomattavasti selkeämmän äänen dialogilla. IMO noi 5.1 setit eivät oikein ole hintansa arvoisia, vaikka ma rs ihan kelpo sarjaa olikin.
   
 20. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  122
  Tuosta puuttuu oleellinen maininta "sinun mielestäsi". Mikään absoluuttinen totuus tai standardien mukainen suositus tuo ei missään nimessä ole, ei kumpikaan väite. (Jos olen väärässä, niin lainaa toki Dolbyn speksistä se kohta missä kielletään suoraan surround-kaiuttimesta kuulijan korvaan tuleva ääni?)
  Jotkut käyttäjät tuollaista ratkaisua toki käyttävät ja siitä pitävät. Joihinkin sijoitustilanteisiin tuo voi olla jopa ainut ratkaisu. Monilta valmistajiltakin löytyy valmiita laajemmalle säteileviä surroundeja, mutta mikään näistä seikoista ei väittämistä ehdotonta totuutta tee. Mielipiteeksi tuon viestin muotoilu oli hyvin harhaanjohtavan virallisen oloinen..