Suosituimmat joukkuelajit Suomessa ja maailmalla

Keskustelu osiossa 'Urheilu' , aloittajana Soni85, 12.05.2021.

 1. Collector

  Collector Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.05.2022
  Viestejä:
  354
  Saadut tykkäykset:
  16
  Olen itse asunut Saksassa vuosia ja pelannut siellä. Eli jos joku jääkiekko seura vetää 10K niin ei se ole mitään. Reilu 80 miljoonaa ihmistä. Minusta se on merkittävää että kun on joku ikäluokka, vaikkapa nyt P16-17, niin sinne tulevat kaikki saksalaiset poika lapset pelaamaan futista. Puhutaan aivan järisyttävistä massoista. Jos tuossa et pärjää niin sitten voi kokeilla vaikkapa sitä tennistä tai koripalloa, käsipalloa, jne.

  Siellä jo maajoukkueen harjoitusta saattaa olla katsomassa kymmeniä tuhansia ihmisiä niin että pienempi kaupunki tyhjenee. Jokainen tietää nämä suuret tähdet, heidän puolisonsa sekä suurin piirtein joka käänteen elämässä. Italiassa hommaa on lähtenyt jopa vielä enemmän käsistä. Jalkapallo on kuin sää. Se on kaikkialla ja kaikki seuraavat sitä päivittäin.
   
 2. ISPF3.4

  ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  2 993
  Saadut tykkäykset:
  497
  Tätä olen itsekin pohtinut. Onko tuo mutua vai todistettua tietoa?
  Islanti pääsi miesten MM-kisoihin. Maassa on alle 400 000 asukasta ja sää ei ole kovin mukava jalkapallolle. Siellä on panostettu jalkapalloon ja jalkapallohallien lämmitys on käytännössä ilmaista. Kaikki on mahdollista, jos panostetaan.

  Tässä vuoden 2016 tilasto Suomesta:
  Joku siinä on, että jalkapallolla on paljon harrastajia, mutta etenkin miesten maajoukkue ei menesty. Naisten maajoukkue on tilastoissa paljon menestyksekkäämpi.
   
 3. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 848
  Saadut tykkäykset:
  793
  Kyllä, on hyvä muistaa että Ruotsissa väestö on myös painottunut hyvin voimakkaasti etelään, varmaan 90 % asuu etelämpänä kuin missä Helsinki sijaitsee.

  Norjassa muistaakeni nousu huipulle rakennettiin niin, että on tietoisesti vain muutama huippujoukkue sarjassa, mutta niillä on samalla myös fasiliteetit hyvin kunnossa.
   
  ISPF3.4 tykkää tästä.
 4. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 848
  Saadut tykkäykset:
  793
  Määrittele menestys, jos pääsy EM-kisoihin ei sitä ollut.

  Mielestäni YLE epäonnistui EM-kisojen markkinoinnissa. En ymmärrä miksi kisastudioihinkin oli tuotu jotain semimenestyneitä janttereita, kun olisi kerrankin ollut tilaisuus ottaa Littiä, Hyypiää ja muita hehkuttamaan lajia samalla, karnevaalitunnelmaa luomaan.
   
 5. ISPF3.4

  ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  2 993
  Saadut tykkäykset:
  497
  MM-kisat nyt ainakin.
  Ei selostaja/kommentaattori pelasta huonoa pelaamista. Yksi laukaus maalia kohti per ottelu on heikko esitys.
   
 6. vps358

  vps358 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  4 385
  Saadut tykkäykset:
  366
  No koskas suomessa on talvella jalkapalloa pelattu sarjatasolla?
  Kun on ollut tavallisenakin talvena metri lunta kentillä ja samaan aikaan Englannissa pelataan Valioliigaa....

  T: Vesku
   
 7. ISPF3.4

  ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  2 993
  Saadut tykkäykset:
  497
  Tiedän, että Suomessa on talvella lunta.
  Kyseenalaistin hypoteesisi, että suomalaiset ovat tämän takia huonoja. Siksi otin Islannin miesten MM-joukkueen menestyksen esille. Huono sää sielläkin.
   
 8. Collector

  Collector Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.05.2022
  Viestejä:
  354
  Saadut tykkäykset:
  16
  tuota, tuota...

  näistä olosuhdeasioista puhuttiin 10-20 vuotta sitten, ikään kuin syynä ettei menestytä. sitten kisoihin meni islanti. enää ei uskallettu syyttää olosuhteita. sitten menikin suomi EM-kisoihin, vaikka toisaalta sinne on paljon helpompi päästä kuin MM-kisoihin mutta kuitenkin.

  Jos muistatte kultaisen sukupolven ja missä liigoissa / seuroissa pelasivat niin siitä ollaan nyt todella kaukana, mutta ei syytä huoleen myös seurapuolella on tullut menestystä. kyllä suomessa paljon hyvää on tapahtunut futiksen suhteen, myös olosuhteissa. tekonurmet, harjoitushallit ovat junioreille kova juttu, pöllyävän hiekan ja sateen / rännän sijaan.
   
 9. Soni85

  Soni85 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  13.07.2019
  Viestejä:
  309
  Saadut tykkäykset:
  67
  Mutta Ruotsissa pelataan sarja kesällä kuten Suomessakin, samoin Norjassa. Tanskassa sen sijaan jalkapallo on talvilaji. Siitä huolimatta Ruotsi voitti 1994 MM-pronssia ja pääsi mm. 2002 MM-kisoissa 16. parhaan joukkoon voitettuaan alkulohkon, jossa pelasivat Argentina ja Englanti. Jonkin verran vaikuttaa Suomen pienempi populaatio ja se, että suurin osa junnuina futista pelaavista lopettaa sen ennen aikuisikää/ ei ole tahtoa päästä ammattilaiseksi.

  Itselleni sinänsä saman tekevää. Miksi 5,5 miljoonan populaation Suomen edes pitäisi pystyä kilpailla joka lajissa maailman huipulla? 10 miljoonan populaation Ruotsi ja Portugali ovat 1-2 lajissa (kuten futis) Suomea parempia, mutta muutamassa muussa lajissa Suomea huonompia.
   
  Viimeksi muokattu: 19.11.2022
 10. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 848
  Saadut tykkäykset:
  793
  Ja seuraava maalitolppa olisi varmaan sitten maailmanmestaruus. EM-kisat on muuten jalkapallossa tasollisesti paremmat kuin MM-kisat.

  Et taida hirveän paljon jalkapalloa seurata, jos pidät laukausten määrää esityksen laadun mittarina. Tai ehkä vain pidät erilaisesta jalkapallosta. Siinä mielessä olen samaa mieltä, että Suomen olisi pitänyt pelata rohkeammin, koska ei ollut tuloksellisesti mitään menetettävää ja pikemminkin vain saavutettavaa mainenäkökulmasta (kuten Islanti hurmasi aiemmissa kisoissa katsojat). Nyt pelattiin ehkä kisojen tylsintä jalkapalloa, vaikka siellä pari Pohjanpalon hienoa esitystä valopilkkuna olikin. Pelipaita oli kyllä hieno, olisi pitänyt ostaa muistoksi. Nyt uudempi, joka muuten sama, mutta ei näytä yhtä hyvältä, koska risti vaikuttaisi olevan vaaleampi.

  Onhan se paljon mahdollista ja samalla pelottava ajatus, että seuraavaa kisapaikkaa odotetaan taas pitkään, kuten menestystä mestareiden liigassa sitten HJK:n ja vuoden 1998.

  Mutta tässä tämän hetkisessä maajoukkueessa vaikuttaa olevan jo erilaista voittamisen kulttuuria kuin ns. kultaisen sukupolven joukkueessa oli. Tietyllä tapaa jää on siis jo murrettu sen osalta. Minä väitän, että tämä nykyinen maajoukkue muuten voittaisi sen ns. kultaisen sukupolven joukkueen.
   
 11. Collector

  Collector Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.05.2022
  Viestejä:
  354
  Saadut tykkäykset:
  16
  Koska asiantuntija sanoi? Vähemmän jengejä ja sitä rataa...

  Itse kyllä haluan että mukana ovat 5-kertainen maailmanmestari ja 2-kertainen, jossa peliä pyörittää 8-kertaa maailman parhaaksi valittu pelaaja.
   
 12. Soni85

  Soni85 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  13.07.2019
  Viestejä:
  309
  Saadut tykkäykset:
  67
  Niin, mutta jalkapallo onkin näissä Saksassa, Italiassa, Espanjassa ja Englannissa melkein kuin jääkiekko Kanadassa tai Venäjällä. Ja kun siellä (Saksassa) on 80 miljoonaa ihmistä, niin katsojia riittää futiksen lisäksi muihinkin lajeihin. En tiedä varmasti, mutta uskoisin, että Saksassa on myös niitä katsojia, jotka seuraavat molempia lajeja (futista ja lätkää), vai onko siellä joku kahtia jakautunut urheilukulttuuri, että futiksen seuraajat inhoavat jääkiekkoa ja jääkiekon seuraajat inhoavat futista?

  Enkä alun perin puhunut siitä, että Saksassa monet futiksen seuraajat seuraisivat jääkiekkoa, vaan että tietävät kyseisen jääkiekkosarjan Saksasta. Samoin kuin Suomessakin suurin osa suomalaisista, jotka eivät seuraa jääkiekkoa, SM-Liigaa/Liigaa, niin silti tietävät sarjan, ja nämä HPK:t, Tapparat, TPS:ät, Ilvekset, IFK:t, Kärpät, Ässät, Lukot jne. Itse sen sijaan Suomessa salibandystä en tiedä kuin Espoon Oilersin, pesäpallosta ainoastaan Sotkamon Jymyn ja jääpallossa lienee ehkä jokin Helsingin IFK myös. Käsipallosta, lentopallosta enkä vesipallosta en osaa mainita yhtäkään joukkuetta.

  Oon muuten miettinyt tuota, kun lentopallo on maailmanlaajuisesti suositumpaa kuin jääkiekko, niin miksei lentopallon huippupelaajat tienaa läheskään niin paljoa kuin jääkiekon huiput? Onko niin, että lentopallon seuraaminen on suositumpaa ainoastaan, jos se on halvempaa tai helpompaa harrastaa? Paljonko Euroopassa ja Brasiliassa (tai missä sitä nyt pelataankaan?) lentopallo-ottelut kerää katsojia paikan päälle? Entä maksavien tv-katsojien osuus? Tienaavatko lentopallon huippupelaajat edes joitakin satoja tonneja vuodessa kuten Sveitsin, Ruotsin ja Tshekin jääkiekkoliigan pelaajat. Tai tienaavatko edes sen verran kuin Suomen jääkiekkoliigan pelaajat?

  Lentopallo voi olla harrastusmielessä useammassa maassa suositumpaa kuin esim. jääkiekko, koska lajin harrastaminen on mahdollisesti helpompaa ja halvempaa kuin jääkiekon. Tosin tämä menee myös kategoriaan ''kaikki lasketaan, myös lajin helppous''-lajin suosioon. Mutta pistää miettimään, että jos lentopallon seuraamisessa pääsyliput/kausikortit ja tv-maksut olisivat NHL:n/Euroopan huippujääkiekon sarjojen luokkaa, niin kävisikö sitten niin, ettei katsojia kiinnostaisikaan maksaa lentopallon näkemisestä samaa hintaa kuin jääkiekon kuluttajia jääkiekon näkemisestä. Jännä, että jääkiekon kaltaisessa marginaalilajissa on vuosien aikana tullut useita tuhansia lätkämiljonäärejä, myös osa heistäkin, jotka ovat pelanneet vain Euroopassa. Ajatelkaapa, jos jossain jääpallon, salibandyn tai pesäpallon kaltaisessa marginaalilajissa lajin 300. paras pelaaja tienaisi 2,5 - 3 M€ vuodessa.

  Lentopallosta en minä eikä varmaan monetkaan tiedä yleisesti ottaen kovinkaan montaa eurooppalaista lentopallon huippujengiä nimeltä (en tiedä, oisko Barcelonalla tai Bayern Münchenillä lentopallojengit myös..?). Joitakin muutamia ehkä saattaisi arvata, mutta ne arvauksetkin perustuisi siihen tietoon, että alun perin tietää kyseisen seuran sen futisjengin kautta. Mutta sitten taas esim. koripallossa monet eurooppalaiset tietävät Chicago Bullsin ja LA Lakersin, vaikkeivät korista ollenkaan seuraisikaan. Kysyin muutamilta tutuiltani, jotka tykkäävät seurata jonkin verran lentopallon MM-kisoja, niin eivät siltikään osanneet nimetä yhtäkään ulkomaista lentopallon huippujengiä nimeltä.
   
 13. Collector

  Collector Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.05.2022
  Viestejä:
  354
  Saadut tykkäykset:
  16
  soni85, vaikutat ihan fiksulta tyypiltä, mutta todella miettisin kannattaako kirjoittaa ihan kaikkea sellaista, josta ei ole tarkkaa faktatietoa. Ylipäätään tuo jalkapallo + jääkiekko + Saksa samassa kontekstissa. Nyt jotain rajaa.
   
 14. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 848
  Saadut tykkäykset:
  793
  Ei vaan Euroopassa on parempi taso. Aasiasta ja Afrikasta pääsee näitä täytejengejä aika kevyesti MM-kisoihin.

  MM-kisat on kyllä siinä mielessä mielenkiintoisemmat, jos niissä näkyy elävästi erilaiset pelikulttuurit ja -tavat. Mutta minusta tuntuu, että nekin ovat nykyaikana lähentyneet toisiaan, kun maailma on pienentynyt ja käytännössä ne kaikki parhaat pelaajatkin pelaa nykyään samoissa sarjoissa.
   
 15. Collector

  Collector Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.05.2022
  Viestejä:
  354
  Saadut tykkäykset:
  16
  Tuota, et taida olla viime vuosina enää ollut futiksen parissa... Euroopan nykyinen taso :/ ... etenkin korona... tulemme varmasti näkemään pelillisesti hirveän huonoa futista.
   
 16. ISPF3.4

  ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  2 993
  Saadut tykkäykset:
  497
  Suattaapi olla että on, vuan suattaapi olla, että ei ookkaan.
  Minä arvostan jalkapallon MM-kisan voiton ainakin 100 kertaa paremmaksi kuin EM-voiton.

  Kiitos vaan arvelustasi. Pieleen meni.
  Olen seurannut jalkapalloa lapsesta saakka eli useiden vuosikymmenien ajan. Sen verran olen kiinnostunut, että olen alustanut tänne keskustelun alkavista MM-kisoista jo viime kuussa:
  https://www.dvdplaza.fi/threads/jalkapallon-mm-kisat-2022.96945/

  Suomen pelaamista fanitettiin EM-kisoissa. Ne harvat, jotka jo silloin uskalsivat olla rehellisiä, kiinnittivät huomiota tehottomuuteen. Tuolta löysin yhden esimerkin:
  https://yle.fi/urheilu/3-11992696
  "Suomi sai jokaisessa alkulohkon ottelussa vain yhden laukauksen maalia kohti, ja se on vaatimaton saldo."

  Toivotaan miesten maajoukkueen puolesta parasta. Naiset näyttää mallia.
   
  Viimeksi muokattu: 19.11.2022
 17. Soni85

  Soni85 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  13.07.2019
  Viestejä:
  309
  Saadut tykkäykset:
  67
  Myönnän, että tuo mun Saksan futis ja lätkä -vertaus hiukan ontui. Siis toki futis on siellä tyyliin 20 x isompi kuin jääkiekko (tai enemmänkin), mutta kuitenkin Saksassakin jääkiekko on mielestäni selkesti ammattimaisemmalla tasolla kuin joissakin Ranskassa, Italiassa tai Englannissa (joissa myös on jääkiekkoliigat). Eli silleen, että Saksa on niitä maita, joissa saatetaan pitää jääkiekon MM-kisat, siellä liigan pelaajat voivat tienata sen 50.000-100.000 (oma arvioni) vuosipalkkaa. Yksi Leon Draisitl eikä Slovenian Anze Kopitar muuta juurikaan isoa kuvaa suuntaa tai toiseen. Toki voisi ajatella, että Draisaitlin (saksalainen NHL:n supertähti) NHL-menestys voisi nostattaa jonkin verran puheenaihetta jääkiekkoon Saksassa kuten, esim. Litmasen menestysvuodet (Ajaxissa) Suomessakin. Ehkä se oli itseltäni isoon kuvaan nähden turhaa pilkun viilaamista, että löytyy joitakin saksalaisia, jotka puhuvat molemmista lajeista, jos/kun 90% tapauksissa futiksesta puhujat eivät puhu jääkiekosta siellä.
   
 18. Collector

  Collector Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.05.2022
  Viestejä:
  354
  Saadut tykkäykset:
  16
  Soni, en sano pahalla mutta ehdotan että ensi kesänä lähdet kiertämään Eurooppaa. Juttu on oikeasti niin yksinkertainen kuin ilmasto.

  Eli ei keskiverto saksalainen ole esim. koskaan luistellut. Ei siellä kouluissa käydä keskustelua missäköhän olisi jäätä, voisi käydä luistelemassa ja pelaamassa.

  Tämä on vain kylmä fakta. Samaan tapaan nämä meidän naurettavat harrastuslajit hiihto, mäkihyppy ovat pienten kylien juttu Euroopassa. Eli se futiksen valtavuus on suurenpiirtein:

  futis: 1000
  koris: 200
  jääkiekko: 1-2

  Se on oikeasti ihan maailman mittakaavassa mitätön laji.
   
 19. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 848
  Saadut tykkäykset:
  793
  Mutta siitä huolimatta hieno vauhdikas peli. Mutta tuo lajin suhteellinen pienuus on samalla se akilleen kantapää. Eli juuri esim. säännöt pitäisi olla kaikkialla samat ja kun kanadalaiset ovat lajin enemmän tai vähemmän emämaa, niin niillä säännöillä pitäisi mennä. On tietenkin selvää, että harrastajapohjaa jääkenttiin perustuvissa lajeissa on voinut syntyä vain maissa, joissa on talvi eli on saanut luonnonjäät aikaan aikoinaan.

  Vähän kuin pesäpallokin on tarpeeton muunnelma baseballista.
   
  Soni85 tykkää tästä.
 20. Super-J

  Super-J Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 913
  Saadut tykkäykset:
  356
  ISPF3.4 ja jtvirtanen tykkäävät tästä.