Suomentajien kömmähdykset

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Mahoney, 14.10.2001.

 1. Fabool

  Fabool Uusi jäsen

  Liittynyt:
  02.06.2004
  Viestejä:
  509
  Saadut tykkäykset:
  3
  Jos "kömmähdyksiä" haluaa niin ei tarvitse kuin vaihtaa SubTV:lle ja katsoa ihan mitä tahansa. Tai ehkä niitä ei enää kannata sanoa kömmähdyksiksi vaan ihan suoraan ammattitaidon puutteeksi.
  Aivan naurettavaa kääntämistä, todennäköisesti joku B:n lukiossa kirjoittanut saa aikaan parempaa jälkeä.. :rolleyes:
   
 2. Burana

  Burana Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.10.2001
  Viestejä:
  1 036
  Saadut tykkäykset:
  10
  Quarterback
   
 3. Yläpesä

  Yläpesä Uusi jäsen

  Liittynyt:
  31.12.2002
  Viestejä:
  192
  Saadut tykkäykset:
  0
  Viime kertaisessa SUBTV/Miehen perässä-jaksossa nämä kaksi homppelia tarkastelivat jotain kuntosalilta bongaamaansa miestä (naiselle deittipariksi) ja toinen heistä kommentoi: " I think he´s hung like a horse". Suomennos: "Hän näyttää vahvalta kuin hevonen". :D
   
 4. Jarzi75

  Jarzi75 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.02.2004
  Viestejä:
  45
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eilen iltana meinas taas suoni katketa päästä, kun katselin Terminaattorin pitkästä aikaa. Mikä ihme siinä on, kun suomentajat ei tiedä aseista mitään? Toki jos ei ole ihan samanlainen friikki aseiden kanssa kuin minä, niin ei välitä mitään, mutta "12 millinen" haulikko... Noooooooooooooooo! :OI
   
 5. his

  his Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.03.2002
  Viestejä:
  251
  Saadut tykkäykset:
  0
  olkoon mikä tahansa quarterpounder... whatever....
   
 6. Burana

  Burana Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.10.2001
  Viestejä:
  1 036
  Saadut tykkäykset:
  10
  Kieltämättä normaalisti ns. aivan sama, mutta ketjun otsikon huomioiden ei ole :D
   
 7. winterland

  winterland Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  20.08.2004
  Viestejä:
  5 248
  Saadut tykkäykset:
  2
  Tänään Simpsoneita katsellessani tv:stä,silmään pisti sana possupurilainen,vaikka se olisi pitänyt olla hassupurilainen.
   
 8. Hattori Hanzo

  Hattori Hanzo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  28.02.2004
  Viestejä:
  1 141
  Saadut tykkäykset:
  4
  Eilisessä Monkissa Willie Nelson sanoi työntekijästään jonka murhasta häntä syytettiin että sen olisi pitänyt saada jo aikaa sitten potkut "fired" ja se oli suomennettu ampua. Ehkä sillä että kaveri oli juuri ammuttu oli osansa siinä että kääntäjälle moinen moka sattui...
   
 9. Jpee

  Jpee Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.07.2002
  Viestejä:
  322
  Saadut tykkäykset:
  0
  Platoon:ssa oli kohta jossa kaverit joutuivat tyhjentämään käymälät. Yksi kavereista sanoi, I'm too short for this... (tai ainakin jotain tuon tapaista). Tämä oli suomennettu, olen liian lyhyt tämmöiseen :D
   
 10. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 665
  Saadut tykkäykset:
  175
  Tämä anttipi:n viesti oli tosi hausko. Nauroin hysteerisesti tuolle Hellraiser II:sen mokalle. :hitme:

  Itselleni muistuu aina ekana mieleen Woody Harrelsonin ja Antonio Banderaksen leffan "Play it to the bone" suomennos. Olikohan se VHS-versio, jossa leffan nimi oli SUOMEKSI käännettynä "Knock Out - Kehäketut". Miksi suomentaa englannin kielinen nimi käyttämällä toista englannin kieliestä sanaa (tai siis sanoja)?

  Usein leffoissa ja ohjelmissa törmää siihen, että suomentaja yrittää olla nokkela, ja vaihtaa jonkun ulkomaalaisen julkkiksen nimen sen suomalaiseen vastineeseen, niinkuin esim. Aku Ankassa tehdään. En ole varma muistanko oikein, mutta useissa leffoissa mainitaan "Mr. Rogers" (tai sitten joku muu) nimi, joka aina miltei suomennetaan Juha Föhriksi.

  Kauniissa ja Rohkeissa suomentajilla on aina vaikeuksia "Ridge" sanan kanssa. Kuuluisin esimerkki tästä lienee "Have you seen ridge?" joka on suomeksi "Oletko nähnyt jääkaappia". Vasta tuli jakso, jossa oli tällainen: "That bitch is going to pay for this" joka on suomeksi "Ridge ei selviä tästä vähällä".

  Conan O'brienissa näkee miltei päivittäin mokia, koska siinä mainitaan niin paljon nyky-Amerikan uusjulkkiksia ja urheilu-, elokuva- ja musatermejä, joita suomentaja ei tiedä. Mielestäni nämä pitäisi hoitaa, suomentamalla vaan osan lausetta. Joskushan suomentajat jättävät kokonaan jonkun lauseen kääntämättä, koska eivät ymmärrä sitä. Yleensä he kuitenkin vaan arvaavat mihin joku outo sana voisi liittyä ja käyttävät sitä.

  Muistankohan väärin, mutta oliko mitään hassua Arskan Kommando-leffan loppuvaiheissa, kun Arska työntää sen höyryputken Bennetin rintaan ja sanoo "Let off some steam, Bennett". Muistaakseni tämä oli käännetty hassusti. Voin olla väärässä.

  Hyvähän se on mun mollata suomentajia, jos en itse pystyisi parempaan. Mun suomennos esim. tuosta "Let off some steam, Bennett" lauseesta olisi "Pura tällä paineitasi, Bennett". Mun mielestä tämä on esimerkillinen suomennos. Se ei ole sanasta sanaan, mutta idea pysyy samana. En mä tosin itseäni pidä minään mestarisuomentajana. Annoimpahan vaan esimerkin, miten itse sen kääntäisin.

  Tuntuu muuten aika yksinäiseltä leffateatterissa, jossa on joku komedia. Jos tulee joku tsoukki, jonka ymmärtämiseen tarvitaan esim. amerikan kulttuurin tuntemista, niin on aika noloa, kun on ainoa joka nauraa sille tsoukille. Mulle sattui tällainen, kun olin katsomassa Rush Hour II:sta. Siinä alussa, kun Jackie kiipeilee bambuja pitkin ylös, Chris Tucker päättää mennä katolle portaita pitkin. Juostessaan portatita ylös Chris kohtaa kiinalaisen naisen, joka huudahtaa "Kobe" (se taisi olla jotain "Watch out, Kobe" tai vastaavaa). Mä naurahdin sille kommentille, ja olin ainoa salissa joka näin teki. Miksi "Kobe" oli hauska? No siinähän leikittiin stereotypioilla. Kobe viittaa koripalloa NBA:ssa pelaavaan Kobe Bryantiin. Chris Tucker kun on musta ja pitkä mies, niin nainen yhdisti nämä piirteet sanaan "Kobe".

  Yksi sarja, missä suomentajat ovat pärjänneet yllättävän hyvin on Seinfeld. Tämä sarjahan perustuu komedialle, joka käsittelee amerikkalaisten sosiaalista käyttäytymistä. Kutsun Seinfeldia äly-komediaksi, koska toisin kuin Frendeissä, Seinfeldin seuraaminen vaatii amerikkalaisen kulttuurin tuntemista sekä englannin kielen taitoa, koska sarjassa on paljon sanaleikkejä. Mielestäni on yllättävää, että ensinnäkin se on niin suosittu sarja Suomessa (en väitä että Suomalaiset olisivat tietämättömiä, mutta en olisi uskonut, että suomalaiset ymmärtävät Seinfeldin huumorin) ja että en ole huomannut suuria käännösvirheitä.
   
 11. Vibatsu

  Vibatsu Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  18.10.2002
  Viestejä:
  688
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tähän en itse kiinnittänyt huomiota, mutta taisi Willie Nelson soitella kitaraa Shorelinellä 70-luvulla. :D
   
 12. KMOK

  KMOK Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  21.06.2002
  Viestejä:
  1 946
  Saadut tykkäykset:
  37
  New York, New York (1977):
  DeNiroa sanotaan kivuksi perseessä ja uhataan tunkea roskikseen. Minelli vastaa: "Wait, he may be a vet" -> "Odota, hän voi olla eläinlääkäri" :)
   
 13. TSX

  TSX Käyttäjä

  Liittynyt:
  27.07.2005
  Viestejä:
  225
  Saadut tykkäykset:
  1
  Se ärsyttää suuresti kun esim. numerot käännetään (varmaan tahallaan) vääriksi. Esim: 12 on suomeksi 13 ja niin edespäin.
  Ei helevettiläinen. Siis mitkään mittayksiköt eikä muut vaihdu.
  Mikä helvetin idea siinä oikein on?!
  Leikkivätkö suomentajat ihan huvikseen vain?
  Joku päivämäärä käännetään toisin ja muuta tällaista.
  Ei voi ymmärtää.

  Sitten aineskin Pulp Fictionin DVD:ssä vituttaa se että suomentaja ei ole edes vaivautunut kääntämään kaikkia hyviä lineja, esim: "Nekru saa mennä riisikuppiin venttaamaan..."(nyt ei muista kokonaan linea) eikä sitä edes suomennettu ollenkaan! Ne jotka ei Englantia ymmärrä niin jää aika hyvät vitsit pois. Muistaakseni tv-version tekstityksessä tuo sentään suomennetaan.
   
 14. Sir Filmipätkä

  Sir Filmipätkä Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.12.2004
  Viestejä:
  870
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tarantino boxin muitakin leffoja (ehkäpä erityisesti Pulppia) tuntui myös vaivaavan ettei läheskään kaikkia kirosanaja oltu vaivauduttu suomentamaan.
   
 15. gaston

  gaston Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  23.10.2001
  Viestejä:
  3 443
  Saadut tykkäykset:
  62

  Tuo koskee lähes kaikkia elokuvia, tai sitten kirosana on käänetty "lievempänä". Erityisesti fuck-sanaa ei kehdata laittaa käänettynä teksteihin.
   
 16. ryhmy

  ryhmy Uusi jäsen

  Liittynyt:
  16.08.2005
  Viestejä:
  8
  Saadut tykkäykset:
  0
  The snatchin kohtaus, jossa Turkish ja Tommy palaavat mustalaisten leirintäalueelle Mickeyn äidin kuoltua oli telkkarista tulleessa versiossa suomennettu aika kriittisesti päin mäntyä. Onhan se mustalaismurre aika käsittämättömän kuuloista, mutta en kuitenkaan ymmärrä miten Mickeyn raivostuneen kaverin kommentti voisi olla "löytyyks röökiä?". Eiköhän alkuperäinen karjaisu ole kuitenkin ollut jotain tyyliin "(you've) got some guts on ya!", eli "on teillä otsaa!".
   
 17. PanzerCount

  PanzerCount Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.08.2005
  Viestejä:
  1
  Saadut tykkäykset:
  0
  Moi kaikille.

  Olen seurannut foorumeita jo muutaman vuoden, mutta en ole aikaisemmin "viitsinyt" postata mitään, koska ei ole ns. ollut sanottavaa.

  Nyt täytyy kuitenkin todeta muutama asia näin kääntämistä hieman tuntevana:

  1. Tekstittäminen merkkirajoituksineen on hemmetin hankalaa työtä. (Olen kokeillut ja tunnen paljon muita, jotka sitä ovat "opetelleet" ja vaikeaksi todenneet.)

  2. Tekstittäjät ovat ylityöllistettyjä ja alipalkattuja. (Ei henkilökohtaista kokemusta, mutta näin minulle ovat kertoneet kääntämisen ammattilaiset.)

  3. DVD-julkaisujen tekstittäjät saattavat hyvinkin olla jonkun B:n englannista kirjoittaneen henkilön luomuksia, sillä tekstitysvolyymit ovat nykyisin varsin suuria ja koskapa vielä palkkaus on suhteellisen huonoa, ei voi olettaa saavansa loistavaa laatua olevaa tekstitystä (ja vielä ammattilaisen tekemänä).

  4. Lisäksi esim. Conan O' Brien tekstitetään nauhalta ilman minkäänlaista kässäriä, ja tässä eräänä päivänä lehdessä eräs Conanin (olikohan kolmesta vai neljästä) kääntäjästä sanoi ohjelman ääninauhalla luonnollisesti olevan yleisön naurun peittävän monesti Conanin tai jonkun muun (whoever it might be) sanoja, joten...

  5. Toki voi täällä palstoilla ehdotella parempia ratkaisuja, mutta tulisivatkohan ne mieleen siinä varsin rajoitetussa ajassa, joka jollain tekstittäjällä on käytettävissään.

  Tässä oli muutama minun mieleeni juolahtanut asia, toki muitakin pointteja tekstittäjien puolesta varmaan on. Samalla lienee kuitenkin paikallaan sanoa, että tokihan myös hyvätkin kääntäjät ja tekstittäjät tekevät virheitä. After all, we're all humans, right?

  P.S.
  Toivottavasti ei ollut turhan provo viesti näin nyypältä. :)
   
 18. Snpp

  Snpp Ehkä se on pora. Tukijoukot

  Liittynyt:
  29.03.2001
  Viestejä:
  965
  Saadut tykkäykset:
  3
  Tässä pari aiheeseen sopivaa linkkiä:

  TV-kääntämisestä
  AV-kääntäjän työ
   
 19. kebek

  kebek Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  2 623
  Saadut tykkäykset:
  9
  Ja tämähän tunnetusti vaikuttaa kuullun ymmärtämiseen. :rolleyes:

  Onko tämä nauha laadultaan huonompi kuin itse tv-lähetyksessä käytetty? Ainakin kotisohvalta pystyy hyvin kuulemaan ja ymmärtämään sketsit, sikäli kun ei naureta päälle.

  Pari vuotta ulkomailla englantia puhuen?

  Ei sen provompi kuin nämä omatkaan kirjoitukseni. :cool:
   
 20. Snpp

  Snpp Ehkä se on pora. Tukijoukot

  Liittynyt:
  29.03.2001
  Viestejä:
  965
  Saadut tykkäykset:
  3
  Omalta kohdaltani voin sanoa, että juu, tulee bongattua kohtia, joissa suomentaja menee vikaan tai suomentaa sinne päin. Mutta suosittelen joskus myös tietoisesti tarkkailemaan (vaikka ilman tekstejä), montako sellaista pientä kohtaa pitkin jaksoa löytyy, joita ei kunnolla kuule eikä itse tarkasti osaisi kääntää oikein. Itse tunnustan kyllä jääväni toiseksi tässä kisassa. Summittaisesti ja suurin piirtein ymmärrän "kaiken" sujuvasti, mutta jos täytyisi tarkasti sanoa kaikki suomeksi, se onkin ihan toinen juttu kuin sujuva ymmärtäminen. Aika paljon nimittäin voi puheesta mennä ohikin, ennen kuin normaalitilanteessa huomaa, että ei ihan kaikkea ymmärräkään.