Subwoofer-projekti: 2x Stereo Integrity HT18D2 + Behringer iNuke 6000DSP

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse' , aloittajana ASA90, 22.07.2014.

 1. Ultrablue

  Ultrablue Käyttäjä

  Liittynyt:
  29.04.2012
  Viestejä:
  124
  Saadut tykkäykset:
  4
  Siistit boksithan niistä tuli, pääkajarit taitaa olla wharfedalet? Veikkaisin äkkiseltään että jää jalkoihin ja pahasti. :)

  Itsellä oli aikaisemmin 10.7:t ja niitten kaverina 2x maelstrom x-18, niin piti aika äkkiä rueta päivittämään kaiuttimia. ;)
   
 2. jokku

  jokku Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.01.2014
  Viestejä:
  382
  Saadut tykkäykset:
  1
  Ton luokan mörköelementeissä ei taida paljoa sen tason liikemäärät näkyä silmin missä perus 8" vetää jo viimesillään ;)
   
 3. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 453
  Saadut tykkäykset:
  85
  Erinomaisen näköistä työtä ASA90! Valitsemasi elementit ovat nekin hienot. :naminami:

  Mittauksesi näyttää siltä, ettei alle 20Hz toisto ole 17Hz kuoppaa lukuunottamatta kuin reilut viitisen desibeliä yleistä subbarin tasoa matalammalla. Jos käyttämäsi mikki on kalibroimaton, niin epätarkkuus saattaa hyvinkin olla useita desibelejä noilla taajuuksilla. Kyse voi olla myös siitä, että kovemmilla paineilla testaillessa, matalimmat taajuudet tulevat enemmän esiin, minkä takia pikkuisen vaimentunutkaan alapää ei tunnu vaisulta. Luukutettaessa toki voi käydä myös niin, että pääkaiuttimien reservit tulevat vastaan, mikä antaa enemmän tilaa tehokkaiden subbareiden esille tuloon. Pääasia, että toistavat niin, että kokemus saa hymyn huulille!
   
 4. Dragon/

  Dragon/ Guest Guest

  Liittynyt:
  24.01.2009
  Viestejä:
  1 329
  Saadut tykkäykset:
  15
  Hyvä ratkaisu varmaan tuo teippaus, teetkö noita työksesi vai saako tuota teippiä jostain ostettua.
   
 5. ASA90

  ASA90 Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.01.2007
  Viestejä:
  212
  Saadut tykkäykset:
  3
  Joo 10.5 mallithan tuossa nököttää, eihän ne tietenkään perässä pysy mutta tuleepahan edes alimmat pari-kolme oktaavia vähemmän säröttöminä ;)

  Joo tuossa mittauksessa tuo alin oktaavi on vielä aavistuksen korostunut sen takia koska mittasin noin 90 dB tasoilla ja käytössä oli iNuken dynaaminen taajuuskorjaus päällä joka korjaa aktiivisesti alimpia taajuuksia tulevan signaalinvoimakkuuden perusteella. Koitin ainakin säätää niin että leffoja katsoessani tuo alin oktaavi on enää pari-kolme dB kuumallaan. Graafista muutenkin saattaa saada kuvan että subbarion ylimääräisen kuumallaan mutta syytän tästä hienoudesta huoneen akustiikkaa joka syö tuota yläbassoa pois jonkin verran :(

  Mutta kyllä olen aika tyytyväinen näihin tällä hetkellä, varmaan tulee ajan myötä kuuntelun ohella pieniä säätöjä tehtyä vasteeseenkin. Nyt kuitenkin popitellaan näillä :)

  Tuon tyyppistähän saa suomestakin nimellä DC-Fix mutta itse tilasin ihan briteistä ebayn kautta.
   
 6. Dragon/

  Dragon/ Guest Guest

  Liittynyt:
  24.01.2009
  Viestejä:
  1 329
  Saadut tykkäykset:
  15
  Jaa mikäs tuo on, enpä ole moista huomannut omassa inukessani.
   
 7. ASA90

  ASA90 Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.01.2007
  Viestejä:
  212
  Saadut tykkäykset:
  3
  Tuo dynamic EQ. Siitä kun laittaa type: BP, taajuus vaikkapa 20 hz ja sitten threshold ja gain oman setin/maun mukaan.
   
 8. Dragon/

  Dragon/ Guest Guest

  Liittynyt:
  24.01.2009
  Viestejä:
  1 329
  Saadut tykkäykset:
  15
  Oho. Miten tuota siis käytitkään? Vaimentaako tuo bassoja vai korostaa volumen mukaan
   
 9. ASA90

  ASA90 Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.01.2007
  Viestejä:
  212
  Saadut tykkäykset:
  3
  Korostaa aivan matalia (alle 35 hz) sitä enemmän mitä vähemmän on volumea. Kun katson leffoja niin korostusta ei enää ole. Auttaa hiljaa kuunnellessa kun tuo korva on vähän avuton noilla taajuuksilla vielä 80-90dB tasoilla.
   
 10. "Q"

  "Q" Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.01.2009
  Viestejä:
  151
  Saadut tykkäykset:
  8
  Tosi hyvän näköiset ovat, kelpaa katsella ja kuunnella :thumbsup: . Ihan en saanut kuvasta selvää onko noissa "perinteinen pölykuppi" kartion keskellä, vai jatkuuko pahvi tuollaisena "sileänä" toiseen reunaan asti?
   
 11. ASA90

  ASA90 Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.01.2007
  Viestejä:
  212
  Saadut tykkäykset:
  3
  [QUOTE="Q";1593350]Tosi hyvän näköiset ovat, kelpaa katsella ja kuunnella :thumbsup: . Ihan en saanut kuvasta selvää onko noissa "perinteinen pölykuppi" kartion keskellä, vai jatkuuko pahvi tuollaisena "sileänä" toiseen reunaan asti?[/QUOTE]

  Kyseessä on hiilikuitukartioiset elementit ja menevät "sileänä" koko matkan ajan tehden suht kevyen kaaren.
   
 12. "Q"

  "Q" Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.01.2009
  Viestejä:
  151
  Saadut tykkäykset:
  8
  Ok. Se on hyvännäköinen kun kartio on vain sellainen kupera pinta. Pienempiä on tullut vastaan aiemminkin, mutta tuollainen suurempi taitaa olla vähän harvemmassa :) .
   
 13. Antti U

  Antti U Guest Guest

  Liittynyt:
  16.04.2008
  Viestejä:
  359
  Saadut tykkäykset:
  3
 14. ASA90

  ASA90 Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.01.2007
  Viestejä:
  212
  Saadut tykkäykset:
  3
  Hetken ajan jälkeen päivitystä tähän projektiin. Aiemmin ketjussa olen maininnut valmistavani kotelon etureunaan kehikon lähinnä esteettisistä syistä (simppelimmän ulkonäon vuoksi).

  Vihdoin sain nämä kehikotkin siis valmiiksi töiden ja opiskelukiireiden helpotettua. Kehikothan ovat nyt siis magneeteilla kiinni kotelossa eli kotelon etulevyn suht nurkissa on 4 kpl magneetteja upotettuna noin ~millin etulevyn etureunasta. Kehikkoon asensin täysin vastaaville kohdille vastamagneetit joten erillistä kiinnitysmekanismia ei tarvita.

  Kuvassa näkyy vastamagneetin liimaus kehikkoon kaksikomponentti-epoksilla, aikaisemmissa posteissani olikin kuvat ja selostuksentapaiset kotelon puolella sijaitsevista magneeteista.

  Kankaaksi valitsin mustaa venyvää sorttia jota suosittelivat Eurokankaassa, en kankaan "tyyppiä" nyt muista, nehän ovat naisten hommia :p Alunperin ajattelin valkoista mutta sitten mietin valkoisen kankaan likaantuvuusherkkyyttä ja myös sitä että mustalla saadaan vähän kontrastia peliin. Lisäksi valkoista vastaavaa kangasta ei meinannut löytyä (järkevään hintaan).

  Kankaan pingotin ja nidoin yksinkertaisesti kiinni, simppeli ja nopea asennus. Kehikon alareunaan asensin myös samanlaiset "tassut" mitä kotelon alapuolella on jotta saavat kuitenkin pystysuuntaista tukea, ilman niitä luultavasti tipahtaisivat lattian tasalle.

  Lopputulokseen olen tyytyväinen, melkein tykkään enemmän näiden kehikkojen kanssa juurikin simppelin ulkonäön vuoksi. Tuli myös testattua pysyykö ritilät paikoillaan erittäin kovilla tasoilla soitettaessa kun kotelokin rupee lähestulkoon liikkumaan kun rupeaa olemaan yli kw tehot elementille (ainakin iNuken jännite/clippi-systeemin avulla laskiessa about 1-1,5 kw). Musiikilla noilla tasoilla (40-80 hz) sai kehikot toki "hyppimään" etulevyä vasten mutta nyt puhuttiin testistä jonka aikana ei ollut parametriset taajuuskorjaukset käytössä ja subbarit olivat noin 30 dB kuumallaan. Ääntä siis oli ilmoilla tässä vaiheessa aika paljon joten kehikkojen räminä tuossa vaiheessa oli pientä verrattuna muuhun mekkalan määrään.

  Tuli myös innostuttua rakentamaan sohvantäristin, aikoinaan vajaa kymmenen vuotta sitten omistin vastaavat viritelmät mutta hankkiuduin sittemmin niistä eroon. Polte kuitenkin tuli takaisin kun helppo konsti saada vermeet tuli ovelle. Noin 150 Wrms vahvistinmoduuli, 10" subbarielementti ja eihän siihen muuta vaadittu. Vahvistinmoduulista ajattelin itse poistaa subsonic-suotimen mutta testattuani vermeen olikin se jo ilmeisesti jonkun toimesta tehty/tehtaalta lähtiessäkään sitä ei ole ollut. 2. asteen alipäästön muokkasin originellista ~50 hz taajuudesta noin 20 hz tienoille. Elementin moralisoituani pelikuntoon totesin elementin olevan liian kevyt tuottamaan aivan matalia tärinöitä voimalla joten kävin ostamassa 1.1 kg teräsketjua lisämassaksi, nyt toisto menee mututuntumalta about 3-5hz paikkeille, perseeni ei tuon tarkemmin osaa sanoa. Suosittelen kyllä kovasti sohvantäristin projektia vaikka subbarit olisivatkin suht järeitä, aikamoiset laitteet nimittäin saa olla että yhtälailla sohva tärisee esim. 5 hz taajuuksilla :eek:

  Näköjään eksyi jalkakin kuvaan mutta en tuon takia jaksa uutta kuvaa ottaa ja siirtää koneelle :D
   

  Liitetyt tiedostot:

 15. Dragon/

  Dragon/ Guest Guest

  Liittynyt:
  24.01.2009
  Viestejä:
  1 329
  Saadut tykkäykset:
  15
  On kyllä tyylikkäät, aika innot :)

  Sijoitteluna itse laittaisin subit nurkkiin ja kaiuttimet kapeammalle, vähän alkaa sullakin toi tila loppumaan subien kanssa :) Itsellä sama ongelma , huone 3,5m leveä
   
 16. ASA90

  ASA90 Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.01.2007
  Viestejä:
  212
  Saadut tykkäykset:
  3
  Joo en tiedä mikä tälläisessä kontrastirikkaassa, simppelissä värimaailmassa on mutta se toimii kyllä itselle :eek:

  Itse asiassa kun alunperin tähän huoneistoon muutin, laitoin kaiuttimet ensin juurikin siten että pääkaiuttimet olivat tv-tason reunoilla ja subit niiden ulkopuolella. Sittemmin kokeilin laittaa näinpäin ja sekä stereokuva että taajuusvaste vain paranivat. Lisäksi nykyään en voisi vaihtaa enää entiseen koska kaiuttimet peittäisivät laskettavan valkokankaan nurkat aika mukavasti.