Subwoofer-projekti: 2x Stereo Integrity HT18D2 + Behringer iNuke 6000DSP

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse' , aloittajana ASA90, 22.07.2014.

 1. SJo1

  SJo1 Guest Guest

  Liittynyt:
  04.07.2014
  Viestejä:
  40
  Saadut tykkäykset:
  0
  pari 18" ultimaxia lähti tilaukseen ja en jaksa odotella laivarahdilla. PE:n halvempi UPS 214usd ja ens viikolla pitäisi olla täälä.
  Säästöä silti Ruotsin ja Saksan hintoihin tullin+verojenkin jälkeen kohtuullisesti. Tänään ajattelin jyrsiä koteloihin reiät ja jatkaa hiontaa.
   
 2. Panche

  Panche Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.01.2007
  Viestejä:
  113
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mistä kyseistä elementtiä saa Suomeen kivuttomimmin ja mistä ite tilasit?
   
 3. ASA90

  ASA90 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.01.2007
  Viestejä:
  212
  Saadut tykkäykset:
  3
  En tiedä oliko minulle vai edellisen viestin laittajalle omistettu, mutta Daytonia saa Parts-Expressin kautta joko suoraan heidän postitusjärjestelmällään tai erillisen kuriirin kautta.
  Stereo Integrityä voi suoraan tilata heidän sivuiltaan samanlailla kuin Parts Expressiltä.
   
 4. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  3 056
  Saadut tykkäykset:
  520
  Kaveri tilas intertechnikiltä 2kpl Daytonin 18" (vanhempaa sarjaa) tosin nyt siellä myydään ei oota näiden elukoiden suhteen... Sieltä vois ainakin tiedustella onko ne saamassa niitä lisää.
   
 5. ASA90

  ASA90 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.01.2007
  Viestejä:
  212
  Saadut tykkäykset:
  3
  Pitkästä aikaa edistystä. Sain koteloiden karkeimmat kantit hiottua pois mitkä olivat puristuksen aikana aavistuksen jääneet irvistämään sekä jyrsin yläjyrsimellä kulmat pyöreiksi.

  Elementeiksi vaihdoin sittenkin nuo Dayton Audion Ultimax 18" elukat vaikka aavistuksen hintavampia ovatkin.

  Ja tänään kun vähän sommittelin ja levyjen kohdistusta ja muuta mietin päätin sitten luopua tuosta kierretanko virityksestä, eipä siitä ihan yhtä hieno tällä tavalla tule mutta eipä tarvitse stressata kotelon vuodoista sekä levyjen taipumisista ynnä muusta.

  Nuo Stereo Integrityn elementit ovat sitten ikään kuin ylimääräiseksi jäämässä joten mikäli joku on halukas ostamaan kertokoot yksityisviestin välityksellä.
   
 6. Dragon/

  Dragon/ Guest Guest

  Liittynyt:
  24.01.2009
  Viestejä:
  1 329
  Saadut tykkäykset:
  15
  Kehtaako kysellä miksi vaihdoit? Onko noi ultimaxit oleellisesti paremmat?
   
 7. ASA90

  ASA90 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.01.2007
  Viestejä:
  212
  Saadut tykkäykset:
  3
  Tottakai saa kysellä. Ensinnäkin visuaalinen puoli, onhan tuo nyt helvatan hieno omaan silmään ainakin. Toisekseen paljon kestävämpi kalvo, eihän sitä ikinä tiedä mitä siihen tulee lyötyä.

  Lineaarista iskunpituutta on enemmän, mekaanista vielä enemmän reilummin sekä sähköinen tehonkesto aavistuksen parempi. Ja ainakin data-bass:issa katsomani tulokset dayton audio:n reference-sarjan elementistä antaa erittäin positiivisen kuvan ko. valmistajan elementtien laadusta sekä suorituskyvystä.

  Joidenkin mielestä varmasti aika heppoisia perusteita mutta itse uskon että tuo on suorituskyvyltään aavistuksen SI:n elementtiä parempi, onhan sillä toki hintaakin enemmän...
   
 8. jusky

  jusky Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.09.2006
  Viestejä:
  1 854
  Saadut tykkäykset:
  0
  L
  Ihan älyttömästi noita arvoja ei kannata tuijotella. Eri valmistajilla tuppaa olemaan vähän eri kriteerit noiden arvojen ilmottamiseen. Esim. vanhassa Peerlessin XLS:ssä ilmoitettiin lineaariseksi poikkeamaksi +-12mm, mutta todellisuudessa elementti oli jo hyvin säröinen noilla liikeradoilla. Muistaakseni se oli tuonne ~ +-6mm asti suhkot siisti säröiltään, jonka jälkeen särö kasvoi rajusti. Säröjen luonne tietenkin vaikuttaa käytännössä siihen miltä se elementti säröillä soitettuna kuullostaa. 1 ja 2 kerrannaista voi olla vaikea kuulla sivuäänenä, ehkä se kuullostaa vain tunkkaiselta tai epätarkalta. Korkeammat kerrannaiset sitten kuulee jo selvänä sivuäänenä.
   
  Viimeksi muokattu: 07.08.2014
 9. ASA90

  ASA90 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.01.2007
  Viestejä:
  212
  Saadut tykkäykset:
  3
  Juu olen tietoinen kyllä ettei kannata liikaa tuijotella mutta ainakin Ultimax sarjan pienemmistä elementeistä ei ole muuta kuin hyvää kirjoitettu joten jonkin verran luotan niihinkin arvioihin. Lisäksi tuolla Daytonilla Klippel-testillä varmistettu xmax on 25,8 mm ja 22 mm oli muistaakseni geometrinen xmax, joten itse ainakin odotan aika kovia tuloksia elementiltä, vaikka omat pienet kotelot ovatkin hyvin pitkälti rajoittavana tekijänä, mutta koitetaan kompensoida tuolla iNuken tarjoamalla korkealla pursketeholla, heh :rolleyes:
   
 10. Zambooni

  Zambooni Guest Guest

  Liittynyt:
  19.07.2013
  Viestejä:
  14
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kokeilemallahan se selviää mikä itseä miellyttää ja toivottavasti osuu kohdalle heti ensimmäisellä. Ulkonäkö on toki yksi tekijöistä, koska ei näitä 18" helpolla piiloon saa :D
  Katoin uteliaisuudesta ton elementin parametreja ja kartio vaikuttaa aika painavalta muihin vastaavan kokoluokan järeisiinkin elememtteihin nähden (eli eroa löytyy muutenkin kuin ulkonäöltä. Täysin oma juttunsa taas mikä vaikutus eri parametreilla on suorituskykyyn ja sointiin mutta se ei ollu se poitti)

  Et sattunu vilkuilemaan tuon stereo integrityn vastaavia mittaustuloksia? :)

  No joo kapasiteettia joka tapauksessa varmaan riittää molemmissa elementeissä enemmän kuin riittävästi kotitarpeisiin. Pääsetkö muuten omaksi huviksi testailemaan elementtejä toisiaan vastaan sun koteloissa vai onko elementtien asennusreiät ja ruuvinpaikat ihan eri kokoiset?
   
 11. Dragon/

  Dragon/ Guest Guest

  Liittynyt:
  24.01.2009
  Viestejä:
  1 329
  Saadut tykkäykset:
  15
  No, eiköhän noille elementeille löydy ottaja helpostikin. Kestävät kummatkin varmaan myös iskuja, ainakin si vaikutti ihan tukevalta :)
   
 12. ASA90

  ASA90 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.01.2007
  Viestejä:
  212
  Saadut tykkäykset:
  3
  Olen kyllä vilkuillut SI:n tuloksiakin, eihän se huono elementti missään nimessä olekkaan, suorituskyvyn kannalta luultavasti lähes samoilla viivoilla Ultimaxin kanssa. Tuo painava kalvohan ei välttämättä ole ongelma jos tekee sen vaatimat motoriset ja sähköiset muutokset muuten elementtiin. Itselläni on erittäin kovat odotukset ja mitä avsforumin kautta lukenut on ainakin ensimmäinen kokemuksiaan jakanut käyttäjä erittäin tyytyväinen omaansa :)

  En kyllä ajatellut itse rinta-rinnan testailla sillä parempihan SI:t olisi käyttämättöminä myydä. Toki olisi mielenkiintoista testailla mutta oma hommansa siinäkin.
   
 13. Ultrablue

  Ultrablue Uusi jäsen

  Liittynyt:
  29.04.2012
  Viestejä:
  124
  Saadut tykkäykset:
  4
  Paljonko nuo SI:t kustansi rahteineen tulleineen yms.?
   
 14. ASA90

  ASA90 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.01.2007
  Viestejä:
  212
  Saadut tykkäykset:
  3
  Vihdoin viimein sain koteloon magneetit että pääsi työstämään etulevyjä ja niiden kiinnitystä! Eihän siinä mennytkään kun kaksi kuukautta :D

  Ensimmäiseksi tietenkin pitää laittaa kuva kaikista elementeistä mitkä hain Hämeenlinnasta viime viikon torstaina, rupeavat nuo 18" elementit olemaan suhteellisen ison kokoisia elukoita.

  Eli etulevyt kävivät CNC-koneessa ja molempiin koteloihinhan tuli tupla-etulevyt. Päädyin nyt sitten sellaiseen ratkaisuun jossa elementin ulkoripustus jää kokonaisuudessaan kotelomittojen ulkopuolelle ja elementin asennuskaulus tulee etulevyn tasalle, näin tulee esteettisesti kaikista paras ratkaisu ainakin omasta mielestä.

  Tämän jälkeen porasin ULOMPIIN etulevyihin magneeteille 6 mm reiät lähes ulkoreunaan asti, upotin magneetit reikään, sahasin 6 mm puutapin palasia sekä liimasin ne magneettien jälkeen koloon jotta magneetit jäävät lukituksiin paikoilleen.

  Sitten tein kevyen "lukitus"viritelmän etulevyjen välile että levyt pysyvät keskenään paikoillaan. Tämä onnistui kun laittoi molemmat levyt päällekkäin, kohdikkain ja porasi 6 mm liimatappia varten reiän SISEMMÄSTÄ lävitse kokonaan sekä noin vajaan sentin ULOMMASTA levystä jotta ne pysyvät paikoillaan.
   

  Liitetyt tiedostot:

 15. ASA90

  ASA90 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.01.2007
  Viestejä:
  212
  Saadut tykkäykset:
  3
  Levyt laitettu nippuun ja puristukseen perus puristimilla ja B3-puuliimalla. Ruuveja kotelon kehikon kasauksessa käytetty siis nolla.

  Liimauksen jälkeen nauhahiomakoneella isoimmat kanttaukset pois sekä yläjyrsimellä pyöristysten teko myös etulevyjen osalta. Tämän jälkeen pakkelia koteloihin ja projekti jatkuu huomenaamulla hionnalla ja pakkeloinnilla.
   

  Liitetyt tiedostot:

 16. ASA90

  ASA90 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.01.2007
  Viestejä:
  212
  Saadut tykkäykset:
  3
  Nämä ovat nyt valmiita!

  Viime viikolla pohjamaalasin kotelot Tikkurilan Otex Akvalla pariin otteeseen ja tämän jälkeen hionta P400 paperilla ja kotelot kotiin viimeistelyä odottamaan. Ennen pinnoitusta piti elementille porata kiinnitystä varten alkureiät ettei vaneri innostu halkeamaan, samalla tuli todettua että aika tarkkaan tuo CNC-jyrsin kyllä ottaa, piti jopa aavistuksen työntää elementtiä että holahti koloonsa, mielenkiinnolla odottaen päivää jolloin pitää irroittaa :D

  Seuraavaksi olikin sitten vanutus sekä piuhojen/liittimien asentaminen. Kävin ostamassa 6 neliömillistä monisäiejohdinta muutaman metrin joka oli aavistuksen liian paksua näiden elementtien terminaaleille joten jouduin vähän pätkäisemään säikeitä poikki. Terminaalit ovat ilmeisesti tehty 4 neliön johdinta varten. Kotelon taakse asensin ihan normaalit naparuuvit joiden päähän sai kiristettyä ja tiivistettyä johtimen.
  Vanua koteloihin sain menemään 1,5 kg per kotelo ja lopuksi laitoin vielä varastostani löytynyttä vanulevyä pitämään irtovanun paikallaan.
   

  Liitetyt tiedostot:

  Viimeksi muokattu: 21.10.2014
 17. ASA90

  ASA90 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.01.2007
  Viestejä:
  212
  Saadut tykkäykset:
  3
  Seuraavaksi olikin vuorossa pinnoitteen laittaminen. Pinnallehan vedettiin ohutta kiiltovalkoista teippauksessakin käytettävää tavaraa. Tuon laittaminen oli suhteellisen hidasta mutta tulipahan tuollaistakin kokeiltua. Reunat tuli leikattua apteekista haetulla "kertakäyttö" skalpellilla. Pinnasta tuli yllättävän kiiltävä mutta kyllähän tuo todella ohut teippi näyttää jokaikisen virheen kotelossa. Onnekseni en kuitenkaan täydellistä lähtenyt hakemaankaan joten olen lopputulokseen tyytyväinen. Kotelon pohjiin ostin k-raudasta naulattavia muovi/huopatassuja. Toistaiseksi ei ole lähtenyt kotelot liikkumaan vaikka suht kovat tasot ovat välillä olleetkin.

  No miltä ne sitten kuulostavat? Verrattuna entisiin Coral PRF-400 rätkyihin suorastaan uskomattoman hyvältä! Projektin päätarkoitus olikin saada särötöntä ja laadukasta bassoa verrattuna edellisiin ratkaisuihin ja nämä tekivät juuri sen. Toisto menee suhteellisen alas ja erittäin brutaalilla voimalla paikat kyllä vavahtelevat mikäli niin haluaa. Entisillä coraleilla ei ollut toivoakaan näin vaivattomista vavahduksista ja iskuista. Myös yläbassoilla oli havaittavissa laadullisesti erittäin iso harppaus. Integroituminen pääkaiuttimiin (Wharfedale 10.5) on myös vaivatonta, itse en ainakaan pysty havaitsemaan mitkä bassot tulevat pääkaiuttimista ja mitkä subbareista. Voin kyllä erittäin lämpimästi suositella kyseisiä elementtejä, ovat mielestäni erittäin hyvännäköisiäkin. Rupeaa kaikki muu vaan näyttämään pieneltä noiden elementtien rinnalla :D
   

  Liitetyt tiedostot:

  Viimeksi muokattu: 21.10.2014
 18. ASA90

  ASA90 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.01.2007
  Viestejä:
  212
  Saadut tykkäykset:
  3
  Laitampa vielä pari mittausta. Ensimmäinen mittaus ilman mitään korjauksia ja toinen on jonkin sortin korjauksien kera, joilla nyt muutaman hetken olenkin soitellut. Ensimmäisessä mittauksessa en vielä tasoitusta käyttänyt mutta jälkimmäisessä on sitten tuo 1/12 oktaavin tasoitus.

  Itse epäilen että tuo alle 20 hz tulos on täyttä sontaa, ainakin elokuvilla tuntuu aika hyvin menevän noin 13 hz asti jonka jälkeen rupeaa vähän heikkenemään. Loppujen lopuksi olen kuitenkin erittäin tyytyväinen tuloksiin.

  Subbareiden kustannuksiksi jäi noin vajaa 700 € ja tähän kuuluu myös vielä rakenteilla olevat eturitilät. Niiden kiinnittämiseen tarvittavat vastamagneetit ovat vielä tulossa kaukoidän postissa :hitme:

  Joku taisi aikaisemmin kysellä mitä Stereo Integrityt tulivat maksamaan kaikkine kuluineen. Hinta taisi jäädä aavistuksen alle 250€, aivan tarkkaa hintaa en katsonut. Omani tulivat kustantamaan noin 300€ kappaleelta.
   

  Liitetyt tiedostot:

 19. valhalla-77

  valhalla-77 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.05.2007
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  1
  Todella hianot höpöttäjät tuli!!! Itseäkin rupes kiinnostamaan kyseiset elementit.
  Oletko jo musiikilla testannut miten toimii,luulisi että suht nätisti kun noita ei musiikilla hirveesti tarvii ruokkia.

  Miten ja millä kuormalla muuten kytkit nukeen?

  ps. olis muuten aika linjakas setti kun sais jotenkin tuon tv-tason samalle tasolle subien kanssa... :cool:
   
  Viimeksi muokattu: 22.10.2014
 20. ASA90

  ASA90 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.01.2007
  Viestejä:
  212
  Saadut tykkäykset:
  3
  Toimii musiikilla mielestäni erittäin hyvin verrattuna Coraleihin, erottelevuus on aivan eri luokkaa kuin Coraleilla. Ja tosiaan ei paljon tarvitse saadakseen paljon ääntä, kalvot eivät oikein millään biisillä meinaa kunnolla silminnähden liikkua kun puhutaan suht järkevistä kuuntelutasoista max noin 100 dB. Tämä tosin johtuu osin siitä että juuri noita musiikkitaajuuksia on equtettu aika rajusti miinukselle...

  Sarjaanhan nuo piti kytkeä yksi molempaan kanavaan joten vahvistin näkee nyt noin 6 ohm kanavaa kohden. Sehän näissä jännä oli kun nimellisesti ovat 2x2 ohm mutta todellinen on hyvin lähellä 2x3ohm. Noh hyvin toimii tälläkin joten ei ole varaa valittaa.

  Tokihan tuohon tulisi yhteneväisyyttä lisää jos saisi samalla tasolle kaikki tuosta edestä mutta en viitsi kyseistä rumbaa lähtee tekemään kun tästä asunnosta luultavasti luovuttava viimeistään vuoden päästä. :weep: