Subwoofer alkoi "pörisemään", kun AV-vahvistin on kytketty tietokoneeseen.

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana Playpig, 04.03.2015.

 1. Playpig

  Playpig Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.11.2010
  Viestejä:
  94
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuli tässä hiljattain päivitettyä konetta uusilla osilla. Osittain tämän edellisen ongelman takia ja osittain pelisuorituskyvyn.

  Tämänhetkinen kokoonpano on seuraava:

  Corsair RM650
  Gigabyte Z97X-Gaming 3
  Pentium G3258
  Kingston HyperX 4 GB (2 x 2 GB) DDR3 1333 MHz CL7 1.65 V
  Asus Strix GTX970
  Samsung EVO 840 250GB
  3xHDD

  Onkyo TX-NR636 AV vahvistin on kiinni näytönohjaimessa DP-HDMI kaapelilla. AV vahvistimelta menee signaalikaapeli subin jakosuotimelle ja edelleen subin päätteelle.
  Sama vika ilmenee myös tavallisella HDMI-HDMI kaapelilla.

  Ongelman laatu selvinnee parhaitan tästä videosta. Todellisuudessa pörinä ei ole näin kova, vaan signaalitiellä on kaikki mahdolliset vahvistukset päällä.

  Kun kaapeli PC:n ja vahvistimen välillä on kytketty kuuluu subista videon mukainen pörinä. Ääni voimistuu esim sivuja skrollatessa tai nopeasti hiirtä liikuttaessa.
  Tätä ei ollut tyyliin 3 päivää sitten kun viimeksi katsoin leffaa.
  Maininnan arvoista lienee myös, että pörinän aikaansaamiseks riittää, kun HDMI tai DP kaapelin "maadoitusosa" koskettaa emolevyä tai näytönohjainta esim liitinpaneeliin.
  Kun PC on kiinni vikaa ei ole. AV vahvistimen tulovalinnalla (PC,TV, tms) ei ole väliä, ääni kuuluu aina kun yhteys PC:n ja vahvistimen välillä on olemassa.

  Emolevy, virtalähde vai näyttis aiheuttajan?

  Vittu että vituttaa tämmöinen paska. Miten HTPC miehillä ei tällaisia ongelmia ole? Vai olenko liian tarkkakorvainen?!
   
 2. El Grande

  El Grande Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 569
  Saadut tykkäykset:
  278
  Maadoitus/vuotovirtaongelmaltahan tuo kuulostaisi.

  Onko TV:ssä tai vahvarissa antennikaapeli kiinni. Kokeile irroittamista molemmista. Jos vika häviää, hommaa galvaaninen erotin antennipistokkeen ja johdon väliin.

  Ovatko vahvistin ja tietokone samassa sähkörasiassa tai jatkojohdossa? Jos eivät, kokeile kytkeä samaan.
  Ovatko subwooferin jakosuodin ja pääte näiden kanssa samassa sähkörasiassa tai jatkojohdossa? Jos ei, kokeile kytkeä samaan.

  Toki koneesikin voi olla syypää. Kokeilisin toisella näyttiksellä, virtalähteellä tai emolevyllä. Tai jos kaikki osat ovat saatavilla, niin jokaisella.

  Kyllä niitä ongelmia on muillakin. Asennettuani uusimman koneeni hieman yli vuosi sitten kärsin antennirasiasta tulevan vuotovirran aiheuttamasta ininästä aktiivikaiuttimissa. Se onneksi lähti tuolla galvaanisella erottimella.
   
 3. Playpig

  Playpig Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.11.2010
  Viestejä:
  94
  Saadut tykkäykset:
  0
  Molempiin menee antennikaapeli. Pitää kokeilla tätä myöhemmin kun töistä pääsen. Ihmettelen vain, että miten tämä tuli ongelmaksi nyt yli kuukauden jälkeen kun tietokonetta päivitin uusilla osilla...

  Kaikki olohuoneen viihdelaitteet ovat saman jatkojohdon päässä: PC+näyttö, TV, AV-vahvistin, jakosuodin ja subin vahvistin. Pitää jotenkin yrittää lähteä sulkemaan noita mahdollisia viallisia komponentteja pois jos tuo galvaaninen erotin ei vikaa korjaa.

  Kuinka paljon HDMI kaapelin laatu vaikuttaa asiaan? Lähinnä häiriösuojaushan näissä on erilainen ja itseltäni ei sellaista löydy missä olisi nämä ferriittimökkylät päissä...
   
 4. latexii

  latexii Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  3 032
  Saadut tykkäykset:
  509
  Mitä päivitit ? Itsellä tosiaan kone löi jonkinlaista paskasignaalia aktiivipönttöihin joka johtui virtalähteestä. Eli jatkuva pien surina kuulu.. Koneen sammutti surina lakkas... Joskus häiriöö aiheutti myös näyttis ja sen hdmi lähtö. (Nämä onnistuin paikallistamaan helposti koska löytyi sillä hetkellä noin 3 eri virtalähdettä ja 4 eri näyttistä) Kävin joka kombon ja vaihtoehdon lävite ja saatana ku otti päähän tämä testailu ja surina...
   
 5. Playpig

  Playpig Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.11.2010
  Viestejä:
  94
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ensimmäisenä päivitin virtalähteen uuteen. Vanhalla kokoonpanolla tuo aloituspostauksessa mainittu ininä jatkui. Sitten päivitin emolevyn ja prossun uusiin. Ininä ja muut häiriöäänet poistuivat. Sitten päivitin näyttiksen uuteen. Ei muutosta, ei mitään ongelmia eiliseen saakka. Mitään muita muutoksia laitteistossa ei ole tapahtunut.

  Jotkut ovat kyllä tuon virtalähteen haukkuneet paskaelkoiseksi romuksi. Virtalähteen vaihto olisi ensimmäinen isompi/kalliimpi muutos mistä lähtisin kokeilemaan jos nämä muut jipot eivät auta...
   
 6. Lobotomy

  Lobotomy Käyttäjä

  Liittynyt:
  04.01.2006
  Viestejä:
  893
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itsellä vähän vastaavia ongelmia.
  AV-vahvistin, digibox, PS3, PA-subipääte ja PA jakosuodin toisella puolella huonetta. Toisella puolella PC, Näyttö ja Tykki. Tietokone kiinni HDMI:llä AV-vahvistimessa pääkaiuttimia ja kuvaa varten, mutta myös AUX:lla tietokoneen kaiuttimia varten AV-vahvistimen Zone2:ssa. Ininä/50Hz surina tulee tietokonekaiuttimista sekä vähän subista ja pääkaiuttimista.

  Subin ja pääkaiuttimien surinoista pääsin eroon teippaamalla töpseleistä maadotusliuskat pois PA-laitteiden osalta ja kääntelemällä töpseleitä muutaman kerran (disclaimer: ei suositeltavaa poistaa maadoitusta sähköturvallisuuden kannalta). Yllättäen antennipiuha ei vaikuttanut surinoihin.

  Tietokonekaiuttimien surinoita sain vähennettyä vetämällä jatkojohdon AV-laitteiden puolelta huonetta tietokoneelle. Tietokoneen maadoitusta en ole uskaltanut poistaa. Auttoi myös, kun säädin volumet kovemmalle windowsissa, ettei AV-vahvistimen tarvitse vahvistaa analogilinjan surinoita niin paljoa.
  Vika on luultavasti tietokoneessa, koska kannettavan tai kännykän kytkiessä tietokonekaiuttimiin ei surinoita esiinny muuten samassa järjestelmässä. Yksi kokeilun arvoinen asia olisi poistaa vanha äänikortti koneesta ja mennä pelkällä emon äänikortilla. Ei vaan viitsisi, kun kaikki muu toimii nyt.
   
 7. P.Kosunen

  P.Kosunen Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  16.10.2005
  Viestejä:
  1 374
  Saadut tykkäykset:
  14
  Optisella äänet av-vahvistimelle niin säästyy häiriöiltä.
   
 8. Playpig

  Playpig Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.11.2010
  Viestejä:
  94
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kuulostaa ikävältä. Minulla ei Windowsin äänenvoimakkuudella ole vaikutusta koska Bluray leffojen ääniraidat menevät bitstreamina suoraan vahvistimen käsiteltäväksi.

  Mitenkäs Dolby TrueHD ja DTS HD MA ääniraidat vahvistimelle?

  Antennijohtojen irrottamisella seinästä ei ollut vaikutusta pörinöihin. Ei myöskään pistokkeiden kääntämisellä. Pitää kokeilla toisella subin päätteellä myös.
   
 9. vps358

  vps358 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  4 329
  Saadut tykkäykset:
  355
  Ovatko kaikki nyt saman sulakkeen takana?
  Jos eivät, silloin vaikuttaisi joku laite ketjussa olevan eri (sähkö)vaiheessa tai pistorasioissa on muuta feelua...

  T: Vesku
   
 10. Playpig

  Playpig Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.11.2010
  Viestejä:
  94
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kaikki laitteet ovat yhden sulakkeen takana, jopa samassa pistorasiassa siis. Kummallisintahan tässä on se, ettei mitään häiriöääniä ilmennyt tietokoneen komponenttien päivityksen jälkeen.

  Löysin kaapin kätköistä yhden DVI-HDMI piuhan jossa on huomattavasti paksumpi vaippa sekä ferriittirenkaat molemmissa päissä. Tällä kaapelilla pörinät ja muut sivuäänet katosivat normaalivoimakkuuksilta kuulumattomiin. Vielä jos tässä kaapelissa kulkee 3D kuva niin ongelma olkoon painettu villaisella tältä osin. Tosin eihän se sieltä mihinkään häviä ja aiheuttaja olisi kiva selvittää.
   
 11. El Grande

  El Grande Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 569
  Saadut tykkäykset:
  278
  Kuinka pitkä veto sulla on tuo HDMI PC:ltä vahvarille?
  Jos ferriittirenkaat auttaa, niin häiriön aiheuttaja voi olla matkallakin. Oletko kokeillut nostaa HDMI-kaapelin pois lattiatasolta mahdollisesti muiden kaapeleiden luota?
   
 12. Playpig

  Playpig Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.11.2010
  Viestejä:
  94
  Saadut tykkäykset:
  0
  DP-HDMI piuha on 3 metriä pitkä ja kulkee kourussa muiden johtojen seassa vahvarin takapaneeliin. HDMI-HDMI (3m) ja DVI-HDMI (5m) piuhat ovat kulkeneet ihan irtaallaan vahvarin etupaneelissa olevaan AUX tuloon. PC:ltä vahvariin ei siis ole kuin ehkä noin 1,5m matka.