Subista ei tule ääntä

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana Pake69, 21.01.2023.

  1. Pake69

    Pake69 Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.01.2008
    Viestejä:
    258
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pari vuotta käyttämättömänä ollut BK Monolith ei tunnu heräävän, toimi kyllä ennen taukoa eikä ole edes siirrelty joten ei kolhittu tms. Vahvari Anthem mrx 720.
    Vahvarista menee uusi RCA subille, vahvarin firmis päivitetty ja asetukset pitäisi olla ok, on ajanut tuota subia ennenkin.
    Subin vahvistin käynnistyy normaalisti (punainen -> vihreä valo), lähinnä tuntuu, että signaalia ei tulisi. Mittasin RCA johdon ja sekin ok, ainakin jatkuvuus napojen välillä eikä ole oikosessa.
    Mitä tässä seuraavaksi kokeilisi? Asetuksia ja muuta säätöä nyt pari päivää harrastettu eikä lähde toimimaan.
    Onko BK:n vahvistimessa mitään sulaketta tms, jota pitäisi vaihtaa irroittamalla vahvistin?

    Epätoivoissani irroitin RCA johdon subin vahvarista samalla kun musiikin toisto oli päällä, johto kun on liittimen ”huulilla” niin subi herää eloon ja mörisee, mutta ei kumminkaan sitä mitä pitäisi vaan tasaista xx hertsiä. Kieliikö tuo jostain? Ainakin elementti on kunnossa..
     
  2. BMF1234

    BMF1234 Käyttäjä

    Liittynyt:
    27.05.2010
    Viestejä:
    201
    Saadut tykkäykset:
    17
    Onko vahvarista subilähtö kytketty päälle?

    Voi olla joku "pure" tai "direct" mode päällä ettei subi tule kaverina päälle.
     
  3. Pake69

    Pake69 Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.01.2008
    Viestejä:
    258
    Saadut tykkäykset:
    0
    Anthemiin tehdään kaiutin profiileja, subi on kaikissa päällä. Direct modea ei tietääkseni ole, ja pääkaiuttimet kuulostaa ihan normaaleilta.

    Edit. Anthemista subin alipäästösuodin (LPF) on asetettu 120 hertsiin, eikö tämä tarkoita, että tuon korkeammat taajuudet leikkautuu pois? Noin se on ollut käsittääkseni aiemminkin.
     
  4. BMF1234

    BMF1234 Käyttäjä

    Liittynyt:
    27.05.2010
    Viestejä:
    201
    Saadut tykkäykset:
    17
    Juuri näin. Subista voi laittaa suotimet pois päältä tai niin isolle kuin saa.
     
  5. JIH

    JIH Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.08.2007
    Viestejä:
    409
    Saadut tykkäykset:
    28
    Onko vahvistimen asetuksissa Input Setup / Anthem Room Correction päällä? Kytke päälle, josko auttaisi.
     
  6. Pake69

    Pake69 Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.01.2008
    Viestejä:
    258
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hain kaupasta tuliterän rca-piuhan, ja sillä toimii. Test-tone tulee läpi. Eli johdossa on nyt vika, mutta osaatteko sanoa, miksi ei toimi?

    Johtona on Supra Sublink, pituus 18 m, ja liittimet Supra rca-6. Johtimessa on ns. kolme karvaa, +, -, ja maa. Laitoin nuo + ja - karvat yhteen signaaliksi ja maa normaalisti liittimen kuoreen. Kolvauksen jälkeen mittasin kaapelin, ja signaali oli 1,5 ohm ja maa 1,6 ohm, mittari ei ole tarkka mutta ero oli vain tuon 0,1. Laitoin signaaliin kaksi karvaa välttääkseni jännitehäviötä, veto on kumminkin aika pitkä. Mutta vaatiiko tuo signaali jonkunlaisen vastuksen?
    Kaupasta ostettu piuha signaali 7 ohm ja maa 3 ohm.
     
  7. Pake69

    Pake69 Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.01.2008
    Viestejä:
    258
    Saadut tykkäykset:
    0
    Asia ratkesi, Supran liittimen keskipinni on pyöreä ja halkaistu, ja taivutin hieman noita puolikkaita enemmän erilleen toisistaan, jolloin liittimen halkaisija ikäänkuin kasvaa.. Ja nyt menee signaali subille asti.

    Olipa taas maailman typerin juttu, toi johto ja liittimet maksoi paikallisesta audioliikkeestä 80 €, mutta ei näköjään voi luottaa. Liittimiä käsittelin kuin kipeää elintä, eli ei ole ainakaan minun käsittelyssä vääntyillyt muutakuin aukipäin. Kaikkea kanssa.