Subbarin säätö ongelmia

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana Ameba, 10.10.2014.

  1. Ameba

    Ameba Guest Guest

    Liittynyt:
    08.03.2014
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Elikkäs ongelmana on se ,että subbari toistaa ihan alhaalta tai sitten ei toista ollenkaan esim musiikkia kuunnellessa subbarista ei kuulut mitään ääntä vaan pääkajarit soittaa ne bassoäänet. Miten saan säädettyä 2.1 settiä niin että ne jalustakajarit ei hoitais koko basson toistoa musiikkia kuunnellessa. Elokuvia katsellessa bassokin herää henkiin. Kajareina toimivat Monitor Audio BX2 ja subbari Paradigm PS-1200 v3, vahvistin on pioneerin vsx 921.
     
  2. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    Laita vahvariin etukaiuttimien kokoasetukseksi smal/pieni, jaoksi 80Hz.

    Jos musiikilla edelleen subi ei toista lainkaan(et tunne edes sormella liikettä elementissä) niin katso ettei vahvarissa ole päällä joku äänitila joka ohittaisi subin kokanaan ja toistaa kaiken vain etukaiuttimista(esim. pure direct tmv).

    Pdf-ohjekirjasta s34 on pure directin selityskohta. Musallakin ehkä AUTO SURR-äänitila niin subistakin pitäisi kuulua jotain.
     
    Viimeksi muokattu: 10.10.2014
  3. T0MP3

    T0MP3 Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2009
    Viestejä:
    65
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse oon huomannut että musiikkia kuunnellessa vahvarissa pitää olla päällä LFE+main että subi toistaa vähän korkeampiakin. Vaikka tosin en enää nyky setupilla tarvitse subia muutakun 30-40hz asti :)
     
  4. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Sitä LFE+main ei pidä käyttää koskaan. Se pakottaa sekä subwooferin että paakaiuttimet toistamaan samaa taajuuskaistaa, joka johtaa sekä basson ylikorostumiseem että vaihevirheisiin.
     
  5. kasafi

    kasafi Guest Guest

    Liittynyt:
    23.05.2012
    Viestejä:
    209
    Saadut tykkäykset:
    0
    Älä koskaan sano "älä koskaan"!

    Nimittäin omassa konfiguraatiossani sain jakotaajuuden kieppeillä häirinneitä moodikuoppia tasattua ko. asetuksella. Edellytys tietenkin on, että subin vaihe / etäisyys on säädetty esim. 80 Hz siniaaltoa kuuntelemalla kohdilleen, eli niin että ääni on voimaikkaimmillaan. Subin siirto, sen kahdentaminen tai antimode olisi kai ollut oikeaoppisempi tapa.
     
  6. 3JJ

    3JJ Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2006
    Viestejä:
    1 702
    Saadut tykkäykset:
    362
    Näissä on sitten vissiin merkkikohtaisia eroja? Itsellä "LFE+Main" tarkoittaa että subbari toistaa sekä monikanavaäänen LFE kanavan, että pääkavavien alataajuudet jakotaajuudesta alaspäin, jolloin ne vastaavasti suodatetaan pääkaiuttumilta pois. Tämä on se loogisin asetus. Pelkällä "LFE" asetuksella subbari toistaisi ainoastaan LFE kanavan äänen, ja jos kaksikanavamusiikilla ei LFE kanavassa ole mitään, niin se koittaa toistaa kaiken pääkaiuttimilla subbarin ollessa täysin hiljaa.
     
  7. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    No joo, ei kai sitä absoluuttisia sääntöjä ole olemassakaan, mutta on erittäin harvinainen poikkeus, jossa saman kaistan toistaminen kahdesta (tai useammasta) erilaisesta kaiuttimesta olisi mitenkään suositeltava idea. Erittäin harvinaista on sekin, että vasen/oikea kanava eroaisivat toisistaan - edes bassojen osalta.

    Vastaavasti juuri kenellekään ei suositella kahta erilaista subwooferia, vaikka plazalla on raportoitu tällaisestakin konfiguraatiosta (tuossa tosin käytettiin useampaa suodinta, eikä samaa kaistaa toistettu silloinkaan kahdella erilaisella subwooferlla).

    Sikäli, kun ei ole kokenut harrastaja joka todella tietää mitä tekee, tuohon ei kannata lähteä, koska lähes kaikissa tapauksissa haitat ovat huomattavasti suuremmat, kuin hyödyt, ja vaste jotain ihan muuta, kuin tasainen (suora). Tietty jos haluaa helkkaristi vaihevirheistä extrabassoa, niin sitten ratkaisu on loistava.

    Hyvä jos sinulla toimii.

    Aloittelijan kysellessä "miksei subwoofer toimi" varoisin erittäin tarkasti kokeilemasta poikkeuksellisia ratkaisuja, jotka ovat äänellisesti parempia vain aniharvoin.

    Yleensä jakotaajuuden saa päälle laittamalla subwooferin asetuksista kytketyksi, kaiuttimet pieniksi ja asettamalla jakotaajuuden. Mitään muuta siihen ei pitäisi tarvita.

    Edelleen yleensä nuo "LFE+Main" tai "BASS: BOTH" tai "Extra Bass" asetukset tarkoittavat juuri sitä, että että kaiuttimet toistavat koko kaistaa ja sen lisäksi subwoofer toistaa jakotaajuuden alapuolista kaistaa. Eli minkäänlaista yhteensovitusta ei edes yritetä toistaa, vaan subwoofer tulee peliin ylimääräisenä äänilähteenä.

    Näin jos pääkaiuttmet ulottuvat vaikka 40hz saakka ja subbarilla on kaista 80hz saakka, molemmat toistavat 40-80hz kaistaa.

    Mikä vahvistin sulla on?

    EDIT: oho, ainakin joissain Denoneissa tuo pitää nimenomaan olla LFE+Main, jotta jakosuodettu kaista lisätään subwooferille menevään signaaliin. Lähde. Jos näin todella on myös nykyisissä malleissa, niin sitten tietenkin LFE+main päälle, jos main = small (joka subwooferin kanssa pääsääntöisesti pitääkin olla).
     
    Viimeksi muokattu: 13.10.2014
  8. 3JJ

    3JJ Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2006
    Viestejä:
    1 702
    Saadut tykkäykset:
    362
    Marantz eli sama logiikka kuin Denonissa. Testasin myös että alataajuudet todellakin suodattuvat pois pääkanavilta asetuksella "LFE+main" ja "main speakers = small".
     
  9. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    Omasta Denonista(avr-1912) löytyy stereoäänelle oma säätövalikko(Audio Setup->2chDirect/Stereo). Sinne voi laittaa LFE+Main päälle, kun monikanavaäänille Speaker Setup->Bass Setting kohtaan jää LFE-asetus voimaan (tai sitten nuo päinvastoin).

    Onko LFE+Main asetus minunkin vahvarissa oikea? Olen joskus vaihdellut noiden välilllä, mutta en ole kuullut juurikaan eroja, kummallakin asetuksella subi(svs pc12-nsd dsp) ja pääkaiuttimet(usher s520-II, small-asetus 80Hz-jako) taitaa toistaa äänet samalla tavalla. Jätetään molemmat paikat sitten LFE+Main asetuksille jos se onkin oikein.
     
    Viimeksi muokattu: 13.10.2014
  10. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Oikea asetus on se, jossa bassotaajuuksia toistaa joko subwoofer, taikka mikä tahansa kaiutin, mutta eivät molemmat (jakotaajuutta ja sen ympäristöä lukuunottamatta).

    Sellaiset asetukset, joilla samaa signaalia toistetaan molemmista ovat "vääriä" taikka ainakin äänellisesti erittäin ongelmallisia lähes kaikissa tapauksissa, eikä niiden käyttö juuri koskaan ole perusteltua. Poikkeuksena käy:
    1) nimenomaan halutaan maksimimäärä passoa äänenlaadun kustannuksella (parempi ratkaisu: käännä bass-vipua isommalle)
    2) ääripoikkeuksellisesti tuolla saadaan parempi toisto, kuin muutoin. Tämä lienee erittäin harvinaista.

    Jos karik134:lla jakotaajuuden alapuoliset bassot toistuvat vain subbarista, niin kaikki on kuten pitääkin. Tuohon on helppo kokeilla, vaikka youtubesta bassoääntä soimaan (esim. jos jako perinteinen 80hz, niin 60hz kelpaa hyvin. Jos ainoa, mistä kuuluu ääntä, on subwoofer, asetus on se ylivoimaisesti suositeltavin. Katsoo vaikka lähimatkalta pääkaiuttimen elementtiä, että se ei liiku, jos korviinsa ei luota - kuten ei välttämättä noin alhaalla aina kannata.
     
  11. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kokeilin sormella? ja elementti liikkuu kummallakin asetuksella, samoin korvilla kuulen taajuuden tulevan etukaiuttimista. Muutin LFE+Main/LFE asetukset aina molempiin paikkoihin samoiksi kun vaihtelin niiden välillä(Bass Setting ja 2chDirect/Stereo)
    En kuullut oikein mitään voimakkuuserojakaan, yhtä kovaa kuuluu(korvilla arvioitu) tuo 60Hz taajuus pääkaiuttimista molemmilla asetuksilla.

    Toimiiko nuo jaot edes niin että pääkaiuttimen elementti ei liiku/toista lainkaan esim. 79Hz(tai 60Hz) taajuutta jos jako on 80Hz?
    Tämä toimi testiäänenä, 60Hz http://www.youtube.com/watch?v=E_Sf7rSOU78

    Denon AVR-1912 (vm.2011) paperiohjekirjassa on näin

    Bass Setting: Subwoofer Mode
    - LFE: Lisää subwooferin signaaliin matalataajuus signaalin kanavasta, jonka asetus on "Small"
    - LFE+Main: Subwooferin LFE signaaliin lisätään kaikkien kanavien matalataajuus signaali

    lisäksi
    - Valitse "LFE+Main", jos haluat bassosignaalin aina subwooferin kautta

    tällainen huomautus
    Jos "Front" ja "Center" asetukset ovat "Large" ja "Subwooder Mode" asetus on "LFE" niin subwooferista ei ehkä ulostule ääntä, riippuen input signaalista tai valitusta surround tilasta.

    sitten se toinen LFE-säätöpaikka eli
    2ch Direct/Stereo: SW Mode
    - LFE: Kun "2chDirect/Stereo" - "Front" asetus on "Large", vain LFE signaali ulostulee subwooferista. Myös, kun "2chDirect/Stereo" - "Front" asetus on "Small", etukanavan matalataajuus signaali lisätään subwooferin LFE signaaliin
    - LFE+Main: Etukanavan matalataajuus signaali lisätään subwooferin LFE signaaliin


    Tuon perusteella oletan että minun vahvarissa oikea asetus olisi pelkkä LFE ja siksi se on ollutkin käytössä.
     
    Viimeksi muokattu: 13.10.2014
  12. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Se, kuuluuko 60hz jos jako on 80hz, riippuu jaon jyrkkyydestä, mutta 20hz alempana sen pitäisi olla sen verran vaimentunut, ettei ääntä enää kuultavassa määrin tulen.

    Jaot eivät ole koskaan äärettömän jyrkkiä, joten 80hz todellisella jaolla ihan varmasti kuuluu 78-82hz osittain molemmissa.

    Kyllä tuossakin ilmeisesti oikeat asetukset on:
    Speaker: small, joka ottaa jaon käyttöön kaiuttimille,
    SW Mode: LFE, joka lainauksesi mukaan ohjaa pieniksi (small) asetettujen kaiuttimien jakotaajuuden alapuoliset taajuudet subbarille.

    Tällöin jakotaajuuden yläpuolinen kaista pitäisi tulla vain kaiuttimista (poislukien elokuvien .1 -raita) ja alapuolinen vain subwooferista. Jakosuodon asianmukainen päällekkäinen kaista poislukien. :)

    Jos bassoa tulee liian vähän, niin subbaria isommalle..
     
  13. T0MP3

    T0MP3 Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2009
    Viestejä:
    65
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näin juuri, itselläni on Denonin vahvistin, ja siksi vastasin LFE+Main (Joka ei tosiaan enää nykyään ole käytössä suurten etukaiuttimien takia.), Toki olisin voinut vähän tarkentaa tuota vastausta mutta eiköhän täällä ole jo tarpeeksi juttua siitä. :)