Subbarin säätäminen

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana Timpsuli, 21.02.2007.

  1. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos subbarin säätämisessä ei ole äänenpainemittaria tai muuta mittalaitetta apuna (eikä vahvistin ole av-vahvistin jakosuotimineen, siis niitä small/large -juttuja ei ole käytettävissä), eli puhtaasti kuuntelemalla/pääkaiuttimen esitetietojen perusteella mennään, subin jakotaajuuden hyvä aloitusarvo on pääkaiuttimelle esitteessä kerrottu -6 dB:n piste.Tästä sitten hieno- tai reilumpaakin säätöä kuuntelun perusteella suuntaan tai toiseen.
     
  2. Yorcci

    Yorcci Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.03.2001
    Viestejä:
    2 953
    Saadut tykkäykset:
    5
    Sonyssa on vain 'liian' loivat suotimet, ei sieltä mitään rikki ole, koska jakotaajuuden muutos kuitenkin vaikuttaa tilanteeseen. Käytä sekä vahvistimen että subbarin jakosuotimia.

    Edit: Katos perhana, oltiin Maverickin kanssa jostain tasan samaa mieltä
     
  3. Minävaan

    Minävaan Guest Guest

    Liittynyt:
    20.04.2008
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    0
    Puhe ei siis todellakaan ole selvää, vaan juurikin sellaista muminaa. Eli en omista puhuvaa subbaria:rolleyes:. Voiko subbari mennä rikki, vaikka se toistaakin puhetta? Kun laitan myös subin suotimen päälle, menee bassosta kaikki voima, ja pääkaiuttimissakaan ei ole bassoa. Kannattaako molemmat suotimet asettaa samaan arvoon?
     
  4. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    No eihän se nyt toki rikki mene puheen toistamisesta."Melko" paljon vähemmän vieno puheensorina subin elementtiä rasittaa kuin jokin Tuomiovuoren Räjäytys tms. efekti leffan ääniraidalla.

    Subbasen omasta jakotaajuussäätimestä; anna sen olla käännettynä maksimiin.
     
  5. Minävaan

    Minävaan Guest Guest

    Liittynyt:
    20.04.2008
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt on molemmat suotimet käytössä, sekä vahvarista että subista. Jakotaajuus vahvarissa 80 Hz ja subbarissa maksimissa. Subbarista kuuluu pelkkää bassoa, mutta muuten se on todella voimaton. Samat asetukset koko ajan ollut. Ei vaan tunnu yhtään bassoa. Voiko sen taso heikentyä, jos molemmat suotimet käytössä? Huomattavasti paremmin potki, kun pelkästään vahvarin suodin käytössä, mutta silloin toisaalta kuului vähän sitä puheääntä subista. Kumpi tapa parempi käyttää?
     
  6. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Taitaa olla passon yliannostuksen jälkioireita... neutraalimpi toisto vaatii totuttelua.Subbarin level -säädintä saa toki tarvittaessa kääntää suuremmallekin ja kokeilla 0/180 vipukytkimen ja Phase -potikan kääntelyn vaikutusta toistoon.

    Basson taso ainakin yläbassoilla on varmasti pienentynyt Vertin oman suotimen tultua mukaan.Onko se nyt oikeampi kuin suodin ohitettuna, ei pysty täältä verkon yli kertomaan.Kuuntele ja päätä itse.
     
  7. Minävaan

    Minävaan Guest Guest

    Liittynyt:
    20.04.2008
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    0
    Todella paljon kiitoksia Maverickille, kun on jaksanut auttaa aloittelijaa:thumbsup:. Tosiaan taitaa olla tottumiskysymys, basso toistaa kyllä paljon miellyttävämmin nyt, kun subista kuuluu pelkkää bassoa. Yläbassot ovat todella voimattomia nyt, mutta alimmmat bassot voimistuivat. Siis taitaa olla parasta pitää molemmat suotimet käytössä ja säätää basson taso miellyttäväksi säädöillä. Mitä tuossa nyt tarkalleen ottaen tapahtui, kun molemmat suotimet ovat käytössä? Miksi puheääntä ei enää kuulu subbarista?
     
  8. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vertigon kunnollinen (24 dB/okt) alipäästösuodin tuli mukaan signaalitielle.Se vaimentaa l. suodattaa tehokkaasti pois subiin yrittäviä korkeampia ääniä, jotka eivät kuulu subwooferin toistettavaksi.
     
  9. Minävaan

    Minävaan Guest Guest

    Liittynyt:
    20.04.2008
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos jälleen, asia tältä erää loppuunkäsitelty:thumbsup:
     
  10. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Zipmanin mittausten mukaan aika tarkkaan 11 dB/okt on suodatus.:rolleyes:
     
  11. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0

    Vertigon alipäästön sähköinen jyrkkyys on 4. asteen Linkwitz-Riley, 24 dB/okt.Akustisesta toistokäppyrästä suotimien jyrkkyyksiä ei lueta, hyvä AB.
     
  12. Minävaan

    Minävaan Guest Guest

    Liittynyt:
    20.04.2008
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    0
    Uusi "ongelma" kyseisen subbarin kanssa: mielestäni se ei kuulu tarpeeksi kovaa MUSIIKIN kanssa. Vahvistin Sony STR-DB780, subi kytketty sub-outiin. Vahvarista jako 80 Hz, ja subista suodin täysillä (tähän järjestelyyn löytyy selitys ylempää). Vahvarista sub-out on +4dB ja subista klo 12, eli onko liian kovalla? Eikö sub-out pitäisi olla vahvarista miinuksella, jotta ei synny säröä? Voiko särö rikkoa subbarin? Jos laitan sen 0db:iin, bassoa häviää luonnollisesti. Onko laillista säätää gainia silloin reilusti isommalle, vai pitäisikö subin soida kovaa, kun gaini on klo 12 ja sub-out 0dB? Onko subi rikki, vai onko vahvareissa/säädöissä/sijoituksessa vikaa? Voiko vahvistimissa olla eroja sub-outissa? En itse usko että subi on rikki, koska kyllä sieltä ääntä leffoilla lähtee mukavasti. Asun betonibunkkerissa, ja subi sijaitsee pääkaiuttimien vasemmalla puolella, molemmat takaseinällä. Kuuntelupiste on vastakkaisella seinällä. Olen tukkinut refleksiputken tulpalla, joka vähensi painetta, mutta bassot ovat tarkempia.

    Leffoilla subi siis jyrää ihan mukavasti, mutta normaalilla musiikilla se tukevoittaa vain vähän alapäätä. Eikö tämä ole tarkoituskin, ettei subia huomaa vasta kuin sitten, kun se on kytketty pois päältä? Amisjumputuksella kyllä jumputtaa kohtuullisesti. Eli pitäisikö subin kuulua selvästi ja voimalla, vaikka vahvarin sub-out on miinuksen puolella, ja gaini esim. klo. 12 vai voiko näitä asioita sanoa yleisesti?

    Paljon kysymyksiä, joihin toivottavasti joku jaksaa vastata:hitme:
     
    Viimeksi muokattu: 20.06.2008
  13. sakali

    sakali Käyttäjä

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1 213
    Saadut tykkäykset:
    2
    Tämän perusteella kuulostaa siltä, että subi olisi oikeissa säädöissä. Musiikilla subi on todella selvästi "kuumana", jos bassojen ääni tulee muun musiikin "päälle".
     
  14. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Sakalin kanssa olen samaa mieltä siitä, että säädöt vaikuttavat suurin piirtein oikeilta.
    Vahvistimen +4 dB:tä ei välttämättä tuota suurta säröä, mutta mahdoton sitä on täältä käsin arvioida. Jos asia kuitenkin askarruttaa niin voit ihan rauhassa laskea sub-outin tason vaikka 0 dB asentoon ja palauttaa basson tason sopivaan määrään nostamalla subbarin gainia. Sen, että subbarin gain ylittää klo. 12 asennon ei pitäisi itsessään aiheuttaa haittavaikutuksia.
     
  15. Zepp

    Zepp Guest Guest

    Liittynyt:
    28.02.2007
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noniin, uusi subi hankittu ja tarvitsisin hieman lisäapua säätämisen kanssa. Ostin tuttavalta käytettynä REL T1-subbarin: http://www.mrhifi.fi/iwc/index.php4?page=productinfo&prod_code=7272

    Säätämisessä ongelmaa tuottaa se, että subiin saa kiinni high/low/lfe-kanavat, enkä oikein pysy kärryillä miten säädöt pitäisi tehdä. Laitteen manuaali suosittelee tuota high-level inputin käyttämistä. High-level-liitäntä tulee kiinni tietenkin vahvistimen etukaiuttimien lähtöihin. Vahvistimena minulla on Nadin av-vahvistin ja etukaiuttimet pystyvät toistamaan alhaalla 45 hertziin.

    Miten tämä nyt kannattaisi liittää järjestelmääni ja millaisilla säädöillä soundi olisi paras mahdollinen?

    Nyt kaikki kaiuttimet on asetettu vahvistimen asetuksista pieniksi ja vahvistimesta säädetty jakotajuudeksi 80hz, subin jakosuodatin on maksimissaan. Nyt siis vahvistin ohjaa subin low-level/lfe kanavalle kaikki alle 80hz tajuudet (vahvistimen sub-out liitännän kautta), mutta high level-kanavan kautta subi saa saman syötteen kuin etukaiuttimet ja subin oma jakosuodattimen myötä (joka on siis maksimissaan ylhäällä) toistaa ne, mihin subi pystyy.

    Soundi on kieltämättä vähän puuroinen.

    Miten tämä nyt kannattaisi fiksulla tapaa säätää?
     
  16. kurg

    kurg Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.07.2002
    Viestejä:
    1 082
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jos kaikki kaiuttimet on asetettu pieniksi, ei pääkaiuttimista tule ulos matalia. Toisin sanoen nyt luultavasti syötät turhaan yli 80hz:n materiaalin pääkaiutinulostuloista subbarille hommaa sotkemaan.

    Näkisin kaksi peruslähestymistapaa:
    1. Kytket subbarin kiinni vahvistimen subbari outtiin ja anna vahvistimen tehdä kaiken bassojenohjauksen, eli kaikkien kaikkien kanavien matalat + LFE subouttiin. Tällöin jakotaajuus valitaan vahvistimesta. Ainakin teoriassa tämä vaihtoehto on helpoin ja suoraviivaisin.
    2. Kytket subbarin pääkaiutinlähtöihin ja pistät vahvistimen ohjaamaan kaikki bassot+LFE:n pääkaiuttimiin. Tällöin jakotaajuus valitaan etukeski- ja takakaiuttimien osalta vahvistimesta, loput subbarista.

    Varmasti löytyy poikkeuksia, jolloin tarvitaan mitä erikoisimpia yhdistelmiä näistä kahdesta, mutta ainakin alkuun kannattaa lähteä jommasta kummasta.

    En ihan täysin ymmärrä aina tuota high-level-inputin suosittelua. Kyllä kummallakin liitäntätavalla on oma aikansa ja paikkansa, mutta varsinkin jos käytössä on (kunnollinen)kotiteatterivahvistin, jää suosittelun perusteet vähän hämäräksi.

    Edit:
    Jos jostain syystä on pakko saada kummatkin liitäntätavat käyttöön, niin laitetaan esimerkki mahdollisesta kytkennästä (kytkennän etu saattaa olla monen vahvistimen kohdalla esimerkiksi se, että LFE-kanavan vahvistimen jakotaajuutta korkeammat äänet eivät vaimene):
    Annat LFE:n mennä mennä subbarille linjatasoisena sub-outista ja ohjaat kaikkien muiden kanavien matalat pääkaiuttimiin ja kytket pääkaiutinulostulot kaiutintasoisena subbariin.
     
    Viimeksi muokattu: 07.07.2008
  17. Lutis

    Lutis Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.10.2006
    Viestejä:
    72
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moi

    Mulla on tuo bk xls200 ja olen vertaillut ääntä vahvistimen suotimella ja subbarin suotimella. Painike out asennossa (vahvistimen suodin käytössä 80hz) subbarin ääneen tulee mukaan vähän epämääräisen kuuloisia mölinä-ääniä.Subbari soi myös äänekkäämin ja paikantuu helpommin.

    Painike In asennossa (subin suodin käytössä n.80hz ) subi kuulostaa paremmalta gainista riippumatta ja paikantuu vähemmän. Ohjeissa neuvotaan subin out asennon käyttöä, mutta se kuulostaa hunommalta

    Onko muilla ollut vastaavaa?
    Voisiko vahvistimesa olla vikaa?
    Mikä tuon taajuus säätimen alin taajuus on? Olen lukenut foorumilta että se 40hz ei pidä paikkaansa?
     
    Viimeksi muokattu: 01.02.2009
  18. Samu81

    Samu81 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2006
    Viestejä:
    214
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kirjoitellaampa sitten tännekin, kun näköjään oli puhetta:

    Eli kuinka haitallista se on, että subista alkaa kuulumaan korkeampia taajuuksia, eli leffoissa puhetta sun muuta? Meikäläisellä on tuo Monolith DF ja jos siitä en sulje sitä tasonsäätökytkintä täysin (naksauksen taakse), niin sieltä kuuluu vaimeasti puheensorinaa. Esimerkiksi noin 100hz säädöillä ne ovat vielä havaittavissa kun menee subin viereen konttailemaan, onko tuo normaalia tahi haitallista sille? :hitme:

    Ongelmana meitsillä on lähinnä se, että samalla kun leffojen kaikkein järeimmät efektit tärisyttävät ikkunoita niin musiikin kanssa basso on jopa pienoinen pettymys vrt. nettikirjoitteluihin. Omassa vahvarissa ei saa säädettyä leveleitä erikseen jokaiselle inputille.
     
    Viimeksi muokattu: 04.02.2009
  19. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    Onko tuo tyypillinen kuunteluasentosi? :confused:

    Eihän se jakosuodin leikkaa taajuuksia kuin veitsellä. Jonkin verran korkeampiakin ääniä kuuluu, mutta niiden taso on niin hiljainen, että ne eivät kuulu kuin subin vieressä kontatessa. :p Subin elementti ei ole noista moksiskaan.
     
  20. Samu81

    Samu81 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2006
    Viestejä:
    214
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos täsmennyksestä! :)

    Juurikin tuota subin elementtiä pelkäsin. Jostain junioriajoilta jäänyt sellainen päähänpinttymä, ettei subielementistä saisi kuulua tippaakaan diskanttia tai se voi ottaa itseensä.
    En kuitenkaan kovinkaan reiluilla äänenvoimakkuuksilla edes kuuntele. Mölytoosan gaini on klo.10.30 kieppeillä ja vahvarista kaikki matalien taajuuksien asetukset minimeissään.