Subbarin säätäminen

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana Timpsuli, 21.02.2007.

  1. Gman

    Gman Guest Guest

    Liittynyt:
    04.03.2007
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    No niin, eka postaus vaikka oon foorumia lukenut jo vuosia. :thumbsup:

    Nyt meni vaan sormi suuhun kun vaihdoin vanhan Yamaha RX-V595a:n Azur 640R -vahvariin. Azurin manuaalissa sanotaan:

    If the source material contains a separate LFE channel (such as DD or
    DTS material) this is always routed to the subwoofer (if it is On) and is
    not affected by the crossover setting.


    Tarkoittaako tuo teksti sitä, että LFE-kanava menee pakosti kokonaan subbarille?? Käytännössä siis jos subbarini (Audio Pro Sub Impact) jakotaajuus on säädetty 50Hz:iin, niin LFE-kanava leikkautuu siitä kohtaa eikä 50Hz ylittäviä taajuuksia ohjatakaan pääkaiuttimille (Argonit)?

    Jos näin on, niin onko tämä yleinen käytäntö muillakin valmistajilla?
     
  2. kurg

    kurg Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.07.2002
    Viestejä:
    1 082
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kyllä. Jos subwoofer on "ON", niin koko LFE menee sub-outtiin. Luultavasti suurin osa (ellei jopa kaikki) vahvistimista ja muista dekoodereista (jos dekooderi on esim. DVD-soittimessa) toimii näin.

    Nyt jää epäselväksi, onko jako tehty vahvistimessa vai subbarissa.

    Jos jako on tehty vahvistimessa, subbarissa oleva jakotaajuus-nuppi/nappi pitää olla mahdollisimman pois päältä ("OFF" tai suurin Hz-asetus mitä löytyy). Silloin subbari toistaa koko LFE:n niin kuin pitääkin. Vahvistin pitää huolen muiden kanavien bassojen ohjauksesta oikealla jakotaajuudella subbarin ja muiden kanavien kesken. [kaikki kanavat "small", subwoofer "on"]

    Jos jako on tehty subbarissa eikä vahvistimessa (tai peräti kummassakin), niin hommassa on alunperinkin jotakin mätää. Tai sitten subbari on kytketty jotenkin eri tavalla, kuin mitä tässä ketjussa on esitetty, eikä samat säädöt ja asetukset päde.


    Itselleni ei ole tullut vastaan tapausta, jossa LFE:n yläpää ohjattaisiin pääkaiuttimille alapään mennessä subbarille. Mitenkään mahdotonta se ei välttämättä olisi, mutta siihen tarvittaisiin monesti varmaan erillinen monikanavainen jakosuodin, joka osaa summata suodatettua materiaalia toisiin kanaviin.

    Edit:
    Heti tuli mieleen poikkeus edelliseen lauseeseen liittyen. Eli jos vahvistin pistetään ohjaamaan kaikkien kanavien bassot + LFE kahteen pääkaiuttimeen (subwoofer-asetus vahvarista "OFF"), niin silloin subbari voidaan kytkeä kaiutintasoisiin pääkanavaulostuloihin kaiutinkaapeleilla (jos subbarissa kaiutintasoiset sisään- ja ulostulot). Sitten subbarista vedetään kaiutinkaapelit pääkaiuttimille. Ts. subbari tekee suodatuksen itsensä ja pääkanavien välillä. Tällöin jakotaajuus valitaan subbarin nupista ja LFE:n yläpää menee pääkaiuttimille alapään mennessä subbarille. [pääkaiuttimet "large", muut "small", subwoofer "off"]

    Tähänkin löytyy poikkeuksia, eli esim. subbarit, joihin viedään linjatasoisena kaikki kanavat (ilman että bassoja on vielä tässävaiheessa ohjailtu mitenkään) ja sitten vasta subbarista vedetään linjatasoiset kaapelit päätevahvistimille. Tällöin subbari tekee kaiken bassojenohjauksen. [kaikki kaiuttimet "large", subwoofer "on"]
     
  3. Gman

    Gman Guest Guest

    Liittynyt:
    04.03.2007
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ok, kiitokset! Tähän halusinkin vahvistuksen ja nyt palaset ehkä loksahtavat kohdalleen. :)

    Kysymyksessäni tosiaan tarkoitin että subbarissa JA vahvistimessa olisi jakotaajuus 50Hz. Sen verran tuossa jo päättelinkin itse, että olin asettanut sen maksimiin, eli 100Hz:iin, jotta se LFE toistuisi mahdollisimman kokonaan.

    Omaa hommaa (ja ajatuksia...) sekoittaa se, että tässä samalla haluan saada 2-kanavakuuntelun mahdollisimman yhtenäiseksi, ja siksi asetin vahvistimesta jakotaajuuden 50Hz:iin, jotta pääkaiuttimet toistaisivat bassoa niin alas kuin ne laadukkaasti pystyvät. Subbari sitten toistaa vain ne kaikkein matalimmat jyrähdykset. Tämähän ilmeisesti tarkoittaa monikanavatoistossa sitä, että alle 50Hz taajuudet (pääkanava+surroundit) menevät myös subille. Mutta tuo on oletettavasi ihan ok?
     
  4. kurg

    kurg Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.07.2002
    Viestejä:
    1 082
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kyllä. Muuten menettäisit kaikkien muiden kuin LFE-kanavan alle 50hz:n taajuudet. Se rasittäisi turhaan pääkaiuttimia (ja miksei muitakin kaiuttimia) taajuuksilla, joita ne eivät ehkä pysty toistamaan.
     
  5. Rahnarsson

    Rahnarsson Guest Guest

    Liittynyt:
    26.01.2007
    Viestejä:
    45
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itselläni on BK:n XLS200- DF ja kytkentä on vielä tämän topicin jälkeen silti hieman auki.. Vahvistimena Marantz Sr4001

    Vahvistimessa on erillinen subwoofer lähtö PRE-OUT liittimissä (1xRCA).
    Subbarille kuitenkin tulee kaksi rca:ta sisään.. Tarvitsenki siis Y-liitimen jonka yhden pään kytken vahvistimeen ja toiset sitten subbarin tuloon? Tällä hetkellä kytkentä menee kahdella rca:lla vahvarin Stereo PRE-OUT liitäntään.. Tuntuu toimivan, mutta säätöjä en ole kerennyt tekemään.

    Veikkaanpa, että y-liitin tarvitaan?
     
  6. Yorcci

    Yorcci Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.03.2001
    Viestejä:
    2 953
    Saadut tykkäykset:
    5
    Ei tarvita y-liitintä. Tuosta subwoofer-liitännästä rca-piuha subbarin linjasisäänmenoon (jompaankumpaan, ihan sama, jollei ole merkitty toista 'mono' tmv. tekstillä). Subbarissa signaali muutetaan monoksi jokatapauksessa.
     
  7. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Mahdollisesti tarkoittaa juuri nimenomaan tuota, mutta aivan täydellä varmuudella tuo asia varmistuisi vasta mittauksista. Edesmenneen HIFI-lehden mittausten perusteella on olemassa ainakin kolme eri logiikkaa, siis yleisesti ottaen:
    • LFE -kanavan (0.1) jakotaajuus on tismalleen sama kuin yleinen, nykyään useimmiten säädettävissäkin oleva jakotaajuus, esim. joku väliltä 40...200 Hz (käytännössä n. 120 Hz:ää pidetään LFE:n ylärajana). Muistaakseni Pioneereissa on tämä logiikka, eli ilmeisesti ainakin 40 Hz:n jaolla leikkautuu LFE:stä ylimmät äänet pois(?), mutta esim. 90 Hz:n jaolla ilmeisestikin enää vain aivan pikkuriikkisen, millä ei liene suurtakaan käytännön merkitystä, kenties ei enää minkäänlaista havaittavaa merkitystä (empä ole itse käytännössä kokeillut).
    • LFE -kanavan jakotaajuus on kiinteä, esim. 90 Hz, sillä juurikaan tuota korkeampia taajuuksia ei LFE-kanavaan liene yleensä miksattu. Ainakin HIFI-lehden mittaamissa Yamahoissa on näin, sekä kommentti tyyliin "jakotaajuusasetuksella ei ole vaikutusta lfe-signaaliin". Kts. esim. Yamaha RX-V2600:n taajuusvasteet (HIFI 3/2006).
    • Edellisten välimuotokin löytyy, eli jakotaajuus vaikuttaa kyllä myös LFE-kanavaankin, mutta paljon lievemmin. Näin on ainakin omassa Onkyo TX-SR703E:ssäni, HIFI-lehden mittaustulosten perusteella. Eli jakotaajuus voi olla 40...200 Hz, mutta LFE -kanavan:n jako kuitenkin vaihtelee n. puolta pienemmällä alueella (olikohan ~70...120 Hz, en nyt ulkoa muista varmaksi, tuota suuruusluokkaa kuitenkin).
     
  8. Himppe

    Himppe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.08.2004
    Viestejä:
    725
    Saadut tykkäykset:
    3
    Kerrotaan nyt vielä se neljäskin logiikka, joka löytyy ainakin omasta Sonysta (STR-DB870): subbarin jakotaajuutta voi säätää alueella 40-200Hz ihan vapaasti. Jakotaajuus ei vaikuta millään tavalla LFE-kanavaan.

    LFE-kanavalle on oma jakosuodin, joka on ihan vain alipäästösuodin. Sitä voi säätää alueella 40-200Hz. Jakotaajuuden yläpuoliset äänet eivät kuulu mistään.
    En tosin ymmärrä mikä tämän suotimen todellinen funktio on. Mihin sitä tarvitaan, jos kerran LFE-kanavan taajuusalue on 0-120Hz... :confused:
     
  9. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mullakin olisi tulossa subbarin säätö ja paikan haku tässä parin päivän sisään. Pari kysystä.

    1) meneekö subout liitintään "tietoa" aina kun siihen on laite kytketty? LFE- (0.1) kanavan bass/both/main -säätö vaikuttaa siis vain LFE-raidan bassoihin? Muuten esim. cd:ltä ja tietokoneelta ajettujen musiikkin tieto menee subouttiin ja siitä aina subbarille?

    2) Mitenkä pienen subbari (audiokit Xj) säätö kannattaisi toteuttaa jotta elementti olisi suht turvassa pohjaamiselta? Oliko niin, että LFE-kanavalle on yleensä tason säätö? Jos LFE-kanavaa ei vaimenna yhtään ja säätää subbarin tarpeeksi isolle musiikkia varten, niin voisi kuvitella, että pieni subbari saa samoilla säädöillä hiukan liikaa kyytiä esim. LoTR LFE-raidoilla?

    3) vaikuttaako AV-vahvareiden kaiutinasetukset yleensä vain 5.1-raidoilla ja kaikissa kuuntelumoodeissa? stereonakin?

    Testaan kyllä kaikkea ja luen ohjekirjasta, mutta kysyn sen takia kun ohjekirjassa(Yamaha RXV-440 RDS) muistaakseni oli hyvin pintapuolisesti ilmaistu asiat.
     
  10. Jatiqqa

    Jatiqqa Guest Guest

    Liittynyt:
    05.01.2007
    Viestejä:
    248
    Saadut tykkäykset:
    0
    Et tarvitse y-liitintä. Laadukas koaksiaalipiuha vahvistimen ja subin väliin tai sitten tosiaan vaihtoehtoisesti RCA-piuha. Mielummin optio 1.
     
  11. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0

    Itselleni vähän vastailen jo toivon kokemuksia miten muut olette asetelleet asetukset jos pääkaiuttimet ovat ns. keskikokoiset. Itsellä on Paradigm Microt nyt mutta kyllä niistä yläbassoa tulee joten mun mielestä small-asetus niille on liian korkealla Yamahassa (90 Hz enkä tiedä monta dB:iä on vaimentunut silloin). Eilen testasin subbariani eikä se kyllä kuullostanut kummoiselta, mutta sehän luultavasti johtuu kaikista seuraavista asioista :
    a) sisäänajo elementille
    b) väärät asetukset AV-vahvarissa /säädöt
    c) väärä sijoitus
    jne.

    Eli asetin subbarin oikean kaiuttimet viereen. Vahvarista kaiuttimille small ja LFE-kanava menemään subbarille pelkästään. Leffoilla kuulosta kuten kuuluukin, mutta pienellä musiikkipätkällä subbari paikantui heti. Subbarin jakotaajuus nuppi oli kohdassa 80-90 Hz.

    Ajattelin asettaa asetukset siten, että kaiuttimet ovat asennossa large (vaikka ne ovat 4,5" elementillä ja n. 3 litran pöntöt) ja LFE-kanava subbarille. Silloin kai kaiuttimet ovat suojassa LFE-raidalta, mutta musiikilla kaikki bassot menevät sekä kaiutimiin että subbariin? Toki kaiuttimien toisto laskee jostain 70-80 Hz:stä lähtien pienen koon takia.

    Mites asetukset muilla? Käsittäisin tuon small-asetukset siten, että se on tarkoitettu todellisille muovipurkeille, siis sellaisille 0,5 litran muovikipoille?
     
  12. maikkeli

    maikkeli Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.07.2006
    Viestejä:
    67
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ainakin minulla (Yamaha RX-757) "small"-asetus sanoo, että silloin käytetään vahvarin jakotaajuutta. Largena ohjataan kaikki etukajareille. Tuolla on myös "both"-asetus, jolla bassot voi ohjata sekä subille että etukajareille. Itse käytän vahvarissa "small"-asetusta 80hz jakotaajuudella. Subin oma jakotaajuus on maksimissa. Edessä on Magnat Quantum 503 -kajarit, joissa on 6" elementit. Itse en ole havainnut näillä asetuksilla subin suuntausongelmaa. Subi on etukajareiden kupeessa. Kokeilin myös 40, 60 ja 100 jakotaajuuksilla, mutta tämä toimi mielestäni parhaiten. Käytän subin gainia varsin maltillisesti (klo 10-11), jottei bassot korostu liikaa muuhun toistoon nähden. Muuten bassot hyppää ärsyttävästi esille, kun toisto siirtyy subin puolelle. Helppo demota esim. jollakin "bassoskaala"-pätkällä.

    LISÄYS: Monikanavaäänistä (esim. DD/DTS 5.1) vielä... Mikäli vahvari on "straight"-asetuksella, äänet ohjataan sellaisinaan vastaaville kajareille. Eli LFE ohjataan suoraan subille, jolloin itse asetettu jakotaajuus-asetus ohitetaan (sehän on tehty jo äänitteessä/leffassa). Tai näin olen itse asian ymmärtänyt. Saa oikaista, mikäli puhun omiani ;)
     
  13. tool511

    tool511 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.04.2007
    Viestejä:
    66
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jatketaanpa tätä threadia kysymyksellä johon joku osaa varmaankin vastata.

    Eli kysymys koskee lähinnä subbarin liittämistä vahvariin. Tällä hetkellä mulla on subi kiinni vahvarissa sub preout liitännässä jakotaajuudella 80 Hz ja muut kaiuttimet asetettu "smalleiksi". Mietin vaan, että saisinko mitään etua muusiikkiin stereokuuntelussa, jos liittäisin subin myös kaiutinlähtöihin käyttäen subin "high level" liitäntää? Eli voinko liittää saman subn samaan vahvariin kahdella eri liitännällä ilman, että subi siitä kärsii?

    Tämä kaikki sen vuoksi, että vahvarissa on olemassa muistaakseni "pure direct" tai joku vastaava "ohjelma", jolla sisään tuotu ääni ohjataan suunnilleen muuttamattomana kaiuttimille. Tätä kun käyttää silloin kun käyttää subille preout liitäntää ääntä ei silloin subille luonnollisesti mene. Ajatuksena olis siis käyttää subin "high level" liitäntää leffoilla ja "low level" liitäntää musiikilla, mutta onko noita mahdollista liittää yhtä aikaa? Vahvarina Yamaha RX-V757, subina BK Gemini ja kajareina 5 x Helium2.

    Kaiutinliitäntöihin liitettynä ilmeisesti myös subbarille ohjataan koko taajuuskaista ja pitää käyttää subin jakosuodinta niin, että jatketaan pääkaiuttimien taajuusalueesta alaspäin, vai...? Eli Heliumien kanssa jakotaajuus ois tietenkin huoneesta riippuen jossain 40-50 Hz hujakoilla?

    Tietenkin se pitää ite kokeilla, että oisko tästä mitään hyötyä stereomusiikkia kuunnellessa, mutta mietityttää, että uskaltaako tota edes kokeilla.
     
  14. Minävaan

    Minävaan Guest Guest

    Liittynyt:
    20.04.2008
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli ostin juuri vanhemman mallin Vertigo XLS:n, ja olisi muutama yksinkertainen kysymys niille, jotka omistavat samaisen subbarin:

    1) Subi kytketty vahvarin sub-outista yhdellä RCA:lla, ja subin päässä on Y-haara, joka jakaa signaalin subille. Tämähän on OK?
    2) Olen laittanut etukajarit vahvistimesta small-tilaan, jolloin jakotaajuutta voi säätää vahvarista. Silloinhan subin jakotaajuussäätö kannattaa ohittaa kokonaan subin takaa olevasta kytkimestä? Kummalla asetuksella se on ohitettuna: IN vai OUT?
    3) Onko subin sisäänajossa mitään järkeä?
     
  15. 10inch

    10inch Käyttäjä

    Liittynyt:
    10.08.2004
    Viestejä:
    1 154
    Saadut tykkäykset:
    0
    1) Jep. Singnaalin taso heikkenee jos molemmat tulot ei kytkettynä.

    2) OUT (muistaakseni. tämänhän voit helposti todentaa ajamalla siniaaltoa ja kokeilemalla häipyykö signaali kääntämällä säätövipua yli soitettavan taajuuden)

    3) Asiasta voi olla montaa mieltä, varmaa on että elementin ominaisuudet muuttuvat soitettaessa hieman tehtaan jäljiltä. Se, kykenetkö kuulemaan eron, on eri asia. Sisäänajo hoituu kuitenkin ihan tavallisella kuuntelulla IMO. Ja joudut(han?) kuitenkin säätämään subin, siinä tulee ajeltua ainakin laajalla taajuusskaalalla (ei toki tuntitolkulla).
     
  16. Minävaan

    Minävaan Guest Guest

    Liittynyt:
    20.04.2008
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    0
    Paljon kiitoksia nopeasta vastauksesta. Kyllä tämä Vertigo XLS on aivan mahtava , itselleni ensimmäinen subbari. Pääkajareina Magnat 503:t, joista pidän myös todella paljon. Tuntuu vaan olemaan subbari todella nirso sijotuksen suhteen, mutta tänään löysin sen parhaimman paikan omassa betonikopissani:). Myös subin säätäminen on alkutekijöissään.

    Onko kellään varmaa tietoa, kummassa asennossa, IN vai OUT, subbarin jakosuodin on ohitettuna?
     
  17. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    OUT.

    (lisämerkkejä)
     
  18. Minävaan

    Minävaan Guest Guest

    Liittynyt:
    20.04.2008
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    0
    Uusi ongelma Chorus Vertigo XLS:n kanssa. Eli subbarista kuuluu puheääni, vaikka jakotaajuus vahvistimesta on säädetty 80Hz. Jakosuodin subbarista on ohitettu. Puhe kuuluu ihan selvästi, ja kun nostan vahvistimesta jakotaajuuden esim. 120 hertsiin, puhe kuuluu selvemmin, ja vastaavasti laskemalla se vaimenee. Kun säädän vahvistimesta jakotaajuuden minimiin 40Hz, puhetta kuuluu silti subbarista. Kun otan käyttöön myös subbarin jakosuotimen, puhetta ei kuulu, eli toimii niinkuin pitäisi.

    Vahvistin on Sony STR-DB780. Onko vahvarin jakosuodin siis rikki, vai säädöt väärin? Etukajarit on small-tilassa, ja subbari on kytketty sub-outista. Toivottavasti joku sai tolkkua tästä:hitme:
     
  19. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0

    Mielessäni oli jo n. viisi ala-arvoista vitsiä puhuvasta subbarista, mutta tilanteen vakavuuden ymmärrettyäni hillitsen itseni.:D


    Vahvistimen suotimet toimivat, kun jakotaajuuden muuttelu vaikuttaa puheen kuuluvuuteen.Eihän sieltä nyt kuitenkaan aivan selvää puhetta tule, vain sellaista kuin seinän läpi tulevaa yläbassoista/alakeskialueista mutinaa?Sonyn suotimet taitavat olla mallia "vähän" turhan loivat, kun ilmiö kuuluu noin selvästi.

    Ratkaisu ongelmaan: pidä Vertigon omakin jakosuodin päällä.
     
  20. Tanza

    Tanza Guest Guest

    Liittynyt:
    29.04.2008
    Viestejä:
    169
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vähän menee offtopiciksi mutta ei ihan. Eli kannattaako jakotaajuus asettaa juuri siihen kohdalle mihin pääkaiuttimet toisaa alemmillaan vai vähän siitä yli? Eli esim. jos pääkaiuttimet toistaa 50Hz asti niin asetetaanko subbarin jakotaajuus tasan 50Hz vai vaikka 55Hz? Jos on hyvä asettaa subbarin jakotaajuus vähän yli pääkaiuttimien alimman niin montako Hz tuon olisi hyvä olla?

    Olipa taas asiaa.