Subbari vaihtoon vai kokonaan pois?

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana Rooivalk, 25.01.2011.

 1. Rooivalk

  Rooivalk Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2002
  Viestejä:
  334
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eli tilanne on tämä ja neuvoja kaivataan. Minulla on kerrostalon olohuoneessa pieni kotiteatteri ja ongelmana lähinnä se, että käytetyillä äänenvoimakkuuksilla subbari menee virransäästötilaan ja bassot jää kuulumatta. Olen kokeillut vaikka mitä, mutta tuo subi on joko vaan todella ronkeli signaalin suhteen, tai sitten jossain on vikaa, tai sitten en osaa säätää.

  Laitteistona löytyy:

  -Denon AVR 1909

  - 3 x KEF Q15 (jostain 15-vuoden takaa, mutta toimii)
  - 2 x Scandyna Micropod satelliittikaiuttimet
  - JBL PS120 subbari (tämä kanssa 15-vuotta vanha)

  Eli ongelma on se, että punainen lamppu syttyy, subi sippaa, ja verenpaine nousee. Revin sitten tuon subin kokonaan pois järjestelmästä ja olen nyt jonkin aikaa kuunnellut 5.0 systeemillä, eli ilman subbaria.

  Subin kanssa määrittelin pääkaiuttimet pieniksi, ohjasin subille LFE/LFE+MAIN kanavan, venkslailin jakotaajuuksien kanssa ja subwoofer linjatason kanssa, ei vaikutusta. Kun subi menee nukkumaan, niin volumea pitää vääntää aivan hemmeti kovalle, että se tajuua taas lähteä (paukahtaen) käyntiin. Itse subista olen kanssa väännellyt rajataajuutta ja volumea, mutta ei mitään.

  Eli jotain tarttis tehdä. Pari vaihtoehtoa siintää mielessä:

  1. Uusi subi, joka toimii ja tottelee. Eli mahtaako tämä olla vain yksilövika, onko semmosia subeja myynnissä, jotka eivät mene automaattisesti omasta päätöksestään standby tilaan? Tämä ratkaisu olisi ehkä kaikkein halvin, mutta toimiiko se varmasti? Ehdotuksia saa laittaa.

  2. Subi kokonaan hiiteen ja uudet pääkaiuttimet, eli siis kolme kappaletta uusia purkkeja, joista itsestään irtoaa enemmän bassoa. Ongelmana tässä on se, että sijoituspaikka on vaikea, tällä hetkellä vasen pääkaiutin on huoneen nurkassa, takana betoniseinä, vieressä betonia ja suljettu ovi, suoraan kaiuttimen edessä metrin päässä kulmasohvan pääty. Oikea kaiutin on taas melkein suoraan avoimen oviaukon edessä ja osoittaa avoimeen huoneeseen, edessäkään ei ole esteitä. Keskikaiutin on telkkarin päällä olevassa avohyllyssä.

  Lattiakaiuttimilla saisi helposti ääneen voimaa, mutta meneekö muhjuksi? Mikään kultakorva en ole ja käyttö on lähinnä kotiteatterikäyttöä, musiikkia tulee kuunneltua hyvin vähän.

  Jalustakaiuttimet olisi helpompi sijoittaa seinien läheisyyteen, mutta mitkä kaiuttimet pitäisi ostaa, että ero noihin KEF:n kaiuttimiin on hintansa väärti?

  Budjetti voisi olla jotain tyyliin, vaihtoehto 1 -->500€, vaihtoehto 2 -->1000€. Eli viidellä sataa pitäisi saada subbari, mielellään vaikka vähän halvemmallakin, toisaalta jos menee kaikki kolme etukanavaa uusiksi, niin sitten tonni pelissä.

  Tuossa nopeasti kattellut lähinnä vaihtoehdon kaksi puolesta kamppeita ja ainakin harkinnassa ollut jotain tällaisia settejä:

  A) 2 x Audio Pro Wigo 160 ja 1 x Audio Pro Wigo 120. (Halpa setti, noin 500€, näin vähällä rahalla jos pääsee niin voi antaa jo anteeksi kaikenlaista)

  B) 2 x Wharfedale diamond 10.5/6 ja noille joku kolmesta keskikaiuttimesta cc/cs/cm (budjetin rajoilla, noin 1000€)

  c) 2 x Elac FS 137 Jet ja niille joku soveltuvainen keskipönttö (noin 1000 euroa tämäkin)

  Ehdotuksia mitä tehdä? Eli siis nykyiset kaiuttimet kelpaavat minulle kyllä, jos ongelman saa ratkaistua subin vaihtamalla. Toisaalta tekisi mieli ostaa uutta kampetta ja päästä subista eroon, ihan jo senkin takia että se tönöttää tuossa keskellä lattiaa ja kulkuväylää. Myös kaikenlainen säätäminen syö miestä ja sitä ilmeisesti subin kanssa aina jonkin verran riittää.

  Kovin paljoa rahaa tähän en haluaisi laittaa sen takia, että kyseessä on betonikoppi, jossa etukaiuttimet on sijoitettu tilan takia vähän huonosti, myös takakaiuttimet ovat telineillä katonrajassa ja vasen takakanava huoneen kulmassa. Siitä nuo budjetin raamit.
   
  Viimeksi muokattu: 26.01.2011
 2. ALeC

  ALeC Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.01.2011
  Viestejä:
  62
  Saadut tykkäykset:
  0
  Uskon että, sun subissa on jotain vikaa, jolloin ongelma ratkeaisi subia vaihtamalla. Kannattaa tosin lainata toista subia jostakin esim. hifi liikkestä ja kuunnella kotona.

  Mikäli taas haluat subista luopua kokonaan ja hankkia uudet kaiuttimet, kannattaa ostaa sellaiset kaiuttimet joiden toisto ulottuu hyvin alas.
  Esim. Monitor audio BX2 40hz-30Khz.

  Sanoit kuitenkin että olet kaiuttimiisi tyytyväinen, joten suosittelen uuden subin hankkimista. Esim Osto-myynti palstalla svs pb10-isd 380€ käytettynä, varmasti kelpopeli kerrostaloasuntoon.
   
 3. Rooivalk

  Rooivalk Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2002
  Viestejä:
  334
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos. Täytynee vaikka käydä Marekia moikkaamassa, sieltä varmaankin saisi subin testiin ja näyttäisi olevan noita Monitor Audion kaiuttimiakin myynnissä myös. Eikä ole pahan hintaisia, tiedä vaikka ottaisi kolme noita ja jonkun subbarin vielä lisäksi. :thumbsup:


  Onko muita näkemyksiä asiasta?
   
 4. Rooivalk

  Rooivalk Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2002
  Viestejä:
  334
  Saadut tykkäykset:
  0
  Marekilla tuli käytyä, suosituksena tuli 2 x Monitor Audio RX6 ja 1 x RX LCR keskikaiutin kun menin "epähuomiossa" sanomaan, että budjetti olisi jotain luokkaa 1000-1500€. Kyllähän nuo varmaankin kelpaisi, täytyy kovasti harkita. Sanon ihan suoraan, että mieleni kuitenkin enempi tekee ostaa uudet pääkaiuttimet kuin pelkkä subbari. Tuommoinen 1500 euroa kolmeen kaiuttimeen tuntuu äkkiseltään melko kalliilta, mutta toisaalta onhan nuo edelliset KEF Q15 pöntötkin tuossa retkottaneet 15 vuotta. Että jos pitää saman ajan, niin ei ne paljoa maksa per päivä. :hitme:
   
 5. plundstr

  plundstr Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.09.2005
  Viestejä:
  556
  Saadut tykkäykset:
  1
  Helpoin korjaus näihin subin poiskytkeytymisiin on laittaa vahvistimesta subin taso mahdollisimman isolle ja sitten subin päässä säädetään tarpeeksi pienelle.
  Toinen mahdollisuus on ottaa auto on/off pois käytöstä ja pitää subia jatkuvasti päällä. Ei ne niin paljoa vie sähköä.
   
 6. Rooivalk

  Rooivalk Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2002
  Viestejä:
  334
  Saadut tykkäykset:
  0

  Ei vaan kumpikaan tässä tapauksessa toimi. Eli auto on/off valintaa ei tuossa subissa ole ollenkaan, vaan se sammuu omin päin ja sille ei mahda mitään. Asetuksien puolella kokeilin muunmuassa asetusta pääkaiuttimet "small", LFE+Main subbarille, rajataajuus pääkaiuttimille 80Hz ja subbarin taso maksimiin +10db ja ei auttanut. Edellisessä Teacin DVD-soittimen sisältävässä minisarjassa (2.1) tuo subbari toimi ihan mainiosti ilman ongelmia. Sitä edeltävässä monikanavaisessa Kenwoodissa se taas teki tätä samaa mitä nytkin. Että mystinen juttu.
   
 7. tilli_s

  tilli_s Käyttäjä

  Liittynyt:
  30.08.2006
  Viestejä:
  119
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eikö vahvistimen säädöissä ole erikseen myös lfe-level? Tuolla luulisi korjautuvan tuo itsepäinen sammuminen. Ainakin Yamahan vahvistimissa on erikseen subwooferin tasonsäätö sekä lfe-level...
   
 8. Rooivalk

  Rooivalk Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2002
  Viestejä:
  334
  Saadut tykkäykset:
  0
  Muistaakseni tuota juuri tarkoitin tuolla +10db korotuksella. En ole tosin ihan varma, pitäisi joko varmistaa ohjekirjasta tai vaihtoehtoisesti kytkeä subi takaisin tuohon systeemiin, mutta sitten pitäisi ajaa tuo Audussey kalibrointi ja en nyt ainakaan jaksa ruveta siihen. Veikkaanpa, että subbari lähtee...