Subbari konstailuun neuvoja.

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana MuhkeaY, 06.04.2012.

  1. MuhkeaY

    MuhkeaY Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.04.2012
    Viestejä:
    24
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hei!

    Omistan samsonin 120A subwooferin ja monitor audion bx2 kaiuttimet. Nyt on alkanut häiritsemään subbarin pieni epätarkkuus/löysyys ja haluaisin napakamman/tarkemman. Painetta ja meteliä ei tarvi kovin paljoa tulla ja vähempikin riittäisi. Kaiuttimien passot on jo melkein tarpeeksi, kunhan menisi vähän matalammalle. Niinpä ajattelin olisiko järkevää tehdä uutta koteloa ja ostaa esim peerlessin 8" elementti ja ottaa tuosta nykyisestä subbarista 120w vahvistin siihen kaveriksi? Luulisi olevan helpommin liikuteltava elementti? Auttaako napakkuuteen? Ajattelin tehdä noin 30-40l suljetun vai onko ihan pielessä? Ehdotuksia otetaan vastaan kotelon koon ja elementin suhteen ja mikäli on järkevää. Käyttö on sekä musiikkia että elokuvia. Elokuvissa jyrähtelyt on kyllä kivoja, mutta naapureiden takia niistä ei voi nauttia. :D

    Jos ei ole järkeä niin pysyn nykyisessä. Rahaa ei 100€ enempää viitsi laittaa, kun ei kuitenkaan niin paljoa häiritse.

    Kiitos.
     
  2. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2008
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    3
    Minkäs kokoinen nykyinen kotelo on? 10" Sls maksaa 89 ja luultavasti menisi samaan koteloon, jos kotelo on edes 45litraa. Sls:n hyväpuoli on juurikin "nopeus" ja se, että integroituu todella hyvin. Kaverin luona kokeiltiin tuommoista 10"Sls:ää antimodella terästettynä ja hieman aikaa kuunneltuamme aloimme epäillä onko subbari edes päällä. Nauru oli melkoinen kun napsautti subbarin pois päältä ja huomasi, että kuinka hyvin subbari integroituu pääkaiuttimiin.
    http://audiovideo.fi/opas/tee-itse-skaalautuva-subwoofer
     
    Viimeksi muokattu: 06.04.2012
  3. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 599
    Saadut tykkäykset:
    527
    AM lanaa tuota jälkikaiunta-aikaa sileäksi, mikä ilmenee subjektiivisena toiston napakkuutena.
     
  4. MuhkeaY

    MuhkeaY Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.04.2012
    Viestejä:
    24
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko 8" ja 10" välillä paljoa eroa jos tarkastellaan napakkuutta tuolla suht tehottomalla vahvistimella? Olisin olettanut että 8" tuumainen olisi vielä ketterämpi, mutta olen kohtuu tietämätön. :D Onko 8" ja 10" välillä muuta eroa kuin suurempi paine pienemmällä kartionliikkeellä 10:n hyväksi? Voin kyllä tehdä 10" sellekkin sen kotelon...näytti olevan hypexin 1.2 ja 10" myynnissä sopuhintaan... Mutta tosiaan haen napakkaa ja puuroutumatonta toistoa ja jos 10 on parempi kuin 8 niin otan sen. :) kiitos vastauksista.
     
  5. jusky

    jusky Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 853
    Saadut tykkäykset:
    0
    Koolla ei ole tässä asiassa merkitystä... 18" voi olla yhtä napakka ja nopea kuin 6". Elementin koko on ihan suoraan verrannollinen saatavaan äänenpaineeseen. Isompi elementti on samalla herkempi, joten pienemmällä vahvistinteholla saadaan sama äänenpaine kuin pienemmällä elementillä ja isommalla teholla. On aina järkevää käyttää mahdollisimman isoa elementtiä, jolloin vahvistin pääsee helpommalla ja ääni on puhtaampi. Ehdottomasti 10".
     
  6. MuhkeaY

    MuhkeaY Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.04.2012
    Viestejä:
    24
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämä olikin ihan uutta. Entä onko samaa peerlesin 12" parempi kuin 10"? Entä jos huone on betoninen 20m2? Onko suljettu helpompi vahvistimelle? Kiitos paljon!
     
  7. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2008
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    3
    Ei taida lukeminen kiinnostaa, kun kaikki teksti mitä laitoin on lainattua.
    Suljettu vaatii enemmän tehoa, kuin refleksi. Tosin sls:ssää ei pidä refleksiin mennä laittamaan.
     
    Viimeksi muokattu: 07.04.2012
  8. jusky

    jusky Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 853
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pitää muistaa sitten että kotelon koko myös kasvaa elementin isontuessa. Luitko toisessa postauksessa Antti U:n laittaman linkin? Siellä on hyvä juttu noista SLS:stä ja samalla suositellut kotelotilavuudet.
     
  9. MuhkeaY

    MuhkeaY Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.04.2012
    Viestejä:
    24
    Saadut tykkäykset:
    0
    Terve!

    Kyllähän nua tuli luettua+pari muuta paikkaa. Meinaa vaan pää räjähtää. :D Olen elänyt luulossa, että mitä pienempi elementti niin sitä helpompi vahvistemelle. Ja luullut, että suljettu olisi myös helpompi. Siis olettaen ettei pyritä päästä samaan äänen paineeseen, vaan vain ihan äänen toistamiseen siten että itse kuulee muttei naapurit tunne mahanpohjissansa...Jos se on mahdollista :) Sitten monissa paikoissa sanotaan että pieneen tilaan pieni subbari ja jos on pienet kaiuttimet niin ei valtavaa subbaria, kun ei muuten integroidu jne... Mutta, jos nyt on tosiaan näin, että jos äänen voimakkuus pidetään samana niin 12" toistaa tarkimmin, siten ettei puuroudu, niin sitten ostan sellaisen ja teen sille kotelon. Ja jos refleksi on myös eduksi äänentarkkuuden puolesta kyseisellä vahvistimella, niin sitten teen refleksin, paitsi jos tuo sls tykkää suljetusta. Tehdään vaikka harrin pilarimallinen subbari vähän suuremmalla elementillä. (Olikohan 668) ....Tässä vaan meni nurin kaikki mun olettamukset...Huhhuh. On tämä jännä maailma. Kiitos vastauksista ja pahoittelen, jos kyselen tyhmiä tai en tajua jotain. :)
     
  10. MuhkeaY

    MuhkeaY Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.04.2012
    Viestejä:
    24
    Saadut tykkäykset:
    0
    Terve!

    Jäi lattiakajareista uudenveroiset elementit ylimääräiseksi. Eli yamahan ns g40 halpis kaiuttimen bassot. Nyt olisi siis 4kpl 6,5" bassoa joista suunnittelin kokeilla tehdä subbaria kun on tulossa noita muitakin projekteja niin menisi siinä samassa. Kokeilin äskeen soittaa yhtä elementtiä vanhassa subbarin kotelossa ja oli yllättävän potkiva vaikkakin aivan matalimmat taajuudet jäi hieman vaimeiksi. Mietin, että kuinka pahasti voi mennä pieleen, jos heitän nämä esim 50l laatikkoon ja laitan siihen refleksiputken jota sitten sahailen sopivaan pituuteen? Ja onko parempi tehdä kaksi kahden elementin laatikkoa kuin yksi neljän? Ja jos on parempi unohtaa koko homma ja hankkia suoraan 10-12" peerlesin elementti ja tehdä sille kotelo, kuten yllä tuumailin, niin sanokaa suoraan vaan. :D

    Niin ja pahoittelen jatkuvaa foorumille suoltamista :D