Squeezebox vs sonos, langaton musiikintoisto talon eri huoneissa

Keskustelu osiossa 'Mediatoistimet' , aloittajana sintonen, 04.01.2012.

  1. sintonen

    sintonen Guest Guest

    Liittynyt:
    04.01.2012
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tarkoitus siis rakentaa taloon langaton musiikintoisto järjestelmä jossa musiikkia toistetaan NAS:lta (mp3 sekä flac), spotifystä, nettiradioista sekä mahdollisesti myös läppäristä, tabletista ja kännystä.

    Eri huoneissa pitäisi pystyä toistamaan musiikkia samaan aikaan eri lähteistä. Lisäksi jokaisessa huoneessa voidaan säätää laitteita omilla kaukosäätimillään (android luurit ja tabletit käyvät myös), ei siis yhtä keskitettyä kaukosäädinratkaisua kaikille laitteille.

    Jonkun verran googlailua harrastettu ja taitaa olla vain pari vaihtoehtoa eli squeezebox ja sonos.

    Olen aika aloittelija tässä asiassa ja olisinkin kiitollinen jos kokeneemmat voisivat kommentoida pähkäilyjäni järjestelmästä.


    Eli ilmeisesti allaolevilla laitteilla homman saisi toimimaan?

    Olohuone sekä yläkerran pelihuone (tv, vahvari, kaiuttimet ja mediatoistin löytyy)
    - squeezebox touch kiinni vahvistimeen

    Keittiö ja pari muuta huonetta (ei laitteita tällä hetkellä):
    - Squeezebox radio tai boom

    Kirjasto (genelecin aktiivikaiuttimet):
    - Squeezebox touch kiinni kaiuttimiin

    Miten toiminto muuttuu jos käytän squeezebox duetia ja receiveriä (tai receivereitä)? Vai muuttuuko mitenkään eli onko se vain vaihtoehtoinen laiteratkaisu?

    Voivatko kaikki squeezebox laitteet olla wlanilla kiinni ja samaan aikaan yksi squeezebox boom piuhalla kiinni verkossa?



    Jos taas rakennan vastaavan järjestelmän käyttäen Sonoksen tuotteita niin käsittääkseni tarvitsen seuraavat laitteet.
    Olohuone + yläkerta:
    - connect

    Keittiö + muut huoneet:
    - sonos play3 tai play5

    Kirjasto:
    - connect

    Tarvitsenko lisäksi zonebridgen vai riittääkö jos kytken jonkun ylläolevista sonoksen laitteista piuhalla verkkoon kiinni?

    Niin ja sonos tarvitsee lisäksi kaukosäätimen, se kun ei tule laitteiden mukana.


    Laitteiden eroista sen verran että käsittääkseni sonos on plug&play tyylinen ratkaisu kun taas squeezebox aiheuttaa pientä säätöä (NASiin serverisoftan asentamisen ja ehkä läppärin palomuurin puukottamista). Äänenlaadullisesti ei taida eroja olla eikä itse käytettävyydessäkään?


    Tuleeko mieleen jotain muuta laitteistoa jolla tämän saisi toteutettua?


    Kiitos jo etukäteen kommenteista!
     
  2. Enoelmeri

    Enoelmeri Guest Guest

    Liittynyt:
    30.03.2004
    Viestejä:
    834
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sonosista olen lukenut paljon hyvää. Itsellä on Squusebox duet. Se on varsin mainio laite (silloin) kun se toimii. Välillä laite ei löydä musiikkeja koneelta ja sitten pitää laittaa kone tehdasasetuksille, jotta äänen saa taas kuuluviin. Kuvittelin jotenkin, että tämä korvaisi cd-levyn tässä taloudessa. Oikeastaan tässä on käynyt kuitenkin niin, että cd-levyt ovat soineet aiempaa enemmän.

    Yleisellä tasolla ajattelen, että nämä laitteet ovat vielä niin varhaisessa kehitysvaiheessa, että niissä ei ole vielä tarvittavaa toimintavarmuutta ja "hifistyneisyyttä". Ja tällä en tarkoita äänenlaatua, sillä bitti pysyy samana riippumatta siitä millä se siirretään vahvistimelle. Eihän tässä varmaan ollut sinänsä vastauksia kysymyksiisi :)
     
  3. Borje

    Borje Guest Guest

    Liittynyt:
    08.03.2004
    Viestejä:
    2 270
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sonosta helppokäyttöisyyden takia voin suositella. Ei mainittavia puutteita. EI tartte Bridgee jos yksikin on kytketty ethernettiin. Mitä kauko-ohjaimeen tulee niin eikös joka taloudesta jo löydy Androidi tai iOS. Todellinen Zeroconf tuote .
     
    Viimeksi muokattu: 04.01.2012
  4. sintonen

    sintonen Guest Guest

    Liittynyt:
    04.01.2012
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tänks, eiköhän tuo sonokseen sitten kallistu.

    Tai vielä parempi jos löytyisi jostain sellainen kotiteatteri vahvistin joka osaisi nämä asiat, saisi samalla hyvän tekosyyn päivittää vahvari nykyaikaan :)
     
  5. Duh

    Duh Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.12.2006
    Viestejä:
    166
    Saadut tykkäykset:
    1
    Onhan noita AV-vahvistimiakin jotka pääsevät ainakin lähelle, Spotify taitaa olla haastavin. Esimerkkinä tulee mieleen vaikka Marantz NR1602, muiltakin merkeiltä löytynee vaihtoehtoja vaikka kuinka. Ao Marantz taitaa vaatia ethernet-piuhan, wlan-versioitakin kuvittelisin löytyvän.
     
  6. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    No lähelle ja lähelle.. Kyllähän sonoksilla ja squeezeilla pystyy niin paljon monipuolisemmin toimivan ja helpommin hallittavamman järjestelmän etten paljon noita av-vahvareiden monihuonelaajennuksia alkaisi näihin vertailemaan.
    Ihan jo sellainen yksinkertainen operaatio kun nettiradiouutisten kuuntelu aamupalapöydässä onnistuu squeezebox boomilla (taikka sonos playllä) integroituine kaiuttimineen paljon mukavammin, kuin alkaa jollain matkapuhelimen etähallintasovelluksella käynnistellä toisessa huoneessa sijaitsevaa av-vahvaria ja sieltä yrittää etänä ohjata ääntä keittiöön. Nuo av-vahvareiden zone optiot vaativat vieläpä usein ihan fyysiset piuhat paikasta toiseen, kun taasen squeezeboxit toimivat missä tahansa wlanin kantaman sisällä. Merkittävin etu monihuonesysteemin toteuttamisessa erillisenä on mielestäni kuitenkin mahdollisuus käynnistää sekä hallita jokaista yksittäista laittetta paikallisesti, itsenäisesti ja tarvittaessa yksi kerrallaan. Kaiken hallitseminen av-vahvarin kautta saattaa mennä hankalaksi vaikka apuna olisi älyluurin hallintaohjelmisto.

    Minulla on Duet, joka on Denon AVR-1912 vahvarissa kiinni "päähuoneessa" sekä boom, joka on yleensä keittiössä, mutta toisinaan myös olohuoneessa ja ehtipä olla parvekkeellakin jonkin kerran. Boom on helppo siirtää minne tahansa, vain virtapiuhan irrottamalla. Boomin sisäisten kaiuttimien äänenlaatuakin pystyy sietämään muun tapahtuman taustamusiikkina ja yksin kuunnellenkin ainakin aamu-uutislähetysten verran.
    Keväämmällä tulee todennäköisesti yksi duet lisää, sekä jotkin kivat aktiivit sille kaveriksi. Sijoituspaikkana olohuone.

    Tuolla on squeezeista enemmän juttua.
     
  7. Duh

    Duh Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.12.2006
    Viestejä:
    166
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kyllä kyllä, kuvittelin haettavan nimenomaisesti av-vahvistimen tilalle uutta laitetta ainoastaan olohuoneeseen eikä Sonosta korvaavaa monihuonejärjestelmää, jonka rakentaminen pelkän vahvistimen ympärille kuulostaa tuhoon tuomitulta ajatukselta. Muutenkin todennäköisesti käyttömukavuus on hiukan toista luokkaa Sonoksella tai Squeezeboxilla.
     
  8. phelin

    phelin Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    Täältä löytyy keittiöstä Squeezebox Radio, makkarista Boom ja olohuoneesta Touch. Ainoastaan Touchin kanssa tulee joskus harvoin käytettyä kaukosäädintä, silloinkin lähinnä vain stop/play. Oikein kivasti toimiva kokonaisuus ja erityisesti helppokäyttöinen (näistä heikoin tällä saralla on Boom, mutta toisaalta siinä on parempi ääni kuin Radiossa, joka puolestaan on paljon nätimpi laite...). Olohuoneessa on DLNA-clientilla varustettu vahvistin (Marantz NR-1602) jota voi ohjata verkon yli ja nykyään tulee silloin tällöin käytettyä sitä Touchin sijaan, kun uusi Squeezebox-serveri sisältää myös DLNA-serverin. En omista Androideja tai iOS-laitteita, joten vahvistinta tulee ohjattua ihan perinteisesti läppärillä selaimen kautta, muun puuhan ohella.
     
  9. sintonen

    sintonen Guest Guest

    Liittynyt:
    04.01.2012
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo nimenomaan mitään monihuonejärjestelmää ei ollut tarkoitus alkaa väkästämään vaan saada pystyyn systeemi jossa pystyy jokaista laitetta ohjaamaan erikseen. Kunhan vaan pystyvät hakemaan keskitetystä paikasta (NAS, nettiradiot, spotify) musat...

    Huomasin tuossa juuri töllön päivitettyäni (samsung 46 tuumainen 8005) että siinä ei ole enää äänelle RCA ulostuloja ja tästä johtuen vahvistin menee uusiksi (hyvin palvellut n 20v vanha yamahan AV viritinvahvistin...). Joten olohuoneeseen olisi hyvä löytyä vahvari joka osaa toistaa musat, ei tarvitsisi mitään ylimääräistä boksia enää rinnalle. Tuo Maranz näyttäisi muuten ihan ok:lta mutta spotify tuki siinä näytti puuttuvan. Tarttee alkaa googlailemaan vaihtoehtoja...

    Eli uusittu suunnitelma:
    olohuone - av vahvistin
    keittiö - squeezebox radio (näppärän kokoinen ja helppo ohjata oman näytön kautta. Helppous avainasemassa, aamulla muutenkin vituttaa joten jos joutuu vielä radion kanssa tappelemaan niin se lentää nopeasti seinään...)
    kirjasto - sonos connect
    yläkerta - squeezebox touch

    Tulee vähän sillisalaatti laitteiden osalta mutta eipä tuo varmaan haittaa...
     
  10. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Jokin erityinen syy miksi ei Squeezebox Duet? (Gigantissa nyt tarjouksessa.)
    Kun muuallekin on tulossa squeezia, niin pistäisin kirjastoon samaa sarjaa. Saat ohjattua kaikkia squeezebox laitteitasi duetin mukana tulevalla näytöllisellä kapulalla mistä tahansa wlan kantamalta (ja toki tämä onnistuu myös android sovelluksellakin).
     
  11. phelin

    phelin Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    Marantz muistaakseni kommentoi tota niin, että ovat tuomassa Spotify-tukea, mikäli on mahdollista tehdä se kunnolla (eivät olleet tyytyväisiä Spotifyn APIin). Tällä hetkellä kehoittavat ennemmin käyttämään esim iPhonen Spotify-clienttia.
     
  12. sintonen

    sintonen Guest Guest

    Liittynyt:
    04.01.2012
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sonos kirjastoon sen takia kun se on mahdollista :) Ajattelin lähinnä siksi että saapi vertailukohtaa tuohon squeezeboksiin. Duetin kaukosäätimestä sinänsä ei ole etua koska on tarkoitus pystyä ohjaamaan jokaista laitetta itsenäisesti, ja vaikkapa vielä samaan aikaan eri henkiöiden toimesta. SB muutenkin hieman mietityttää koska olen lueskellut aika paljonkin kommentteja että sen kanssa joutuu aina silloin tällöin vähän säätämään että se jatkaa toimintaansa tai että sen saa ylipäätään toimimaan.

    Eipä tuolla säätämisellä muuten niin hirveätä väliä olisi (kunhan ne säätämisen jälkeen taas toimivat jonkun aikaa hyvin) mutta kun taloudessa on vaimo käyttämässä myös laitteita enkä valitettavasti voi kehua tapausta kovinkaan teknologia orientoituneeksi yksilöksi :eek: Periaatteena käytössä pitää olla se että kun jotain nappia painaa niin sen jälkeen homma toimii...
     
  13. dementik

    dementik Guest Guest

    Liittynyt:
    01.08.2004
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse voin kertoa n. 4 vuoden kokemuksella SB-puolelta.

    Itselläni on tällä hetkellä käytössä 1 Duet ja 1 Radio. Palvelin pyörii ulkoisessa palvelinsalissa ja kaikki musiikki tulee siis netin yli.

    Toimii mainiosti. Ainoastaan netin pätkiessä toki ongelmia, mutta mikäli palvelin sijaitsisi samassa verkossa niin tätäkään ongelmaa ei ole.

    Huonoina puolina voisi sanoa, että Duetin kaukosäädin on aivan turha, kaukosäätimenä toimii ihan selain tai nykyään useammin Androidissa pyörivä Squeeze Commander (2,99$). Hyviä softia (mm. iPeng) saa myös i-laitteisiin.

    SBn hyvänä puolena lienee ainakin edullinen hinta Sonosiin verrattuna ja ohjelmiston avoimuus (, joka tässä tapauksessa ilmenee kaikenmoisina hienoina lisäominaisuuksina, esimerkiksi Radio minulla on kylpyhuoneessa, joka pyöräyttää musiikin päälle valojen kytkennästä (ambient light sensor siis aktivoivana)).
     
  14. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Tuolla duetin kaukosäätimellä voi kylläkin ohjata kutakin squeezebox laitetta toisistaan riippumatta ja täysin itsenäisesti. Kaukosäädin yhdistää suoraan wlanin yli haluttuun laitteeseen, eikä se toimi mitenkään "duetin kautta". Kun kaukosäätimeen laittaa virrat päälle (siinä on erillinen virtakytkin ja valmiustila), niin sillä pystyy valitsemaan mitkä verkossa olevat soittimet haluaa kytkeä päälle ja mitä soitinta haluaa ohjastaa. Esimerkiksi voit valita kaukosäätimestä boomin, käynnistää sen kaukosäätimestä ja alkaa ohjata sitä. Kun boom soi, niin voit vaihtaa kaukosäätimestä ohjauksen duetiin ja ohjata sen soittamaan mitä haluat musiikkia toisessa huoneessa ja sitten palata jälleen ohjaamaan boomia. Kaukosäätimen ohjailut päivittyvät boomin näytölle, mutta samalla boomia voi toki käyttää aivan normaalisti laitteen omista käyttökytkimistäkin. Äänisynkronoinnin tiettyjen laitteiden saa päälle halutessaan erillisestä valikosta, mutta sitä ei ole mikään pakko käyttää.

    Pointtina oli se, että jos koko huusholli on squeezella, niin hallinta olisi luultavasti helpompaa kun kaikkea on mahdollista haluttaessa hallita yhdellä kauko-ohjaimella (tai yhdellä android app:lla, jolla kaikki em toiminnot myös hoituvat). Kaukosäätimiä ja ohjauslaitteita voi toki olla useampikin, mutta hienous on siinä että duetin kapulalla voidaan ohjata kaikkea ristiin aivan kuten halutaan. Radion ja Boomin mukana tulee tavalliset infrapunakapulat, joten niillä voi sitten ohjata tasan niitä laitteita ja paikallisesti. Duetin mukana tulevan kapulan ohjausominaisuudet eivät mitenkään sulje paikallista hallintaa pois, mutta se tarjoaa paljon lisää mahdollisuuksia monipuolisempaan hallintaan.

    Vastaavan monipuolinen hallinta todennäköisesti onnistuisi myös kaikki sonosta -systeemillä. Jos halutaan ehdottoman tinkimätöntä high-end ääntä, niin squeezeltä löytyy myös siihen vastaus: transporter. Joskin laite on hintava.
     
  15. sintonen

    sintonen Guest Guest

    Liittynyt:
    04.01.2012
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pointti olikin että SB duetin kake on siis meidän huushollissa vähän turha kapistus vaikka sillä kaikkia laitteita voikin ohjata. Tai ei ehkä turha kapistus mutta sen monilaite ohjaus mahdollisuus on.

    Käytännössä kun laitteita käytetään esim niin että vaimo kuuntelee ja säätää laitetta keittiössä, tytär pelihuoneessa ja itse olohuoneessa samaan aikaan jolloin jokaisella laitteella pitää olla oma säädin, joko itse laitteessa kiinni (kosketusnäyttö) tai sitten oma kake. Toki duetin kake toimii paikallisesti ja kun se kuitenkin tulee laitteen mukana niin hyvä lisä se settiin siinä mielessä on.