Sony VPL-HW15 ja mustan taso

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana E-mies, 09.12.2011.

 1. TimoJ

  TimoJ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  06.09.2001
  Viestejä:
  1 232
  Saadut tykkäykset:
  10
  Tuo Sony ei tuota lähellekään täydellistä mustaa ja sitä asiaa ei verhoilla tai edes pikimustalla huoneella korjata. Eli sinulla on kaksi ongelmaa. Tykin vaihdolla tulee mustat kohtaukset paremmiksi ja sitten taas tuolla high contrast high power kankaalla tulee kuva valoisassa paremmaksi (ja jollain eksoottisella kangasratkaisulla vielä paljon sitäkin paremmaksi). 0.8 gainin kangas ei tykin mustan toiston puutteita oikeasti korjaa.

  Sinun pitäisi hakea jostain lainaan esim. JVC DLA-X30 (tai joku muu viime tai tämän vuoden JVC D-ILA tykki) ja kokeilla mitä mustan tasolle tapahtuu tuossa sinun nykysysteemissä.
   
 2. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 858
  Saadut tykkäykset:
  738
  0.8 gainin kangas ei korjaa mustan ongelmia, mutta ei niitä korjaa myöskään high contrast -kangas. Valoisassa tilassa ei muutenkaan voi saada mustaa aikaiseksi, joten sinänsä tuota valoisaa tilaa ei kannata edes sotkea täydellisen mustan hakemiseen. Fakta on kuitenkin se, että 0.8 gainin kangas tarjoaa mustemman mustan kuin high contrast -kangas.  Tuo on niin marginaalinen asia, että sillä ei oikeasti ole mitään merkitystä. Ison gainin kangas myös imee vähemmän valoa, joten huoneeseen heijastuu enemmän valoa, mikä kumoaa mahdollisen suuntaavuuden tuoman pienen edun.

  Sinun pitäisi nyt päättää oikeastaan se, haluatko parempaa mustaa päivällä ja valoisassa vai pimennetyssä huoneessa. Jos haluat parempaa mustaa valoisassa huoneessa, niin silloin kannattaa kuunnella TimoJ:tä. Tällöin high contrast -kangas toimii hyvin, koska se luo illuusion paremmasta mustasta. Mutta, jos taas haluat parempaa mustaa pimeässä huoneessa, niin itse menisin pienemmän gainin kankaalla. Toisaalta itse en kuitenkaan niin isoa merkitystä laittaisi kankaalle kuin oikeasti pimennetylle huoneelle. Oli kangas mikä tahansa, se toimii parhaiten, kun huone on pimennetty.

  Valoisassa tilassa ensimmäinen, pimeässä jälkimmäinen. Kannattaa yrittää kokeilla molempia.
  Mielestäni tällä et saavuta mitään hyötyä. Tai siis voisin kysyä niin päin, että mitä hyötyä ajattelit tästä saavasi?
  :thumbsup:
  :thumbsup:

  Semmoinen tuli vielä mieleen, että jos et pysyvästi voi huoneeseesi mitään verhoja yms. laittaa, niin voitko käydä testaamassa projektoria jossain täysin pimeässä tilassa, tai vaikka toisessa huoneessa, johon olisi mahdollista väliaikaisesti laittaa tummat verhot seinille ja kattoon. Näin saisit selville sen, mikä oikeasti on projektorin mustan taso pimeässä huoneessa, ja onko se riittävä sinulle. Voihan olla, että tykki ei yksinkertaisesti pysty niin mustaan mustaan kuin haluaisit.

  p.s. Tästähän keskustelusta tuli yllättävän pitkä ja mielenkiintoinen. :)

  p.p.s. Eikös jollain valmistajalla ollut myynnissä musta kangas, jolla saatiin mustaa mustaa myös valoisassa tilassa?
   
 3. noeikujoo

  noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  27.09.2002
  Viestejä:
  3 532
  Saadut tykkäykset:
  48
  Se pitää ottaa huomioon, että jos sammutat kirkkaat valot, niin menee hetki, ennen kuin silmä tottuu pimeään. Ainakin itselläni mattavalkoinen 1.0 gain valkokangas näyttää pimeässä harmaalta, kun silmä on tottunut pimeään. Kaikissa ikkunoissa on pimennysverhot eivätkä seinät ja katto ole täysin valkoiset. Itselläni tykkinä on JVC DLA-X30, jolla pimeissä kohtauksissa musta näyttää hyvinkin mustalta, kun huone on pimennetty niin pimeäksi kuin sen saa. Ero mustan tasossa entiseen LCD-tykkiin on valtaista. Sen sijaan kirkkaissa kohtauksissa, joissa on laajoja mustia alueita, seinistä ja katosta takaisin heijastuva valo saa edelleenkin mustan näyttämään harmaalta, joka tulee hyvin esiin 2,39:1 kuvasuhteen cinemascope-elokuvilla, joissa on kuvan ylä-ja alalaidassa on mustat palkit. Harmautta voi lieventää tiputtamalla valotehoa säätämällä lens aperture säädön minimiin.

  Mutta jos kerran valkoinen valkokangas näyttää mustalta pimeässä tykki sammutettuna, niin silloin pimeiden kohtauksien mustan tasoon auttaa vain tykin vaihto. Testien mukaan samassa hintaluokassa parasta mustaa tarjoaa Epsonin TW-4400.

  Alle 1.0 gainin harmaat kankaat kyllä tummentavat mustaa, mutta samalla kuva usein tummenee liikaa. Koska noissa Sonyn tykeissä muutenkaan valoteho ei ole kotiteatterimallien parhaimmasta päästä, en lähtisi tummentamaan kuvaa entisestään harmaalla kankaalla.
   
 4. TimoJ

  TimoJ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  06.09.2001
  Viestejä:
  1 232
  Saadut tykkäykset:
  10
  Black Diamond oli juuri se eksoottinen (kallis) ratkaisu:
  http://www.screeninnovations.com/projector-screens/fixed/black-diamond-zero-edg/

  Mutta käsittääkseni tuossa on ongelmana joku verkkokuvio joka näkyy kuvan vaaleissa kohdissa. Ehkä tuo onkin kangas jonka visioin vuosia sitten eli tuon high powerin päälle laitetaan musta hyttysverkko/sukkahousukangas....

  Eikös ollut joku suomalainenkin kangas tuota valoisassa käyttöä varten. Mikä sen nimi nyt sitten oli?
   
 5. jarpster

  jarpster Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.12.2008
  Viestejä:
  111
  Saadut tykkäykset:
  1
 6. E-mies

  E-mies Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.04.2005
  Viestejä:
  345
  Saadut tykkäykset:
  2
  Kiitoksia edelleen erittäin hyvistä vastauksista! Kyllä tässä koko ajan alkaa enemmän tulemaan selkeyttä siihen, mitä minun kannattaa tehdä. :) Ja tosiaan, todella mielenkiintoinen ketjuhan tästä muodostui. :) Ehkä tässä sitten joskus pitää tykin vaihtoakin harkita. Jos vaikka tuo JVC:n DLA-X30 tai Epson TW-4400 (tai uudempi) paremman mustan tarjoaisi. Mutta sitä ennen yrittänen parantaa mustaa screenin vaihtamisella ja vähentämällä seinäheijastuksia (ja hajavaloa huoneessa) noilla verhoratkaisuilla. Ja ilmeisesti parempi/ erilainen screen/ kangas nyt myös tosiaan voisi vaikuttaa kankaalta seiniin/ kattoon heijastuvan valon määrään.

  1) Korkean gainin (high contrast, high power?) kangas olisi siis parempi siksi, että se heijastaisi valon takaisin projektoria kohti, eikä niin paljon seinille tai kattoon. Mutta sen kääntöpuolena olisi huonompi mustan taso absoluuttisesti suoraan itse kankaassa.

  2) ~0,8 gainin harmaa kangas taas heijastaa valoa ympäristöönsä vähemmän verrattuna 1,0 tai korkean gainin (high contrast, high power?) kankaaseen.

  Olenhan nyt ymmärtänyt nämä oikein? Näin tällä hetkellä olen siis taas kallistumassa tuollaiseen ~0,8 gainin harmaaseen kankaaseen (kunnes joku taas kehuu korkean gainin kankaan ;) ), koska se tarjoaisi paremman mustan tason, eikä ymmärtääkseni myöskään heijastaisi niin paljon valoa seinälle / kattoon. Tulevan kankaani hinta ei tosin oikein saisi mennä nelinumeroiseksi, mutta käytetty kelpaisi, jolloin voisi ehkä saada tasokkaamman kankaan halvemmalla.

  Ja totta, vähintään kaksi ongelmaahan tässä taitaa olla. Huonetta ei saa aina täysin pimeäksi ja tykinkin tuottama valo heijastuu tosiaan nykyisellään screeniltä seiniin/ kattoon. Musta (ja kuva muutenkin) olisi siis saatava mahdollisimman hyväksi myös hajavalossa. Eli molemmat pitäisi huomioida. Kuitenkin tärkeämpänä pitäisin nyt sitä, että ensin yritän parantaa huoneen pimentämistä (ne erilaiset verhoratkaisut) ja sitten saada ensisijaisesti huoneen parhaassa pimennyksen tilassa mahdollisimman hyvän kuvan. Esim. valot päällä tai edes verhot avoimina en tykittele koskaan. Hieman hankalia kompromissejahan tässä kai on, mutta useita hyviä ehdotuksia on tullut, ehkä useampia niistä yhdistelemällä saadaan vielä paljonkin parannusta. :)

  Screenin siirtämisellä katon rajasta kaiutinten eteen siis toivon saavuttavani sen, että se on silloin paljon nykyistä kauempana valkoisesta katosta ja myös noin 60 senttimetriä irti vaaleasta takaseinästä -> vähemmän heijastuksia niistä takaisin screeniin. CRT-tykeistä sen verran, että niihinkinhän löytyy kyllä jonkinlaisia HDMI-virityksiä. Olen kyllä aina toisinaan miettinyt vakavasti sellaistakin vaihtoehtoa. :)
   
  Viimeksi muokattu: 23.12.2011
 7. marduk

  marduk Uusi jäsen

  Liittynyt:
  02.11.2002
  Viestejä:
  361
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tässä alkaa olemaan paljon puhetta, mutta vähän tekoja. Vähän niinkuin Kreikan tilanne. Kyllä me tekoihin vielä ruvetaan kunhan annatte vielä 10 miljardia neuvoa.

  Kyllä se ykkösenä edelleen on se huoneen pimentäminen. Mitä luulette, kun finnkino tekisi leffasalin, jossa olisi seinät ja katto valkoisia ja päivisin vielä tulisi hajavaloa ikkunasta. Vaihtaisiko ne tykin vai valkokankaan vai olisko sittenkin noi seinät,katto,pimennysverho ja siihen kujat ja nekään eivät vielä riitä kun se valo tulee sitten sieltä pimennysverhon yläpuolta ja heijastaa kattoon. Itse kun edellisessä asunnossa taistelin hajavalon kanssa, hermot meni sen sata kertaa kun sitä tilaa ei koskaan voinut saada päivällä pimeäksi saati sitten kesällä. Tykkinä oli x2 crt-tykkiä.
   
 8. Ari

  Ari Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  25.06.2000
  Viestejä:
  3 320
  Saadut tykkäykset:
  4
  Saa kyllä, curtpalme.com niitä ainakin valmistaa HD Fury-sarjan laitteet sopivat tarkoitukseen ainakin, niillä saa HDMI-liitännän mihin vain laitteeseen jossa on joko VGA- tai komponenttivideosisääntulo ja joka osaa näyttää HD-kuvaa muuten. Itselläni tuollainen HD Fury 2-laite on (HDMI in, VGA, komponentti ja optinen toslink out) jota käytin vanhan Sony VW10HT:n HDMI:n puutteen korjaamiseen ennen HW15:n hankintaa sekä VGA-liitännällä olevan monitorin kytkemiseen PS3:seen ja sitä ollaan kokeiltu myös kaverin CRT-tykissä ja hyvin toimi 1080i-kuvaan asti kyseisessä tykissä HDMI-kuvanlähteillä. Parasta mustan tasoa olenkin nähnyt juuri kyseisellä kaverilla (terveisiä Pasille jos tätä sattuu lukemaan) jolla oli verhoilla kattoa myöten pimennetty ja tummennettu huone sekä CRT-tykki. Itse olen kuitekin tyytyväinen tuohon omaan HW15:een ja Draperin High Contrast Gray-kankaaseen.
   
 9. TimoJ

  TimoJ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  06.09.2001
  Viestejä:
  1 232
  Saadut tykkäykset:
  10
  Entä jos säkkipimeä hiilikellari ei innosta? Tuo high power on ollut hyvä kangas minun käyttöön, huone voi tarvittaessa olla kohtuullisen valoisa (kyseessä ei ole leffakäyttöön pyhitetty huone). Aitoa mustaa noin ei tietenkään saa, saa vain sen silmän hämäykseen perustuvan mustan (joka ei esim. mustia palkkeja mustaksi tee).