Sony VPL-HW15 ja mustan taso

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana E-mies, 09.12.2011.

 1. E-mies

  E-mies Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.04.2005
  Viestejä:
  345
  Saadut tykkäykset:
  2
  Olen Sony VPL-HW15 -projektorin onnellinen omistja ja sen kuvaan hyvin tyytyväinen. Nyt kuitenkin mietityttää, olisiko tykin mustan tasoa jotenkin mahdollista parantaa kätevästi. Ja mikä olisi siihen helpoin tapa? Vaaleiden seinien maalaaminen ei nyt tule kysymykseen. Huoneessa on yhdessä ikkunassa oikea pimennysverho, mutta toisessa vain paksu(hko) tumma verho + sälekaihtimet. Täysin pimeä se siis ei ole; varsinkin kesäiltaisin tulee pakostakin valoa.

  Minkälaisilla heijastuspinnoilla käytätte tuota tykkiä? (Gain jne.?) Oma nykyinen screenini on harmaa DIY. Parantaisikohan mustan tasoa vaikkapa sellainen, jos screenin vaihtaisi kaiutinten eteen esimerkiksi jonkinlaisella jalustalla seisovaan akustisesti läpinäkyvään kankaaseen, jolloin seinistä ja katosta ei ehkä niin paljon heijaistuisi valoa siihen? Kaikenlaisia ehdotuksia siis toivotaan mustan tason parantamiseksi. Tässä tykissä sinänsä pitäisi ymmärääkseni asian olla jo valmiiksi hintaluokassaan hyvällä tolalla, joten sen vaihtaminen toiseen saman kaliiberin laitteeseen ei ehkä ratkaisisi ongelmaani. :)
   
 2. Ari

  Ari Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  25.06.2000
  Viestejä:
  3 320
  Saadut tykkäykset:
  4
  Oletko käyttänyt iiriksen käsisäätöä, lamppu matalammalla teholla (cinema black) ja iiris pienimmälle, niin näin mustan taso on aika matalalla, toki sitten kirkkauskin putoaa tuolla iiriksen säädöllä. Itse olen käyttänyt sen automaattista säätymistä, vaikka se onkin havaittavissa ajoittain, mutta näin tummassa kuvassa saa hyödyn iiiriksen pienestä asetuksesta ja kirkkaammissa kohtauksissa kirkkautta enemmän. Itselläni on ns. high contrast gray-kangas eli lievästi harmaasävyinen Draperin mattakangas, gain siis hieman alle yhden tässä kankaassa.
  Mustan tasoa en ole kovin suureksi ongelmaksi itse kokenut, verrattuna edelliseen tykkiini varsinkaan.

  Sekin vaikuttaa huoneen hajavalon vaikutukseen millä kohtaa kuvaa tykin linssi on, eli onko tykki kuvan ala- ylä- tai keskikohdalla, linssinsiirrollahan kuvan saa aina osumaan kankaalle, mutta hajavalon heijastumisen suunta vaihtuu tuon sijoituksen mukaan eri tavalla, heijastuuko hajavaloa kankaasta kattoon (josta taas takaisin kankaalle) vai lattian suuntaan. Tässä mielessä parempi voisi olla että tykki olisi siellä kankaan yläosaa lähempänä, jolloin heijastunutta valoa ei heijastuisi niin paljon kattoon, jos se on vaalea.
   
 3. E-mies

  E-mies Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.04.2005
  Viestejä:
  345
  Saadut tykkäykset:
  2
  Kiitos vastauksesta! :) En ole juurikaan iiriksen käsisäätöä kokeillut, koska en halua myöskään menettää kuvasta kirkkautta. Automaatti on siis ollut käytössä ja sen kahdesta vaihtoehdosta muistaakseni 1. Lamppu on matalammalla teholla, vaikka silloin kyllä kuvan kirkkaus toki jonkin verran kärsiikin. Tykin linssi on minulla juuri melko tarkasti screenin yläreunan kohdalla. Kuinkahan harmaata kangasta tuolle projektorille muuten voisi ajatella ilman, että se pilaisi kuvaa muilta osin (värit, valkoinen pää...)?
   
 4. Hippo

  Hippo Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  2 056
  Saadut tykkäykset:
  162
  Oikeasti mustan tasoa ei paranna kuin pimentäminen ja heijastusten kuriin laitto. Muu on kosmetiikkaa ja aiheuttaa vain harmaata mössöä (valotehon alentaminen, tumma kangas). Mielestäni parempi vaihtoehto on lisätä valotehoa, mitattu mustan taso ei siitä parane mutta 'havaittu' kuvanlaatu voi parantua kuvan kirkkauden myötä. Joku viisaampi voi kertoa kasvaako siinä kontrastikin...Kannattaa myös katsastaa Daliten High Power kangas, se on tosin todella hankala vaihtoehto projektorin sijoituksen suhteen.
   
 5. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 381
  Saadut tykkäykset:
  71
  Minulla on tuo sama tykki. Mustan tasoon olen oikein tyytyväinen, mutta screeniseinä on maalattu matta tummanpunaisella ja katto samaa sävyä n.2,5 m:iin. Sivuilla samaa sävyä olevat verhot ja oikeat pimennysverhot ikkunoissa(kanaalit). Kaikista lähellä olevista ikkunoista valon tulo estettävä tavalla tai toisella.
  Tällaisesta maalatusta screenistä minulla on huonoja kokemuksia(vertailu). Kunnon screeni on parempi. Tuolle Sonylle sopii hyvin aivan valkoinenkin, sellainen on minulla(Grandview).
   
  Viimeksi muokattu: 09.12.2011
 6. E-mies

  E-mies Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.04.2005
  Viestejä:
  345
  Saadut tykkäykset:
  2
  Kiitoksia jälleen vastanneille! :) Nykyistä kovin paljon paremmin ei oikein helposti pysty huonetta pimentämään. Nuo heijastukset ovat nyt ehkä se suurin ongelma. Niin, tuollainen High Contrast High Power olisi hyvä siksi, että se ei heijastaisi niin paljon valoa seinille, joista se pääsisi taas takaisin screenille? Ilmeisesti tämän kanssa projektori pitäisi sijoittaa kankaan keskikohdan alapuolelle? Se ei ehkä tule onnistumaan. Menisi nimittäin siinä tapauksessa katsojien päät kuvan eteen, ellei saisi jotenkin nykykyisestä poikkeavasti huonetta järjestettyä. Onko joku käyttänyt tuollaista High Contrast High Power -kangasta nimenomaan tämän tykin kanssa ja tilassa, jossa on hajavaloa? Kuulisin mielelläni kokemuksista. :) Onko esimerkiksi hotspot häirinnyt? Mistä näitä kankaita muuten saa? Kerrottakoon vielä, että katseluetäisyys on tällä hetkellä ehkä jonkun 3,7 metriä ja projisointietäisyys ehkä 4,1 metriä.
   
 7. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 940
  Saadut tykkäykset:
  778
  Sivuseinät eivät välttämättä ole niin paha ongelma kuin screeniä vastapäätä oleva takaseinä. Ison kontrastin kangas itseasiassa heijastaa enemmän valoa takaisin screenille juuri takaseinän kautta. :)

  Itse en välttämättä lähtisi kirkkailla kankailla leikkimään, vaan yrittäisin jollain keinolla saada seinät tummiksi. Itse käytin aiemmassa kämpässä sellaista ratkaisua, että hankin tummia pimennysrullaverhoja, jotka sitten laitoin sivuseinille ja takaseinälle. Normaalisti ne ovat nätisti piilossa, mutta leffojen aikana ne voi vetäistä alas, jolloin ne mukavasti tummentavat seinät ja ehkäisevät heijastuksia. Samaa ratkaisua tulen luultavasti käyttämään myös tulevaisuudessa. Kannattaa miettiä myös esimerkiksi tummia ryijyjä seinillä. Ne imevät erittäin tehokkaasti valoa sekä parantavat myös akustiikkaa.

  Kattoa on vaikea tummentaa. Se kannattaa melkein heti unohtaa. Tärkein yksittäinen seinä on siis takaseinä. Pintamateriaalista riippuen sivuseinillä on tietenkin myös iso vaikutus. Sileät ja kirkkaat seinät itseasiassa heijastavat enemmän valoa takaseinälle, jolloin takaseinän tummentamisella on suurempi merkitys. Jos taas sivuseinät ovat edes hieman rypyläiset tai mattapintaista vaaleaa tapettia, heijastavat ne valoa tehokkaasti joka puolelle. Sen vuoksi myös niiden tummentaminen on tärkeää.
   
 8. Hippo

  Hippo Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  2 056
  Saadut tykkäykset:
  162
  High Powerista löytyy vähän juttua ja kuvia:
  https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php/44793-Da-lite-high-power

  Sanoisin, että kyllä tuolla katolla on iso merkitys, varsinkin kun se on yleensä lähimpänä kangasta. Itsellä eivät sivuseinät heijasta, eikä takaseinäkään paljoa, mutta valkoinen tasainen katto aiheuttaa sitten murhetta riittämiin.
   
  Viimeksi muokattu: 09.12.2011
 9. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 940
  Saadut tykkäykset:
  778
  Merkitystä sillä toki on, mutta miten sen saa helposti tummaksi, on sitten eri asia. Jos teatterihuone on täysin erillinen huone, niin silloin toki katon saa, ehkä, helposti tummaksi, mutta normaalin olohuoneen katon tummentaminen, vielä siten että sen saisi välillä normaaliksi, onkin sitten astetta vaikeampi temppu.

  edit: Tuosta varsinaisesta highgain-kankaasta sen verran, että kyllähän se ainakin näennäisesti parantaa kontrastia (tiedä sitten mikä tilanne on jos mittaisi), mutta hyöty tulee nimenomaan esille valoisassa tilassa. Nykytykit voivat olla jo melkein liiankin kirkkaita tai ainakin niin kirkkaita, että tuollainen ison gainin kangas tekee kuvasta ylikirkkaan pimeässä tilassa. Ja se kannattaa muistaa, että jos tilassa ei ole muuta valoa kuin tykki, niin isompi gain tarkoittaa huonompaa mustan tasoa, koska huoneen valomäärä kasvaa.

  Jos haluaa screenin, josta ei seinille heijastu niin paljoa valoa, niin silloin pitää valita juurikin pienen gainin kangas eikä suuren gainin.

  Itse en siis lähtisi mustan tasoa parantamaan ison gainin kankaalla, vaan juurikin päinvastoin. Mutta koska tämä on mutu-puhetta, niin mielellään kuulen kyllä kokemuksia. :)
   
  Viimeksi muokattu: 09.12.2011
 10. TimoJ

  TimoJ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  06.09.2001
  Viestejä:
  1 234
  Saadut tykkäykset:
  11
  DaLite High Power toimii pimeässä myös nykytykin, siis JVC X30:n kanssa, kuva on nyt parempi kuin koskaan ennen. Mutta jos tykissä on korkea mustan taso, niin ongelmat nousee esiin. Siis kokonaan tummissa kohtauksissa, kirkkaissa kohtauksissa silmät hämääntyy ja kontrasti näyttää suurelta ja musta lähes mustalta.
   
 11. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 940
  Saadut tykkäykset:
  778
  Jeps. Näinhän sen pitää teoriassakin mennä. Itse en kyllä koskaan ole kokenut ongelmaksi mustan mustuutta kirkkaissa kohtauksissa, vaan nimenomaan pimeissä kohtauksissa. Ja tällöin lowgain-kangas on parempi kuin highgain. Mutta kuten tässä on hyvin tullut ilmi, niin erilaisia kotiteatteritiloja on yhtä monta kuin erilaisia kotiteattereita, joten yhtä oikeaa vastausta ei ole. Ja sekin vaikuttaa monesti vielä enemmän, että mitä asioita itse arvostaa.

  Tuo kontrastin suuruus on juurikin se, mitä kirkkailla kankailla saavutetaan. Tai ehkäpä paremmin sanottuna näennäinen kontrasti. Silmä on siitä mukava elin, että se mukautuu asioihin ja saa ne näyttämään paremmilta. Teoriassa sillä ei pitäisi olla merkitystä kontrastiin, että käyttääkö 1.0-gainin vain 2.0-gainin kangasta, koska myös se mustin musta on itseasiassa 2.0-gainin kankaalla kirkkaampaa (eli harmaampaa), mutta kuvan kokonaiskirkkauden parantuessa myös kontrasti tuntuu paremmalta. Mutta pimeissä kohtauksissa, joissa ei ole mitään kirkasta, joka toisi vertailukohtaa mustalle, näyttää musta siltä miltä se todellisuudessa näyttää, eli hieman harmaalta.
   
 12. E-mies

  E-mies Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.04.2005
  Viestejä:
  345
  Saadut tykkäykset:
  2
  Alkaisi vaikuttamaan siltä, että tämä ehdotettu kangas ei sovi minulle, koska olen hakemassa nimenomaan parempaa mustaa (ja etenkin pimeisiin kohtauksiin) tässä omassa olohuoneessani. Ja siellä siis on aina hajavaloa; vähintäänkin seiniltä heijastuneena. Tuolla kankaalla saan siis tässä huoneessani luultavasti huonomman mustan kuin esimerkiksi harmaalla 0,8 gainin kankaalla, vai kuinka? Pienen gainin kangasta tosiaan puoltaisi sekin, että siitä ei heijastu seinille paljon valoa. Olisiko vielä muita ehdotuksia/ kommentteja? :)
   
 13. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 940
  Saadut tykkäykset:
  778
  Nyt tietenkin pitäisi tietää se, että mikä on tykin tämän hetkinen mustan taso ja onko sitä ylipäänsä mahdollista parantaa. Voihan se olla, että tykistä ei enää parempaa mustaa saa ja olet vain yksi meistä, joille ei mustinkaan musta kelpaa. :)

  Nykyinen screenisi on siis harmaa DIY, joten on hankala kuvitella, että mustan tasoa saisi screeniä vaihtamalla paljoa paremmaksi. Harmaat screenit tulivat alunperin juuri sen takia, kun haluttiin mustan näyttävän mustemmalta. Voithan kokeilla esim. maalata pieniä levyjä erilaisilla valkoisilla ja sillä tavalla kokeilla onko niillä vaikutusta. Yksi vaihtoehto on myös se, jos saisit jostain lainaan toisen screenin/kankaan jota kokeilla.

  Paljoa ei juuri tehtävissä liene ole, jos tilaa ei ole mahdollista pimentää.

  Kannattaa kuitenkin vielä kokeilla tykin säätämistä. Kyseisestä tykistä en osaa sanoa, mutta monesti olettussäädöt eivät tarjoa parasta mustaa, jolloin itse säätämällä voi siihen saada parannusta.
   
 14. Ari

  Ari Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  25.06.2000
  Viestejä:
  3 320
  Saadut tykkäykset:
  4
  No ainakin kannattaa kokeilla sitä iiriksen käsisäätöä, joka tästä tykistä löytyy. Ainakin jos katsoo sellaista elokuvaa missä tietää olevan pimeitä kohtauksia paljon. Sillä saa ainakin juuri tuota absoluuttista mustan tasoa parannettua. Automaattitilassa jos tummassakin kuvassa on vaikka tekstitystä tai kanavalogo niin se sotkee automatiikan toiminnon, eli automatiikka toimii kunnolla vain jos ei ole mitään kanavalogoja eikä tekstitystä (esim dvd:ltä tai bd:ltä katsottaessa). Toki absoluuttinen kirkkaus on se, mistä sitä mustan tasoa sitten kaivetaan, eli kompromissi ja sen itselle sopivimman kopromissin löytäminen on tässäkin kyseessä. Mutta tuo iiris on käytännössä ainoa konsti jolla sitä absoluuttista valoa tulee vähemmän niihin mustiin alueisiin tämän tykin kanssa (jossa tosiaan ei ole mikään huono mustan taso alunperinkään edes niillä automaattiasetuksilla, on tämä LCoS/SXRD-tykkinä keskimääräistä parempi laiten sen suhteen, varsinkin LCD-tykkeihin verrattaessa).

  Aiemmin tykkeihin viriteltiin filttereitä linssin eteen, sellainen itsellänikin oli vanhassa LCD-tykissä ja siitä oli hyöytä, mutta siinä ei ollutkaan tuollaista säädettävää iiristä ja muutenkin vanhemmalla läpivalaisevalla LCD:llä ei koskaan voi saavuttaa kovin hyvää mustan tasoa. Tässä HW15:ssa on ainakin lähtötaso mustan tason suhteen jo kohtuullisen hyvä (siis matala...).
   
 15. Jäänmurtaja

  Jäänmurtaja Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.09.2010
  Viestejä:
  24
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itselläni on Sonyn VPL-HW10 ja siinä pääsee ainakin varsin vaivattomasti tykin huoltovalikosta säätämään tuon automaattisen iiriksen arvoja haluamakseen, jolloin pohjamustan tasoakin saa pudotettua reippaasti. Muistaakseni enter,enter,left,enter kakesta napulteltuna viiden sekan sisään niin pääsee service modeen käsiksi. Sieltä sitten other valikosta iiris closereg ja openreg arvoja tuunaamaan. En suosittele räpläämään muiden arvojen kanssa. valikoissa liikutaan kaken ylä- ja alanuolilla ja sivunuolila lasketaan ja nostetaan arvoja.
   
 16. E-mies

  E-mies Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.04.2005
  Viestejä:
  345
  Saadut tykkäykset:
  2
  Kiitos taas vastauksista ja hyvistä vinkeistä! :) Kyllä alan uskomaan, että suurin ongelma ovat pikemminkin seinistäni tulevet heijastukset (tai/ ja jopa vääränlainen screen), ei se että projektori ei kykenisi tarjoamaan tarpeeksi mustaa mustaa. Tai sitten en ole huomannut jotakin säätöä / sopivaa säätöyhdistelmää tykissä, mikä parantaisi sitä mustaa. Välillä kuulee kyllä sellaisiakin juttuja, että heijastuspintaa vaihtamalla on saatu todella iso muutos kuvanlaatuun.

  Iiriksen käsisäätöä olen nyt lyhyesti ehtinyt yrittää, mutta ei siitä oikein tuntunut olevan apua. Pitääpä ainakin kokeilla tuota huoltovalikosta säätämistä vielä. Voiko muuten ne huoltovalikon säädöt palauttaa helposti tehdasasetuksiin?
   
 17. Jäänmurtaja

  Jäänmurtaja Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.09.2010
  Viestejä:
  24
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse en ole huoltovalikoista tehdasasetusten palautusta löytänyt, joten kannattaa kirjoittaa alkuperäiset iris openreg ja closereg -arvot ylös jos omat säädöt eivät tunnu silmään hyviltä.
   
 18. E-mies

  E-mies Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.04.2005
  Viestejä:
  345
  Saadut tykkäykset:
  2
  Ok, hyvä tietää. Kukaan ei tainnut kommentoida tuota ajatustani heijastuspinnan vaihtamisesta pois seinältä eli kaiutinten eteen sijoitettavaksi akustisesti läpinäkyväksi kankaaksi / screeniksi. Oliko se ajatus aivan kuolleena syntynyt, että tuo ehkä parantaisi mustan tasoa vähentyvien seinäheistusten myötä?
   
 19. Hippo

  Hippo Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  2 056
  Saadut tykkäykset:
  162
  Tuskinpa tuosta on sen kummemmin hyötyä ellei etäisyys kattoon ja sivuseiniin kasva reippaasti, jonkun muutaman kymmenen sentin takia tuohon ei kannata ryhtyä.

  Samoin iiriksen säätäminen huoltovalikosta on sellaista hienosäätöä joka ei luultavasti tule vaikuttamaan asiaan mitenkään. Tuollaista tehdään sitten kun kaikki muu on tikissä.

  Pienemmän gainin kankaan hylkäisin samoin. Mitattu mustan taso ehkä paranee, mutta ei siitä mitään iloa ole, jos kuva on tasaisen himmeän harmaata josta ei yksityiskohtia erota. Esimerkkinä vaikka tuo TimoJ:n vanha kuva. Kuvan yläosassa mustan taso on varmasti huonompi, mutta hajavalossa katselisin sitä kuitenkin paljon mieluummin.

  [​IMG]

  Eli omat ehdotukseni ovat: joko valotehon kasvattaminen ja/tai pimennyksen ja heijastusten kuntoon laitto. Tärkein ehdottomasti tuo pimennys. Loppu on sitten mustan hienosäätöä mittarin kanssa :)
   
 20. jarpster

  jarpster Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.12.2008
  Viestejä:
  111
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kyllä ne pahimmat heijastukset yleensä sieltä katon kautta tulee, ellei kyseessä ole huone jonka leveys = kankaan leveys. Mulla oli aiemmassa kämpässä tummat seinät ja vaalea katto, mustan taso kärsi kovasti katosta heijastuneesta valosta. Nykyisessä teatterissa on seinät ja katto mattamustia.

  Heijastuvan valon määrää voi arvioida pimeässä huoneessa taskulampun avulla; Sohotat lampulla seiniin ja kattoon etenkin kankaan lähistöllä sekä seuraat kankaalle eksyvän valon määrää.