Skotlantiin menox sanoi Annie Lenox

Keskustelu osiossa 'Matkailu' , aloittajana deadstar, 15.08.2006.

 1. deadstar

  deadstar Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.02.2004
  Viestejä:
  585
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kuun vaihteessa olisi lähtö kahdeksi viikkoa Skotlantiin, mitäs nähtyvyyksiä & käymisen arvoisia paikkoja siellä on? (kohdekaupunkeina toimivat Edinburgh, Glasgow ja inverness) Ajattelin ainakin näin elokuvien kannalta käydä Rosslynin kappelissa, ehkä etsiä jotain braveheartin kuvauspaikkoja ja tietenkin Loch Nessin monsteria moikkaamassa, unohtamatta tietenkään viskitislaamoja :thumbsup: Linnoja siellä varmaankin on läjäpäin joten ainakin edinburghin linnassa tulee käytyä.
   
 2. Raymond

  Raymond Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  1 885
  Saadut tykkäykset:
  1
  Edinburgh ja linna keskellä kaupunkia on varsin oiva paikka. Inverness ja Glasgow tuli aika pitkälti vain juostua läpi, joten niistä en oikein mitään osaa sanoa. Mutta.. jos yhtään on mahdollisuutta lisätä paikkoja kalenteriin, tekisin pienen lenkin Inverness -> Isle of Skye -> Mallaig -> Fort William -> Glasgow.

  Riippuu tietysti mistä tykkää, mutta itselleni skoteissa seikkailemisesta lähes mielyttävimmäksi kokemukseksi jäi esim. Isle of Skyellä fillarin vuokraaminen ja nummilla pyöräily. Hosteli maksoi muistaakseni saarella jotain parin kympin luokkaa yö, puhumattakaan siitä seafoodista, jota tuolla alueella saa. Isle of Skyeltä menee ferry Mallaigiin n. 10 minuuttia, jonka aikana nähtiin muistaakseni pyöriäisiä ja hylkeitä.

  Leffa tärppi tuleekin sitten Mallaig -> Fort William välillä, jolla kulkee ns. Harry Potter -juna. Eli ehta höyryjuna, joka kulkee sen korkean sillan ja tunnelit, jotka leffoistakin on tuttuja. Erittäin suuri suositus tälle. Fort William on tylsä pikkukaupunki, joskin korkean vuoren Ben Nevisin vieressä ja siitä kannattaakin sitten jatkaa matkaa suoraan Glasgowiin.

  Tislaamoja löytyy vähän joka nurkalta, jos vain jaksaa ottaa selville ja tietää mistä tyylistä pitää :).

  Itse tehtiin joitain vuosia takaperin reissu Lontoo -> Edinburgh -> Stirling -> Inverness -> Isle of Skye -> Mallaig -> Fort William -> Glasgow -> Belfast -> Dublin -> Dingle -> Dublin, loistoreissu :).
   
 3. Kristian

  Kristian Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.10.2002
  Viestejä:
  2 555
  Saadut tykkäykset:
  51
  Noin pari kuukautta sitten vietimme vaimon kanssa viikon Invernessissä ja täytyy sanoa, että se ympäristöineen oli uskomattoman mukava paikka. Jos paikalla viipyy yhtään pidempään, niin suosittelen Puffin Tours -porukan kiertoajeluita. Siinä näkee pohjoisempaakin erittäin upeat rantakalliot, joita kelpaa ihailla. Ja linnoja löytyy joka puolelta tokikin. Niitäkin ihailimme useampaa... Vaimo varmaan muistaisi nimiäkin...

  Tässä vielä rantakallioilta:
  [​IMG]
   
 4. Brija

  Brija Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.06.2004
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0
  Muistanpa hyvinkin. :) Invernessin lähettyvillä ja hyvien kulkuyhteyksien päässä ovat ainakin Cawdor Castle ja Urquhart Castle - jälkimmäisestä tosin on jäljellä lähinnä rauniot, mutta silti näkemisen arvoinen paikka Loch Nessin rantamilla. Melko lähellä on vielä Eilean Donan Castle joka sekin sijaitsee uskomattoman kauniissa maisemissa.

  Maisemat ovat omasta mielestäni Skotlannin parasta antia ja suosittelisin myös noita upeita rantakallioita Invernessistä pohjoiseen John O'Groatsin suuntaan sekä Isle of Skyeta.

  Invernessin suunnalta löytyy myös Cullodenin taistelukenttä, jos sellainen kiinnostaa.
   
 5. deadstar

  deadstar Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.02.2004
  Viestejä:
  585
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitoksia vaan vastauksista, laitetaan ylös kaikki :thumbsup:
   
 6. Zardoz

  Zardoz Uusi jäsen

  Liittynyt:
  26.03.2004
  Viestejä:
  827
  Saadut tykkäykset:
  0
  Omalla Skotlannin kiertoajelulla tuli oltua 10 v. sitten. Vuokrattiin auto (Punto tms pikkuauto) sopuhintaan, siinä tosin sai olla vain yksi kuski, lisäkuski olisi maksanut lisää. Tarkkaa reittiä en ulkoa enää muista mutta kävimme Edinburghissa, Glasgowssa ja Invernessissä. Oltiin yötä BB-mestoissa, jollaisessa Glasgowssa sain elämäni parhaan englantilaisen aamiaisen. Skotlannissa kannattaa maistaa Haggista. Ruoka on sanotaanko nyt hieman epämiellyttävän näköistä mutta oikein hyvää.

  Glasgowssa olisin mennyt Rangersin matsiin mutta se sattui olemaan kauden ratkaisuotteluita joten tietysti loppuunmyyty. Nyt menisin Rangersin tai Celticin matsiin jos olisin sielläpäin.

  Oban nimisessä viskitislaamossa tuli käytyä. Oliskohan ollu 4 puntaa liput ja siihen sisältyi pari juomaa. Ballantine's oli muistaakseni Edinburghin (vai Glasgown?) lähettyvillä.

  Invernessin lähellä käytiin katsomassa delfiinejä. Jos oikein muistan niin nämä ovat maailman pohjoisimpana esiintyviä delfiinejä.
   
 7. Kristian

  Kristian Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.10.2002
  Viestejä:
  2 555
  Saadut tykkäykset:
  51
  Ah, Haggiksestä tuli mieleeni, että se oli paljon mausteisempi ruoka kuin mitä olisi odottanut. Samoin olivat Skotit maustaneet verimakkaran/puddingin siten, että verta enää tuskin maistoi...

  Päätin, että pidän enemmän suomalaisesta mustasta makkarasta ja maksalaatikosta, joissa sentään veri ja maksa vielä maistuvat.
   
 8. deadstar

  deadstar Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.02.2004
  Viestejä:
  585
  Saadut tykkäykset:
  0
  7 tunnin päästä lähtee lento ja tässä pitää vielä hörppiä viimeiset yömyssyt viskiä että saa unta :sleep:
   
 9. Raymond

  Raymond Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  1 885
  Saadut tykkäykset:
  1
  Hauskaa matkaa sitten vaan :).

  Oli muuten Jacobite Steam Train se "Harry Potter -juna", muistui mieleen, kun näin samannimistä alea jossain pubissa.

  http://www.westcoastrailway.co.uk/
   
 10. deadstar

  deadstar Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.02.2004
  Viestejä:
  585
  Saadut tykkäykset:
  0
  No niin sielläkin tuli jo käytyä kolmisen viikkoa sitten :p
  Matka meni hienosti, tuli käytyä linnoissa,panimoissa,loch nessillä,roslynin kappelissa jne. Kappeli oli muuten ihan ykösmesta niin ulkonäöltään kuin leffafiiliksiltäänkin :king: Reittihän meni edinburgh-manchester-glasgow-inverness-edinburgh ja täytyy sanoa että edinburgh oli ehdottomasti paras kaupunki, todella hienop vanha kaupunki ja paljon tekemistä sekä pubeja enemmän kuin laki sallii :) Skottilaisten ja Englantilaisten ero oli myöskin huomattava. Skotit olivat kaikki sosiaalisia ja auttoi heti jos heiltä jotain kysyi/pyyti kun taas enkut näytti lähinnä suoraan guy ritchien leffasta karanneilta huligaaneilta ja sosiaalisuus oli suomalaisten luokkaa :D
   
 11. Kiila

  Kiila Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.01.2001
  Viestejä:
  1 660
  Saadut tykkäykset:
  0
  Heinäkuun alussa lähdetään kymmenen päivän road tripille Skotlantiin. Lennot, auto ja muutama majapaikka varattuna mutta vielä on suunnitelmat hiukka auki. Pääpiirteissään näin (linnoja, nähtävyyksiä ja majapaikkoja väliin sopivassa määrin):

  -> Glasgow
  -> Islay (pari yötä ja tislaamo kierrokset)
  -> Fort William (ehkä käynti Ben Nevisillä 15km lenkki, Harry Potter -juna)
  -> Inverness (onko olemassa joku "THE Loch Ness" sijainti?)
  -> Glasgow (shoppailua)

  Otan kiitollisena vastaan kaikki teitin reissukokemukset meidän reissua varten. Koska meitillä on auto käytössä voimme liikua vapaasti ja pitkällekin jos nähtävää vain on. Ideana ei tietty ole viettää lomaa autossa ja onneksi etäisyydet Suomen mittakaavaan ovatkin melko lyhyet. Esim. Glasgow-Islay-Fort William-Inverness-Glasgow rinkula on vain ~790km (Helsinki - Oulu 600km).
   
 12. Zardoz

  Zardoz Uusi jäsen

  Liittynyt:
  26.03.2004
  Viestejä:
  827
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itelle jäi Loch Nessistä parhaiten mieleen Urquhartin linna. En muista että järven ympärillä olisi mitään muuta erityistä, esim. mitään näköalatasannetta tms. Linna ei ole suuren suuri mutta jos on mestoilla niin kannattaa toki käydä ihmettelemässä.

  Fort Williamin lähellä on Spean Bridge niminen paikka. Siellä on toisen maailmansodan brittikommandoja kunnioittava Commando Memorial. Kun oltiin tuolla patsasta ihmettelemässä kävi niin että pari Harrieria lensi yli suht matalalla pitkin laaksoa, oli aika vaikuttava näky.
   
 13. Baphomet

  Baphomet Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.04.2008
  Viestejä:
  624
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitollisena ottaisin vastaan matkan jälkeen tiedon kustannuksista, on nimittäin saman tyyppinen reissu suunnitteilla muutaman vuoden sisään.
   
 14. Kristian

  Kristian Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.10.2002
  Viestejä:
  2 555
  Saadut tykkäykset:
  51
  Samaa mieltä. Loch Nessin rannikot ovat vaikuttava näky lähes mistä kulmasta tahansa, mutta toki tuo Urguhartin linna (tai mitä siitä on jäljellä) on aika mainio tähystyspaikka - ja historiallisestikin kiinnostava.
   
 15. Kiila

  Kiila Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.01.2001
  Viestejä:
  1 660
  Saadut tykkäykset:
  0
  Reissu takana ja lyhyesti se meni näin:

  - 1 pv Glasgowiin iltalennolla, hotelli yö ja auton vuokraus
  - 3 pv ajo/lautta ja oleilu Islaylla (tislaamoja, ulkoilua, ratsastus)
  - 1 pv ajo/lautta Obanin kautta Mallaigiin (Harry Potter junan reittiä, kauppoja, tislaamo)
  - 1 pv ajo/lautalla Skyelle ja saaren kiertäminen (linna, tislaamo, lyhyt vaellus, luonnon ihmeiden ihmettelyä)
  - 1 pv ajo Eilean Donan kautta Loch Nessille, Urquhartille ja takaisin Ben Nevisille
  - 2 pv Ben Nevisin kupeessa vaeltelua ja vuorella käynti
  - 1 pv auton palautus Glasgow kentälle sekä shoppailua keskustassa
  - 1 pv aikainen nousu ja paluu Suomeen

  Välillä pysähdeltiin sopivasti nähtävyyksiä katsellen, ruokaillen ja shoppaillen. "Kiinteitä" kuluja suurin piirtein, reissussa 4 henkeä:
  Lennot: 285€ / hlö
  Auto 9 pv: 250€ + 1,5 tankkia dieseliä (1.82€/L)
  Majoitukset 10 pv (hotelli, B&B ja mökki): 290€ (29€/yö/hlö)
  Lauttamaksut (3 ylitystä): 55€ / hlö

  Tuli käytyä vain yhdessä linnassa ja ehkäpä olisi voinut vielä tsekata jonkun ison ja komean mutta eipä niitä määräänsä enempää jaksa kierrellä. Maksut ovat linnasta / nähtävyydestä riippuen £7 - £9 ja tiuhemmalla turistialueella hinnat nousevat ja tuntuvat välillä hiukka keinotekoisen oloisilta verrattuna nähtävyyden tarjontaan. Esim. Urquhart oli vain rauniokasa ja komeampia maisemia löytyy vaikkapa Skyeltä / Ben Nevisiltä ja linnoja muualta Skotlannista. Historialtaan kyllä mielenkiintoinen paikka eli ei kuitenkaan mikään turha käynti.

  Autolla ehtii nähdä sen verran paljon että komeisiin maisemiinkin turtuu, ensimmäisenä päivänä kuvataan koko ajan ja viimeisinä päivinä autossa istutaan sen suuremmitta maisemia ylistämättä. Kokonaisuutena kuitenkin oikein komea paikka ja ulkoilmaihmiselle täältä löytyy komeita retkeilymaisemia. Viskin ystäville tislaamoja sekä historiasta kiinnostuneille paljon linnoja ja historiallisia paikkoja. Suosittelen lämpimästi reissua Skotlantiin ja erityisesti auton vuokraamista jotta pääsee tutkimaan vapaasti haluamiaan paikkoja.
   
 16. matkustaja

  matkustaja Uusi jäsen

  Liittynyt:
  29.09.2010
  Viestejä:
  12
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse olen myös suunnitellut matkaa Skotlantiin, koska olen jo nähnyt Lontoon ja muutaman pienemmän kaupungin Englannissa. Mutta nyt kiinnostaisi Glasgow. Olen etsinyt tietoja siitä ja saanut monia hyviä ideoita tästä keskustelusta.

  Haluaisin pistää oman korteni myös kekoon. Löysin tällaisen mukavan lyhyen artikkelin Glasgowsta.
   
 17. Baphomet

  Baphomet Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.04.2008
  Viestejä:
  624
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oltais varmaankin toukokuussa lähdössä käymään Islayllä, kannattaako varailla etukäteen jostain majoituksia tahi vastaavia?
  Entäs tuo vuokra auto? Varasitko etu käteen vai otitteko kentältä vaan jonkun?
   
 18. Kiila

  Kiila Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.01.2001
  Viestejä:
  1 660
  Saadut tykkäykset:
  0
  En tiedä millä budjetilla liikutte joten suosittelen samoja edukkaita vaihtoehtoja mitä itsekin käytimme. Isolla rahalla ei tietty tarvitse miettiä mitään ja ottaa vain suurimman rassin ja komeimmat huoneet merinäköalalla :)

  Islay on nykyään suht suosittu viskimatkaajien kohde joten suosittelen varaamaan majoituksen etukäteen. Koska olet menossa tuonne toukokuussa niin tiedoksi, että 21. - 28.5.2011 järjestetään joka vuotinen Fèis Ìle viski festivaali joten majoitukset voivat olla aika kortilla. Majoitusta kannattaa kysellä Islay Infon sivuilla olevilta kontakteilta. Sain kaikilta kysymiltäni vastauksen viimeistään seuraavana päivänä. Jos saavutte vaikkapa Glasgown myöhää yöllä kannattaa ottaa halpa huone Holiday Inn Expressistä, mikä on minuutin kävelymatkan päässä kentältä ja vuokraamoista.

  En ole täysin varma mutta saattaa olla, että Caledonian MacBrayne on ainut Islaylle seilaava lauttayhtiö. Autopaikka kannattaa varata ennakkoon jotta lautalle mahtuu, ja jos lähtöpäivä ja suuntakin tiedossa, niin se samalla. Varasimme omamme Glasgown terminaalissa puhelimella mutta homma kannattanee hoitaa jo Suomesta netin kautta, niin ette ainakaan jää laivasta. Kun olimme Islaylla Obanin suuntaan kulkeva lautta oli rikki ja saimme juuri viimeisen paikan takaisin tulolautallamme. Oikea lautta Glasgowsta tullessa on "Kennacraig-Port Askaig" ja Obaniin mennessä "Oban - Colonsay - Port Askaig - Kennacraig".

  Edukkain auto (Mondeon kokoluokka) otettiin AutoEuropen kautta, he vuokraavat (ilmeisesti) muiden firmojen vuokraamatta jääneitä. Omastuun nollaus / pienennys kannattaa maksaa pois. Lisäkuskit maksavat ~£9/päivä/kuski ilmeisesti lain vaatiman vakuutuksen vuoksi. Auto varattiin etukäteen mutta yllättäen kentällä joku oli mällännyt meitin auton ja meinasi mennä vaikeaksi. Vaikeaksi siksikin, että koska AutoEurope vuokraa muiden autoja eivät muut yhtiöt suostuneet vuokraamaan vapaana olleita kalliimpia ilman että meidän olisi pitänyt maksaa lisää. Onneksi lopulta löytyi vastaava ilman lisähintaa. Karttana pelasi mainiosti Gloverbox Atlas, Akateemisessa 12,5€ joten vaikkapa tuolta Amazonista edukkaammin.

  Jos meinaatte Ryanilla lentää niin sillä pääsee vain Edinburghiin ja voi olla sitten niin pieni kenttä että auton vuokraaminen on kinkkisempää. Meitin lennot varattiin vähän myöhässä ja niissä oli pirusti odottelua kun kierrettiin KLM:llä Damin kautta Glasgowiin.

  Harry Potter junasta ei kannatta maksaa mitään jos on joka tapauksessa ajelemassa Skyen suuntaan. Samat komeat maisemat näkee myös auton ikkunoista. Meitin onneksi kaikki paikat olivat varattuja ja säästimme pitkän pennin kun lisäsimme suunnitelmiin Skyen kierroksen vuokra-autolla.

  Rahoista kannattaa muistaa se, että sekä Skotlanti että Englanti pelaavat punnilla. Skoteissa pelaa molempien punnat, mutta riistäjä engelsmanneille kelpaa vain kuningattaren kuvat :)
   
  Viimeksi muokattu: 09.12.2010
 19. Baphomet

  Baphomet Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.04.2008
  Viestejä:
  624
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pienellä budjetilla.

  Suurkiitokset näistä linkeistä.
   
 20. Professional

  Professional Stirlingite Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2004
  Viestejä:
  10 979
  Saadut tykkäykset:
  429
  Skotlantia tuli kierrettyä muutama päivä omalla autolla ja komeeta oli. Aurinkokin paistoi joka päivä. Loch Nessin hirviötä ei löydetty, mutta Ben Nevis sentään tuli valloitettua. Glenfiddich Distilleryllä käytiin vähän tutustumassa ja maistelemassa. Dunnottarin linnan raunioita käytiin kanssa ihmettelemässä. Niin ja Edinburghissa tuli poikettua. Hieno kaupunki. The Scotch Whisky Experience oli kanssa ihan kiva kauppa!

  Aston Martineja tuli vastaan enemmän kuin laki sallii. No, tuli siellä sentään vastaan muutama Velokin... :)
   
  Viimeksi muokattu: 25.06.2013