Sisko tahtoisin jäädä (2009)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Mika, 17.02.2010.

 1. Mika

  Mika Administrator Ylläpidon jäsen Ylläpito Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.02.2000
  Viestejä:
  8 287
  Saadut tykkäykset:
  29
  [​IMG]

  15-vuotias Emilia (Ada Kukkonen) on perheensä vastuunkantaja: pikkuäiti seitsenvuotiaalle siskolleen Elsalle (Anna-Leena Uotila), sijainen yksinhuoltajaisälleen Juhanille (Seppo Pääkkönen) tämän ollessa matkoilla ja kiltti tytärpuoli Juhanin uudelle vaimolle Tuulalle (Kristiina Halttu). Ysin keskiarvo, paikka koulun juoksujoukkuessa, mukava poikaystävä. ”Emilia pärjää aina”, kuten Juhani sanoo. Ja niin se on ollut, eikä Emilia ole pysähtynyt pohtimaan, tahtooko hän olla se, joka pärjää aina. Emiliasta tuntuu, että jokin puuttuu hänen elämästään, mutta hän ei tiedä, mitä se voisi olla.

  Kesäloman viimeisenä viikonloppuna Emilia tapaa yöuinnilla Siirin, 16, (Sara Melleri), joka näyttää olevan kaikkea sitä, mitä Emilia tahtoisi olla: vapaa, rohkea, itsenäinen. Tyttöjen intohimoinen ystävyys korvaa pian kaiken Emilian elämässä. Hän uskaltaa ensimmäistä kertaa unohtaa velvollisuutensa ja olla nuori. Räiskyvä elämänhalu kuitenkin karkaa käsistä. Pinnan alla Emilia alkaa epäröidä. Millaiseksi hän on muuttumassa? Samaan aikaan Siirin loisto alkaa himmetä. Siiri pystyy olemaan vahva vain nojatessaan johonkuhun toiseen, ja nyt se joku on Emilia. Jälleen, tällä kertaa Siiriä miellyttääkseen, Emilian on salattava todelliset tunteensa ja oltava se, joka pärjää aina.

  Symbioottinen ystävyyssuhde on muuttunut kahleeksi. Lopussa selviää, onko Emilialla tarpeeksi rohkeutta irrottautua perheestä ja Siiristä tullakseen itse kokonaiseksi. Sisko tahtoisin jäädä on elokuva nuoruuden kauneudesta ja kipeydestä.

  Ensi-ilta Suomessa 13.08.2010
   
  Viimeksi muokattu: 31.05.2010
 2. Ihmemies2

  Ihmemies2 Guest Guest

  Liittynyt:
  14.08.2004
  Viestejä:
  213
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onkohan elokuva kuvattu filmille vai videolle? Ei viitsisi maksaa lipun hintaa digiprujauksen näkemisestä :)
   
 3. katchu

  katchu Guest Guest

  Liittynyt:
  11.06.2006
  Viestejä:
  487
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minkäs takia otsikossa on vuodeksi mainuttu 2009, vaikka ensi-ilta on 2010?
   
 4. Super-J

  Super-J Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 867
  Saadut tykkäykset:
  338
  Olisiko alkuperäinen leffan valmistumisvuosi?

  Eikö kukaan ole vielä käynyt katsomassa, olisi kiva lukea joku arvostelu ennen kuin itse mahdollisesti tuhlaan(?) rahaa tämän näkemiseen...
   
 5. dixi

  dixi Guest Guest

  Liittynyt:
  25.02.2003
  Viestejä:
  713
  Saadut tykkäykset:
  2
  Leffa oli ihan kelpo, joskin kärsi yleisistä debyyttiohjaajien ongelmista, eli tavaraa oli tungettu mukaan liikaa eikä oikein tiedetty, milloin tarina pitäisi lopettaa. Vaikka elokuva oli 1h 40min, se tuntui edellämainitun takia yli kaksituntiselta. Ongelmana oli myös se, että vaikka kohtauksia oli liikaakin, niin itse kerrottava jäi vähäiseksi ja tuloksena oli usein pientä haahuilua sekä laahausta.

  Plussaa kuitenkin hyvistä näyttelijöistä, teknisestä toteutuksesta ja realismista.

  Jos vertaisi tätä toiseen suhkot tuoreeseen debyyttielokuvaan, eli Skavabölen poikiin, niin kyllä Skavis oli huomattavasti kypsempi esikoisteos. Muutenhan noita ei paljon hyödytä vertailla, sen verran erilaisia leffoja kun ovat.

  Mutta joo, semmoinen 3+/5.
   
 6. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 857
  Saadut tykkäykset:
  307
  Ihan viihdyttävä pläjäys, tosin ei mielestäni kovin uskottava, vaikka en koskaan olekaan ollut teinityttö. :p Parani loppua kohden. Reilut kolme tähteä on hyvä arvosana joo.
   
 7. koku

  koku Guest Guest

  Liittynyt:
  20.03.2009
  Viestejä:
  19
  Saadut tykkäykset:
  0
  Todella viihdyttävä elokuva mun mielestä.
  Onhan se juoni vähän kierrätysmatskua, mutta leffa on otteeltaan vaan niin uskomattoman räväkkä ja näyttelijäsuoritukset on menny ihan nappiin. Varsinki pääroolin näyttelijä Ada Kukkonen suorastaan loistaa. En ymmärrä mitä ihmiset oikein vaatii suomi-elokuvilta kun tuntuu että mikään ei kelpaa.

  4½/5 :hitme:
   
  Viimeksi muokattu: 21.08.2010
 8. ColdAsIce

  ColdAsIce Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2007
  Viestejä:
  771
  Saadut tykkäykset:
  3
  Suomileffoissa(varsinkin nuorisokuvauksissa) on se hyvä puoli, että niitä voi arvioida näkemättä itse elokuvaa

  Raksi ruutuun, jos elokuvassa esiintyi seuraavia elementtejä:
  [ ] paljon kiroilua
  [ ] känniseksiä
  [ ] kapinoivia koviksia, mutta loppujen lopuksi herkkiä ja haavoittuvia
  [ ] itkua, henkistä kujanjuoksua
  [ ] taustalla soi suomirokin klassikoita
  [ ] rooleissa pyörii pilvin pimein tuttuja naamoja, mutta kaikkien nimi ei kuitenkaan heti muistu mieleen (hei, mä tiedän ton tyypin, toi tyyppi oli siinä yhessä sarjassa...mikä se nyt oli?)
  [ ] roolisuoritukset ovat hyviä ja realistisia. Lähinnä "ongelmaksi" muodostuu suoraviivainen ja yksinkertainen käsikirjoitus
  [ ] road movie-elementtejä. Elokuvassa liikutaan jatkuvasti paikasta toiseen. Fyysinen matkustaminen kuvastaa päähenkilöiden henkistä matkantekoa. Matka, jonka kuljen, on tärkeämpi kuin päämäärä jne.
  [ ] elokuva on kestoltaan melko lyhyt. Suomessa ei mielellään tehdä yli puolitoistatuntisia leffoja
  [ ] Surullinen tai katkeransuloinen loppuratkaisu. Ehkä joku hahmoista kuolee, mutta samalla päähenkilö kuitenkin oppii jonkin tärkeän asian itsestään ja elämästä yleensä

  "Sisko tahtoisin jäädä" on epäilemättä samalla aaltopituudella kuin joku "Espoon viimeinen neitsyt". Budjetti saattaa olla vähän isompi. Näkemättä antaisin 2,5/5. Eiköhän tämä tule tsekattua joku torstai-ilta Kakkoselta.

  edit ai niin ja koska tämä kyseinen elokuva ilmeisesti edustaa jonkin sortin naisenergiaa, niin todennäköisesti mukana on vähintään yksi vastenmielinen mieshahmo. Tätä "pahaa" jätkää esittävä näyttelijä ei kuitenkaan onnistu suorituksessaan kovin hyvin.
   
 9. Crockett

  Crockett Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.03.2005
  Viestejä:
  1 055
  Saadut tykkäykset:
  108
  Nämä samat jutut löytyy suurimmasta osaan muidenkin maiden elokuvista eli mitenkään uniikkeja suomielokuvien juttuja nämä listaamasi jutut eivät ole.
  Paitsi se iänikuinen suomirock. Kotimaisten elokuvien musiikin käyttö on muutenkin pääsääntöisesti ala-arvoista.
   
 10. mustis

  mustis Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.11.2004
  Viestejä:
  1 510
  Saadut tykkäykset:
  16
  Eivät tämän kategorian jenkkileffatkaan musiikilla juhli. Radiossa puhkisoitettua matskua niissäkin on.
   
 11. kulju

  kulju Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2005
  Viestejä:
  862
  Saadut tykkäykset:
  0
  ja mitä leffojen kestoon tulee (jos se nyt edes on olevinaan minkään valtakunnan hyvyyden/huonouden mittari) niin pistokokeena katsoin oman kokoelmani suomileffat läpi +50 joista kokonaiset 6 oli alle 1,5h.
   
 12. SpiderJerusalem

  SpiderJerusalem Guest Guest

  Liittynyt:
  17.01.2008
  Viestejä:
  1 017
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hetkinen, eihän tätä ole nähty kotimaisessa elokuvassa pitkiin aikoihin. Hyvällä tuurilla yksi elokuva vuodessa on hyvin näytelty.

  Tämä tietty voi olla myös syynä, sillä miltein 99% kotimaisista elokuvista on juuri se sama perhanan tarina, mutta vaan eri ikäluokkiin jaettu näyttelijöiden suhteen. Se 1% joka jää yli on sitten sotaleffoja.
   
 13. Sly

  Sly Dear Die Hard. You Rock. Tukijoukot Guest

  Liittynyt:
  02.11.2003
  Viestejä:
  2 172
  Saadut tykkäykset:
  7
  Mun mielestä Suomessa tehdään leffoja laidasta laitaan siinä kuin muuallakin, poislukien isot action cgi pläjäykset. Sotaleffojen sunteen tuo 1% on kyllä alakanttiin, koska keskimäärin joka vuosi tuntuisi tulevan ainakin yksi täyspitkä sotaleffa.
   
 14. Tii

  Tii Guest Guest

  Liittynyt:
  13.11.2008
  Viestejä:
  29
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ensinnäkin erinomaista näyttelyä erityisesti pääparilta. Elokuva on mielestäni melko vahva esitys aihepiiristään. On siinä puutteensa, esim. jotkut kohdat eivät ihan täysin toimineen ja mielestäni juoni oli jossain kohdin hieman sirpaleinen, mutta ei mitenkään pahasti häiritsevällä tavalla. Itse olen joskus ollut teinityttö, ja tunnistan kyllä hyvin elokuvassa esitetyt paineet olla aina se kiltti, hyvä, pärjäävä tyttö (ruotsinopettajani kysyi kerran, onko minulla kaikki hyvin, kun sain kokeesta numeroksi "vain" 8). Pystyinkin sitten aika hyvin samaistumaan Emiliaan ja elokuva herätti melko monenlaisia tunteita lähtien ihan perus ahdistuksesta.

  Kun kävin elokuvan katsomassa eilen finnkinon alennuspäivänä, oli teatterin edessä huomattavan suuri määrä skoottereita, ja katsomosta löytyikin paljon elokuvan hahmojen kanssa samaan ikäryhmään kuuluvia katsojia. Ainakin yleisön reaktioista päätellen myös sellaiset kohdat, jotka eivät itseeni niin paljon iskeneet, toimivat paremmin hieman nuoremmissa katsojissa. Tämä on itselleni vähän sellainen elokuva, että minkäänlaista edes hieman objektiivista arviota on vaikea antaa, joten täysin subjektiivisena heittona olkoon

  4/5
   
 15. Super-J

  Super-J Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 867
  Saadut tykkäykset:
  338
  No niin, tulihan tämäkin vihdoin katsottua (kun oli se superpäiväkin) eikä kaduta yhtään, vaikka aluksi meinasin kyllä jotain muuta katsoa.

  Niin, kuten jo pariin kertaan on täälläkin todettu, näyttelijät olivat hyvin tehtäviensä tasalla, varsinkaan pääosissa olleiden tyttöjen suorituksista ei valittamista löydy. Tarina oli harvinaisen toimiva, vaikka hieman ennalta arvattava, mutta suomalaiseksi elokuvaksi suorastaan loistava. Eikä ohjaajakaan sitä pilannut, päinvastoin vaikutti siltä että ohjaajakin on lukenut kässärin. Loppuratkaisulta olisi voinut toivoa vähän enemmän särmää, nyt oli tehty vähän turhan turvallisia valintoja.

  En mä tästä oikeastaan mitään valittamista löydä, paitsi musiikki tuntui soivan paljon kovempaa kuin mitkään muut äänet leffassa... kuitenkin puhekin oli äänitetty ihan selkeästi joten äänipuoli oli muuten ok. Joo, vaikka en varmaankaan kuulu varsinaiseen kohdeyleisöön, niin tykkäsin kyllä ja eiköhän tämä omaan kokoelmaankin joskus ilmesty. Tätä kehtaa näyttää ulkomaalaisillekin (ja ulkomaalaisessa, riittävän kielitaitoisessa, seurassa tämä tuli nyt katsottuakin).

  4/5
   
  Viimeksi muokattu: 07.10.2010
 16. Pazze

  Pazze Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  4 974
  Saadut tykkäykset:
  119
  Sisko tahtoisin jäädä on elokuva joka olisi saanut jäädä tekemättä. Jos unohdetaan ne ensimmäisen elokuvan pakolliset päälleliimatut kuvanhidastukset ja nopeutukset, niin tämän elokuvan pahimmat synnit olivat:
  1) Täysin luokaton näyttelijäntyö kummaltakin pääosanesittäjältä. Ei kannata tehdä leffaa teinitytöistä, sillä ei niihin rooleihin oikein löydy uskottavia esittäjiä.
  2) Täysin perustelematon muutos päähenkilön käytöksessä.
  Kiltti yläasteikäinen tyttö tapaa pahiksen, ja kohta hän jo hakkaa ja potkii vanhan miehen sairaalakuntoon. Kun miehen kohtalo selviää, tyttö ei koe minkäänlaista katumusta tai tunnontuskia. En osta.
  3) Ajan kuluminen leffassa oli onnistuttu sössimään täydellisesti. Kohtausten välillä kulunutta aikaa ei pystynyt mitenkään päättelemään. Tuntui että puhutaan päivistä / viikoista, mutta roolihahmojen muutoksen takia olisi aikaa pitänyt kulua paljon paljon enemmän. Esimerkkinä edellinen spoler-tageissa oleva juttu tai helpompana Virve Rostin fanitus, mistä helvetistä se yht'äkkiä tuli.
  4) Ihan älyttömän typerää huutamista ja hyppimistä. Ehkä teinityöt on noin idiootteja, ainakin ne kovikset. En tiedä, sillä olen sivistynyt täysi-ikäinen herrasmies. Minua vain ärsytti se pomppiminen, mikä oli hyvin teennäisen oloista.
  5) Leffa oli toteutustapaan nähden ihan liian pitkä. Kasvukertomukselle vajaa 2 tuntia olisi ollut passeli, mutta kun tässä ei kasvettu vaan muututtiin irrationaalisesti, niin välillä teki jo mieli pikakelata.

  Hyvää tässä Ada Kukkonen yläkerran rappusissa. Mutta ei siitäkään kuvasta nyt kauheasti voi pisteitä antaa, sillä ei yksi pyllistys leffaa tee.

  1/5. Paska leffa.
   
  Viimeksi muokattu: 17.05.2013