Siirtyminen LCD:stä plasmaan (ST50), kannattaako ja mitä voin odottaa?

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana varzock, 20.06.2012.

 1. varzock

  varzock Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.10.2005
  Viestejä:
  32
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pitkällisten arvostelujen lukemisen, myymälässä töllöjen tiirailemisen ja lähes unettomien öiden jälkeen olen päätymässä ostamaan uudeksi töllökseni Panasonicin 50" ST50:n. En ole koskaan aiemmin omistanut plasmaa joten tietysti plasmasta lukemani negatiivisetkin asiat mietityttävät suuresti, onhan kyseessä iso rahallinen sijoitus ja töllön pitäisi kestää ainakin se 4 vuotta (kuten vanha Sonyni kesti).

  Suurimmat asiat jotka mietityttävät ovat:
  - sirinä (kaikissa plasmoissa tätä esiintyy mutta oikeuttaako tämä tuotteen palautukseen mikäli se minua häiritsee?)
  - tummempi kuva kuin LCD. Olohuone ei ole valoisa mutta ei nyt aivan pimeäkään. Ilta-aurinko tulee sivusta huoneeseen, ei tosin suoraan ruutuun. Riittääkö plasma kirkkaus katseluun, ts. onko se "katsottavaa"?
  - kuvan palaminen. Tätä ei tiettävästi enää esiinny uusissa malleissa kuin äärimmäisen harvoin ja senkin saa Panan omilla palveluilla pois.
  - plasman käyttö HTPC:ssä. Onko kuva tarkka vrt. LCD?
  - kohina kuvissa. Ainakin myymälässä katsomissani plasmoissa kuvissa (tummissa) esiintyi kohinaa. Onko tämä oikeasti plasmojen piirre?

  ST50 näyttäisi olevan mitä mainioin vastine rahalle mutta ylläolevat ovat suuri kysymysmerkki vielä itselle. Joten: kannattaako vanhan LCD-kaverin siirtyminen plasmojen maailmaan, varsinkin kun plasmojen valmistus alkaa hiipua? Ja jos ei, mitä suosittelisitte tilalle n. 1000 euron hintaluokassa. Katselen pääasiassa SD-lähetyksiä mutta HD-elokuvia myös, harvemmin tosin.
   
 2. Bumer

  Bumer Goodfella Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.09.2004
  Viestejä:
  1 689
  Saadut tykkäykset:
  4
  Sirinä on aikalailla merkkikohtaista. Vanhassa Samsungin 50" sitä ei ollut lainkaan, tosin kuin nykysessä 59" joka on ihan selvästi kuultava suoraan tv edessä, hieman sivulla kuin istuu niin ei kuulu laisinkaan.

  Jos telkkarissa on hyvä kirkkaus, niin kuva näkyy hyvin valoisassakin, mutta nyky plasmat (ohuen ohuemmat ja energia pihit on tummempia), joten jos löydät 50" käytettynä vanhempaa mallia on se varmaan parempi valovoimalta ja puoleen hintaan, toki vasapuolena että sähköäkin menee 2-3 kertaa enemmän.

  Kuvan palaminen on aika urbaanilegendoja, mitä monet valmistajat on todennu testillä, lisäksi kaikissa plasmoissa on automaattinen pixelien siirtely ja pyyhkäisy.

  Ite käytän pc näyttönä plasmaa ja ei mitään ongelmia, ainut että suurin tuettava reso on 1600x1200, täys resokin näkyy mutta joka suunnasta puuttuu asiaa, eli ei mahdu näkyviin kaikki. Mutta 1360 x 768 60Hz on todella tarkka kuva.

  Pientä kohinaa kuvassa on kaikissa plasmoissa, mutta ei näy jos tv normaali etäisyydellä vähintään 2m päässä.

  Omasta mielestä ennen Lcd telkkareita omistaneella, ne ei yllä plasman tasolle. Muista että saat paremman elokuva nautinnon, tummissa kohtauksissa kaikki erottuu eikä ole vaan harmaata massaa. Lisäksi liiketoisto on hyvä ja tarkka, tosin kuin lcd liikkuvan kohteen perässä seuraa haamupixelimössö.. :D Asiantuntijat korjatkoon ja lisätköön faktoja.
   
 3. karik134

  karik134 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.10.2008
  Viestejä:
  1 984
  Saadut tykkäykset:
  6
  Minkä liitännän kautta pc-kuva tulee ja mikä näytönohjain? Miksi et ota tuota overscannia pois näytönohjaimen asetuksista? Kuva ei kyllä ole tarkin mahdollinen ellei käytä natiiviresoa.
   
 4. Bumer

  Bumer Goodfella Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.09.2004
  Viestejä:
  1 689
  Saadut tykkäykset:
  4
  Kuva tulee hdmi liitännä kautta ja tv:n teknisissäkin tiedoissa on tuo suurin tuettu reso 1600x1200..

  Näyttis on vissiin Ati Radeon HD 34xx
   
  Viimeksi muokattu: 20.06.2012
 5. karik134

  karik134 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.10.2008
  Viestejä:
  1 984
  Saadut tykkäykset:
  6
  Siis jos tv on full-hd ja pc:stä saa 1920x1080 reson ulos hdmi:stä niin kuvan saa pikselitarkaksi televisioon kun ottaa overscannin pois näytönohjaimen asetuksista.
   
 6. vps358

  vps358 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  3 825
  Saadut tykkäykset:
  258
  Mikäli aurinko ei paista suoraan ruutuun, ei ongelmaa.
  Heijastukset voi hivenen häiritä.
  Oma 55VT30 ollut jo pauttiarallaa vuoden myös tietokonekäytössä, eikä mitään negatiivista, ei kiinnipalamista ja fullHD resolla on pyöritty...
  Kohinaa?
  Ei mulla vaan...
  Uskallan suositella, niin HD kuin SD:kin on katsomisen arvoista niin BD:ltä kuin Miracleboxin SD:kin ja MB on HDMI:llä 1080p:nä joka on karvan verran parempaa kuin töllön oman virittimen ja skaalaimen kuva...

  T: Vesku
   
 7. varzock

  varzock Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.10.2005
  Viestejä:
  32
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitokset kommenteista, ST50 vakavassa harkinnassa :)

  @vps358: myymälässä oli ST50 ja tuo sinun VT30 vierekkäin ja kyllä tuossa VT30:ssa oli himmeämpi kuva joten voisi kai tällöin päätellä että töllön kirkkaus riittää reilusti normikäytössä päivällä vaikka vähän aurinko valaisisikin töllöä.
   
 8. gnarlie

  gnarlie Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.08.2005
  Viestejä:
  89
  Saadut tykkäykset:
  0
  Heijastukset nimenomaan häiritsee, vaikka kirkkaus riittäisi. Omassa käytössä tv-ohjelmien kattomista ei häiritse mutta leffojen kans menee kyllä sälekaihtimet ja siihen päälle pimentävät verhot eteen.
   
 9. varzock

  varzock Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.10.2005
  Viestejä:
  32
  Saadut tykkäykset:
  0
  Noh, tuli sitten tuo tilattua. Raportoinpa tänne kokemuksia myöhemmin. Vähän jänskättää vanhana LCD-miehenä siirtyminen.
   
 10. mot67

  mot67 Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.10.2001
  Viestejä:
  387
  Saadut tykkäykset:
  0
  Koska kyseessä on enempi tai vähempi plasman "ominaisuus" niin oikeuttanee palautukseen vain jos selvästi epätavallisen äänekästä. Oma Samsung PS59D700 pitää sellaista sirinän ja surinan välimaastossa olevaa ääntä joka kyllä kuuluu katselupaikalle jos katselee esim. tv:tä iltamyöhään pienellä voimakkuudella. Silloinkaan se ei juuri häiritse. Vähänkään kovempaa kuunnellessa se ei kuulu läpi. Voi olla että Panasoniceissa tuo on paremmin kurissa vaikkei niissäkään kannata odottaa täysin äänetöntä yksilöä.
  Uskoisin plasman kirkkauden riittävän, itsellä myös viereisellä sivulla isoko ikkuna jossa sälekaihtimet ja samoin iltapäivästä aurinko paistaa ikkunasta. Aurinkoisenakin päivänä sulkemalla hieman kaihdinta niin ettei valo osu suoraan ruutuun kuva on täysin katselukelpoinen jopa elokuvilla.
  LCD:tä tummempi kuva näkyy ehkä ensin sellaisilla kuvilla joissa on paljon valkoista, kun plasman ABL (Automatic Brightness Limiter) kytkeytyy päälle. Tämäkin on kaikkien plasmojen ominaisuus. Esim ne MTV3:n välimainokset joissa valkealla pohjalla mainostetaan tulevia ohjelmia, saattavat näyttää hieman "likaisen" valkoisilta vrt. LCD. Tuollaista kuvamateriaalia kuitenkin todella harvoin on muualla kuin mainoksissa ja tietysti tietokonekäytössä. Esim. jos elokuvissa on kirkasta lumimaisemaa en ole havainnut vastaavaa ilmiötä - valkoinen näyttää niissä niin valkoiselta kuin pitääkin.
  Ei pitäisi olla ongelma nykyplasmoissa vaikkei edes pitäisi "pixel orbiter" toimintoa päällä, eikä sitä kannatakkaan pitää koska silloin ei saa 1:1 pikselimappausta käyttöön. Jos kuva "palaa kiinni" sen myös yleensä saa pois pyörittämällä mitä tahansa vaihtelevaa kuvaa tarpeeksi kauan.
  Periaatteessa pitäisi olla yhtä tarkka kuin LCD (jos vain muistaa varmistaa että tuo 1:1 pikselimappaus on käytössä, ainakin kuvasuhteen asetus kannattaa tarkistaa millä sen saa käyttöön ja tuo pixel orbiter pois). Rinnakkain verratessa LCD todennäköisesti näyttäisi hieman tarkemmalta johtuen plasman tavasta muodostaa tietyt, varsinkin tummat sävyt ditheröimällä. Pikselien rajat läheltä katsoessa on kuitenkin plasmallakin tarkat ja terävät.
  Liikkeessä on todennäköisesti päällä joku dynaaminen kuvatila ja kirkkaussäätö liian korkealla. Nuo nostaa tuon kohinan, joka kyllä on plasmatekniikan ominaisuus, aivan liian näkyväksi. Dynaamisessa tilassa kohinaa näkyy usein myös kirkkaammilla väreillä tummien lisäksi.
  Kohinan pitäisi hävitä miltei huomaamattomaksi jo pelkästään kytkemällä dynaaminen tila pois ja joku Movie tms. tilalle. Kirkkaussäätö kuuluu plasmoissa säätää siten että täysin mustalla se juuri häviää. Jos ei ole testikuvia, niin esim. 1.85:1 kuvasuhteen elokuvalla tai joku muu missä jää mustat reunat kuvaan voi tuon säätää, nostaa kirkkaussäädön ensin niin korkealle että tuota kohinaa alkaa letterbox palkeissa näkyä ja laskee sitten siitä alas niin että kohina juuri katoaa. Usein tämä säätö on oikea myös testikuvilla tarkistettuna.
  Joissain tummissa välisävyissä pientä kohinaa todennäköisesti vielä tuon säädönkin jälkeen näkyy, mutta ei pitäisi näkyä katselupaikalle asti eikä

  Panasonic ST50:n ottaisin tällähetkellä itse jos olisin vaihtamassa, en usko että tarvitsee katua jos sen hankit. Samsungin tämän vuoden mallit on testien mukaan huonommat kuin viimevuonna ja Pansut varsinkin mustan tasolla edellä. Kirkkauskin tämän vuoden Panasoniceissa on kai parempi kuin viimevuonna jolloin taas Samsungit oli siinä suhteessa parempia.
   
  Viimeksi muokattu: 20.06.2012
 11. mamipa

  mamipa Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  02.06.2006
  Viestejä:
  869
  Saadut tykkäykset:
  54
  Tossa on yksi esimerkki 55ST50 -mallin kuvasta auringonpaisteessa

  katso liitettä DSC01238.jpg

  Kyllähän siinä kaihtimet näkyy ruudulla, mutta ei juuri häiritse. Ja kun katsoo suoraan edestä, ei mitään ongelmia valoisassakaan tilassa
   
 12. Jokke79

  Jokke79 Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.03.2007
  Viestejä:
  899
  Saadut tykkäykset:
  2
  Tän vuoden pansuissa on ollut aika rajusti image retentionia ja dse:tä.

  Mot67, mistä olet lukenut, että 2012 sampat olisi huonompia kuin 2011? Ainakaan David Kazmayerin, ChadB:n ja David Mckenzien mukaan näin ei ole. Tän vuoden Samsungit ovat noin 10% himmeämpiä kuin viime vuoden, mutta musta on sitten 20% parempaa ja se ei nouse cinema smoothin päällä ollessa. Pansun VT on edelleen himmeämpi kuin Samsungit, mutta GT ja ST50 ovat hieman kirkkaampia, ehkäpä viime vuoden Samsungin tasolla. 2012 Samsung pitäiti olla erittäin lähellä pansun 50-sarjaa mustantasossa. Itellä on 51D555 ja kirkkauta riittää erinomaisesti kaikkeen, paitsi 3D:hen.

  Mielestäni siis plasmojen kirkkaus ei ole ongelma muulla kuin 3d:llä.
   
 13. Collusion

  Collusion Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.03.2005
  Viestejä:
  1 821
  Saadut tykkäykset:
  10
  2011-vuoden malleissa harmaasävytoisto oli kalibroituna lineaarisempi. Ilmeisesti myös 2012-vuoden malliston väritoisto on pikkuisen epätarkempi kalibroituna, mutta parannukset/bugikorjaukset muilla osa-alueilla nostavat kokonaispinnoja.

  Monessa lähteessä on muuten mainittu, että Samsungissa on hieman Panasonicia epätarkempi kuva ( yksityiskohdiltaan ) johtuen erilaisesta paneelin ajotavasta.
   
 14. Jokke79

  Jokke79 Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.03.2007
  Viestejä:
  899
  Saadut tykkäykset:
  2
  Tuosta värien huonommasta tarkkuudesta luin kanssa, mutta aika marginaalinen ero. Meniköhän sulla merkit väärinpäin? Itse olen kyllä lukenut monen monta täysin päinvastaista raporttia, eli Samsungin pitäisi olla selkeästi tarkempi ja terävämpi, kun pansu on hieman utuisempi kuvanlaadultaan. Myös tv-kuvan afrifaktit Samppa poistaa paremmin. ChadB myös sanoi, että E8000 on hänen mielestään parempi blu-rany katseluun kuin GT50.
   
 15. varzock

  varzock Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.10.2005
  Viestejä:
  32
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tv asennettu, asetuksia ei muuteltu, töllöä ei kummemmin kalibroitu joten tässä rehellinen palaute LCD-maailmasta tulevalta:

  + 50" on mukavan iso :)
  + jopa Suomen digikura on miellyttävää katsoa ja kuva on luonnollisen näköistä

  - Kuva on huomattavasti tummempi kuin mihin LCD:llä olen tottunut. Tämä oli vähän odotettavissakin mutta en odottanut ihan näin tummaa. Ihmettelen vain jos näinkin uusi plasma on noinkin tumma että sen molemmat huomasimme, miten plasma-tv:n omistajat ovat menneinä vuosina pärjänneet :) Tummuudella en tarkoita sitä että kuva olisi katselukelvotonta mutta totta kai se LCD:n valovoimaisuuteen verrattuna häviää. Toisaalta LCD:n jo melkeinpä ylikirkas kuva hukuttaa yksityiskohtia.
  - Sirinän kyllä kuulee aika selvästi vaikka ääniä ei laittaisikaan pois
  - Kohina. Sitä löytyy varsinkin HTPC:n kautta katsellessa mutta kuten aiemmin todettua, tätä voi säädöillä hillitä.
  - Kuva välkkyy/värisee äärimmäisen nopeasti. Huomasin tämän välittömästi kun laitoin tv:n päälle. Jatkuvassa katselussa tuota ei enää sitten huomaa / siihen ei kiinnitä huomiota.

  Btw, onko kenelläkään heittää mitään valmiita, suuntaa-antavia suosituksia kalibrointeihin?

  edit: ja heti korjaus kuvan tummuuteen, kuvamoodin muuttaminen Dynamic-tilaan tekee jo ihmeitä kuvan kirkkaudelle! Säätö jatkuu... raportoin lisää.
   
  Viimeksi muokattu: 20.06.2012
 16. mot67

  mot67 Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.10.2001
  Viestejä:
  387
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kovin paljon testejä noista E-sarjan Samsungeista ei vielä ole tainnut olla, mutta esim. http://www.televisioninfo.com/content/Samsung-PN51E8000-3D-Smart-Plasma-HDTV-Review.htm
  ei anna niin hyvää kuvaa ainakaan tuosta 51" mallista kuin mitä aikoinaan D-malleista. Tosin täytyy tietysti ottaa huomioon että aika on eri ja vastaavasti tuotteet mihin verrataan ovat erit. Lisäksi hieman epäreilusti testissä on esim. mustan tasoa verrattu D-mallin 59 tuumaiseen ja noissa isommissahan on ainakin Sampoissa ollut parempi mustan taso.
  D-malleissa en muista myöskään ainakaan testeissä mainitun liikkeentoiston olevan sumeaa, toisin kuin E-malleissa. SD kuvalla kai Samsung on sumeampi (riippuu missä skaalaus tehdään), mutta HD:llä muistaakseni ainakin viimevuoden mallit vaikutti tarkemmilta.
  Ei ne tämän vuoden mallit varmaan huonoja ole, mutta jotenkin vaan testejä lukiessa on tullut sellainen kuva etten välttämättä haluaisi vaihtaa omaa D-mallia uuteen E-malliin. Yhtenä syynä tuo huonompi kirkkaus, eikä niin paljon parempi musta.
  Eikä ne testit tietysti 100% luotettavia ole, varsinkaan netissä.
   
 17. Jokke79

  Jokke79 Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.03.2007
  Viestejä:
  899
  Saadut tykkäykset:
  2
  Tuon saitin testit on lytätty avsfoorumilla useasti, ei ole e-sarjalaisessa mitään motion blurria.
   
 18. mot67

  mot67 Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.10.2001
  Viestejä:
  387
  Saadut tykkäykset:
  0
  - Tarkista ettei mitkään Eco-toiminnot ole päällä, ne himmentää kuvaa virransäästön verukkeella eikä niitä kannata pitää päällä jos välittää kuvanlaadusta.
  - Jos Pansussa on joku "Cell light" tai vastaava toiminto, laita se tappiin. Tämä säätö on eri kuin kirkkaussäätö ja vastaa LCD:n taustavalosäätöä, mutta on myös hieman keinotekoisesti ympätty moniin plasmoihin juuri tuon virransäästöimagon takia.
   
 19. mot67

  mot67 Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.10.2001
  Viestejä:
  387
  Saadut tykkäykset:
  0
  AVS Forumsin vakiotyypit nyt lyttää kaikki muut saitit, senverran elitistinen foorumi tuo ;)
   
 20. varzock

  varzock Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.10.2005
  Viestejä:
  32
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eco-toiminnot otin melkeinpä heti alkuunsa pois ja automaattisen kirkkauden tms. säätämisen valaistuksen perusteella myös. Tällä hetkellä kirkkain kuva tulee tuolla dynaamisella valinnalla. Pitäisi jostain etsiä D-nicen asetukset tuolle. Ihan heti en aio luovuttaa.