Siirrettävät ilmastointilaitteet?

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Neon valo, 11.07.2010.

 1. Don MC

  Don MC Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  19.05.2005
  Viestejä:
  1 180
  Saadut tykkäykset:
  33
  Tämä käyttämäni laite tiivisti veden säiliöön, josta parhaimman kykynsä mukaan haihdutti poistoilmaan. Silti sitä sai käydä tyhjentelemässä aika-ajoin.
   
 2. lahkonen

  lahkonen Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  22.06.2005
  Viestejä:
  630
  Saadut tykkäykset:
  26
  Saattaa olla sarjassamme tyhmiä kysymyksiä, mutta kysytään kuitenkin. Meillä ei ole ok-talossa jäähdyttävää ilmastointia, eikä sen puoleen eristettyjä iv-kanavia (paitsi ne, jotka kulkevat talon kylmissä osissa). Mitä tapahtuisi, jos hankkisin siirrettävän ilmastointilaitteen ja kytkisin sen (jotenkin, en tiedä vielä miten?) iv-koneen tuloilmakanavaan?

  Jos sisällä on esim. 26 astetta ja ilmastointikanavissa kulkisi 20-asteista ilmaa, muodostaisiko tämä kondessiriskin? Esim. kovilla talvipakkasilla viime talvena tuloilman lämpötila oli noin 14-15 astetta sisälämpötilan ollessa 21-24 astetta, joten merkittävä ero on tuossakin.
   
 3. lmfmis

  lmfmis Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  17.02.2002
  Viestejä:
  3 018
  Saadut tykkäykset:
  2

  Talvella ilma on kuivaa, kesällä kosteusprosentti on korkea.

  Kastepisteen alle kun jäähdyttää putken niin kondensoi putken pinnalla. Ja itse jäähdytyselementti tietenkin, Muoviputket kondensoi vähemmän kuin peltiputket.

  Toisaalta noin pieni pudotus ei varmaan ole riski - mutta ei kyllä sitten jäähdytäkkään....

  Jotta ilmanvaihdon ilma antaisi jäähdytystä sen pitää olla alle 15 astetta tai alle - ja täysillä. Silloin kondensoi putketin aika varmasti. Kanavatkin saisi olla 125 mm tai isommat..

  Nuo siirrettävät on myös teholtaan aika mopoja ja tehot ei riitä koko talon jäähdyttämiseen, hyvä jos yhden huoneen.
   
 4. lahkonen

  lahkonen Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  22.06.2005
  Viestejä:
  630
  Saadut tykkäykset:
  26
  Joo, en ajatellutkaan koko talon jäähdytystä, vaan esim. jotain sellaista, että kuuman päivän jälkeen laittaisi illalla koneen pariksi tunniksi työntämään edes hiukan viileämpää ilmaa makuuhuoneisiin muiden kanavien ollessa silloin kiinni. Meillä on muoviset 125 mm kanavat ja osittain kyllä eristetty, koska melko pitkältä matkalta kulkevat talon kylmällä osalla, joten kondenssiriski lienee kohtuu pieni.
   
 5. lmfmis

  lmfmis Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  17.02.2002
  Viestejä:
  3 018
  Saadut tykkäykset:
  2
  Halpaa ja helppoa ei ole.

  Maalämpömiehet kierrättää maaliosta jäähdytyskennossa joka on kanavassa. Teho ei ole mahdoton mutta jäähdytys on jatkuvaa.

  Enerventillä on myös Mixbox tuote jossa kiertoilmalla pyöritetään sisäilmaa ilmalämpöpumpun jäähdyttämää ilmaa.

  Sitten on erilaisia PILP ratkaisuja joilla joillakin saa jäähdytettyäkin.

  Arvokas systeemi tulee.
   
 6. alspe

  alspe Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  09.10.2006
  Viestejä:
  4 245
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ilmanvaihdon kautta ei oikeastaan voi, tai yleensä toteuteta, varsinaisesti jäähdyttää. Paremminkin napataan pahin ylilämpö pois.
   
 7. lmfmis

  lmfmis Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  17.02.2002
  Viestejä:
  3 018
  Saadut tykkäykset:
  2
  Hain verkkokauppa.com ilmastointilaitteen, edullinen kun oli, ja tässä kokemuksia.

  Viilentää kyllä ...mutta:

  Jos yhden huoneen aikoo saada merkittävän viileäksi pitää ovet muihin tiloihin sulkea - teho on vain se ilmoitettu - ei enempää.

  Poistoputki:

  Poistoputki kuumenee paljon. Jos sen joutuu vetämään auki koko pituudeltaan (tai jatkamaan) , niin putki sitten lämmittää huonetta samaa vauhtia kuin laite jäähdyttää...

  Tämän välttämiseksi poistoputkelle pitäsi siis nyt olla reikä seinässä non 20 cm korkeudella jotta poistoputken saisi mahdollisimman lyhyeksi. Ei meillä tuollaisia ole. Tai eristää se putki...

  kokeilin vetoa katonrajaan poistoilmaventtiilille, mutta tämä tekee poistoputkesta "lämmityspatterin"...eli ei.

  Vedet:

  Siitä tuleekin toinen hauska: vesisäilö on laitteen siällä avoin! Eli kun laitetta vähän heiluttelee, niin vesi läiskyy iloisesti parketille.

  Tämä laite kerää kosteuden säiliöön josta se pitäisi poistaa toiseen astiaan avaamalla tulppa pohjasta. Hah hah. Mistäs löydät muutaman sentin korkuisen astian joka vetää muutaman litran vettä? Aika vitsi.

  Ainoa tapa tyhjentää on avata tulppa lattiakaivon päällä.

  Mutta mutta: kiinalainen onkin laittanut laitteen ainoan kantokahvan keskilinjan taakse! Nerokasta. Eli kun laitetta yrittää nostaa siitä viedäkseen sen kylppäriin tyhjennettäväksi, niin sehän kippaa ja roiskuu mukavasti vettä lattialle. Hah hah. Hauskaa on ollut suunnitteluosastolla :hitme:

  Toista nostopaikkaa ei noin 20 kg laitteeseen laitettu...paitsi postoritilä joka ei takuulla sitä kestä.

  Toisaalta laite on edullinen, josta plussat.
   
 8. inska

  inska Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.08.2010
  Viestejä:
  130
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse ostin Verkkokaupasta saman merkkisen isoimman ilmastointilaitteen. Tyytyväinen olen ollut. Tuossa ainakin poistoilmaletku lähteen laitteen yläosasta ja putkella on pituutta nyt joku 20-30 cm kun normaaliin kerrostaloikkunaan sen laitoin. Kosteutta laite kerää ilmasta paljon. Pyöritin laitetta reilun viikon yhtä mittaa kosteutta poistamaan raksalla ja ei ongelmia. Vedin suoraan laitteesta letkun lattiakaivoon.

  Tuossa isoimmassa mallissa ainakin on sekä alhaalla että laitteen keskiosassa poistotulpat vedelle. Ylemmästä poistosta saa suoraan esim. letkulla vedet laskettua ämpäriin tai kanisteriin kätevästi. Vettä tuli toissa päivänä n. 1.5 litraa tunnissa vauhdilla kämpästä. Kantokahvaa laitteessa ei ole, eikä sillä mitään tekisikään. Sen verran paljon laite painaa. Jumalatonta meteliä kone pitää ja miinusta myös lyhyestä takuusta vrt. Bauhausin 5 vuotta.
   
 9. Bagheera

  Bagheera Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  2 002
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tuo poistoletkun eristäminen kannattakin tehdä, kun se on varsin simppeli operaatio. Useimmilla löytynee jotain huopia tms, joita ei helteillä tarvitse. Sellainen tai pari kietaistaan poistoletkun ympäri, ja tarvittaessa narulla kiinni. Eristysteho ei tietenkään ole täydellinen, mutta homma on hoidettu muutamassa minuutissa ja hinta on 0€.
   
 10. lahkonen

  lahkonen Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  22.06.2005
  Viestejä:
  630
  Saadut tykkäykset:
  26
  Itsekin pähkäilin, että jos hannkisen jonkun siirrettävän laitteen, kytkisin sen katossa olevaan poistoilmaventtiiliin. Onko jollain tästä kokemusta tai muuten vaan mielipidettä tällaisen operaation toimivuudesta? Siis jos yllä mainittu lämmityspatteriongelma on ratkaistu eristämällä poistoputki.
   
 11. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  122
  Ostin tuon Gigantin Matsui ilmastointilaitteen eilen. Kyllähän tuo vaikuttaa toimivan, meteli vaan on hirmuinen ja ikkunaluukkuadapterin asennus kesken. Tehoa laite ottaa käytössä clas ohlsonin sähkömittarin mukaan 850W-960W, eli kalliiksi tulee pidemmän päälle.

  Semmoinen jäi askarruttamaan, että millä tuosta saa vedet pihalle? Onko tuossa joku pullo tai säiliö minkä saa tyhjennystä varten irti, vai onko ainoa vaihtoehto tuo lattian rajassa oleva tulppa? Ohjekirja ei pikaselauksella kertonut veden tyhjennyksestä yhtikäs mitään.
  Mikäli tuo pohjan tulppa on ainoa vaihtoehto, niin pitää varmaankin nostaa aparaatti jalustalle ja laittaa letkulla vedet menemään suoraan johonkin isompaan kanisteriin. Mistäs vedenpoistotulppaan soveltuvaa poistoletkua saisi, gigantistako? Gigantin puhelinpalvelusta sanottiin "emmätiiä" ja käskettiin menemään myymälään kyselemään, mutta en mielelläni lähtisi liikkeisiin kyselemään ennen kuin on jokseenkin varmaa että letkuja löytyy.

  E: Eipä ole muuta metodia veden poistolle kuin tuo koneen pohjassa oleva tulppa. Helvetin typerä homma. Vedenpoistoletku tarvitsisi siis saada pikaiseen, tuosta tulpasta uunipellille tyhjentäminen on niin turhaa turaamista..
   
  Viimeksi muokattu: 30.06.2011
 12. qts

  qts Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.01.2006
  Viestejä:
  210
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jotakin noista omista kokemuksista. Tuli hommattua tuommoinen halpa pingviini vaikka ilpo olis olis ollut paljo parempi . Kummassakin on omat ongelmansa. Kuitenkin, itse törmäsin tässä asennuksessa kahteen isoon ongelmaan. Ikkunalevy ja torven eristäminen ,vedenpoisto ämpärillä hellekausina menee vaikka siinnäkin oma riesansa.Katsoin kuitenkin etten viitsi nostaa sen takia konetta korkeammalle.
  Vaikka valmistajat sanovat että laite toimii tyydyttävästi avoimen ikkunan kautta niin Suomessa ainakin useimmilla, harvoin on sivulle siirtyvää mallia niinkuin keskieuroopassa. Elikä harakoille menee tehot ilman ikkunalevyä ja putken eristämistä.
  Ikkunalevystä: Hommasin ulkoikkunan kokoisen vanerilevyn (n.18mm paksua).Tein ohjeen mukaan reijän levyyn max n.130cm maasta(käytettäessä vain laitteen omaa poistopuhallinta).Saranoissa kannattaa hyödyntää ikkunan omia saranoita näin turvataan koko kauden käyttö,jonkinlainen turvallisuus,ja tuuletusmahdollisuus.Lukkona käytin keskellä levyä olevaa sivuittain siirtyvää salpalukkoa selviää näin yhdellä reijällä karmissa.Mitoituksesta sen verran että aika jempti noin 1-1.5mm levyn ja karmin välissä.En lähtenyt eristämään paremmin saattavat jopa haitata levyn liikuttamista tuuletettaessa.Orkkissaranat(vastakappaleet) olis varmasti toimivimmat mutta nyt käytin pieniä silmukkaruuveja tuntuivat toimivan riittävän hyvin.Maalasin levyn vielä valkoisella puunsuja-aineella esteettisistä syistä(suosittelen). Putken eristämisestä:
  Ostin etolasta harmaata edullisinta eristettä muistaakseni n.5-6mm.Ostin clasulta lisäksi aslakin (retkeilytarvike)alu-suojapeitteen lisäeristeeksi.Toimis varmaan ilmankin mutta ei siitä haitaakaan ollut(alu-eriste).Putken eristäminen ,ainakin tällä tavalla kun sen tekee poistaa sitten pituuden säädettävyyden.Enkä muuten suosittele paljon paksumpaa eristettä ainakaan tästä materiaalista jotta putken taipuisuus säilyy.Putkieristettä on saatavissa myös solukumisena ja määrämittaan(Onninen) mutta on aika arvokasta.
  Yksinkertaisuudessaan mittasin tarvitsemani pituuden ”päätysovitteineen”(päätysovitteet kunnolla liimattuna ruuvivarmistein putkessa kiinni)
  Materiaalien ja putken mitoitusten jälkeen ensin laitoin alu-eristeen(materiaalit muuten kannattaa leikata mattoveitsellä levyä/lautaa ja viivainta hyväksi käyttäen) putken ympärille
  (päädyistä n.10cm yli)ja putken päällä limittäin teipillä kiinnitettynä.Alu-eristeen päälle
  (putki paikoillaan) laitoin varsinaisen eristeen ja teippasin sen putken ympärille väliaikaisesti(Tärkeää: älä leikkaa putken ympärillä).Poistin eristeen putken päältä(alu-eriste jätetään putken ympärille)
  leikatakseni sen kahtia(eriste tulee puskusaumaan).Leikkauksen jälkeen asennan eristeen uudelleen putken ympärille teippaan eristeen putken ympärille tarkasti(puskusaumassa voi käyttää ohutta alu-soiroa peittämään sen)kauttaaltaan ”hitaasti edeten”.Eristeen ehkä voisi liimatakin mutta voimat ovat aika suuria sauma vaatisi vahvikkeita tms.Jos kaikki meni hyvin toivon, sinulla on lähes valmis putki jossa päätyjen alu- lieppeet pitää vielä kääntää putken päälle ja teipata se.Tässä oli vähän
  niistä pahimmista ongelmista. Laitetta käytettiin viime helteillä ja se laski huoneen läpötilaa noin 5-7 astetta(väliovi kiinni) .Vaikka laite on pienitehoinen(6000btu) se antaa helpotusta helteeseen.Isoin haitta näissä tuntuu olevan melu siitä ei pääse yli eikä ympäri (mm.siinnä ominaisuudessa ilpo ja kattotuuletin on huomattavasti parempi).Mutta kun kuumuus on kova ja tuuletin ei riitä ja pitäs aamulla mennä töihinkin niin ihan ok kompromissi.Sekoittaa laite ilmastointiakin mutta siitä en osaa sanoa sen tarkemmin.Tehojakin vois olla enemmän(hyötyä muihinkin huoneisiin) mutta hinnat alkaa hipoa ilpon hintoja eikä pudjettimme silloin sallinut sitä. Tässä kuitenkin jotakin jos vaikka hyötyä ois...
   
 13. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  122
  Ei sitä noin vaikeasti olisi tarvinnut tehdä.
  Minä kiinnitin tuuletusräppänäsovittimen luukkuun parin riman pätkän ja pikkunaulan avulla. Levy siis asetetaan aukkoon ja teipataan reunoilta tiiviiksi. Tämän jälkeen rimat naulataan ikkunan karmeihin (siis aukon sisäreunoihin) pienillä nauloilla, jolloin ne kiilaavat levyn paikalleen ulkoreunaa/hyttysverkkoa vasten. Toki tällä tavalla ei voi tuulettaa kovin helposti, mutta ei ole ollut tarvettakaan, kun voi vain avata huoneen oven ja tuulettaa sitä kautta.
  Luukkuadapterin tein 20mm thermomuovi (retkipatjan kaltaista, paksumpaa ja jäykempää) + 17mm liimapuulevy (löytyi valmiina eli ilmaiseksi tismalleen sopiva leveys).
  Poistoputken eristin yksinkertaisesti mutta toimivasti vanhasta sängyn peitosta leikatulla kaistaleella. Kaistale vain kietaistaan asennetun putken ympäri ja pyöräytetään ohuella rautalangalla (kukansidontalanka) ympäri parista kohtaa, jotta se pysyy paikallaan. Matsuin putken päätykappaleiden pikaliittimien "jousista" tulee ilmaa läpi, mutta ne hoituivat ihan teipillä. Itse liitos on erittäin tiukka ja tiivis ilman liimaakin.
   
 14. Bagheera

  Bagheera Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  2 002
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tai vielä helpommin:

  Itse mallasin pahvilaatikosta, johon laite oli pakattui hiukan tuuletusikkunaa leveämmän levyn, johon tein ulosvientiputken kokoisen loven. Pahvilevy jumittuu tiiviisti ikkunankarmeihin. Läpiviennin tiivistyksen hoitaa pari rätinpalaa.

  Ei kovin kaunista, mutta sama levy on toiminut jo useita vuosia, ja käy usampaan ikkunaan
   
 15. qts

  qts Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.01.2006
  Viestejä:
  210
  Saadut tykkäykset:
  0
  Näitähän on monenlaista systeemiä niinku on tekijöitäkin.Noi kokemukset oli pitkälti henkilökohtaisia mutta ajattelin kuitenkin vinkkinä laittaa ideapohjalta.
  Itse olen aikanaan paljonkin imuroinut tietoa tuolta äänentoistonpuolelta
  joskus jopa säästänytkin jotain ellei muuta niin hermoja.Ei tiedosta varmaan haittaa ole...vaan kuinka sen tiedon löytää ja hyödyntää.:OI
   
 16. Bagheera

  Bagheera Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  2 002
  Saadut tykkäykset:
  1
  Ilman muuta, ja erilaiaisa vaihoehtoja saa varmaan tarjota? Peace.
   
 17. mabe

  mabe Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.12.2003
  Viestejä:
  789
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kerrotaan nyt omakin viritys ikkunan tiivistämiseen.

  Ikeasta kaapintauslevy 50c hintaan romunurkasta. Mattopuukolla muoto kohdalleen ja tueksi romuihin jäänyttä listaa pari soiroa nitojalla kiinni.

  Puukotetaan levyn alalaitaan poistoilmalle reikä ja vielä alemmas lisätylle tuloilmalle. Hain K-raudasta 80mm haitarimallisen ilmastointiputken ja toin sillä raittiin ilman koneen lämpiävälle kennolle. Muun ilmanoton kyseisestä kanavasta estin pahvilaatikolla. Nyt kompuran käydessä "ulkokenno" saa ulkoilmaa ja sisäkenno sisäilmaa. Näin kovilla helteillä ei mene jäähdytettyä ilmaa koneen läpi ulos, vaan käytetään aavistuksen lämpimämpää ulkoilmaa. Samalla vaikutus talon ilmanvaihtoon vähenee.

  Poistoputken olen eristänyt vetämällä päälle makuupussin. Omassa clasun halpispussissa oli vetoketju avattavissa molemmista päistä, joten sain putken koko matkalta lämpöeristettyä.

  Viritys on ruma, vie tilaa ja kone huutaa kovaa. Mitään en asialle voi kun hallituksen muut jäsenet päättivät kieltää kiinteän laitteen asentamisen. Split-konetta taas en halua ostaa kun maksaa saman kuin kiinteä asennettuna.

  Makkari viilenee komeasti. Oma laite on tänä kesänä onnistunut haihduttamaan kaiken kosteuden, joten ei ole toiminta pysähtynyt säiliön täyttymiseen. Koko 51m2 kämppään teho ei riitä, jäähdytys riittää vain estämään kämpän lämpiämistä päivällä ja yöllä ikkunat avattuna saa aavistuksen rakenteita jäähtymään.
   
 18. lmfmis

  lmfmis Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  17.02.2002
  Viestejä:
  3 018
  Saadut tykkäykset:
  2
  Pliis - laita kuva!

  :)
   
 19. visionary

  visionary Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.07.2007
  Viestejä:
  207
  Saadut tykkäykset:
  0
  Omassa kaksiossa makuuhuoneessa ja olohuoneessa kattotuuletin ja olohuoneessa siirrettävä ilmastointilaite. Illalla kun laittaa tuulettimet ja ilmastointilaitteen päälle, viilenee reilu 60 neliön asunto hyvin. Suuremmat mölyt jää olohuoneeseen mikäli on niin kuuma että pitää ilmastointilaite olla yölläkin päällä. Ilmastointilaite oli joku Ariagel 85 muistaakseni, Veikon koneesta. Päivällä tosin saisi olla taas niin että ilmastointilaite olisi makuuhuoneessa, niin sen ollessa päällä olohuone olisi hiljaisempi. Hyvät yöunet ovat kuitenkin pääasia. :)

  Ilmastointilaitetta voisi kyllä fiksailla hiljaisemmaksi ja poistoputkea vielä eristellä hyötysuhteen parantamiseksi.
   
 20. mabe

  mabe Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.12.2003
  Viestejä:
  789
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nyt jäähtyy. Vaihdoin ilmastointikojetta.

  Wilfan puhallusputkikoneen tilalle tuli split-mallinen Argo Ulisse 13 cla. Hintaa jopa enemmän kuin halvimmissa ILPeissä, mutta yhtiön päätöksellä en lupaa sellaiselle saanut. Tuo kun siirrettävä on niin eivät voi sitä kieltää. Ulkoyksikkö on omin voimin irroitettavissa ja kylmäaineputket säilyttävät paineet silti. Ehkä vastaa täten about ultimatemarketin koneita.

  Tehoa on valtavasti. Mittauspiste on valittavassa joko kaukosäätimeen tai laitteeseen. Nyt käytössä kaukosäätimen anturi. Kuumat kelit alkoivat sopivasti hellittää, mutta silti edellinen kone ei riittänyt asunnon jäähdyttämiseen. Nyt on saatu noin kolme astetta pudotettua lämpötilaa olohuoneesta ja viileä ilmavirta on pitänyt makkarinkin aisoissa.

  Meteliä on ILPpiä enemmän, mutta merkittävästi vähemmän kuin edellisessä siirrettävässä. Nyt voi samassa huoneessa keskustella, katsoa telkkaria ja elää. Hiljaiseksi en vain väitä tuotakaan. Pieniä häiriöääniä koneesta on välillä kuulunut. Päivällä jotain siritystä ja vähän kuorien resonointia. Lisäksi kompressorin paikka sisäyksikössä tekee tietenkin oman lisänsä meluun. Kompressorin käydessä melu on kuin vanhassa jääkaapissa ja lisänä pöytätuuletin näin subjektiivisesti. Edellistä kuvaisin hiustenkuivaaja+aggregaatti yhdistelmällä.

  Eli jos jostain syystä ei asuntoon ILPpiä voi laittaa niin suosittelen kerralla riittävän tehokasta konetta. Tuo uusi kone riittää jo tännekin. Ei koko ajan ole täysillä huutamassa vaan välillä hiljaakin.

  Sisälämpötila pysyy hyvin asetetussa arvossa kun siihen on päädytty. Oma asunto on lämpökuormaltaan todella ongelmallinen vaikka neliöitä on vain 51. Koko kesänä ei ole saatu edellisellä koneella olohuonetta jäähtymään alle 26 asteen ja nyt on pudonnut lämmöt haluttuun 24.5 asteeseen. Tuon ympärillä heiluttaan puolen asteen verran. Kosteus pysyy myös nyt aisoissa ja sisäilma on mielyttävää.

  Ongelmaksi voi muodostua todella kylmä puhallettava ilma, sillä lähellä konetta ilmavirrassa oleskelu on kuin pakastimeen päänsä työntäisi. Suuntauksella tuon saa riittävän hyvin hallintaan mutta kannattaa ottaa huomioon mikäli moista konetta hankkii.

  Asennuksena kylmäainekaapeli vaatii joko 20x50mm kolon karmiin tai 50mm suojaputken kanssa tehdyn reiän seinään. Asennusohje on tavattava tarkkaan mikäli yksiköt haluaa erottaa toisistaan.

  Koneesta on toistaiseksi hyvät havainnot. Kerron lisää jos jotain ilmenee.

  ps. Vanha kone olisi kaupan :)