Shutter Island (Scorsese)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Samppa, 24.10.2007.

 1. Zalmari

  Zalmari Member

  Liittynyt:
  23.08.2004
  Viestejä:
  411
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jahas, eräällä foorumilla joku älypää oli postannut seuraavanlaiset "spoilerit" elokuvasta heti ensimmäiseen viestiin, ÄLKÄÄ LUKEKO seuraavaa spoiler-tagia ellette ole jo nähneet elokuvaa:

  Leo is a mental patient the entire time.

  He burned down his home with his wife and child inside.

  He's not actually a detective; it's an elaborate attempt at therapy. It fails and he gets lobotomized at the end.

  Elokuvan jo nähneiltä kuitenkin haluaisin kysyä, että pitävätkö ne todella paikkansa, vai oliko kyseessä trollausyritys, kuten joissain viesteissä aloituksen jälkeen tuolla ko. foorumilla sanotaan, ts. onko minulla enää mitään mieltä katsoa tätä elokuvaa? :hitme:

  edit: nyt kun hieman imdbiäkin katselin, niin tämän elokuvan kohdalla on näköjään suuret idioottimassat ottaneet oikein tehtäväkseen spoilata tämän elokuvan lopun täydellisesti, toivon silti edelleen että tuo postaamani "spoiler" olisi pelkkää pötyä.
   
  Viimeksi muokattu: 17.02.2010
 2. SpiderJerusalem

  SpiderJerusalem New Member

  Liittynyt:
  17.01.2008
  Viestejä:
  1 017
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ikävä kyllä tuo pitää täysin paikkaansa. Mutta ei kannata elokuvaa skipata sen takia, että ratkaisun tietää, siinä on omat hienoutensa vaikka juonen tietäisi etukäteen.
   
 3. Buckley

  Buckley Member

  Liittynyt:
  29.04.2005
  Viestejä:
  505
  Saadut tykkäykset:
  5
  Kirja oli ainakin loistava, niin kuin kaikki Lehanet, leffa on korkealla meitsin must see- listalla. Kun miettii tekijöitä niin eihän tää huono voi olla.
   
 4. Clef

  Clef Member

  Liittynyt:
  09.07.2005
  Viestejä:
  614
  Saadut tykkäykset:
  0
  Huippuleffa. Keskipaikkeilla junnaa kyllä, ja DiCaprio ei ole oikein vakuuttavimmillaan. Menin leffaan avoimin mielin ja mitään spoilereita lukematta, ja niin kannattaa ehdottomasti tehdäkin - loppupuolen "plot twist" on aika hieno. Trailereista sai kuvan vähän erilaisesta elokuvasta.

  Leffa on myös aika pitkä, liki 2,5 h, mutta loppupuolisko piti otteessaan niin tiukasti, ettei sillä ollut oikeastaan väliä.

  Korkeintaan ristiriitaisen vastaanoton saanut tosin, ympäri maailmaa, joko ihan täysin tyrmäävästä "roskaa, Scorcesen huonoin" -osastosta ylistävään. NYT-liite höpötti jotain "B-elokuvasta".
   
 5. Recce

  Recce Well-Known Member

  Liittynyt:
  29.03.2004
  Viestejä:
  2 950
  Saadut tykkäykset:
  178
  NYT-liite on muutenkin täysin luokaton näissä arvosteluissa. Jos elokuva on pitkä ja siinä on "juoni", niin ei toimi heillä...
   
 6. Justus

  Justus New Member

  Liittynyt:
  18.02.2004
  Viestejä:
  161
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eipä tämä tosiaan kummoinen ollut. Loppuratkaisu on nähty viime vuosina hieman liian monta kertaa.
   
 7. Recce

  Recce Well-Known Member

  Liittynyt:
  29.03.2004
  Viestejä:
  2 950
  Saadut tykkäykset:
  178
  Hyvä raina, Josh Brolin olisi kyllä saanut olla Caprion tilalla. 5/5 :thumbsup:
   
 8. John McClane

  John McClane Member

  Liittynyt:
  21.05.2007
  Viestejä:
  135
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hyvähän tämä oli. Paljolti Hitchcock-tunnelmissa liikuttiin ja Scorsesen visuaalinen tyyli on omaa luokkaansa. Kaikesta kohusta huolimatta loppuratkaisu on helpohkosti ennalta-arvattavissa, mutta filmi on muuten rakennettu paremmin kuin tämän genren edustajat yleensä.

  ****
   
 9. koomapoika

  koomapoika Member

  Liittynyt:
  13.09.2006
  Viestejä:
  884
  Saadut tykkäykset:
  0
  Paras taas muutamaan kuukauteen mitä on tullut nähtyä. Oikein ärsyttää et Caprio saa noin hyviä pätkiä toistensa jälkeen.
   
 10. National

  National New Member

  Liittynyt:
  04.11.2009
  Viestejä:
  114
  Saadut tykkäykset:
  0
  IMDb:

  - Suljettu saari 8.4
  - The Departed 8.5
  - Lentäjä 7.6
  - Casino 8.1
  - Cape Fear 7.7
  - Mafiaveljet 8.8
  - Kuin raivo härkä 8.4
  - Taksikuski 8.8


  ...Ei muuta lisättävää. . . . . . . . . no ehkä sen verran, että menee heittämällä Scorsesen hienoimpien teosten joukkoon. Pakkohankinta kun BD julkaistaan.
   
 11. Koulukatu

  Koulukatu Member

  Liittynyt:
  24.11.2005
  Viestejä:
  268
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hieno ja kivan viisikymmenlukuinen elokuva, joka kuitenkin loppupuoliskolla jää hieman junnaamaan paikoilleen. Tästä olisi voinut jonkin verran saksia poiskin. Ennakko-odotuksiin nähden pieni pettymys.

  3½/5.
   
 12. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 109
  Saadut tykkäykset:
  322
  IMDb:n reittauksilla ei ole niin minkään valtakunnan arvoa - vai oletko sitä mieltä, että sellainen keskinkertaisuus kuin Tee Dee Kay on parempi, kuin valtaosa listaamistasi?
   
 13. National

  National New Member

  Liittynyt:
  04.11.2009
  Viestejä:
  114
  Saadut tykkäykset:
  0
  IMDb.com on minusta hieno sivusto. Scorsesen elokuvat (listaamani) ovat saaneet hyvän vastaanoton maailmalla ja mielestäni Suljettu saari kuuluu tälle listalle. Se olisi toki voinut olla paljon parempikin.

  ..olen myös sitä mieltä, että muutama toiminnallisempi kohta olisi piristänyt menoa, koska jossain keskivaiheella leffa junnaa pahemman kerran.

  Kotiin kun BD:n joskus saan, niin luulen että nautittava elämys luvassa. Olen suuri Leonardo Di Caprio fani ja miliö on upea.. silti 4/5
   
 14. Phinor

  Phinor Member

  Liittynyt:
  25.07.2003
  Viestejä:
  116
  Saadut tykkäykset:
  2
  Meinaat sitten, että millään ratingilla tai listalla olisi mitään arvoa missään tai koskaan? Jos IMDB ei siihen suuntaa-antavasti kelpaa, niin miten mikään muukaan lista voisi kelvata? Niin kauan kun elokuvalle ei voi antaa jonkun ennaltamäärätyn kaavan kautta sitä virallista arvoa, täydellisen totuuden arvosanaa, kaikki listat ovat lopulta vain mielipiteitä ja jos mielipiteiden keskiarvolla ei ole arvoa, niin miten yksittäisillä mielipiteilläkään voisi olla? Toisin sanoen mielipideasioista on aivan turha edes keskustella. Mutta mistäs sitten väitellään, jos ei mielipideasioista? Faktoista?

  Ei, en yritä puolustella teedeekeitä; ihmettelen vain. Shutter Island näkemättä, mutta odotusarvo on kova, kuten aina Scorsesen kohdalla.
   
 15. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 109
  Saadut tykkäykset:
  322
  IMDb rateja painaa liikaa se, että kenen tahansa arviot painavat suuntaan jos kolmanteen ja toisaalta arvosanan naksuttelu on liiankin helppoa - mikä johtaa siihen, että monella uudella elokuvalla (nyt EN viittaa suljettuun saareen) on kohtuuttoman kova rate ja toisaalta monilla vanhemmilla mestariteoksilla ansaitsemattoman huono - kiitos ADHD teinien tms.

  Mielenkiintoisempana pidän IMDbn arvosanakohtaisesti hajotettuja lukuja - jolloin esimerkiksi trollatut ykköset ja vaikkapa teinityttöjen twilightille paukuttamat kympit erottuvat joukosta.

  Toisaalta 'suuntaa antavana' henkilökohtaisesti preferoin rotten tomatoesia, jo siksikin, että consensus rivi antaa helkkaristi suuntaa arvosanan syystä. Esim. Wolfman RT oli vilkaistessani melko keskinkertainen ja tiivistelmä auttaa sen verran, että elokuvassa on tyyliä, mutta se ei vaan onnistu pelottelemaan. Aha, no, aion tuon sitten katsoa aikanaan sillä tiedolla, ettl uni tulee seuraavana yönä helposti - ja suuntaan kiinnostukseni ko. elokuvassa muihin seikkoihin, kun kauhua ei ole ilmeisesti luvassa.

  Mutta tämäkin on vain mielipide ja sitäkin vastaan saa argumentoida. :)

  Ja suljetun saaren ostan aivan varmasti sokkona BD:llä, kun se tulee myyntiin.
   
 16. Clef

  Clef Member

  Liittynyt:
  09.07.2005
  Viestejä:
  614
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kirjoitat asiaa! Toisaalta, kyllä Rotten Tomatoesinkin arvosanaan vaikuttavat välillä kaikenmaailman nettikriitikot ja pikkupaikkakuntien "Gazetten" ns. kriitikot. Mutta pidän sitä silti luotettavampana, ja nimenomaan suuntaa-antavana, lähteenä siihen, kannattaako jokin elokuva esimerkiksi katsoa.

  Taisi TDK olla yhdessä vaiheessa jopa IMDB:n kärjessä? Täysin keskinkertainen ja ennalta-arvattava, campahtava pätkä, yhdellä hyvällä näyttelijäsuorituksella...mutta ei siitä enempää tässä ketjussa. ;)
   
 17. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 109
  Saadut tykkäykset:
  322
  Näin, ja rottenissa on kuitenkin klikkauksen päässä Top Critics ja RT-comminity, josta hakea vauhtia. Kuitenkaan pikkukaupunkien gazettetkaan tuskin antavat twilightille 10/10.

  Esimerkiksi tuon rate on tätä kirjoittaessa 5,8. Kuitenkin jos tuon klikkaa auki ja tarkistaa, mitä arvosanoja tuohon mahtuu, niin 20,7% on 10 ja vastaavasti 14,9% on 1.

  Kyseessä ei ole ihan tasan varmasti kympin arvoinen elokuva, mutta ykkösellä tylyttäminen samaan kastiin kuin vaikka Meet The Spartans on sekin mielestäni liikaa. Noin 35% äänistä osuu 6-8 välille - eli about puolet äänistä, jos laskuista pudottaa ykköset ja kympit pois.

  Eli ehkä realistisin arvosana olisi seiskan paikkeilla - IMDb ratesta purettuna, jossa siis ääniä on antanut kaikenmaailman einareista alkaen jokainen.
  Sivuhuomautuksena, ikä+sukupuolijakaumalla:
  - paras arvosana: females under 18, 7,1
  - huonoin arvosana: males under 18, 5,3
  Kertoo tuokin jotain..


  Vastaavasti Rotten Tomatoes rate 50% - eli puolet haukkuja ja puolet kehuja.
  Consensus: fanit varmaan tykkäävät, muille vähän annettavaa.

  Omasta mielestäni Rottenin rate kertoi yhdellä mulkaisulla paljon enemmän kuin IMDb.
   
 18. Caporegime

  Caporegime Active Member

  Liittynyt:
  06.04.2004
  Viestejä:
  1 587
  Saadut tykkäykset:
  3
  Tuossa yksinkertaisuudessaan syy miksi itsekin olen Rottenia jo pitkän aikaa suosinut. Tomaattimittari vastaa selvemmin kysymykseen: kannattaako katsoa? (tai: miten elokuva on yleisesti otettu vastaan?). Luotettavuus on korkeampi ja ehkä juuri siitä syystä myös marginaalit ovat selvemmät.

  Ironisesti IMDB:n luotettavuus on huonoimmillaan juuri ensi-iltojen kohdella. Mitä suurempi hitti, sitä enemmänhän se pisteytys tippuu ensi-illan jälkeen. Rottenissa harvoin tulee suurtakaan heittoa enää sen jälkeen kun ensi-illan lähettyvillä on sinne tarvittava määrä (heitetään nyt vaikka 50-100) arvosteluita kertynyt.

  ps. Ainakin tällä otannalla IMDB:n ja RT:n välillä sittenkin suuri korrelaatio: https://www.dvdplaza.fi/forums/showpost.php?p=919411&postcount=27
   
 19. koomapoika

  koomapoika Member

  Liittynyt:
  13.09.2006
  Viestejä:
  884
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tarkoitatko, että imdb:n pitäisi jotenkin valikoida, ketkä äänestävät tai että se olisi tehty vaikeammaksi tai sitten sitä, että voisit suodattaa itsesi kaltaiset äänestäjät, itsekkäät, ärsyttävät, vasenkätiset keski-iän kriisiläiset siihen mistä sulle näkyvä arvosana muodostuu?

  Ei löydä Tee Dee Keetä tjsp yms jne.
   
 20. Hynkel

  Hynkel New Member

  Liittynyt:
  22.12.2004
  Viestejä:
  235
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eilen illalla tuli käytyä katsomassa tämä Scorsesen uusin. Olipahan pitkästä aikaa erilainen elokuva Scorseselta - jollain tapaa viimeisimpänä hengenheimolaisena tälle leffalle Scorseselta voidaan pitää tummasävytteistä ja unenomaista Bringing Out the Deadia.

  Visuaalisesti elokuva oli kaikin puolin todella upea ja myös
  unijaksot kaikessa surrealistisuudessaan olivat erittäin mielenkiintoista katsottavaa.
  Myös näyttelijät istuivat rooleihinsa oikein hyvin.
  Itse juoni oli kohtalaisen köykäinen ja loppuratkaisu oli osittain arvattavissa alusta lähtien, mutta silti leffa onnistui pitämään otteessaan. Leffan jälkeen tuli olo että tämä olisi nähtävä pian uudestaan, jotenkin tuntui että kaikkia tarinan hienouksia ei ensimmäisellä katsomiskerralla ehtinyt tajuta.

  Tosiaankin ensimmäisen katsomiskerran jälkeen mieleen jäi pyörimään myös kysymyksiä, joihin varmaan alkaa löytymään vastauksia vasta toisen, tai useamman katsomiskerran jälkeen.

  Minua esimerkiksi häiritsi alusta alkaen laastari DiCaprion otsassa, mikähän tarkoitus sillä oli? Alussa tuli mieleen että hahmolle olisi jo tehty lobotomia tai vastaava, josta seurauksena hallusinaatiot ym... Toisalta lopun perusteella näin ei kuitenkaan ollut. Hieman hämäräksi jäi myös kuinka suuri osa nyt olikaan totta ja kuinka suuri osa päähenkilön kuvitelmaa. Vaikka loppuratkaisu tuntuikin hieman turhan selitetyltä, aivan viimeinen kohtaus kuitenkin nosti ratkaisun tasoa mukavasti.

  Näillä näppäimillä voin kyllä suositella leffaa kaikille Scorsesen "pimeän puolen" ystäville ja muillekin psykologisista trillereistä pitäville. Arvosanaksi napsahtaa nyt 4/5, mutta jotenkin minulla on sellainen tuntuma että arvosana tulee nousemaan useamman katsomiskerran jälkeen.

  P.S. Kuopion Starissa kuvanlaatu oli aivan hanurista, onneksi oli lahjaksi saatu leffalippu eikä tarvinnut itse maksaa käynnistä. Eipä tartte Finnkinon puljuun rahojaan enää kantaa kun kotona saa 1000x paremman kokemuksen paremmalla kuvalla ja äänellä ja melkeinpä jo yhden leffalipun hinnalla alkaa saada leffan ostettua omaksi Blu-raynä. Tämä leffa on kyllä ehdottomasti nähtävä uudestaan Blu-raynä, jotta visuaalisuus pääsee kunnolla oikeuksiinsa.
   
  Viimeksi muokattu: 28.02.2010