Sekalaisten kysymyksien ketju

Keskustelu osiossa 'Yleistä' , aloittajana tootsi, 06.03.2007.

 1. Fakiiri

  Fakiiri Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  25.08.2006
  Viestejä:
  1 463
  Saadut tykkäykset:
  9
  Tämä on kyllä ihan väärin kotiteatteripuolella, mutta...

  Nyt puhutaan varmaan henkilöstä nimeltä Ricciotto Canudo, joten ei mikään kovin tuore määritelmä ole. Siis:

  aikataiteet
  1. musiikki
  2. runous
  3. tanssi

  tilataiteet
  4. arkkitehtuuri
  5. maalaus
  6. kuvanveisto

  nämä yhdistävä
  7. elokuva

  Henry Baconin kirjassa Seitsemäs taide mukaillaan tuota samaa määritelmää, mutta listalla on lisäksi kirjallisuus, sarjakuva, teatteri ja oikeastaan myös vielä erikseen ooppera.
   
 2. tootsi

  tootsi Runkku Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.11.2005
  Viestejä:
  3 184
  Saadut tykkäykset:
  36
  Minkälaisella boksilla saan liitettyä 2 kaiutinta kahteen laitteeseen (lp-soitin ja stereot). Rca:ta ei voi kierrättää mitenkään koska tuossa lp-soittimessa ei ole rca-ulostuloja eikä cd-soittimessa sisääntuloja.
  Eli kaiutinjohdoille jokin patentti. Miten onnistuu?
   
 3. TheJambo

  TheJambo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  08.06.2004
  Viestejä:
  2 272
  Saadut tykkäykset:
  2
  Järkevintä olisi ostaa vahvistin johon voit liittää lp-soittimen.
   
 4. Pikkuveli

  Pikkuveli Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.01.2003
  Viestejä:
  202
  Saadut tykkäykset:
  0
  Käsiini kulkeutui tuollainen Genelec 1067A -stereopääte. Mahtaisiko jollain olla jotain speksejä tuosta? Siltaamisesta ei luulisi tuon kanssa koituvan mitään ongelmia?
   
 5. Crimson

  Crimson Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.08.2001
  Viestejä:
  3 318
  Saadut tykkäykset:
  2
  Pitäisi kytkeä Samsung 40 LE-M86 -telkkariin Yamaha S796 ja Topfield TF-5100PVRC sekä Yamaha RX-V595a.

  Käytössä on myös Logitech Harmony 555 -kauko ja mielellään kuljettaisin sekä kuvan että äänen vahvistimen kautta mikäli mahdollista.
  Kuinkas piuhat kannattaisi kytkeä parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi?

  Nimim. Biltemaan kaapeliostoksille
   
 6. Hellcat79

  Hellcat79 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  18.11.2007
  Viestejä:
  453
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei kyllä tuon vahvistimen läpi kannata mitään kuvaa lähteä kierrättämään. Pääpiirteissään kannattaa yrittää käyttää digitaalista signaalia aina kun mahdollista. Tuossa sinun tapauksessa laitteet kaipaisivat vähän päivittämistä, jotta voisit saada kuvasta kaiken irti. Nyt ainoa tapa saada edes siedettävää ääntä ja kuvaa on vetää kaikki johdot erikseen.
   
 7. Crimson

  Crimson Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.08.2001
  Viestejä:
  3 318
  Saadut tykkäykset:
  2
  Näin vähän arvelinkin. Ei edes noilla vanhoilla vehkeillä? Huononeeko kuva entisestään? :D

  Kyllä kyllä.

  Epäilemättä. Käytössäni on myös MacBook, josta saan ulos äänen optisella piuhalla vahvarille sekä kuvan Mini-DVi to HDMI -kaapelilla telkkarille. Sillä uskoisin kuvanlaadun olevan riittävä. HD-matskunkin pitäisi pyöriä nätisti.

  Läppäri ei kuitenkaan luultavasti tule olemaan jatkuvasti olkkarissa piuhan päässä, joten olisi kiva saada myös nuo vanhat vehkeet parhaalla mahdollisella tavalla kytkettyä.

  Ok. Jatketaanpas tästä. Kuinkas nuo olisi paras vetää? Äänet digiboksilta ja dvd-soittimelta optisilla kaapeleilla vahvistimelle, vaan entäpä kuva sitten? Scarteilla suoraan telkkarille?

  Tuleekohan Harmonyn säätämisessä paljon lisävaivaa, kun kuva ja ääni kulkee "eri reittiä"?
   
 8. Hellcat79

  Hellcat79 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  18.11.2007
  Viestejä:
  453
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kuva varmasti huononee, ihan jo sen takia, että signaalitie pitenee ja tuo vahvistin ei kuvaa välissä paranna millään tavalla. Suosittelen siis menemään suoraan töllölle.

  Kuvan viemisessä kannattaa noudattaa ihan perusperiaatteita. Parhaimmasta huonoimpaan noin tässä järjestyksessä:
  HDMI
  DVI
  VGA
  Komponentti
  SCART
  Komposiitti

  Äänen osalta tuo jaottelu ei ole ihan niin itsestäänselvä, koska pitää hieman miettiä missä analogi-digitaalimuunnos tehdään. Jossain tapauksissa kannattaa siis käyttää RCA-piuhaa ennen digitaalista (esim. laadukkaat CD-soittimet).
   
 9. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Minusta DVI-D (Dual Link) on periaatteessa parempi kuin hdmi. Teoriassa eroja ei pitäisi olla, käytännössä voi olla.

  DVI-D -liitännällä voidaan siirtää vapaa resoluutio ja päivitystaajuus (myös paneelin natiivi, paneelin pikselimäärästä riippumatta), kun taas hdmi:ssä sallitaan vain tietyt harvat "standardit", jotka eivät välttämättä osu yksiin paneelin natiivireson ja päivitysnopeuden kanssa.
   
 10. lawry

  lawry Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.12.2007
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ovatko av-vahvistimien analogiset rca-inputit täysin identtisiä? Ts. onko väliä mitä inputtia (phono-liitin tietysti eri asia) käyttää?
   
 11. kaljis

  kaljis Uusi jäsen

  Liittynyt:
  16.06.2007
  Viestejä:
  149
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ovat identtisiä. Eikä ole väliä miten niitä kytkee, jos vain itse sitten muistaa minkä tulon valitsee. Tietysti poikkeuksia voi olla, mutta ei itsellä ainakaan ole tullut vastaan.
   
 12. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Asian voi testata alustavasti liittämällä äänilähteen vasemman kanavan vaikka vahvistimen CD1-ottoon (vasemman kanavan inputti) ja liittämällä äänilähteen oikean kanavan vahvistimen AUX1-ottoon (vasemman kanavan inputti).

  Sitten kuunnellaan äänilähteen ääntä, se kuuluu vasemmasta kaiuttimesta, tai vahvistimen monotusmetodeja vaihtamalla keskikanavasta / kaikista etukanavista. Ja vaihdellaan äänilähdettä edestakaisin CD1 / AUX1.

  Jos äänen voimakkuus pysyy vakiona, noissa kahdessa inputissa on samanlainen äänen taso. Mutta jos vaikkapa CD1-inputti soi 6 dB hiljaisempana, se tarkoittaa sitä, että vahvistimen CD1-inputuissa on tehty 6 dB vaimennus eli jännitejako, joka puolittaa vastaanotetun jännitetason. Tämä on rakennettu siksi, että CD-soitin saattaa antaa enemmän voltteja (2-3 volttia tms.) kuin standardi linjatasoinen muu laite (maksimissaan alle voltin antava).  Eri inputtien erilaiset sallitut maksimiottotasot voidaan rakentaa mekaanisesti vastusjaoilla tai digitaalsesti kompensoiden. Siispä ylläkuvailemani testi ei vielä kerro totuutta yliohjausvaroista. Totuuden löytäminen vaatii jokaisen kanavan testaamisen erikseen, eli syötetään tutkittavaan kanavaan vaikka 500 Hz siniaaltoa ja lisätään antavan laitteen antamaa jännitetasoa kunnes vahvistimen oton säröytymisraja löytyy. Merkitään muistiin se jännitetaso, jolla kohdalla ääni muuttui rumaksi tämän inputin kohdalla. Muutkin inputit käydään läpi ja merkataan muistiin niiden säröttömät maksimitasot.

  Testilaitteena voi käyttää pc:n äänikorttia, joka saattaa antaa jopa 4 volttia ulos, se yliohjaa vahvistimessa olevat ne inputit, jotka on suunniteltu kestämään enimmillään noin voltin tasoja. Myös hyvät esivahvistimet ja itse tehdyt laitteet antavat ulos jopa 10...15 voltin tasoja säröttömänä, niillä voi testata inputtien yliohjausrajoja.
   
 13. niiles

  niiles Sugar plum fairy Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.10.2003
  Viestejä:
  3 969
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tarvitseeko nykyisin vielä Li-ion akut ladata ekalla latauskerralla pitkään, esim. 12 tuntia?
   
 14. Sleep0

  Sleep0 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  12.09.2007
  Viestejä:
  343
  Saadut tykkäykset:
  0
  Missähän vika, kun DVD soittimessa ennen toiminut SCART liitäntä sekoittaa tv:n / soitin sekoaa. Eli kuva alkaa vyrymään alhaalta ylös ja sen värit muuttuvat huonoiksi. Komponentilla toimii. Kahdella eri piuhalla testannut.. Onkohan soitin vain pamahtanut SCART-puolelta?
  Äh, progressive scan päällä.. eli ei mitään enää..
   
 15. kropo

  kropo Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.01.2008
  Viestejä:
  126
  Saadut tykkäykset:
  0
  viimeks kaveri haki puhelimen, toisessa liikkeessä kehottivat uutta puhelinta olemaa pitkään latauksessa ja toisessa liikkeessä puhelimen piti vain olla hetken latauksessa jonka jälkeen se oli kuulemma käyttövalmis.

  eli voisin sanoa että tuskin siitä ainakaan haittaa on että pitää latauksessa vähän pidempään.
   
 16. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Paha sanoa mitään litiumakkujen tarkoista latausajoista, koska operaatio on automaattinen (melko monimutkainen), eikä siihen voi käyttäjä vaikuttaa.

  Akku siis ladataan automaattisesti aina täyteen ja sillä sipuli. Saa tietysti halutessaan seurata latauksen etenemistä silmämöllyköillänsä tapittaen ja "lopettaa lataamisen" eli irrottaa lataustöpselin sitten kun lataus on valmistunut. Latausmikrokontrollerin lopetettua lataamisensa latauksen merkkivalo muuttaa väriä tai vilkkuvat palkit nestekidenäytössä lopettavat vilkuttelunsa.

  Laturin tai laitteen, esim. kännykän, valikosta pystyy joissain tapauksissa säätämään "lataustehoa" eli lataukseen kuluvaa kokonaisaikaa, mutta siltikään ei voi tarkasti sanoa kauanko operaatio vie aikaa. Täytyy antaa kulua se aika mikä siihen kuluu.

  Uudehko akku latautuu nopeasti, ikäloppu akku hitaasti ja käyttämätön tuliterä akku saattaa vaatia pitkän ajan, ennen kuin akku saadaan heräteltyä "käyntiin", kemialliset prosessit potkittua liikkelle varastokankeuden horroksesta.

  Litiumakkutyyppejä on useita erlaisia, eri seosaineilla ja rakenteilla varustettuja, kukin tyyppi vaatien omanlaisensa laturin tai ainakin hienosäätöjä lataustapahtumaan. Halvat simppelit laitteet lataavat "omia" akkujaan oikealla metodlla ja vieraita akkutyyppejä jollain lepsummalla metodilla (hitaammin, epävarmemmin, jopa akulle tuhoisasti). Älykkäät latauslaitteet tunnistavat automaattisesti akkutyypin jota ovat lataamassa, valitsevat sille sopivan latausmetodin eli virtarajat, lämpörajat, kennojänniterajat jne.
   
 17. Pikkuveli

  Pikkuveli Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.01.2003
  Viestejä:
  202
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mikä elementti Gradientin Preludeissa on ja onko sitä (enää) yleisesti saatavilla?
   
 18. mtlbiker

  mtlbiker Uusi jäsen

  Liittynyt:
  24.06.2007
  Viestejä:
  21
  Saadut tykkäykset:
  0
  [​IMG]

  :confused: Moe, sain tuollaisen monitorin käyttööni sen alkuperäisen käytön loputtua. Nyt pitäisi se kytkeä käyttöön tallentavan digiboxin, videon ja DVD:n kanssa kimppaan. Oheisessa kuvassa on laitteen kytkennät takapanelista, josta selviää ettei monitorissa ole lainkaan scart-liittimiä. Eli onko antaa neuvoja miten sen kytken toimivaksi osaksi kokoonpanoa? Panelissa on BNC-liittimet: HS/CS, VS, B(=blue?), G(=green?) & R(=red?). B,G,R ovat kaiketi komposiitti-liittimet, mutta mitä ovat HS/CS, VS? :confused:
   
 19. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Horisontal Sync
  Composte Sync
  Vertical Sync.

  Eikä millään näillä ole mitään tekemistä komposiittivideon kanssa, eikä edes YUV-komponenttivideon kanssa. RGB-kuvasta lienee kyse kaikissa liittimissä.

  Normaali tapa on kuljettaa kolmen erillisen värisignaalin lisäksi erikseen H-Sync ja V-Sync omissa piuhossaan (yhteensä 5 koaksiaalia tarvitaan), mutta komposiittisynkaksi muunnettuna synkat voidaan tunkea yhteen koksiin, ja pärjätään täten neljällä koksilla. Jossain tapauksissa komposiittisynkka tungetaan vihreän värisignaalin kanssa samaan koksiin, pärjätään kolmella koksilla.  Asia erikseen on ammattivideomonitorit, niissä tosiaan on komponenttiottoja, mutta littimien luona lukee tällöin Y Pb Pr (analoginen otto) tai Y Cb Cr (digitaalinen otto). Ellei tuollaisia kirjaimia lue liittimien luona, liittimet on tarkotettu perinteiselle RGB-kuvalle.
   
 20. Juksa

  Juksa Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.12.2007
  Viestejä:
  255
  Saadut tykkäykset:
  0
  Voiko phono-inputtia käyttää mitenkään normaalina inputtina?? Onko jotain välikappaletta tai vastaavaa, millä vois kytkeä esim. DVD-soittimen äänet phonoon..??