Sekalaisten kysymyksien ketju

Keskustelu osiossa 'Yleistä' , aloittajana tootsi, 06.03.2007.

 1. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Hiilihappojääraepuhallus olisi turvallisempi pesutapa. Se on "kuiva" eli jäähile muuttuu kaasuksi eikä kastele mitään, mutta raepuhallus silti vie liat mennessään. Pro-elektroniikka-pesuloista varmaan tätä palvelua saa ostaa, ellei sitten ole omaa laitteistoa jo kotosalla, eikä taida olla koska netissä neuvoa kysellään.

  Jos vesipesuun ja harjaukseen jo mentiin, sen perään kannattaisi vielä huuhdella akkuvedellä, sitä saa huoltamoilta ja autotarviketavarataloista. Mitä useampi litra akkuvettä tai muuta ionivapaata steriiliä vettä käytetään, sen parempi. Hanavedestä kun jää kalsiumia sun muita mineraaleja, joista on haittaa (pintavuotovirtoja, läpilyöntejä, lähinnä vain suurilla taajuuksilla). Tosin pienempi haitta hanavesi on kuin oksennus...

  Kuuma föönipuhallus voi polttaa neste-elkot pilalle. Jos iho kestää föönin kuumuuden, lämpötila on sopiva. Mieluummin siis miedon lämpöisellä tai viileällä ilmalla puhalletaan ja lopuksi pannaan koko vahvistin uuniin muutamaksi päiväksi kuivumaan hissukseen. 40 asteen lämpötila lienee elkoillekin täysin turvallinen. 50 asteen lämpö saattaa lyhentää herkimpien osien elinkaarta, mutta ei liian ankarasti. Kuumempaa lämpöä ei uunissa kannata käyttää. Nimittäin laitteessa saattaa olla matalan lämpötilan komponentteja. Vain kriittiset komponentit ovat korkeaa lämpöä sietäviä, esim. 105 asteen hakkurielkot. Muut osat voivat olla enintään 50 asteen lämpöä sietäviä.

  Liuotinpesuakin voisi käyttää (pesuun ja/tai KUIVAAMISEEN!), isopropanolia mieluusti. Se ja muut alkoholityyppiset litkut nimittäin imevät itseensä laitteessa olevaa vettä ja haihtuvat sitten taivan tuuliin. Pesu ja kuivaus samalla kertaa. Spraypurkeissa piisaa valikoimaa elektroniikalle tarkoitettuja turvallisia putsauskemikaaleja. Hammasharjaa tai muuta lyhytkarvaista sivellintä silti tarvitaan makkarakokkareiden irti rapsutteluun.

  Koska vesi kapillarisesti imeytyy joka hiton rakoseen ja jopa komponenttien sisällekin, sen pois saaminen vaatii kemikaaleja sekä pitkää loppukuivattelua uunissa. Ja vesi vie mennessään liat sinne rakosiin, ja lika sinne myös väistämättä jää, vaikka vesi pois haihtuisi.

  En siis suosittele vesipesua vaan hiilihappojääpuhallusta, mutta luultavasti vesipesu jo tehtiin ja vahinko on siis pahentunut; oksennushapot imeytetty komponenttien sisälle asti. Oppirahat pitää jokaisen maksaa, eli jos ei osata puhdistaa oikein, siitä saa maksaa omalla lompakollaan.
   
 2. ssg

  ssg Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.07.2009
  Viestejä:
  4
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ehdotuksia miten vahvistimen takana olevat johdot saisi kätevästi piilotettua? Vahvistimeen menee kiinni 6 kaiutinta, 4 konsolia, 1 PC ja erinäinen läjä jatkojohtoja. Vahvistin on suoraan television alapuolella ja konsolit tietenkin ympärillä joten kaikki johdot ovat läjässä. Johtoläjälle piti varata muutossa ihan oma laatikko. Katsoin johtolaatikoita ja kouruja internetistä, mutta en oikein löytänyt sopivia tuollaisen läjän piilottamiseen.
   
 3. geru

  geru Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  22.02.2007
  Viestejä:
  1 389
  Saadut tykkäykset:
  0
  Seuraavanlaista ongelmaa olen pohtinut.
  [​IMG]
  Eli olohuoneessa on vasemmassa reunassa valkokangas ja sille kaiuttimet (tai on tulossa), ja oikeassa reunassa tietokone ja kaiuttimet. Ideana että samalla vahvistimella voisi käyttää tietokoneella oikeanpuoleisen seinän kaiuttimia ja tietenkin sitten elokuvia katsellessa vasemmanpuoleisia. Ja ideaaliratkaisu olisi tietysti jos elokuvia katsoessa voisi käyttää vasemmanpuoleisia surroundina, mutta tuo pelkkä A/B ratkaisu riittäisi alkuun.

  Ainut ongelma vaan on että nykyisestä vahvistimesta ei löydy A/B toimintoa. Toinen hiukan purkampi vaihtoehto olisi käyttää 2x Stereo moodia jossa molemma kaiuttimet toistavat samaa stereosignaalia. Tällöin tietenkin ongelmana on että joko tietokoneella tai valkokankalla olisi left/right väärin päin. Tämä hoituisi tietysti aika pitkälti ohjelmallisesti jollain Switch right & left toiminnolla. Mikä on tietysti vähän kompromissi, mutta budjetillisesti sellainen ratkaisu johon olisin valmis tyytymään tässä vaiheessa. Ellei jollain ole parempaa ideaa tämän toteuttamiseksi?

  Käytössä oleva vahvistin on Yamahan RX-V567.
   
 4. Maky

  Maky Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.04.2000
  Viestejä:
  871
  Saadut tykkäykset:
  14
  Bongasin murosta tämän, on vielä hakematta: http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/30198028/
   
 5. Regu

  Regu Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.08.2007
  Viestejä:
  82
  Saadut tykkäykset:
  0
  Osaisiko joku kertoa transmissio kotelon hyödyt ja haitat tiivistettynä ja nyt suunnitelmissa siis ns. t-line quarter wave.
   
 6. Makis

  Makis Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.10.2005
  Viestejä:
  536
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ehkä vähän tyhmä kysymys, mutta kaipaisin mielipiteitä:

  Meillä on kotiteatterivahvistimena Marantz SR-5004. Muuten ihan mainio vekotin, mutta tuossa on vain kolme HDMI-sisääntuloa ja se on liian vähän. Tietenkin tuosta puuttuu myös kaikki uusien vahvistimien nettiominaisuudet ja 4K-tukikin, mutta sisääntulojen puute on ratkaiseva ongelma. Olen kokeillut useampaa HDMI-switchiä eikä yksikään ole toiminut kunnolla.

  Gigantissa olisi nyt varsin kohtuullisen hintaan Pioneer VSX-922-K (333€): http://www.gigantti.fi/product/tv-ja-aani/vahvistimet/VSX922K/pioneer-7-viritinvahvistin-vsx-922-k

  Tuohan on selvästi halvempi, joten onko mitään järkeä vaihtaa? Vai pitäisikö katsella kalliimpaa, koska tuo on selvä downgrade nykyiseen?

  Laitan tietysti tuon nykyisen myyntiin, mikä olisi sopiva pyyntihinta?
   
 7. thomasi

  thomasi Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.11.2012
  Viestejä:
  85
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oisko jollain ehdottaa fiksun hintasia & ok:n laatuisia rca-kaapeleita takakaiuttimille mitkä olisi 2x g two mutta matkaa vahvistimeltä sohvan taakse olisi 10~15m. Huone ei ole kovin suuri mutta jos johdot haluaa vetää nätisti niin matkaa tulee. Kiitos vinkeistä näin etukäteen!

  Käykö esim tälläinen: http://www.verkkokauppa.com/fi/product/53421/crstq/Supra-SUBLINK-12-subwoofer-RCA-valikaapeli-12-m vaikka onkin "subwoofer kaapeli" ?

  ja hintaraja saisi olla alle 100e / kaapeli, plussaa jos reilusti alle
   
 8. vps358

  vps358 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  4 110
  Saadut tykkäykset:
  320
  Linkkamasi on monokaapeli, eli tarviit 2/kaiutin noita...

  T: Vesku
   
 9. thomasi

  thomasi Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.11.2012
  Viestejä:
  85
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eikös 1x pre-out kanavasta vedetä 1x genelle kaapeli ? eli tavallaan monona per kanava?
   
 10. vps358

  vps358 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  4 110
  Saadut tykkäykset:
  320
  Senat sakasin, sorry, ajatushärjiö...
  Ei pitäis kirjoittaa sitä mitä ajattelee, ennenkuin ajattelee mitä kirjoittaa...

  T: Vesku
   
 11. HulluHevari

  HulluHevari Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.09.2004
  Viestejä:
  445
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onko vaarallista(ts onko mitään väliä) jos bi-wiressä käyttää kahta erilaista kaapelia? Eli siis ei toiseksi osta juuri samanlaista joka single wirenä on tähän asti ollut? Varsinkaan kun ei HE-tason vehkeistä ole kyse.
   
 12. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  122
  Ei ole mitään vaaraa tai haittaa, mutta ei toisaalta mitään hyötyäkään. :rolleyes: Säästä rahasi johonkin hyödyllisempään.
   
 13. Groke

  Groke D'oh! Tukijoukot

  Liittynyt:
  18.08.2005
  Viestejä:
  2 651
  Saadut tykkäykset:
  1
  Ei ole vaarallista, eikä ole väliäkään. Toki molempien kaapelien on syytä olla ko. kaiuttimille kaiutinkaapeleiksi sopivia. Aivan kuten yksöisjohdotuksenkin kanssa. Varsinkaan peruskaiuttimilla ja muutaman metrin vedoilla ei kannata turhanpäiten kaapeleita murehtia. Aivan ääritapauksissakin tulee vain pieni mutka taajuusvasteeseen, jota useimmat eivät edes käytännössä huomaisi. Toki olettaen, että ei mitään 0,01 mm[SUP]2[/SUP] "kaapeleita" käytetä. Hifistelijöille lisätietoa maksimipituuksista täällä (hae vaikkapa merkkijonoa 'Tuomela').

  Aniharva taitaa bi-wiringiä käyttää. Itse en viitsisi moista edes kokeilla. Bi-amping sen sijaan saattaa joskus harvoin jopa jotain pientä hyötyäkin tuoda. Ainakin joissain tietyissä ääritilanteissa. Esim. kun bassovahvistin jo hieman säröää ja kompressoi, niin yläpään vahvistin kenties ei tee niin, varsinkin jos on samantehoinen. Mutta suhteellisen harva harva bi-ampingiakaan taitaa käyttää.


  Bi-ampingin kokeileminen on nykyään monilla AV-vahvistimilla helppoa. Tällöin tosin on useimmiten edelleenkin se yksi ja sama yhteinen virtalähde käytettävissä, vaikka kuinka olisi kaksi erillistä päätevahvistinta kanavaa kohden. Eli siinä mielessä ei ole aivan puhdas bi-amping kyseessä. Jos sen siis mieltää tilanteeksi, jossa on kaksi aidosti täysin erillistä ja itsenäistä päätevahvistinta kutakin kanavaa kohden. Toki siitä voi siltikin saattaa jossain ääritilanteessa jotain pientä hyötyä olla. Tai sitten ei.

  Jos ei kerran HE-meiningistä ole kyse, niin silloin ei varmaankaan kannata mitään kaksoisjohdotuksia turhaan murehtia, kun valtaosa HE-harrastajistakaan ei sellaisia käytä kymmeniä tai jopa satoja tuhansia euroja maksavissa seteissään. Perushifisteistä puhumattakaan.
   
 14. JayKay70

  JayKay70 Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.01.2008
  Viestejä:
  574
  Saadut tykkäykset:
  0
  Omasta kokemuksesta bi-amppauksesta on ollut hyötyä ja kaiuttimen erottelukyky ja musiikin toiston tietty "vaivattomuus" parantui selvästi testatessani tätä Wharfedale Emerald 97:lla ja Rega RS5:lla. Nykyinen integroituni ei mahdollista bi-amppausta ja erillisen päätteen olen laittanut kiertoon jo ajat sitten ja a/v-vahvarilla en jaksa enää uusia kaiuttimiani testata (kun tuo stereovahvistin hoitaa homman sen verran hyvin). Bi-wiretyksestä ei ymmärtäkseeni asiallisesti tehdyillä laitteilla pitäisi olla kuin placebovaikutus...

  Mainitsin jo tuolla toisaalla, mitä kaiuttimieni valmistaja (Rega) kertoo bi-amppauksesta ja -wiretyksestä ja laitanpa vielä tähänkin jutun jatkoksi:

  "Bi-wiring will offer no advantage, and will often give worse results at an additional cost. Bi-amping will improve the performance of both mid/bass driver and tweeter units."

  Kaiutinkaapeleista sama taho sanoo kaiuttimien manuaalissa: ""very expensive leads claiming to use special materials and technologies are not recommended." :rolleyes: Toki suosittelevat omia kaapeleitaan, mutta ne maksavat pienen murto-osan audiofuulakaapeleiden hinnasta.

  Mielestäni aika terve asenne...
   
 15. HulluHevari

  HulluHevari Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.09.2004
  Viestejä:
  445
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oliko täällä Audyssey-ketjua?
   
 16. Ultrablue

  Ultrablue Käyttäjä

  Liittynyt:
  29.04.2012
  Viestejä:
  123
  Saadut tykkäykset:
  4
  Onko kukaan nähnyt tai päässyt testailemaan JTR Speakers subbareita? Osa näyttää ihan mielenkiintoisille, varsinkin tämä Captivator sarja. Tässä vielä linkki: http://jtrspeakers.com/
   
 17. Regu

  Regu Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.08.2007
  Viestejä:
  82
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mistä saisi valkoista kaiutin kangasta ja ei.. en tarkoita elementin eteen laitettavaa akustisesti läpinäkyvää vaan kotelon päälle laitettavaa kangasta.
   
 18. Pertsa66

  Pertsa66 Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.04.2009
  Viestejä:
  101
  Saadut tykkäykset:
  0
 19. Regu

  Regu Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.08.2007
  Viestejä:
  82
  Saadut tykkäykset:
  0
  Näyttäs oikealta ja minä kun viisaana hain suoraan lontoon kielellä ulkomaisilta sivuilt, kun en uskonut suomen tarjontaan.
   
 20. Jukkasd

  Jukkasd Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.06.2013
  Viestejä:
  9
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ostin kesäkuussa thomanilta eminencen lab15 elementin, viime viikolla kesken kuuntelun meni mykäksi elementti.
  Thomanille laitoin viestiä että miten huolto toimii, mutta sanoivat että elementeillä ei ole takuuta ollenkaan koska ovat kuluvia tuotteita, joten eivät tee asialle mitään.
  Onkohan mitään toivoa saada thomann huoltamaan/korvaamaan hajonnut tuote?