Seinään upotettu subiprojekti

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana tuplaturpo, 25.07.2010.

  1. tuplaturpo

    tuplaturpo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.11.2006
    Viestejä:
    273
    Saadut tykkäykset:
    1
    Terve plaza!

    Pärähti tuossa mökin laajennusprojekti käyntiin ja nyt olisi mahdollista tehdä yläkertaan pienimuotoinen musa/oleskeluhuone. Mökkihän on vanhempieni, itseltä löytyy jokunen vuosi kirvesmiehen hommia takana. Päätyhuoneen katto on vino, joten huoneen sivuille jää n. metri tilaa seinän taakse koteloksi. Seinän korkeus on reunoilla siis n.120cm, harjakorkeus 3m. Ajatuksena olisi rakentaa Seinään upotettu subbari, jonka leveytenä olisi kattotuolien jako, eli 600mm-tuolin ainevahvuus 45mm=555mm. Kokoa siis kotelolle olisi mahdollista tehdä erittäin paljon, äkkiseltään mittailtuna esim 300l kotelo olisi helppo toteuttaa.



    Nurkissa löytyy pölyttymässä TA-2400, joten se tulisi toimimaan siis vahvarina.
    Vahvarin ominaisuudet riittäisivät mainiosti esim 2*12" tai 2*15 elementtien ajamiseen, ja mielestäni kaksi elementtiä päällisin olisi myös "miehekkään" näköinen.

    Minkälaista setuppia tuollaiseen kannattaisi ajatella, kun elementit+antimoden hinta tulisi jäädä alle 500€? Käytettykin olisi vaihtoehto.
    Koko eikä vahvistin tod.näk tule rajoittamaan siis projektia.

    Mielessäni on käynyt coral prf tai peerlessin xxls(tosin peerlessit tulisi löytää käytettyinä hintansa puolesta...)

    Subin käyttö olisi todnäk. eniten musaa, myös harvemmin television kavereina jos jotain hyvää leffaa sattuis tulemaan..
    Mitään järkyttävää hifisubia nyt ei olla hakemassa, vaan sellaista joka tuollaiseen tilaan olisi mahdollista rakentaa ilman suurempia kikkailuja.
    huonetilassa oleva perinteinen subi ei mitenkään tule kysymykseen jo erittäin rajallisten tilojensa takia.

    Ehdotuksia?
    ps. antimode on mukana sen saamien lukuisten kehujensa takia, eipä tarvii huonemoodeista välitellä
     
  2. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Hifimaailma 6/2009:ssa mittailtiin ja kuunneltiin liuta isoja DIY-subeja. 300-litraiseen kammioon istuisi mainiosti esimerkiksi Peerless SLS-12 -nelikko.
     
  3. tuplaturpo

    tuplaturpo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.11.2006
    Viestejä:
    273
    Saadut tykkäykset:
    1
    Muuten olisi tuo 4 kpl hyvä, mutta ei oikeen enää mahdu tuohon seinään, koska korkeutta on hieman päälle metri, ja myös tuo t.amp tulee tod.näk upotuksella subien päälle. Tuommoinen lehti olisi mielenkiintoinen päästä lukemaan.

    Jääkö toisto aivan lapsenkenkiin jos noita elementtejä olisikin ainoastaan 2? ja entä millaisen kotelon(refleksi/suljettu/tilavuus) se vaatisi?
     
  4. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Meillä oli testissä pumppuja kaksi 150-litraisessa laatikossa. Paukkua riitti yllättävän hyvin. Mainitun numeron voit tilata joko paperisena tai bittiversiona Hifimaailman sivuilta. Tai sitten marssia kirjastoon lukemaan.

    Eikö seinässäsi olisi 65cm sivusuunnassa tilaa, saisit nelikon neliön muotoon?
     
  5. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Ei jää kun pistätkin vaikkapa 2xXXLS Alut. Lue privaattiviesisi. Siitä selviää myös tarvittava kotelotilavuus.
     
  6. tuplaturpo

    tuplaturpo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.11.2006
    Viestejä:
    273
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tosiaan, viimeinen kattotuolien väli on n. 80cm, joten siihen sellaisen voisi laittaa, mutta silloin menisi koko muun huoneen järjestelyt uusiksi, mitä tähän saakka on suunniteltu...

    Olisiko näitä sls:siä tuossa mittakaavassa järkevää tunkea refleksikoppaan vai suljettuun?
    Millaisia äänenpaineita tällaiselta setiltä voisi odottaa verrattuna johonkin kaupan laitteeseen?
     
  7. HelaKammo

    HelaKammo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.01.2003
    Viestejä:
    726
    Saadut tykkäykset:
    3
    Olen itse miettinyt joskus subbarien ja IB:n tekemistä ulkotilaan. Yön pimeinä tunteina ajattelin, että Vintti-iitalla vuorattu kotelon etuseinä toimisi uretaanilla vuorattuna höyrytiiviinä sisäpintana (tai vaikka sauna-satu). Itse elementti jatkettaisi suoraan tämän pinnan jatkeena, joten höyrynsulku olisi tiivis.

    Lämpöeristys elementin kohdalla olis kehno, mutta sen toteuttaisi ulos avoimena vuorattuna verkkoon tehtynä villakerroksella. Periaate siis vähän kuten resistanssikotelo, mutta "löyhempi". Ulkomailla homma on etelässä helppoa, kun voi vain tehdä reijän seinään, täällä pitää höyryntiiveys muistaa ja ottaa lämpötalous huomioon, kenties jopa palosuojaus.
     
  8. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Suljettuun. Lue se artikkeli.
     
  9. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Riippu kuinka monta laitat. Satunnaista leffakäyttöä ajatellen kaksi SLS:ää eivät anna säröttömästi juuri mitään paineita matalilla. Kahdeksan kappaletta jo antaa, mutta yksi kunnon 18-tuumainen korjaa potin vielä suurella kaulalla.

    2x SLS kaipaisi ehkä hieman suuremman suljetun kotelon kuin Hifimaailman DIY-subi testissä oli käytetty. Yhteis-qtc on reippasti yli 0,707 ja ilman puristuvuus kun ei ole lineaarista, niin säröt nousevat. SLS:n moottori on lisäksi kohtuu heikko, eikä mielellään puristele ilmaa.

    Itse ostaisin ennemmin laatua kuin määrää. SLS floppaa laadussa. Ei niinkään äänenlaadussa, vaikkei mikään järin vähäsäröinen olekaan, vaan suorituskyvyssä.
     
  10. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Kuten olen sanonut, se artikkeli kannattaisi lukea. Ennenkaikkea kuuntelukommentit eri ratkaisuista. Speksejä tuijottamalla ei tiedä, miltä systeemi kuulostaa. Mittauksistakin on usein vaikea tulkita todellista äänenlaatua. Mauri ja minä kuuntelimme nipun vaihtoehtoja ja molempien mielipiteet menivät melko hyvin yhteen siitä, mikä toimi mitenkin.

    Jos tarkoitus on hankkia subbari johonkin muuhun kuin kuunteluun niin silloin on hyvä tehdä valintakin jollain muulla perusteella. Lehden jutussa subbareilla tuutattiin neutraalilla tasolla niin kovaa, että pääkanavien (paljon tehoa kestävät ja hyvin herkät HM-97dB/W -rakennussarjat) ääntä oli erittäin epämiellyttävää kuunnella juuri millään ääninäytteellä.
     
  11. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kysyjä on ilmeisesti käyttämässä subeja sekä musiikilla, että satunnaisessa leffakäytössä. Testatun kaltainen SLS-pumppu on leffoilla melko turha kapine, IMO. Isompi katras SLS:iä lienee menevän budjetista yli kun huomioidaan niiden vaatiman liiterin kokoisen kotelon materiaalikustannukset. SLS ei myöskään ole järin vähäsäröinen elementti oli kuunteluvoimakkuus ja taajuus mikä hyvänsä. Se, että SLS-pari sattui miellyttämään teitä testatuista subiesta eniten, on luonnollisesti täysin subjektiivinen totuus kuten kaikki kuuntelukommentit ovat. Lisäksi subbarin ääneen vaikuttaa sovellus aka. kotelo hyvin paljon; nyt testissä olleita suljettuja koteloita ei oltu vakioitu yhteis-qts:n osalta eli toisilla oli ilmajousta enemmän kuin toisilla, SLS:llä kaikista eniten. Tämä kaikki sen lisäksi, että subbareiden huonevasteissa oli jopa 5dB eroja toisiinsa nähden! Kuunteluhavaintojen yhdistäminen suoraan elementistä johtuvaksi on yksinkertaisesti loogisesti täysin väärin. Elementin äänenlaatua koskevien johtopäätösten tekeminen tällä lähtökohdalla kuulostaa tarkoitushakuiselta, sillä tosielämässä kuunteluhavaintojen eroja voidaan selittää muillakin seikoilla kuin elementillä. Lienee hyvä aika jo hyväksyä tämä.

    Pitäkää DIY-dipolibasso testi, niin kotelo ei ole tiellä muuttamassa kilpailuasetelmaa. :) Subit voisi myös testata sokkona. Pieni näköeste ei muuta bassotaajuuksien kulkua lainkaan.

    edit. ja ekuttakaa subit manuaallisella parametrikorjaimella, anti-modella ei vasteista saada riittävän yhteneviä.
     
    Viimeksi muokattu: 30.07.2010
  12. tuplaturpo

    tuplaturpo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.11.2006
    Viestejä:
    273
    Saadut tykkäykset:
    1


    Musiikille sekä satunnaisesti leffoille, kyllä.

    Mitä nyt ymmärsin niin ei tuo sls-kaksikko ole mitenkään mullistava kokoonpano, joten jos sitä laatua sitten parantaisi, esim. 2* xxls 12?
    Näyttäisi nimittäin että kahden tuolin väliin jäisi nyt n. 250l koppa, jonka uskoisin riittävän noille xxls:ille refleksinä.
     
  13. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2008
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    3
    http://www.lehtiluukku.fi/pub?id=1512
     
  14. tuplaturpo

    tuplaturpo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.11.2006
    Viestejä:
    273
    Saadut tykkäykset:
    1
    Noniin tuli tuo lehtikin lukaistua.

    Kyllähän tuo sls-setti kehuja sai, mutta arvioiden perusteella ei ulotu kovin alas, ainakaan uskottavasti.

    Tuon luettuani yhä enemmän kiinnostaisi tuo xxls-12 kaksikko perustuen pikkuvelien suht hyvään suoritukseen, ja koska 4kpl sls 12" ei oikein tulisi mahtumaan. (pystysuunnassa tilaa maks. 3kpl 12" ja sivusuunnassa vain yhdelle 12".)

    Kuullostaako järkevältä: 240l kotelo, 2kpl xxls 12" , kotelo viritettynä 20hz?
    Refleksiporttien määrä, pituus ja halkaisija vielä hakusessa.

    Testissä xls-10" nelikolta jäivät matalat taajuudet piiloon ilman antimoden 25-lift toimintoa lähes kokonaan.
    Refleksikotelon luulisi auttavan tuohon vaivaan, (jos siis 12" versiot ovat samantyylisiä kuin pienemmät) ja myös se että minun tapauksessani vahvistimen tehot eivät tule loppumaan kesken kuten testissä saattoi käydä.
     
  15. tuplaturpo

    tuplaturpo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.11.2006
    Viestejä:
    273
    Saadut tykkäykset:
    1

    Eli sain putkeksi 6", 412mm ja viritystaajuus 20hz
    Jos laitan kaksi putkea, miten lasken putkien pituudet?

    5" putkella tulisi 20hz virityksellä 269mm, joka olisi kyllä helpompi asentaa koteloon, koska syvyyttä en siihen hirveästi saa...
     
  16. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2008
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    3
    Toussa XXLS-Alu 240.Litran suljetussa ja refleksinä 20Hz.
     

    Liitetyt tiedostot:

    Viimeksi muokattu: 04.08.2010
  17. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2008
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    3
    http://www.linearteam.org/download/winisd-07x.exe
    Tämä laskee sun puolesta :p
     
  18. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Järkevämmältä kuulostaa 2kpl 120l koteloita, yksi siis kummallekin elementille. Viritys edelleen 20hz. Mikäli sijoitus seinän sisässä sukkaakin jostain syystä, niin kaksi erillistä on helpompi siirtää. Myös rakennus ja vintille nostaminen on helpompaa. Yleensäkin kaikki on helpompaa kun on kaksi 'pientä' yhden ison sijaan. 4" aero riittää taatusti 12" XXLSlle. Mikäli putken mahtuminen, siis kotelon syvyys mietityttää, niin pyöristetty 90' mutka helpottaa.
     
  19. tuplaturpo

    tuplaturpo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.11.2006
    Viestejä:
    273
    Saadut tykkäykset:
    1
    No kotelo tulee jokatapauksessa seinän sisälle, oli se huono tai ei.
    Pohdin vielä sisustuksellisesti/rakenteellisesti tuota kahta koppaa.
    Jos kuitenkin päädyn tuohon yhteen isompaan niin riittäähän esim 6" rööri kahta elementtiä kohden?
     
  20. tuplaturpo

    tuplaturpo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.11.2006
    Viestejä:
    273
    Saadut tykkäykset:
    1
    Noniin projekti edistynyt hitaasti koska tuossa laajennuksessa nyt tuppaa muitakin hommia olemaan kuin tuo subbariprokkis:hitme:

    Muttamutta, kotelo siis tehty jo, n.238lnetto 2x xxls12" aluja silmällä pitäen.
    Nyt kuitenkin huomasin että CSS:n TRIO 12" subi on lähes identtinen xxls:ien kanssa, lähes sama kotelotilavuus ja viritys tulevat winisd:llä.
    Kotelon viritystä ei siis vielä tehty mutta tuohon 20hertsin hujakoille vissiin tulee viritys.
    Trioissa kuitenkin parempi tehonkesto ja xmax.

    Kumpi subeista toimii paremmin musiikilla? tiedän, että 20hz viritys ei ole paras mahdollinen musakäyttöön mutta jos on varaa valita, niin enemmän musiikkipainotteisen noista ottaisin.