Screenin kiinnittäminen seinään

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana Pertti120, 16.10.2010.

 1. Pertti120

  Pertti120 Guest Guest

  Liittynyt:
  12.10.2010
  Viestejä:
  15
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sain tuossa juuri 115" 12mm MDF-levyn maalauksen G499:llä valmiiksi ja nyt aloin pohtimaan yksinkertaista, mutta samalla helppoa ja kestävää kiinnitystä, levy kun tuntuisi painavan aika ruhtinaallisesti.
  Selailin täältä ja muualtakin pitkän aikaa eri kiinnitysvaihtoehtoja, kunnes rautakaupassa tuli mieleen tämmöinen potentiaalinen kiinnitystapa:

  Yhdistin kaksi aivan tavallista L-kulmarautaa U:n muotoiseksi M5 ja M10 pultilla, mutterilla ja jousiprikalla (Kuva 1) ja ratkaisu vaikutti olevan varsin tukeva.

  Tämän jälkeen tein MDF-levyyn (ylimääräiseksi jäänyt testipätkä) 10mm reiän ja pulttasin koko virityksen levystä läpi ja kiinni. (Kuva 2 ja Kuva 3) (lopullisessa ratkaisussa U-palan "pohjan" on tarkoitus olla käännettynä alas, ei kuvan mukaisesti sivuttain, lisäksi levyn läpäisevä pultti vaihtuu pidemmäksi)

  Pultin kannalle (6mm) on tarkoitus tehdä reunalistaan (12mm) kolo, jotta listan voi pulteista huolimatta liimata ja ruuvata takaa kiinni.

  Sitten seinään kiinnityksessähän lienee useitakin vaihtoehtoja. L-raudan toisen puoliskon voinee ruuvata ensin seinään, nostaa screenissä olevan toisen puoliskon sen päälle ja tämän jälkeen kiristää pulteilla. Toisaalta rako screenin ja seinän välissä saattanee jäädä niin pieneksi, että kiinnitys ei välttämättä olekaan enää niin helppoa, jos ei sitten laita rautaa aivan screenin reunaan ja ylös.

  Itse ajattelin toisaalta porata seinään valmiiksi leveäkantaisen (betoniseinä) ruuvin, jättää sen seinästä hieman ulos ja sitten vain nostaa screenin paikoilleen. Alareunoihin ajattelin tehdä tismalleen saman U-rautavirityksen, jotta levy nousee samanverran seinästä myös sieltä. Toisaalta luottanen ostamiini 6x50mm kiviseinäruuveihin sen verran, että ajattelin ainakin näin alkuun kiinnittää levyn vain kahdella ruuvilla yläreunasta.

  Idea selkeästi kaipaa vielä erinäistä jatkokehitystä, mutta ainakin näin pikaisella ajattelulla toivon sen sopivan tarkoitukseeni, eli tukevan ja helpon kiinnityksen, helpolla levyn alasottomahdollisuudella, sekä saamaan levyä muutaman sentin irti seinästä.
   
  Viimeksi muokattu: 17.10.2010
 2. petepas

  petepas Elämme fataaleja aikoja Tukijoukot

  Liittynyt:
  30.01.2005
  Viestejä:
  2 441
  Saadut tykkäykset:
  4
 3. Slarti

  Slarti Uusi jäsen

  Liittynyt:
  18.03.2005
  Viestejä:
  508
  Saadut tykkäykset:
  0
  "French Cleat" on maailman simppelein, halvin ja paras tapa ripustaa lähes mitä tahansa seinälle.
   
 4. Pertti120

  Pertti120 Guest Guest

  Liittynyt:
  12.10.2010
  Viestejä:
  15
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ja nyt on saatu projekti itse screenin osalta päätökseen. Enää seinäkoukutuksen ja screenin nostaminen niihin jäljellä.


  Aiemman selostuksen mukaisesti porasin levyn yläreunoihin (noin 40cm reunasta) 10mm reiät ja kiinnitin aiemmin tehdyt U-raudat M10 pultilla, mutterilla ja jousiprikalla. (Kuva 1)

  Tämän jälkeen porasin pultin kantoja varten noin 6mm syvät ja 20mm leveät kolot ylös tulevaan reunalistaan. (Kuva 2)

  Alareunoihin kiinnitin samat U-raudat, mutta koska riputus seinälle tapahtuu vain yläreunasta, päätin tehdä kiinnityksen pultin sijasta neljällä M3-ruuvilla. (Kuva 3)

  Tämän jälkeen liimasin reunalistat paikoilleen (Kuva 4) ja lopuksi ruuvasin ne vielä kääntöpuolelta M3 20mm ruuveilla, noin 10cm välein. Listojen kiinnipysyvyyden parantamisen lisäksi veikkasin tämän joissain määrin myös estämään levyn mahdollista käyristymistä seinällä.


  Eiköhän nyt screeni pysy paikoillaan aikalailla varmasti ja samalla se vielä irrottaa sitä juuri sopivasti seinästä (5cm), esim. taustavalojen lisäämistä varten.

  Jos nyt jotakin alkoi kiinnitysmetodi tarkemmin kiinnostamaan, kysyä saa.
   
  Viimeksi muokattu: 17.10.2010
 5. MikkiHiiri

  MikkiHiiri Do It Yourself Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.10.2003
  Viestejä:
  3 765
  Saadut tykkäykset:
  14
  Ite laitoin pari tommosta kiinnikettä jonka varaan screenin voin nostaa seinälle.

  [​IMG]
   
 6. Pertti120

  Pertti120 Guest Guest

  Liittynyt:
  12.10.2010
  Viestejä:
  15
  Saadut tykkäykset:
  0
 7. Rusna

  Rusna Guest Guest

  Liittynyt:
  21.09.2005
  Viestejä:
  102
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itsellä on 120" 12mm MDF-levy Elfan kantokisko + 2xriippukisko -combolla seinällä ja hyvin pysyy, Elfan sivut ja oma projekti.
  Vähän kun olisin vielä tekovaiheessa ajatellut, niin olisi saanut kiinnikkeet kokonaan piiloonkin :)
   
  Viimeksi muokattu: 18.11.2010
 8. Sami_79

  Sami_79 Guest Guest

  Liittynyt:
  21.10.2010
  Viestejä:
  10
  Saadut tykkäykset:
  0
  Täällä meni 83" kuvalla (ei mahtunut tilaan sen suurempaa screeniä :)) varustettu 16 mm paksu MDF-screeni seinälle työpaikalta ostetuilla alumiinikoukuilla ja noihin koukkuihin tarkoitetuilla alumiiniprofiileilla (hinta yhteensä 10 €).

  Helppo asentaa => kisko (yläkisko) vatupassin kanssa kiinni screenin taakse ruuveilla => koukut (2 kpl) vatupassin ja toisen kiskon kanssa vaateriin seinälle => toinenkin kisko (alakisko) kiinni screenin taakse => pari mittausta ja koukku (1 kpl) seinään kiinni. Sitten vaan nostin screenin noiden koukkujen varaan. Tuo alempi yksittäinen koukku oikeastaan pitää vaan screenin suorassa. Tuo tilalle olisi voinut laittaa vaikka jonkin puupalikan joka olisi ollut saman paksuinen tuon yläkiskon ja koukun kanssa (eli n. 50 mm).
   
 9. Whitewolf

  Whitewolf Guest Guest

  Liittynyt:
  26.10.2002
  Viestejä:
  463
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse juuri painin MDF levyn kiinnityksen kanssa eli miten toteuttaisi.

  Itsellä on noin 230x130 kokoinen 10mm paksu MDF joka pitäisi saada seinälle järkevästi niin, ettei kiinnitykset pursua mistään reunan yli. :hitme:

  Kuinkakohan kestävää tuo MDF on jos laittaisi poraisi screenin etupuolelta yläreunasta noin 1-1½cm alaspäin 3-4 kpl pitkittäissuunnassa ruuvit ja taakse yläreunaan rima, puu tai metallinen kisko. Kiskon laittaisin sitten seinässä olevien 3-4kpl kulmarautojen tai koukkujen päälle ja tapeilla tai vastaavilla varmistaisin, että komeus pysyy paikallaan, mutta paino on lähinnä kulmaraudoissa, rimassa sekä niissä 4ssä ruuvissa yläreunassa. Yläreunaan tulee tietenkin jalkalistakehys peittämään pulttejen jäljet. Alareunaan tulee tietenkin myös rima, että screeni on samalla etäisyydellä seinästä kuin yläpuoli.

  Ongelma ollut lähinnä se, että tuo 10mm tuntuu olevan melko "ohut" jos meinaisi jotain yksinkertaisempaa kiinnitystä...tai suoraan roikkumaan ilman taakse laitettavia rimoja jne ? :OI

  Seinä on betoniseinä.

  Olisiko jokin muu kiinnitystapa "parempi"? Myös vaijerikiinnitystä taulutyyliin mietiskelin.
   
 10. Slarti

  Slarti Uusi jäsen

  Liittynyt:
  18.03.2005
  Viestejä:
  508
  Saadut tykkäykset:
  0
 11. Whitewolf

  Whitewolf Guest Guest

  Liittynyt:
  26.10.2002
  Viestejä:
  463
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kieltämättä melko simppeli ja hyvä tosin ei ole mahdollisuutta tehdä tuota 45-asteen kulmaa kunnolla. Teen vähän vastaavan kahdesta paksusta rimasta ja kulmaraudoista eli nostan komeuden kulmarautojen päälle ja varmistan tapeilla, ettei liu pois. Rimat kiinnitän ruuveilla ylä ja alareunasta. Päälle sitten kehys. Seinään kaksi kulmarautaa ylös ja yksi alas. Eiköhän se noin pysy.
   
 12. TonyA

  TonyA Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.01.2005
  Viestejä:
  308
  Saadut tykkäykset:
  3
  Täältä myös yksi ääni french cleatille! Sahautin mdf-levystä tehdyn heijastuspinnan Bauhaussissa. Sahurin mukaan heillä oli vain 9 mm ja 20 mm mdf:ää. Hölmöilin, ja menin ottamaan kahden sentin paksuisen levyn, joka on kooltaan suurinpiirtein 80 tuumaa. Jestas, se painaa! Heittäisin, että ainakin 30-40 kiloa.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Onneksi seinä on tiiltä, joten siihen kyllä uskaltaa ripustaa painavampaakin tavaraa. Lopullisen levyn painoa nosti vielä maalauksen kehykset, jotka siihen laitatin. Ne miellyttävät silmää ja lisäävät levyn taulumaisuutta - näin levy myös sopii paremmin sisustukseen.  Tässä kuvia taulusta ja ripustuksesta. Kaikki onnistui siis mitä parhaimmin! Kovalevystä sahatun riman kiinnitin levyn taakse epoksiliimalla ja useilla ruuveilla.
   

  Liitetyt tiedostot:

 13. aheikkinen

  aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 018
  Saadut tykkäykset:
  136
  Olikos tämä kehyksen kullattu reunus välittömästi kuvan ympärillä aivan loppuun saakka mietitty juttu? Yleensähän screenien reunat pyritään tekemään mahdollisimman vähän heijastaviksi esimerkiksi mustasta nukasta tai sametista, eikä suinkaan peilikirkkaasta metallista. Luulisi että tuo heijastelee silmiin jokseenkin ikävästi.
   
 14. TonyA

  TonyA Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.01.2005
  Viestejä:
  308
  Saadut tykkäykset:
  3
  Tuo ei itse asiassa heijasta lainkaan! Musta osuus on mattamustaa, joka sopii tietysti täydellisesti, ja kultaiseen osuuteen ei kuvaa tietystikään heijasteta. Sellaisen huomasin kuvaa säätäessäni, että kuvan osuessa siihen kullan väriseen osaan, se tosissaan heijastaa takaisin aika paljon. Liittämästäni kuvasta sitä ei näy, mutta kultainen osuus EI ole kaikkein sisimmäisin - sen jälkeen on vielä 2-3 mm mattamustaa.