Saunan rakentaminen

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Huppe, 30.03.2010.

 1. lahkonen

  lahkonen Member

  Liittynyt:
  22.06.2005
  Viestejä:
  586
  Saadut tykkäykset:
  8
  Jep, itsekin tarkistin asian ja myös meillä saunan lasiovi on varsinkin suihkun puolelta melko likainen. Ei sitä meillä tosin kovin usein puhdistella, muut paikat kodissa ovat jatkuvasti likaisempia.:)
   
 2. säätäjä

  säätäjä Member

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  5
  Tämmöinen siitä sitten tuli:

  https://www.dvdplaza.fi/galleria/showphoto.php/photo/24015/title/sauna-valmis/cat/1343

  Lauteet ja sivut 140mm lämpökäsiteltyä haapaa. Paneelit 120mm. Ei ole mikään valmissauna, kun ne maksoi niin pirusti. Pelkän puutavaran kun osti niin aika tavalla halvemmalla selvisi.


  Tilalla koko 2.8 x 1.7m ja korkeutta 235 eli aika tavalla tilavuutta.

  Kiukaana Magnum 10.5kW, pikkaisen pelkäsin miten riittää kun lasia paljon mutta kyllä tuosta aika tiukat löylyt lähtee. Kiukaan lisäksi löytyy ir paneelit saunapaneelin takaa katosta ja kaikilta paneelisivuilta. Niitä pitäisi jossain välissä ehtiä testata.

  Lauteiden alla on itse koteloidut DLS-MR6:t, tilavuus kotelossa valmistajan suosituksen mukaan 17l. Saunan yläpuolella on tekninen tila, jossa tiedostopalvelin ja saunaa varten sa-s3 vahvistin + siihen liitetty artic audion media renderer. Kaukosäätimenä luuri, joka z-waven avulla napsauttaa laitteet päälle ja sen jälkeen bubbleUPnP luurissa hoitaa musiikin valitsemisen. Toimii kyllä yllättävän hyvin
   
 3. lahkonen

  lahkonen Member

  Liittynyt:
  22.06.2005
  Viestejä:
  586
  Saadut tykkäykset:
  8
  Hienohan siitä tuli, niin kuin pitikin. Toivottavasti pesuhuoneen valaistuksen saa tarvittaessa riittävän himmeäksi, jos haluaa saunassa fiilistellä. Itsellä nimittäin huomattu, että välillä saunassa on parasta olla lähes pimeässä, ja saunan oma valaistus on usein liian kirkas.
   
 4. säätäjä

  säätäjä Member

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  5
  Tämä oli tosiaan mielessä kun valaistusta suunniteltiin: katon halogeenit ovat himmennettävät :)
   
 5. Dr. Eever

  Dr. Eever Active Member

  Liittynyt:
  23.12.2008
  Viestejä:
  1 763
  Saadut tykkäykset:
  0
  No "puukässyt" on kyllä onnistunut hienosti.
   
 6. mozo

  mozo New Member

  Liittynyt:
  06.03.2008
  Viestejä:
  83
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hei, kenen valmistajan suihkulaitteet teillä on? Oliko niiden asennus hankalaa, entä oletko tyytyväinen kattosuihkun vesisuihkuun?
   
 7. säätäjä

  säätäjä Member

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  5
  Hansan 25cm kattosuihku ja suihkusekottaja + sille seinän sisälle tuleva rapido piilosekottaja. Käsisuihkut joku dornbracht jotta sai samaa neliödesignia. Kaikki tilattu saksasta reuterbathroomin kautta jolloin hintaa kahdelle suihkulle n. 1300e

  Ei asennus vaikeaa ole mutta saatanasti se syö tunteja. Ei haluttu paksuntaa seinää joten piti piikata sekottajille reikä seinään. Koska kotelon liitännät on vesieristeen takana, pitää niihin tehdä vuotoilmaisin. Käytännössä piti siis tehdä seinän sisälle vesieristetty kotelo jonka sisällä on sekottajan liitokset. Kotelon pohjassa letku joka tässä tapauksessa menee saunan puolelle eli jos jokin putki hajoaa rakenteissa vesi valuu putkea pitkin saunan lattialle .

  Lisäksi sekottajat pitää olla n. 2cm tarkuudella oikealla syvyydellä, yhtä kaukana seinistä, yhtä kaukana käsiselottajista ja kaikki tietysti samalla korkeudella. Sekottajissa ei myöskään ole mitään vinoussäätöä eli täysin suoraan pitää saada.

  Melkein sanoisin että jos ammattimies tekee kaiken, suihkujen hinta ei ole ongelma vaan niiden (rakennustekninen) asennus. Jos on itse valmis tekemään työtä, niin lisäkustannuksia ei käytönnössä ole.

  Meillä oli aiemmin pari fm mattesonin sadesuihkua, en huomaa sateen "laadukkuudessa" mitään eroa vaikka hansa mainostaa itsään jotenkin parempana

  edit: sellainen vielä lisättävä että kattosuihkuun ollaan kyllä tosi tyytyväisiä. Joskus joku valittanut että tuollaista ei tule tarpeeksi vettä, mutta ainakaan meillä ei ole ollut mitään ongelmaa - tosin kattosuihkua joutuu pitämään aika kovalla vrt normisuihku
   
  Viimeksi muokattu: 04.07.2013
 8. mozo

  mozo New Member

  Liittynyt:
  06.03.2008
  Viestejä:
  83
  Saadut tykkäykset:
  0
  Löysin sattumalta (Suomessa?) valmistetun vesitiiviin seinäkotelon Joramark 300 ja ajattelin, että tämä tuote voisi nopeuttaa asennusta. Hinta on noin 300e. Saksalainen Steinberg myy Suomessa omia suihkupakettejaan samalla kotelolla.

  http://www.joramark.fi/BOX300:107?l=1
   
 9. säätäjä

  säätäjä Member

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  5
  Kyllähän tuo nopeuttaa, koska kotelon rakentaminen jää pois, mutta muut vaiheet ovat edelleen jäljellä.

  Lopulta tuollaisen suihkun rakentaminen tulee aina kalliiksi, mutta onhan se aika paljon tyylikkäämpiä :)
   
 10. mozo

  mozo New Member

  Liittynyt:
  06.03.2008
  Viestejä:
  83
  Saadut tykkäykset:
  0
  Teidän suihkut on todella tyylikkäitä ja en usko, että koskaan palatte normaaleihin suihkusekoittajiin. Saunakin on erityisen viimeistelty. Ehkä saunaan voisi lisäksi asentaa puiset ilmanvaihdon venttiilit. http://www.suomentervaleppa.fi/tuotteet/
   
 11. Käikäle

  Käikäle Member

  Liittynyt:
  14.03.2001
  Viestejä:
  992
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei varmaan oikein natsaa värillisesti yhteen magnolia ja tervaleppä?
   
 12. mozo

  mozo New Member

  Liittynyt:
  06.03.2008
  Viestejä:
  83
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei varmaan jos ei petsaa.
   
 13. säätäjä

  säätäjä Member

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  5
  Itseasiassa meillä on just tollaisia 2kpl mutta ne on 100mm putkelle ja sellaisenaan niin pieniä että eivät riitä peittämään tiivistekehystä. Pitäisi käydä vaihtamassa 125mm versiot, ne varmaan riittäisi.

  Saunan paneelit ja kaidemateriiaalit on just tuolta tervalepästä, lauteet muistaakseni helsingin puupalvelusta, koska tervaleppä ei myynyt 140mm tavaraa. Kaikki on lämpökäsiteltyä haapaa, mutta öljytty.

  Ideaalia olisi ollut täysin saman korkuinen paneeli ja laudepuu, mutta ei taida sellaisia vakiona saada
   
 14. Harry

  Harry Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.09.2004
  Viestejä:
  1 904
  Saadut tykkäykset:
  7
  Hienon saunan olet tehnyt! Miten tuossa on hoidettu tuo alapuolen tuuletus? Olen kuullut ihan tosi juttuja saunoista, jossa liian tiivis rakenne lauteissa ja huono ilmanvaihto lauteiden alla on alkanut keräämään hometta lauteiden alapintaan.
   
 15. masterpee

  masterpee Member

  Liittynyt:
  21.11.2005
  Viestejä:
  99
  Saadut tykkäykset:
  0
  Moi, ei sattuisi olemaan kuvamateriaalia rungon rakentamisesta ja muutenkin kaikki info olisi arvokasta? Pitäisi oma laudeprojekti aloittaa pikkuhiljaa kun olen uhonnut että syksyksi saunaan ja edelleen puuttuu lauteet ja lasiseinä.
   
  Viimeksi muokattu: 09.08.2013
 16. säätäjä

  säätäjä Member

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  5
  Saunotaan aika vähän ja ainakaan vielä mitään ongelmia ei ole ollut, pitää kyllä seurailla...

  Ilmanvaihdosta pääpoisto on toisella puolella lauteiden alla, katto on lähinnä lopputuuletusta varten. Tämä ehkä vähän auttaa. Lisäksi tarpeen tullen kaikki vaakasuuntaiset pinnat voi nostaa pois, eihän tuota muuten saisi edes siivottua.


  Rungosta ei ikävä kyllä ole kuvia. Rakenne on lopulta aika yksinkertainen: ylälauteet on sivu ja takaseinissä. Tolppia on kahdekas eli ylälauteen molemmat etunurkat ja sitten askeltason syväksen kulmat. Askeltasolla jako vaakana about 400mm. Lauteiden välipuut on kiinni vain päistään.

  Sauna suunniteltiin niin että täysiä 140mm leveyksiä pystyi käyttämään mahdollisimman paljon. Ainoa paikka missä lautaa piti sahata oli tuon nousutason kulmat.

  Oikeastaan ainoa haastava toteutus on tuo jakkara, voisin ottaa siitä pari kuvaa kun olen kotona. Käytännössä tuossa on kaksi irroitettavaa elementtiä jotka lepää osittain jaloilla ja osittain lauteisiin kiinitetyissä tukipuissa.
   
 17. säätäjä

  säätäjä Member

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  5
  Lasiseinän kiskot on upotettu seiniin/kattoon, laatassa sitten kiinnike. Lasiseinässä kannattaa tehdä niin että tekee kaiken valmiiksi ja tilaa lasit vasta sitten... aika paljon helpompaa niin.

  Jos asut pk seudulla, voihan tota tulla ihmettelemään. Noin muuten voin kyllä kysymyksiin parhaan mukaan vastailla :)

  Sent from my GT-N7105 using Tapatalk 4
   
 18. Sammal

  Sammal New Member

  Liittynyt:
  13.08.2013
  Viestejä:
  1
  Saadut tykkäykset:
  0
  Heissan kaikille, mielenkiinnolla on tullut melkein koko ketju kahlattua! Ja sauna-satua on epäilemättä kehuttu.

  Tarkoituksena on uusia saunan sisusta, ei kovin hifistelyä vaan ihan perusteet kuntoon, tokihan saunaan saisi paljonkin menemään, se on selvää.

  Meillä on saunan puolella sokkeli, laatta ja vesieristys reunassansa kuten pitää. Tarvitseeko siitä sokkelin päältä mitenkään käsitellä, kun saunasatua lyö, vai laitetaanko tiivistemassa suoraan sokkelin päälle? Kylppärin ja saunan välinen pienehkö väliseinä, leveydeltään 70 cm, sisältää erinäisen kasan tekniikkaa, siinä on muun muassa lämminvesivaraajalle tulevat putket. Sitä ei oltu aiemman remontoijan puolesta eristetty, tiileen lyöty koolaukset ja tinapaperi päälle, laitetaanko saunasatua sinnekin? Pitääkö joka sokkelinvälin olla tiivis, myös sen, missä on ovi ja karmit? Kaikkien paneelien alla ei myöskään ollut tuuletusrimoja ollenkaan, vain alupaperi ja koolit. Kosteusvaurioita ei näy sen kummemmin mitä itse niistä ymmärrän.

  Seinät ovat siis tiiltä. Sisäseinissä ei eristeitä ollenkaan, siihen aikaan kun sauna on tehty, ei ilmeisesti ole ollut niin väliksikään mikäli olen oikein ymmärtänyt. Nyt olisi kuitenkin tarkoitus tehdä homma oikean mukaan. Ulkoseinällä on siis ulommaisena tiili, sisältäpäin ulospäin on koolaukset, jotain levyä, cyprokkia kenties?, muovia, villaa? Tarvisko tämäkin seinä purkaa atomeiksi vai ei? Sisäseinät on siis nyt tiilellä, niissä kun ei muuta ollutkaan kuin paneelit, tinapaperi ja koolit.

  Ja voiko saunasatun laittaa tiiliseinässä olevien isojen koolauksien päälle, että sinne leyn ja tiilen väliin jää ilmarako? Ohjeissa mainitaan, että saunasatu kiinnitetään suoraan tiilelle, mutta mietin sitä, tarvitseeko vanhoja koolauksia hukata menemään, ovat kuitenkin tukevasti kiinni? Sinällään se kävisi hyvin eristykseen kun ei veisi itse saunalta niin paljoa tilaa. Vai onkos siinä mitään järkeä, että peittää koolien välit levyllä ja jättää koolit näkyviin ja vetää ne välit tinapaperilla? Vai onko se jo liian amatöörimäistä?

  Me ei itse olla muuta tehty kuin revitty sauna kappaleiksi ja ostettu mm. paneeleja, ruuvveja ja tuuletusrimoja, ystävällisten myyjien opastuksella kun itsellä ei ole niinkään käryä millaista materiaalia tarvitaan, odotetaan asiantuntevampaa väkeä meidän remppaan, mutta olen tässä jo niin paljon surffannut ja etsinyt tietoa saunan remontoimisesta ja mua ehdottomasti alkoi kiinnostaa tuo saunasatun käyttö. Ja rakentaminen ylipäätänsä! Ja miehän siis aloin pesemään vaan viattomana saunaa kunnes huomattiin, että lauteiden rakenteet on vähän paskasti kiinni..
   
 19. rewind

  rewind Member

  Liittynyt:
  16.11.2004
  Viestejä:
  893
  Saadut tykkäykset:
  0
  Saunaremppaa itsellekin tulossa syksymmällä. Mietin tuossa että siirtäisin tuloilman kiukaan alta kiukaan yläpuolelle, niin saunan alaosa ei jäisi kylmäksi kun tuloilma sekottuisi löylyihin. Olen pähkäillyt tuota toteutusta ja tällä hetkellä voitolla on ajatus, että 100mm tulokanava kuristettaisiin ensin mutkan jälkeen 80mm, vietäisiin seinästä alaviistoon melkein lattiaan ja siitä suoraan ylös nurkkaa pitkin 50mm putkella. Ongelmana lähinnä tässä toteutuksessa on se, että mistä löytää hyvännäköistä putkea tuohon tarkoitukseen? Kulmassa tulee olemaan valkoista koristekiveä, joten joku mattamusta tai valkoinen metalliputki tuohon todennäköisesti kävisi parhaiten. Pitänee teettää jossain?

  Toinen ropellihattuajatus koskee noita lasiseiniä suihkun puolella, kannattaisiko vetää esim. autovaha pintaan niin ei keräisi kalkkitahroja?
   
 20. Brian

  Brian Member

  Liittynyt:
  10.02.2004
  Viestejä:
  288
  Saadut tykkäykset:
  2
  Itse tein juuri rmt:n kellariin sauna- ja kylppäriremontin ja siellähän on siis painovoimainen ilmanvaihto. Ennen saunassa oli kolme räppänää, yksi katon rajassa, yksi ylälauteen alla ja yksi lattian rajassa. Kaikki samalla takaseinällä. Happi loppui sanoessa heti. Nyt vein litteällä kanavaputkella tuloilman kiukaan päälle ja yksi poisto lauteiden alla, sekä normaali oven ali hengitys kylppärin puolelle / puolelta jossa kosteuden tunnistimella varustettu kanavapuhallin hormiin. Kiukaana mondexin puistoroskis. Happi on nyt hyvä ja kosteat löylyt eli onnistunut suoritus. Suosittelen noita litteitä kanavaputkia etenkin jos on tilanpuutetta. Hintaa on toki paljon enemmän kuin pyöreällä....