Sauna/terassikaiuttimien virityksen optimointi

Keskustelu osiossa 'Yleistä kaksikanava-äänentoistosta' , aloittajana Ekitor, 04.03.2014.

 1. Ekitor

  Ekitor New Member

  Liittynyt:
  04.03.2014
  Viestejä:
  1
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hei vaan kaikki,

  Tämä lienee paras paikka internetsiä saada harrastelijoilta apua, kun suunnittelen "kylppärihifin" optimointiin.

  Kyseessä on siis nykyinen viritys, jossa dvd-vahvistinpömpeliin kodinhoitohuoneessa on kytketty ulostulot kahteen venekaiuttimeen, jotka on upotettu terassin kattolaudoitukseen. Toiset kaksi kaiutinta samasta vehkeestä on vedetty saunan venekaiuttimiin, eli tarpeen mukaan rokki soi joko pihalla tai lauteilla. Äänilähteenä on rca/3,5mm plugin päähän kytketty läppäri jos soi milloin mitäkin musaa, taikka saman piuhan päähän vaihdettu vanha Sony Discman joka jaksaa yhä vaan palvella. :D

  Ongelmana on se, että a) nykyinen viritys on susiruma roikkuvine piuhoineen eikä tuo vahvistinhässäkkä mahdu kaappiin b) käytettävyys ei ole parasta, koska virtanappulat vahvistimesta on katonrajassa ja discman on vähän niin ja näin c) kaiutinpiuhat on kytkettävä vuorotellen joko Sauna-koloihin tai Terassi-koloihin, riippuen missä popit haluaa soimaan.

  Ideaalitilanne olisi siis se, että vahvistinvehkeeseen saisi nuo kaikki kerralla kytkettyä, ja siitä voisi näppärästi valita (etu- ja takakajareiden väliltä), että kummassa paikassa haluaa musaa kuunnella Alkuperäinen suunnitelma oli virittää autoradiohifivehkeeseen nuo, mutta ilmeisesti operaatio ei olekaan ihan niin helppo, vaatii virtalähdekikkailuja (tässä ei pärjätä kotiosaamisella) sekä äänenlaatu saattaa olla kurja, netistä lukemastani päätellen.

  Ajattelin jälleen palata tähän asiaan katsetuani verkkiksen mainosta jossa oli tällainen mikrosarja kaupan. Klik
  Joku tuon kokoinen kaappiin mahtuva pytty olisi passeli, ja mukana vielä cd-soitinkin :thumbsup: Ongelma ainakin tuossa mallissa on se, että liittimet ei riitä (on paikka vaan kahdelle etukaiuttimelle, lisäksi pitää saada läppäri/känny/muu pikkusoitin 3,5mm plugilla kiinni)

  Olisiko forumisteilla hyviä ehdotuksia sopivaan viritykseen? Tässä sauna-terassi virityksessä itse sanalla hifi ei ole niin merkitystä, "perus" musantoisto on riittävä (nykyinen konfiguraatio on toiminut muuten mainiosti rumuudestaan & epäkäytännöllisyydestään huolimatta), soundi-hifistely tehdään sitten erikseen olkkarissa ja "kotistudiossa" vähän paremmilla vehkeillä ja fiksummalla kokoonpanolla, joten rahaa tähän settiin en ole valmis laittamaan niin paljoa, mielellään 100-150€ jos vaihtoehtoja löytyy.

  katso liitettä paalla.jpg <- vahvistin vekotin
  katso liitettä piuha.jpg <- piuhat vekottimessa
  katso liitettä discman.jpg <- discman <3
  katso liitettä seinas.jpg <- piuhat seinään
  katso liitettä sauna2.jpg <- sauna ja terassi kajarit
   
 2. Dragon/

  Dragon/ Active Member

  Liittynyt:
  24.01.2009
  Viestejä:
  1 331
  Saadut tykkäykset:
  15
  Siis... laita toiseen inputtiin se toinen lähde niin ei tarvitse piuhaa vaihdella? Vähän on nyt noi termit hakusessa

  Kaippa noita pienempiä vahvistimia löytyy helposti, kun ei tuossa kummoiset vaatimukset varmaan ole.

  Noita mikrosarjoja en uskalla suositella, ovat kovin heppoisia.
   
 3. Furore

  Furore Member

  Liittynyt:
  10.01.2007
  Viestejä:
  39
  Saadut tykkäykset:
  0
  Silloin vahvarissa pitää olla A ja B kaiutinlähdöt. Itse olen katsellut tälläista omaan multihuonesysteemiini: http://www.qed.co.uk/switching_unit...2_way_audiophile_parallel_speaker_switch.html.
  Saan sillä yhden "zonen" lisää. Hinta oli muistaakseni alle 30, ja noita löytyy halvemmallakin, mutta tuo ei näyttänyt ihan rimpulalta.
   
 4. JayKay70

  JayKay70 Member

  Liittynyt:
  01.01.2008
  Viestejä:
  574
  Saadut tykkäykset:
  0
  Näitä kaiutinvalintakytkimiä ei tarvitse hakea merta edempää ja tässä olisi yksi kotimainen myyjä: http://www.uraltone.com/hi-fi/etuva...valintakytkin-aanenvoimakkuuden-saadolla.html

  Tuolla Uraltonen myymällä boksilla saisi molemmat kaiutinparit soimaan yhtä aikaa ja toiseen liitäntään on vielä volumesäätökin.

  Toisaalta jos esirakastettu laite kelpaa, niin hyvin monessa vintagevahvarissa on kaksi paria kaiutin liitäntöjä ja varsin laadukkaita menneiden vuosikymmenten laitteita saa myös varsin järkevin hinnoin. Usein moni tällainen laite on vielä sangen tyylikäskin puukuorin ja viisaroiduin tehomittarein ;) Helsingissä näitä kannattaa kytätä Classic Audiosta (http://www.classicaudio.fi) tai Kallion Retrosta (http://www.kallionretro.kotisivukone.com).