Sanyo PLV-Z5

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana Hippo, 01.08.2006.

 1. petepas

  petepas Elämme fataaleja aikoja Tukijoukot

  Liittynyt:
  30.01.2005
  Viestejä:
  2 441
  Saadut tykkäykset:
  4
  Mutta kaikkein viisainta on ensin ostaa tykki, kokeilla rauhassa sitä ja erikokoisia kuvia ja sitten vasta päättää screenin koko ja tehdä sellainen kun omaa silmää miellyttää :thumbsup:
   
 2. Hexa_

  Hexa_ Käyttäjä

  Liittynyt:
  11.07.2004
  Viestejä:
  212
  Saadut tykkäykset:
  0
  Suosittelen heittämään kuvan seinälle ja kokeilemaan mikä on sopiva. Kuvan koon kyllä näkee vaikka kuvan heittää tapetille.
   
 3. Jupe

  Jupe Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.03.2000
  Viestejä:
  3 061
  Saadut tykkäykset:
  19
  Jos tosiaan tekisit tuon pienemmän vaihtoehdon, niin samalla seurauksena on tavallaan kirkkaampi kuva pitempään eräällä metodilla. Miksikö näin? No, tuossa mainitussa laitoksessa on tietääkseni myös se optiikan takainen kakkosiiris (säädetään valikosta oletettavasti hieman vaikeaselkoisilla tallennustavoilla tosin). Jos alkuun ei ole tarpeen avata iiristä täysille kuvakoon ollessa pieni, lampun ikääntyessä voit "kirkastaa" kuvaa vielä aavistuksen ja tiristää loput tehot matkaan. Tietysti samalla välineellä on seurauksena myös mahdollisuus hyödyntää iiriksen "avoiminta vaihtoehtoa" esimerkiksi PC-työpöytäkäytössä tms ja tummentaa kuvaa vasta leffakäyttöön.

  Tosin, mielestäni voisit katsella yhtä hyvin mainitsemaasi suurempaakin screeniä tai vaikka kompromissia kokojen 1,9 - 2,1 metriä välille kolmen metrin päästä. Varsinkin teräväpiirto tuottaa jo niin hyvää jälkeä ettei tuolla vanhalla katselukulmasuosituksella ole enää samaa väliä kuin joskus muinoin kun katottiin "letterboxattuja" devujakin pahimmillaan tykillä. Ainoa este turhan suurelle kuvalle on mielestäni kuvan himmentyminen tietyn pisteen jälkeen liiallisesti. Siitähän se leffatunnelma lähtee, että kuva on iso ja iso kuvahan taas vaatii taas ison äänen. :)
   
 4. Lazze

  Lazze a world of pain Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.04.2002
  Viestejä:
  669
  Saadut tykkäykset:
  0
  Screeniasiaan jo puututtiin niin kommentoinpa tätä. Z5:ssa ei ole Scart-liitäntää, PS2 siis kiinni komponentilla, s-videolla tai komposiitilla. HDMI:n ja DVI:n välillä ei ole laatueroa, ensin mainitussa vain kulkee ääni kuvan lisänä, jälkimmäisessä ei.
   
 5. Scaha

  Scaha Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.11.2002
  Viestejä:
  955
  Saadut tykkäykset:
  2
  Tuossa jo tulikin kaikenlaista ohjeistusta mutta tuosta projectorcentralin laskurista.
  Se on varsin kätevä apuri screenikokoa, zoomin käyttöä ja heittoetäisyyksiä pohtiessa mutta nyt on Marsy luettu sitä hiukan väärin. Se ei suinkaan anna mitään selvää suositusta screenin koon suhteen.
  Se näyttää mihin ja millä tavoin kyseinen tykki pystyy ja sitä voi pyöritellä miten vaan. Koon kanssa ahnehtiessa on ihan jees se max room lighting palkki. Sitä lukiessa huomaa myös screenin gain-asetus jos se on tiedossa.
  Toki sieltä löytyy se suositeltava katseluetäisyys millekin screenikoolle mutta esim. 2m leveälle kuvalle suositeltavaksi katseluetäisyydeksi tulee 2.8m - 4.4m.
   
 6. makemich

  makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.09.2002
  Viestejä:
  1 418
  Saadut tykkäykset:
  93

  Mitäs se Jupe nyt oikein höpisee. ;) Kyllä tällä vermeellä suurin este isolle kuvalle on se että pikseliverkko alkaa näkymään turhan selvästi jos katseluetäisyyttä ei ole riittävästi, tietysti jos katselutilaa ei ole pimennetty asianmukaisesti ei mikään valoteho riitä. Mulla on vielä filtterikin käytössä ja valoteho riittää 190cm kuvalle. Henkilökohtaisesti en 3.15m katseluetäisyydellä käyttäisi tuota 187cm leveämpää kuvaa vahingossakaan mutta meitähän on moneen junaan...
   
 7. Jupe

  Jupe Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.03.2000
  Viestejä:
  3 061
  Saadut tykkäykset:
  19
  Olet oikeassa. No oli mullakin ajatuksissa kirjottaa tosta pikseliverkosta mutta muistelin meitin menneisyyden mittausten päätyneen siihen, että verkko pyöreesti kohdassa 1,2 - 1,3 vasta se ensisijainen häiriö katsojien mukaan (laitemallit z4 - Z5) ja kunkin mielipiteensä mukaan tietysti. En sotkenut sitä samaan soppaan kun oli muutenkin pitkä juttu, mut otetaan tässä kantaa. Eli toisinsanoen verkko pysyisi teoriassa noiden pätiessä ainakin noin 2,2 leveänä x 1,3 = 2,9 metrin päässä vielä melkein kohtuullisena ja kumminkin tuossa oli etäisyys (oletamme) silmistä 3,15 m.

  Jos toisaalta verkon kipukynnys henkilöllä onkin jo 1,4, niin enimmäiskoko on silloin 2,25, 1,5 ja enimmäisleveys 2.1. Kovin paljon enempää kuin kerroin 1,5 se ei mielestäni normaalinäköisellä voi keskimäärin olla mutta tiedän että on hemmoja, jotka erottaa sen liikkuvasta kuvasta häiriönä vaikka melkein mistä kaukaa vain ja en kyllä epäile näidenkään puheita, koska tosiaan on tiettyjä tekijöitä millä sd-vaikutelma korostuu. Sille allergisten ei tosin kannata LCD-vaihtoehtoon päätyäkään, eikä myöskään muuten kovin vetkuun kankaaseen jos niikseen tulee. ;)

  Olen kyllä muuten samaa mieltä kuin Makemich, eli tosiaan verkko rajoittaa tuossa vehkeessä ylimpää kokoa myös, eli siitäkään syystä ei kannata liioitella kuvakokoa. Mutta tässä kysehän on mielipiteistä pitemmälti.
   
 8. grandmaster_b

  grandmaster_b Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.10.2007
  Viestejä:
  19
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itsekin vähän aikeissa otsikon mukaista tykkiä hommaamassa mutta nyt tarvittaisiin lisätietoutta.
  Soveltuuko tuo normi TV-käyttöön + tietenkin satunnaiseen leffakäyttön eli käytännössä lähes joka ilta muutaman tunnin käytössä?
  Riittääkö valovoima vähän valosammallakin telkun tiirailuun?
  Ja sitten vielä se että saako tuota kuvakokoa säädeltyä siten että 5m heijastusetäisyydeltä saisin kuvan 63" valkokankaalle? Jaa miksikö niin kaukaa? No kun vaimo ei halua tykkiä huoneen kattoon vaan pitäisi tehdä snadi reikä työhuoneen seinään ja tykki heijastamaan työhuoneesta olkkarin seinään. :rolleyes:
  Niin ja se katseluetäisyys olisi tässä tapauksessa 3-4m.
   
 9. Vierimaa

  Vierimaa Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2004
  Viestejä:
  220
  Saadut tykkäykset:
  1
  Jospa "grandmaster" koettaisit vielä ylipuhua vaimoasi... :D

  Voi muuten olla kiva koettaa tihrata kaukosäädintä siihen samaan reikään kun joutuu tekeen säätöjä. :hitme:
   
 10. Freekster

  Freekster Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.05.2005
  Viestejä:
  1 345
  Saadut tykkäykset:
  2
  Kyllä se soveltuu ja ihan hyvin näkee vähän valoisemmallakin. Meillä on tykki ainoana näyttölaitteena ja joka ilta telkkari/leffakäytössä muutaman tunnin.

  Jos aurinko paistaa suoraan huoneeseen ja vielä screeniseinälle niin sitten tulee ongelmia.
   
 11. grandmaster_b

  grandmaster_b Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.10.2007
  Viestejä:
  19
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ylipuhumistakin on yritetty mutta huonolla menestyksellä. Tuo idea tykistä toisessa huoneessa tuli muuten vaasan asuntomessuilta, tosin toteutus oli sielä todella syvältä. :eek:
  Eikä tarkoitus toki ole tehdä mitään linssinkokoista luukkua vaan joku sopiva 15x30cm esim. Riippuu vähän tykin koosta.
  Mutta onnistuuko se kuvan säätäminen sopivaksi 63" screenille noin kaukaa?
   
 12. Jeje2

  Jeje2 Fubar Tukijoukot

  Liittynyt:
  23.10.2004
  Viestejä:
  1 404
  Saadut tykkäykset:
  1
  Seuraavassa omat mielipiteet Z4 kokemuksella.
  1. Sopii TV:n katseluun hyvin
  2. Itsekkin käytän tykkiäni 90% TV:n katseluun - muutaman tunnin siinä aina hurisee kerrallaan.
  3. Toiminta valossa heikohkoa. (Riippuu materiaalista toki, esim piirretty toimii aina hyvin kun taas Lost kokkokohtaus ei toimi laisinkaan)
  4. Etäisyyksiin suosittelen yleensä ProjectorCentral Projection Calculator Pro ohjelmaa. Sanyo on sitten poikkeus joka vahvistaa sääntöä - heillä ku oma hyvä laskuri esim. Z5 kertoo että 63" kuva (160 cm halk. 139 cm vaaka) saadaan 1,89m etäisyydeltä aina 3,84m etäisyydelle.
   
 13. grandmaster_b

  grandmaster_b Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.10.2007
  Viestejä:
  19
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jes, kiitos tuosta Sanyon laskurista. Projecetorcentralin laskuria olin jo käytellytkin.
  Sanyon mukaan 5m etäisyydeltä saisin siis minimissään 1,81m leveän kuvan eli tarvittais 77" valkokangas.
  Tuossa laskurissa sai kätevästi katottua ton tykin korkeudenkin eli 2,1m korkeudelta saisin vielä kuvan 70cm korkeudelle lattiasta. :thumbsup:
   
  Viimeksi muokattu: 23.07.2008
 14. Upii

  Upii Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.06.2006
  Viestejä:
  818
  Saadut tykkäykset:
  0
  En ymmärrä miksi tykkiä ei saa kiinnittää kattoon, mutta seinään saa tehdä reiän :rolleyes:
   
 15. grandmaster_b

  grandmaster_b Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.10.2007
  Viestejä:
  19
  Saadut tykkäykset:
  0
  No katos kun seinään tekee siistin aukon ja listoittaa sen ympäriinsä niin olkkarista tykkiä ei juurikaan huomaa. Kyllähän se munkin mielestä näin siistimpi tulee mutta ei se tykki mua olisi siinä katossa haitannut.
   
 16. makemich

  makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.09.2002
  Viestejä:
  1 418
  Saadut tykkäykset:
  93
  Henkilökohtaisesti alkuperäisillä spekseilläsi katselisin jotain isoa plasmaa, melkoinen vaiva 63" kuvan vuoksi ja perinteiseen tv:n katseluun Z5 ei ole ihan optimaalinen valinta, sanotaan mitä sanotaan kyllä tykkikäytössä huone on saatava melkoisen pimeäksi jos yhtään kuvanlaadusta välittää. Kuten edelläkin mainittiin on joku Lost:n katselu melkoisen murheellista nähtävää jos pimennystä ei ole asianmukaisesti tehty.

  Sinällään hyvää digiboksia käyttäen on SD kuvanlaatu Z5:llä yllättävänkin hyvä, en tosin tiedä miten kuvasuhdeautomatiikka toimii, varmaan täysin manuaalisesti. 77" nyt tietysti alkaa jo olla sitä luokkaa että ehkä kannattaa nähdäkin vähän vaivaa...

  Yksi vaihtoehto on tietysti vaihtaa vaimoa, siinä saa samalla luvan paitsi videotykille niin myös uudelle autolle, moottoripyörälle, golf-mailoille... ;)
   
 17. Jupe

  Jupe Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.03.2000
  Viestejä:
  3 061
  Saadut tykkäykset:
  19
  Komppaan, suosittelen myös hankkimaan joko isomman töllön tai sitten pienemmän töllön + leffoja tai terävämpää materiaalia varten tykin (suurella kuvakoolla). Jälkimmäinen kompromissi on omasta mielestäni toimivin, koska tavallaan siinä ei jää paitsi mistään mutta ainahan ne omat valinnat tuntuu parhaimmilta. Mäkin näen kyllä hätätilassa digilähetyksiä tykitettynä mutta kieltämättä iso kuva tuntuisi kaipaavan vähintään DVD-tasoista lähtökamaa. Myönnän, ettei mun oma telkkuliitäntä varmaan kestä arvostelua, koska mulla tykki on pääsääntöisesti teräväpiirtoleffoja varten asennettu. Telkkua varten kytkentä on "satunnainen kavereiden kans kisalähetys" ja siinä välissä tarvittaisiin oikeasti esim. kunnon skaalain jne.

  Esim. uusille ajopeleille PS3:lta se soveltuu hienosti mutta varsinkin näin kesäaikaan, onhan se IMO pirullista häärätä verhot alas pelkän uutislähetyksen takia. Myös tietysti telkun katseluaika on yleensä keskimäärin useampia tunteja kuin normitykittäjän leffaillat ja vaikka lamppujen kesto onkin viimevuosina ehkä parantunut niin sekin pieni lisä.
   
  Viimeksi muokattu: 23.07.2008
 18. grandmaster_b

  grandmaster_b Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.10.2007
  Viestejä:
  19
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joo, olishan noita vaihtoehtoja aina projektiotelevisioista lähtien mutta kyllä tässä nyt on tuohon tykkiin kaikinpuolin päädytty.
  Tältä forumilta löytyikin 2 varteenotettavaa käytetyn tykin kauppaajaa joten enköhän minä täältä sen tykin osta. :)

  Screenin kokoa kyllä täytyy nyt väkisinkin kasvattaa ja näillä näkymin se olisi sitten 79". Harkinnassa on Kingpingin screeni gigantista. Saa tietenkin ehdottaa jotain muutakin vastaavaa screeniä tai kauppaa.
   
 19. Upii

  Upii Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.06.2006
  Viestejä:
  818
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itselläkin noin 78'' ja katselen sitä kolmen metrin päästä(en isompaa ottaisi) Tee screeni itse mdf-levystä, listoitat sen mustilla listoilla ja maalaat Tikkurilan Harmony h499. Maksaa noin 50€ enkä usko häviävän merkittävästi rullakankaille. Taisi jopa voittaa edullisimmat kankaat mb:n testissä. Kuitenkin hinta/laatu on ylivoimainen.
   
 20. Freekster

  Freekster Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.05.2005
  Viestejä:
  1 345
  Saadut tykkäykset:
  2
  Mulla on 150cm leveä screeni jota katsellaan vajaasta kolmesta metistä. Isompaa en ottaisi tolle katseluetäisyydelle.

  Katoin pitkästä aikaa dvd:n ja ei sen laatu paljon sateliitti televisiota parempi ollut. Ihan hyvin Z5 tykittää tv kuvaa, mua ei ainakaan häiritse. Dynamicin kun laittaa päälle niin aika valoisaa saa olla ennekuin alkaa perus katsomista haitata. Ei se losti hyvältä näytä töllöstäkään jos on kaikki valot päällä ;)

  HD lost taas näyttää niiiiiiiiiiin hyvällä tykillä :D