Sanyo PLV-Z4

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana Jupe, 30.08.2005.

 1. sahtari

  sahtari Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.10.2012
  Viestejä:
  3
  Saadut tykkäykset:
  0
  morjesta tännekkin. eli olen aloittelemassa tätä tykkiharrastusta kun kaverin luona olen päässyt tähyilemään kyseistä kapistusta ja iski kyllä niin ihteen että pakkohan se on itekkin hommailla.. ja nyt oisin tekemässä kauppoja sanyon plv-z4 tykistä jonka kokonais tunteja en tiedä mutta lamppu on vaihdettu viime talvena ja tunteja sille on nyt kertynyt 122h.. mietin vaan että kannattaako enää lähteä noin vanhaa tykkiä ostamaan vai voisko sillä alotella tätä tykki harrastusta ihan hyvin.. hintaa kaveri pitäs apaatirallaa 200€..
   
 2. Lyijy

  Lyijy Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.11.2005
  Viestejä:
  82
  Saadut tykkäykset:
  4
  Moi,

  Kannattaa tarkastaa tykin kokonaistunnit. Ne sai muistaakseni näkyviin kun piti kaukosäätimen power näppäintä pohjassa n. 20 sekuntia. Jos tunteja on useampi tuhat niin voi olla vaarana, että tykin paneelit alkavat olla lopussa uudesta lampusta huolimatta. Yleensä tätä ennakoi virheet/laikut kuvassa. Muutoin kyseinen tykki on kyllä mainio peli ja lampullakin vähän tunteja. Olen myös omistanut kyseisen tykin. Tykkihän on hd ready, mutta silläkin pärjää mainiosti. Ero kuvan tarkkuudessa full hd tykkiin ei mielestäni ole suuremman välirahan arvoinen. En usko että tulet pettymään ja tuolla summalla saat mielestäni kyllä rahoillesi vastinetta.

  Edit:
  Itseasiassa kyseistä mallia en olekaan omistanut vaan Z3sen ja Z5sen. Samat kommentit pätevät kuitenkin.
   
  Viimeksi muokattu: 16.10.2012
 3. sahtari

  sahtari Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.10.2012
  Viestejä:
  3
  Saadut tykkäykset:
  0

  kuva on kyllä vielä virheetön mutta tosiaan sitähän ei tiedä milllon se lopullisesti pimenee.. mutta kyl sillä varmaankin alkuun pääsen ja toivottavasti sillä nyt jokusen tunnin vielä kahtoo..
   
 4. sahtari

  sahtari Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.10.2012
  Viestejä:
  3
  Saadut tykkäykset:
  0
  tämmöset tiedot tuli kun painaa virtanappulaa sen 20sek projector 984h lamp normal 291h lamp eco 734 corresponding value 1171.. mut sit kun valikosta menee tiedot kohtaan nii siellä lampun aika näyttää 1025h.. mikähän nuista lie lähinnä totta vai eikö mikään..?
  jaa sitten tuotas tykin puhdistuksesta mikä tarkotus niillä pohjassa olevilla rgb reijillä on pitääkö sinne puhkua ilimoo vai immee imurilla???
   
  Viimeksi muokattu: 18.10.2012
 5. Raimo

  Raimo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  26.02.2000
  Viestejä:
  2 650
  Saadut tykkäykset:
  4
  ^ Projektorin käyttötunnit on siis 984. Menussa olevan lukeman saa nollattua itse, tuosta toisesta lukemasta en muista. Taitaa olla vähän noin arvoja nuo lamppulukemat yleensä.
  Reistä voi yrittää poistaa pölypalloja prismasta jotka näkyy kuvassa. Mukana pitäisi olla oma puhalluspilli, jossa on kumipalje ilman pumppaukseen. Älä koske niihin reikiin jos kuvassa ei ole vikaa. Suodatimet takana pitäisi olla melko puhtaat, imee ilmaa melko paljon läpi, purkitettu ilma imusuuntaa vastaan puhdistus esimerkiksi. Suodattimien puhdistus jatkossa 2-4 viikon välein paikasta riippuen.
   
 6. Jmk30

  Jmk30 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.01.2010
  Viestejä:
  16
  Saadut tykkäykset:
  0
  Upataas tätä sanyo Plv-z4 keskustelua:) Onko jollain vielä kyseinen laite käytössä ja kuinka surkea kuva on verrattuna nyky-tykkeihin? Pääsenkö tällä tykillä jotenkin alkuun? Kiitos vastauksista etukäteen!
   
 7. Weitec

  Weitec Valvoja Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.11.2003
  Viestejä:
  2 361
  Saadut tykkäykset:
  3
  ei oo surkea kyllä, alkuun pääset kyllä!
  suurimmat erot nykytykkeihin on varmaan, harmahtava musta, ei valotehoa ja hd-readysta johtuva ei niin terävä kuva vrt. full hd tykkiin.
  tykki on hiljainen, hyvä lens-shifti, sirorakenteinen/kevyt ja todella halvat polttimot :)
  plussana vielä, että voit itse puhdistaa pölypallot pois paneeleista.
   
 8. Jmk30

  Jmk30 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.01.2010
  Viestejä:
  16
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos vastauksesta. Kokeillaan tällä laitteella päästä alkuun, kun ei hirveesti ole tietoa/kokemusta näistä tykeistä.:) Kankaaksi on tulossa 203*203 eli 90". Mikä olisi hyvä etäisyys tykistä kankaaseen? Tykki tulee katto asennuksella kiinni.
   
  Viimeksi muokattu: 08.12.2014
 9. Weitec

  Weitec Valvoja Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.11.2003
  Viestejä:
  2 361
  Saadut tykkäykset:
  3
  http://www.projectorcentral.com/Sanyo-PLV-Z4-projection-calculator-pro.htm

  laittasin tuon mukaan n. 3.7 metrin päähän. zoomi keskiasennossa antanee parhaimman kuvan.
   
 10. Jmk30

  Jmk30 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.01.2010
  Viestejä:
  16
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ok. Olen nyt ihan sekaisin tuon valkokankaan kanssa, että onko se nyt sittekin 113,7"? Onko toi hiukan iso screeni? Katseluetäisyys on joku ~4m. Tuossa alla myyjän kirjoittama esittely kankaasta:

  Valkokangas 203 x 203 cm (80"x80") Rullattava valkokangas, sopii niin kotiin, työpaikalle kuin matkoillekin. Ruudun halkaisija on 113"/ 289 cm. Kuvaus: Soveltuu monille kuvasuhteille (1:1, 4:3, 16:9 jne. ) Rullattava kangas, rullautuu itsestään HDTV-valmis 1.0 Gain 3-kerroksinen kangas, 500 g/m² Helppo puhdistaa Pysyy suorassa ilman laskoksia tai ryppyjä painotetun alapalkin ansiosta Kestävä teräsrunko Tekniset tiedot: Kankaan koko: 203 x 203 cm (80"x80") Halkaisija: 289cm / 113.7" Kuvasuhteet: 1:1, 4:3, 16:9, jne. Gain: 1,0 Paino: n. 4,5kg Rungon koko: 213 x 7 cm
   
 11. Hippo

  Hippo Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  2 156
  Saadut tykkäykset:
  199
  Siis tuo kangas on kuvasuhteeltaan 1:1, jonka takia tuumakoko on suht iso (mitataan nurkasta nurkkaan). Leveyden puolesta tuo vastaa ~92 tuumaista 16:9 kangasta (joka on myös tykin kuvasuhde) .

  Saanet tuon kankaan ilmaiseksi? Rahaa ei tuosta väärän kuvasuhteen kankaasta kannata maksaa vaan sijoittaa rahat mieluummin oikean kuvasuhteen (16:9) kankaaseen.
   
 12. Jmk30

  Jmk30 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.01.2010
  Viestejä:
  16
  Saadut tykkäykset:
  0
  No muutaman kympin joudun siitä köyhtymään:( Eli, kuitenkin tuon laskimen mukaan projectorin etäisyys olisi kankaaseen 378cm jos kangas 92"? http://www.projectorcentral.com/Sanyo-PLV-Z4-projection-calculator-pro.htm
  Anteeksi jos kyselen tyhmiä, mutta pakko saada hiukan tietoa "kokeneilta tietäjiltä" kun itse ei näistä käsitä mitään:)
   
  Viimeksi muokattu: 09.12.2014
 13. Jupe

  Jupe Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.03.2000
  Viestejä:
  3 063
  Saadut tykkäykset:
  28
  Uskaltanen olla himpun verran eri mieltä. Olet oikeassa, että tuo kangas tuottaa "vain" reilun 90 tuumaisen kuvan. Kankaan hinnoista taasen minä olen pihalla, joten niistä en uskalla sanoa suuntaan tai toiseen.

  Olen kuitenkin vuosikausia katsellut "väärän" kuvasuhteen kangasta, tosin ihan oikealla kuvasuhteella, joten tästä voisi jotain sanoa. Tän kankaan leveys n 212cm. Eli kun aikoinaan muutin, en heti saanut aikaiseksi varsinaista teatterihuonetta kiinteine kankaineen. Myöhemmin tila jäi käytännössä pysyväksi prioriteettien muuttuessa. Olin hankkinut väliaikaiseksi kankaaksi edeltävään kämppään jääneen kiinteän tilalle harmaan rullakankaan, jossa ei ole valmista rajausta. Käyttäessäni kangasta havaitsin, että siinä oli yllättävät hyvätkin puolensa, ainakaan ei ole väliä kuinka pitkälle kankaan laskee joten se oli itseasiassa aika ok käytettävyydeltään. Sen myönnän, että pidin aina enemmän vanhasta kunnon kiinteästä kankaastani, jossa myös oli kehykset mutta ei kehysten takia vaan koska se oli aina valmiina kun löi tykin päälle ja se näin jälkikäteen ajatellen iso etu. Lisäksi on todettava, että oma nykyinen kankaani on parhaimmillaankin tasoltaan "just menettelee kun ei valita"-osastoa. Jos se olisi erittäin laadukas materiaalin osalta, kyllä se olisi ihan yhtä laadukas ilmankin kehystystä.

  Mutta toisaalta, eihän 16:9 kangas itseasiassa edes ole juurikaan oikeampi, jos yleisin elokuvan kokosuhde on 2,35:1 mitä katsotaan. Nyt ajan kuluessa ja projektorien kehittyessä, sekä omien silmienkin vähän hiipuessa, alkaa tulla siihen tulokseen etten enää varsinaisesti kaipaa kehyksellistä kangasta.

  Jos saisin päättää - mikä ei nyt ole mahdollista <köh> - tasoittaisin seinän äärimmäisen tasaiseksi vaikka siihen menisi kuukauden kaikki illat ja maalaisin sen valkokankaalle suunnitellulla maalilla ilman mitään kehyksiä koko seinän mitalta, ehkä tosin tekaisisin jotain ideaa millä päättää järkevästi nurkat, vaikka verhot tms. Senjälkeen haaveilisin loppuelämän, että olisi varaa ostaa jonain kauniina päivänä anamorfinen laadukas lasi ja siihen sopiva tykki.
   
 14. Jupe

  Jupe Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.03.2000
  Viestejä:
  3 063
  Saadut tykkäykset:
  28
  Ei ole tyhmiä kysyjiä, korkeintaan hitaita vastaajia mutta kyllä se tästä.

  Mutta itseasiaan. Sinun pienin etäisyys kankaan pinnasta projektorin etuosaan olisi antamillasi tiedoilla 2,8 metriä. Pieni vara on varattava kankaan reunoille, joten ihan nippa nappa mitan ei tarvitse olla.

  Se oli helppo kysymys. Mutta vaikeampi kysymys on pisin heijastusetäisyys. Mainitsemasi projektori Z4 ei ole mikään valotehon huippulaite. Siksi sinun kaavailemasi kankaan koko näin sivumennen mainiten on aika ok valinta. Valoteho heikkenee mitä kauempaa kuvaa heijastellaan. Tykkisi on muissa kuin säästötiloissa vielä sitä sukupolvea, että se on kuitenkin hieman äänekäs, näin nykypäivää ajatellen. Sinun ajattelemasi kangas on 1,0 gain ja valkoinen. Valistuneen arvaukseni - ja arvaukseni on sikäli melko valistunut, että omistin Z4:n yli puoli vuosikymmentä sitten - mukaan sinun ei kannattaisi sijoittaa sitä kauemmaksi kuin noin neljä metriä kankaasta. Teoriassa voisit sijoittaa projektorin <5.3 metriä kankaan pinnasta projektorin lasiin. Mutta käytännössä viimeinen metri pilaa sen tai ainakin tihentää lampunvaihtoja. Weitec ehdottaa sijoittamista 3,7 metrin päähän. Mielestäni se olisi samalla lähellä maksimia mutta juu, ok. Kuvanlaadun heikentyminen optiikan virheiden takia on kuitenkin vähäisempi ongelma kuin valotehon pienentyminen nöyränä mielipiteenäni, joten käytännössä sanoisin, että mitä lähempänä sen edullisempaa.

  Lisäys: Totean vielä, että valotehon ero ääriasentojen välillä on noin 40% ja lisäksi, että po. laitteen yllättävänkin modernista lensshiftistä huolimatta kannattaa pyrkiä löytämään asennuspaikka aika läheltä kankaan keskilinjaa, koska silloin saat pystysuuntaiselle siirrolla käytännöllisesti katsoen rajattoman laadukkaan tilaisuuden, ellet nyt ihan välikatottomassa tornissa asu.
   
  Viimeksi muokattu: 09.12.2014
 15. Hippo

  Hippo Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  2 156
  Saadut tykkäykset:
  199
  Ajattelin siltä kantilta että käytettyjä 16:9 manuaalirättejä saa satasella, joten ainakaan itse en ostaisi 1:1 kangasta. No tosin en ostaisi PLV-Z4:stakaan jos siitä pitkälti yli 50e joutuisi pulittamaan (juu, olen omistanut sellaisen ja maksoin siitä aikanaan lähemmäs 2k kalibroituna versiona). Kyllähän siitä ihan kuvan saa näkymään, suht kelvollisenkin (tuossa on varmaan maailman hitain auto-iris, mutta senhän voi kytkeä aina pois päältä tai säätää jotenkin :) Mutta joo, jokaisella on budjettinsa ja tarpeensa.
   
 16. Jmk30

  Jmk30 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.01.2010
  Viestejä:
  16
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos kattavasta selostuksesta:thumbsup: Joo eli tilanne on se, että tällä hetkellä on pakko laittaa toi vedettävä kangas, kun telkkari (42") jää tuohon samalle seinälle kankaan kanssa ja justiin mittasin, että huonekorkeus on 240cm ja telkkari on ~120cm korkealla lattiasta, eli noin puolessa välissä seinää.
  Kankaan voi laittaa silleen, että se tulee telkkari päälle. Tuosta kun joku viisas laskisi, että mikä olisi sitten hyvä mitta/säätö tykki telineelle, eli tykin linssin keskeltä kattoon vai kuinka paljon uskaltaa käyttää sitä Z4 Lens shiftiä?
  Toki kankaan kotelokin on varmaan ainakin 10-15cm joten olisiko katosta linssiin joku 75cm tai jotain sinne päin?
  Telinettä en ole vielä hankkinut, kun tykki ja kangaskin on vielä matkalla minulle, mutta eiköhän ne toivoen tällä viikolla tule:)

  Minkä merkkisiä hdmi-johtoja olette käyttäneet, kun se 10m-piuha pitäisi kans hankkia?
   
 17. Jupe

  Jupe Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.03.2000
  Viestejä:
  3 063
  Saadut tykkäykset:
  28
  Tarvitset minimissään jäähdytyksen vaatiman tilan.
  Tämän ketjun etusivulla on jo silloin pähkitty lenshiftin antamaa niinsanottua siirtovaraa. Sattumoisin aloitusviestissä on jo arvioitu, että maksimi siirtovara pystysuunnassa mikäli sivusijoitus on optimaalinen kuva voisi sijaita 56 senttiä projektorin lasin keskipisteestä alaspäin. Tosin en kyllä ymmärrä kuka "pahvi" :D käytti hienostelevaa ilmaisua offset. Mitä sekin muka tarkoittaa, eikä nyt enää muista.
  Onneksi sama pahvipää oli linkannut myöhempään kommenttiin tämän kuvan:
  https://www.dvdplaza.fi/forums/attachment.php?attachmentid=6133&d=1125476988
  Käytännössä esimerkiksi 30cm teline tapauksessasi antaisi todennäköisesti sekä riittävän varan katosta jäähdytyksen näkökulmasta, että sen pienen lisäulottuvuuden mitä tarvitset kuvan sijoittamiseksi haluamasi alas käyttämättä lensshiftiä ihan loppuun. Ja alas sen tietenkin haluat, jotta niskat ei kipeydy 112 cm korkeaa kuvaa tuijottaessa.

  Hmmm. kulunut aika toisaalta panee miettimään, että onkohan se ehjä varmasti.
  Kun saat tämän erittäinkin varmasti paljon käytetyn laitteen, niin ekana pitäisi tarkistaa:
  - Ilmansuodatin
  Katso tästä http://www.projectorcentral.com/pdf/projector_manual_3025.pdf
  Sivu 44
  Jos se on yhtään harmaa, pitää heti vaihtaa, koska edellisestä vaihdosta voi olla vaikka 9 vuotta.

  - Lamppu, jos sitä on käytetty >1000h pitäisi kyllä vaihtaa, että pystyy edes sen kerran nauttia hyvästä kirkkaasta kuvasta. Lamppu tosin on IMHO arvokkaampi kuin koko vanha projektori

  - Tuottaako projektori asiallisesti kaikki värit enää, vai näkyykö vaan lähinnä palaneen keltaisen vihreää. Nimittäin ne valoa päästävät LCD-osaset tuppaa olemaan orgaanista tavaraa ja siis tavallaan siinä mielessä kuluvia. Ne kestää tietyn ajan valoa ja lämpöä. Mikäli tykkiä on polteltu alle vain pari lampullista kyllä se varmaan vielä toimiikin. Aika monet ei katsele vuodenkaan aikana projektorillaan alkuinnostuksen jälkeen montaa tuntia kauempaa, että on se todella ihan hyvin mahdollista. Päinvastaisessa tilanteessa toi ongelma on tietysti ohi, koska niitä osia ei voi järkevään hintaan vaihtaa.


  Sattumoisin juuri 3D:tä varten hankin Saksasta vähän aikaa sitten lisä-johdoksi nimenomaan 10 metrisen, jonka hinta oli silloin 21 euroa.
  Nyt tätä kysymystä silmälläpitäen vilkaisin saman kaapelin hintaa ja sehän piru maksaa enää 12,85 eur. (Ärh, tunnen itseni petetyksi.:grr:) Kun po piuhalla toimii 3D kuten nyt jo havaittu, voi hyvin perustein olettaa tavanomaisen signaalin toimivan.
  Linkki piuhaan tässä.
   
  Viimeksi muokattu: 09.12.2014
 18. Jupe

  Jupe Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.03.2000
  Viestejä:
  3 063
  Saadut tykkäykset:
  28
  Noista vanhoista viesteistä mitä me foorumilaiset tulimme vuonna 2005 naputelluksi, osa oli jopa asiaa. (Osa ihan suoranaista roskaa. Erityisen epätodellinen on oma sammakoimani ajatus siitä, että Z4 kelpaisi reilusti päälle 2 metrin kuvakokoon. Sellaiset mielipiteet perustuu ajatukseen kun proju on juuri korkattu uutena paketista ja lamppu on ihka uusi sekä itse on tottunut tihrustamaan edellisvuosisadan himmeämpää mallia. Nykyään kirkkauteen tottuneena olisin sitä mieltä, että Z4 ja kaikki sen aikalaiset on ihan toimivia projuja kunhan ei yritä heijastaa niillä ainakaan reilusti päälle kahden metrin kuvaa. )

  Paras järkipointti kuitenkin täältä historian havinasta on seuraava ilmainen parannus, oleppa hyvä:
  https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php/40879-Sanyo-PLV-Z4?p=583060#post583060

  Tuolla aikoinaan julkaistulla ohjeella saat muokattua projektorin paremmin kattoasennukseen sopivaksi. Tässä mallissa nimittäin oli sellainen ns. ominaisuus (lue ns. vika), että projektori on kattoasennuksessa pakotettu toimimaan suuremmalla tuuletuksella eli melutasolla. Idea epäilemättä on, että termostaatti ei toimisi oikein kun laite on nurin päin. Varmaan se pitääkin paikkansa jossain Eteläkoreassa tuulettamattomissa paperitaloissa helleaikaan. Kun ottaa nykyisten Z4:n nollaa hipovan markkinahinnan huomioon, on päivänselvää ettei tuota säätöä kannata olla tekemättä. Lisäksi voin kokemuksesta kertoa, että kyllä se termarikin sitten toimii ja nostaa tarvittaessa Suomenkin helleaikoina kierroksia ihan kiitettävästi eikä laite todellakaan mihkään murene.
   
 19. makemich

  makemich Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.09.2002
  Viestejä:
  1 505
  Saadut tykkäykset:
  126
  Mulla on Z5 joka käytännössä vissiin identtinen vekotus vieläkin varatykkinä ja hyvinhän sillä vieläkin katselee, Amazonista sai muutamalla kympillä lampunkin joka ainakin näin aluksi pelittää hienosti vaikka ei siis alkuperäinen.

  Mitä tähän kangaskeskusteluun tulee "yleisellä tasolla" niin jos niitä 2.35:1 leffoja enimmäkseen katselee niin sellainen kangas kannattaa mysö ehdottomasti hankkia, ja sille tykki, on nimittäin jotain ihan muuta kuin 16:9.
   
 20. Jupe

  Jupe Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.03.2000
  Viestejä:
  3 063
  Saadut tykkäykset:
  28
  OT:
  Olen samaa mieltä Makemich, tosin kyllähän hyöty vähän ontuu mikäli laitteet ei ole leveän kuvan tasolla muuten, meinaa siis esimerkiksi kontrasti, valoteho ja värit ym. Mutta onhan se päivänselvää, että kun kuva-ala pienenee, tottakai osa jutun viehätyksestä rapistuu. Katsoo jonkun 1.78:1 suhteisena tarkoituksella levytetyn leffan vaikkapa kuulun Avatarin ja perään saman tuotantovuoden Star Trekin, niin 16:9 kuvaa katsoessa Avatar on väkisinkin silmäkarkimpi juttu. Jos vaihtaisi kankaan 2,35:1 suhteelle, voi lyödä vetoa, että mielipide kääntyisi toiseksi. Siksi en olekaan kokonaan hylänny ajatusta rakennella tulevaisuudessa se valkokangasseinämä. Hellasärö voi toki vaihtua kaulimen kolahteluun ohimon suunnalla mutta juuri sitä varten on keksitty moottoripyöräkypärä kaikille kotiteatteriharrastajille. [OT off]