Sanyo PLV-Z4

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana Jupe, 30.08.2005.

  1. Jupe

    Jupe Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.03.2000
    Viestejä:
    3 063
    Saadut tykkäykset:
    28
    Tuohan on enemmän teoriaa, eikä sitäpaitsi selitä sitä miksi lämpötilojen rajaarvoihin termostaateissa ei ole tehty vastaavia muutoksia. Ymmärrän kyllä miksi "tehtaan" on keksittävä joku virallinen totuus.
     
  2. HTL

    HTL Guest Guest

    Liittynyt:
    16.03.2007
    Viestejä:
    26
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen itse luultavasti esimerkkisi "jannu A", sillä tykkini on asennettu oikein päin, enkä ole tehnyt säätöjä huoltovalikossa. Tykkini sisälämpötilaa en tiedä, oletan sen olevan tehtaan speksien rajoissa laatikosta otettuna. Laite on ilman kierron suhteen moitteettomasti asennettu, joten mahdolliset ongelmat tulisivatkin laitteen sisältä.

    Mikä kommentissasi ihmetyttää on tuo kohta "jannu A:n" tykin heilahtelevasta äänestä. Oman tykkini ääni on ollut aina tasainen niin lyhyemmässä kuin pidemmässäkin käytössä, mistä syystä en ole nähnyt mitään tarvetta alkaa optimoida tuulettimen säätöjä. Äänen häiritsemättömyys on itselleni erittäin tärkeä kriteeri, joten olen asian suhteen myös erittäin varma (mittaustuloksia käyntiäänestä minulla ei tosin ole). Mihin kommentti siis perustuu?
     
  3. Jupe

    Jupe Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.03.2000
    Viestejä:
    3 063
    Saadut tykkäykset:
    28
    Menet asian sivuun. Ei sillä ole mitään merkitystä tämän asian kannalta onko sinun koneesi ylösalaisin vain pöydällä. Pointti on siinä, että jos jonkun tyypin X koneen käyntilämpötila on liian korkealla, hänen koneensa takuu on silti voimassa. Tyypi Y koneen lämpötila on tasainen ja hallinnassa mutta hänen takuu evätään heikolla perusteella. Tästä on siis kysymys.

    Pitäisi kirjoittaa joka kerta kolme romaania, että asian puolet tulisi käsiteltyä ilman pikkuseikkojen muuntumista matkalla mutta yritän nyt tiivistää miten sen näen. Huolto aikoo vedota takuun epäämisessä siihen, että huoltovalikkoon on kajottu. Mielestäni se on kohtuutonta silloin jos ei ole selkeästi töpeksitty ja kajottu vaikkapa termostaattiparametreihin. Jos valikosta vaihdetaan esim. pöytäasennus kattoasennukseen tiettyjen tuuletusta koskevien hallittujen lähtöasetusten osalta kun lämpötila on kuitenkin paremmin hallinnassa kuin satunnaisella laitteen sijoittamisella voi saavuttaa, ei laite kärsi lähellekään sitä määrää kuin vaikkapa sijoittamalla se vain niinkin vähän eri tavalla kuin 2 astetta lämpimämpään huoneeseen samalla tai eri tavalla. Mittarit laitteet sisällä ei sitäpaitsi voi valehdella asennuspuolen mukaan kymmeniä asteita, mikä pitäisi olla syy jos laite tämän käännön seurauksena muka lämpenisi "tehdasilmoituksen" mukaan. Pikemmin jos muutosta tapahtuisi, termostaattiohjaus virheellistyisi korkeintaan hieman. Toleranssit on huomattavasti suurempia.
     
  4. HTL

    HTL Guest Guest

    Liittynyt:
    16.03.2007
    Viestejä:
    26
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tervetuloa Internetiin! ;)

    Tarkoitukseni ei ollut osallistua keskusteluun sinällään, vaan kysyä lisätietoa keskustelussa ilmenneestä seikasta. Halusin siis saada tietää, pitäisikö sittenkin tarkkailla projektoriani entistä tarkemmin ja säätää tarvittaessa huoltovalikkoa. Oletin siis esimerkkisi perustuvan tositilanteeseen, mitä se nyt ei sitten kai tehnytkään... Ok, ei siinä mitään.

    Itse asiasta olen samaa mieltä. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa ei ole juurikaan järkeä. Huoltovalikon käyttäminen ei sinällään saisi olla mikään syy takuun epäämiseen; kyllä se aiheutettu haitta on kiistatta osoitettava.
     
  5. Lasmi

    Lasmi Guest Guest

    Liittynyt:
    17.09.2007
    Viestejä:
    90
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näin ohi heitettynä kommenttina tietämättä yhtään mitä teet työksesi tai minkälaista kokemuspohjaa sinulla on asiaan, (haluaisin) uskoa että Sanyolla ja sitä kautta Sovi Servicellä on nimenomaan sitä testattua tietoa kattoasennuksen ja normaalin asennuksen eroista. Epäilen että Sanyo on tehnyt testejä enemmän tämän suhteen kuin sinulla on ollut mahdollista, joten näin ollen oletan että heillä itseassa on sitä testattua tietoa ja sinulla on enemmän teoriaa. Minusta selitykset kierrosnopeuden eroille oli ihan ymmärrettävän kuuloisia, ja tuntuisi oudolta eroja laittaa ellei siihen mitään tarvetta olisi. Eikai niitä vain ihmisten kiusaksi laiteta. Vaikka tila olisi tuuletettu paremmin kuin normaaliasennuksessa, voin itse ainakin hyvin kuvitella että laitteen sisällä voi kuuma ilma jäädä erilaisiin paikkoihin kuin silloin kun se on ylösalaisin.

    Se mitenkä minkäkin pitäisi vaikuttaa takuun voimassa pysymiseen en ota kantaa :)
     
  6. Jupe

    Jupe Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.03.2000
    Viestejä:
    3 063
    Saadut tykkäykset:
    28
    Hyväksyn mainiosti, että tässä asiassa suurempi tutkimustieto on valmistajan hallussa tai ainakin se voi sitä olla. Ymmärrän myös sen, että joissain tapauksissa on fiksua nostaa tuulettimien lähtönopeuksia, niinhän olen itsekin joka vaiheessa suositellut tekemään. Mm. edellämainitussa pöytäasennustilanteessa voi hyvinkin olla järkevämpää tasoittaa eli nostaa lämpimään paikkaan laitetun laitteen kierrokset lievästi jo alkuvaiheessa. Tuskin se edes vaikuttaa äänentasoon merkitsevästi ja laitteen saa käymään minimirajojen lähellä tai peräti ali muutamalla hassulla pykälällä, tosin terveellisin ratkaisu on sijoittaa laite kunnon viileään paikkaan. En kuitenkaan voi hyväksyä fysiikan lakien ja kaiken maalaisjärjen sivuuttamista aiheessa.

    Se mihin mikään valmistaja ei ole ottanut kantaa, on asia mitä me harrastajat on kyseenalaistettu toistuvasti. Jos kattoasennuksessa on todella "tarpeen" nostaa tuuletusta niin paljon, että kattoasennus laskee koneen sisäisiä lämpötiloja, joita ilmenee useista eri mittauspisteista reilusti alle koneen huoltomanuaalissa tarkoitetun minimirajan koko katselun ajaksi ja melua on lisättävä poikkeuksetta merkittävästi pöytään verrattuna, miksi samoin ei toimita pöytäasennuksessa jos huone on poikkeavan lämmin? Voiko valmistaja selvittää tämän kysymyksen ensin, suostun kyllä uskomaan koko hoidon, jos tähän löytyy yksikin uskottava tarina. Toivon, että samalla kerrotaan miksi valmistaja ei sitten ole kiinnittänyt kattoasennus reikiä laitteen pintaan pohjan sijasta, joka olisi luonnollisin todiste väitteen paikkansapitävyydestä.

    Meillähän on näitä teorioita käyty läpi. Valmistaja haluaa myydä samaa mallia lämpimissä maissa ja Suomessa. Täälläkin on kuitenkin taloja, joissa katonrajassa lämpötila on niin kova, että on yksinkertaisesti selkeämpi laittaa lähtötuuletus suoraan korkeammalle tasolle. Asennus on myös mahdollinen varsin lähelle katonrajaa kuvasiirron ansiosta, joten on hyvin mahdollista että kattoon kiinniasentajia on runsaasti. Niinpä tehtaalla mennään alimman tai heikoimman lenkin teorian mukaan. Lukemissa on mukana tiettyä painetta, että se typerinkin koneensa filtterit putsaamatta pölyssä elävä käyttäjä varmasti ei tuo laitetta palaneena takaisin. Miksi yhtä alhaalla lämpöjen tasolla ei sitten toimita pöytäasennuksessa samoin perustein? Miksi esimerkiksi termostaattien rajaarvoihin ei kosketa suoraan tuuletinnopeuksien sijasta, joka tuntuisi erityisen järkevältä tilanteessa missä esitetään edellä esitetyn kaltainen väite? Siihen yleisesti haettu selitys on monimutkaisempi. Kuvitellaan, että suurin osa laitetesteistä ja esittelyistä järjestetään pöytäasennustilassa helppouden vuoksi. Niin saadaan koneelle mukavat desibelilukemat testeissä. Jos tuo pitää paikkansa, kyseessähän on silloin harhautus. Todellisuudessa kone ei ole hiljainen vaan käy lämpimämpänä pöytätilassa kuin kattotilassa ja on silloin pöytätilassa "lainaajalla" hiljainen. Ihan yhtä lainaajalla kuin valmistaja nyt väittää tehtävän niissä koneissa, jotka on kattoasennusasennossa yhtä viileässä sijaintipaikassa kuin mahdollinen vastaava pöytäasennus paikka ja joissa väitetään syntyvän takuun epäämiseen oikeuttava peruste.

    Se, että lämpöä kertyisi koneen "onkaloihin" useita asteita ilman että anturi tieto nostaisi jo kierroksia siinä vaiheessa itsestäänkin on täyttä roskaa mutta oletetaan huvikseen siitä todeksi joku määrä. Kuka tahansa peruskoulun käynyt ymmärtää että umpinaisessa kotelossa keskellä tuulta sijaitsevaa mittaria ei voi harhauttaa määräänsä enempää kääntämällä kalua ympäri. Jos niin kuitenkin siltikin tapahtuisi, miksi ei vain yksinkertaisesti muuttaa näiden mittarien arvoja siellä tehtaalla kun on kysymys kattopuolen asennoista? Kysymys on liian ilmiselvä ja jos vähänkään on käynyt läpi tuota lämmitys tuuletus logiikkaa ja seurannut lämpötiloja laitteen manuaalinkin kertomien lisätietojen pohjalta tajuaa, ettei tämä pelkkien lähtöarvojen muutos yksinkertaisesti voi kestää pesuvettä sellaisina lisäyksinä mitä laitteessa on perusasetuksissaan myyntipakkauksessa.

    Tässä erityisen merkillepantavaa on, että tekemissämme alkutesteissä jo huolehdittiin siitä että tuuletus käännettyjen laitteiden tapauksessa jätettiin lievästi kovemmalle lähtötasolle. Myöskin suositukseen kuului nostaa kierroksia vakiintumispisteeseen joka tapauksessa. Oltiin varovaisia, koska epäiltiin tehtaan väittämässä ja täälläkin usein esitetyssä "totuudessa" olevan pieni totuuden siemen.

    Nythän meillä on myös todisteita arvojen muutosten seurauksista. Testiä on niin paljon, että väite ja pallo on tälläkertaa tehtaan, eikä käyttäjien puolella. Ennen jouduttiin kiltisti esittämään samat teoriat puhtaasti teoriana ja toteuttamaan niitä arvaamalla. Nyt tilanne ei enää ole sama. On jo paljon laitteita, johon on tehty jälkikäteisiä käyttäjän säätöjä. Osa noista tuskin edes on tehty kovin fiksusti, eikä taatusti kaikista ole tietoa mutta ainoastaan niistä tarvitsee puhua, josta faktat on selvillä. Ensimmäinen epäily huoltovalikkoon koskiessa on, että laitteen osat ylikuumenee ja että lamppu poksahtaa ennen aikojaan, koska onhan se myös fakta, että tuulettimien minimirajojen lasku nostaa siinä tapauksessa lämpötilaa että lämpötila pystyy pysymään termostaateissa määritellyissä rajoissa. Toisinsanoen, lämpötila nousee sen osan noususta missä se olisi ollut ilman säätöä ensimmäisen termostaattipykälän alalaidan alla. Esimerkiksi jos laite on optimaalisesti asennettu toimimaan 38 asteisena ja olisi pyörinyt tehdasasetuksilla 37,5 asteisena (tietyn mittauspisteen osalta), se uusien säätöjen jälkeen voi nousta ylimääräistä vain välillä 37,5 - 38. Mikäli laite olisi jo noussut itsestään 39 asteeseen, niin se ei nouse säädön jälkeenkään yhtikäs enempää, koska silloin peliin astuu säätölogiikka. Asteen 39 kohdassa säätö korkeintaan vaikutti yhden kerran siihen, että kierrosluvun nousu tapahtuisi jonkun verran hitaammin ympärillä kiertävän puhurin ollessa liikuttanut käynnistyksestä peruslämpöön nousun ajalta valmiiksi kuumennetun ilman kauemmaksi laitteesta. Pitemmän katselun aikana ero on minimaalinen. Vähintään tämä tapahtuisi laitteen käyttöminuuttien tai tuntien alkuvaiheessa. Mikään pelko ei ole toteutunut. Yhteys hajoamisiin ei ole olemassa paitsi niiden urpojen tapauksessa, jotka kirjaimellisesti nollaavat melutason "löytäessään" kielletyn hedelmän termostaattiarvojen puolelta. He ovatkin saaneet mitä pyysivät - nyt laitteensa on "todella" hiljainen ja synkkä, mustan tasokin kunnossa.

    Sitäpaitsi liikojen ylikierrosten laskeminen pitäisi kaiken järjen mukaan laskea hieman koneen sisällä kulkevaa turhaa pölyä kuljettavaa ilmavirtaa, joten pelkästään haitallinen peruslämmön pieni nosto tuskin on. Jos lähdetään siitä, että pölypalleron todennäköisyys on yhteydessä koneen kautta kulkeneeseen pölymäärään, toimi johtaisi pölypallerotodennäköisyyden pienemiseen. Tuosta nyt ei toki ole mitään näyttöä. Näistä saadaan johtopäätös, että käyttäjien parissa keksitty kompromissi on parempi kuin tehtaan kaikille parhaaksi keskimäärin "olettama" kompromissi. Väitän myös, että tehtaan arvot on tosiaankin kompromissi, eikä perustu todelliseen tarpeeseen muiden kuin heidän omien takuusyidensä tai pikemmin logiikan alkuperäisen valmistusvirheen nojalla. Tämä olisi helppo osoittaa oikeaksi sopivalla testillä. Tällähetkellä käyttäjät vastaan tehdas, vain käyttäjät on testanneet mitään julkisesti.
     
  7. Upii

    Upii Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2006
    Viestejä:
    818
    Saadut tykkäykset:
    1
    Vieläkö täällä kellään on z-nelosta :)
    Itselläni ollut jo ainakin vuoden päivät hdmi asetus kakkosessa ja olen ihmetellyt sitä, että onko normaalia, että brightnessiä joutuu Avian säätöjen mukaan laskemaan -17?(juuri ja juuri näkyy se toinen liikkuva palkki) Kontrastiakin saa nostaa +10 ennen kuin se toinen liikkuva palkki häviää.Vai olenko ymmärtänyt jotain väärin noitten säätöjen kanssa? entä miten teillä?

    Niin ja kerokaahan, että minkä kuva-asetuksen pohjalta olette tehneet säätönne.
     
    Viimeksi muokattu: 07.07.2008
  8. Padex

    Padex Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.09.2005
    Viestejä:
    149
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu, käytettynä tuli ostettua Z4 vastikään, kun halvalla sai. Säätämistähän tämä alku tykkimaailmassa on ollut. HDMI L2 on tosiaan aika brightnesspitoinen, eli brightness on muistaakseni mulla noin -9:ssä ja kontrasti +5:ssä, riippuu kai jossain määrin myös soittimesta nuo asetukset (Philips 5980 mulla). Sitten taas digiboksin kuva komponentin kautta antaa tummempaa kuvaa ja tuntuu ettei ainakaan tv-sarjoja oikein kärsi katsoakaan tykillä. Elokuvat taasen näkyvät ihan irvistelemättä digitv:stäkin. Säätelin viikonloppuna kirkkautta +8 ja kontrastia laskin jonnekin -6:teen digitvkuvalle ja Million Dollar Babyn katsoin ihan tyytyväisenä. Kuva-asetusten pohjana on se true cinema tjsp, värit ja tumman pään erottelevuus ovat tuolla asetuksella mielestäni parhaita.
     
  9. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    HDMI-asetus L2 tarkoittaa sitä, että HDMI-tulo käyttää silloin laajennettuja PC RGB-tasoja (0-255). Jos valittuna on L1, niin silloin käytetään normaaleja studio RGB-tasoja (16-235). PC RGB-tasoja käytetään tietokoneessa. DVD elokuvat tallennetaan (tai ainakin pitäisi tallentaa) studio RGB-tasoja käyttäen ja normaalit dvd-soittimet myös lähettävät signaalin HDMI:stä ulos studio RGB-tasoilla. Eli jos käytössä on tavallinen HDMI-liitäntäinen dvd-soitin, niin silloin L2:sta käytettässä brightnessia joutuu laskemaan ja kontrastia nostamaan, jotta tasot saadaan oikeiksi.
     
  10. Upii

    Upii Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2006
    Viestejä:
    818
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kehtaisiko joku muukin testata tuolla l2 asetuksella, että miten se kontrasti/brightness asettuu? Minulla avia näyttää, että brightness noin -15 - (-17) ja kontrasti +10
    Soittimena Oppo dv971 ja dvi käytössä.
     
  11. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Olen käyttänyt itsekin Z4+Oppo yhdistelmää. Oppon viimeisimmissä firmwareissa on korjattu DVI:n signaalin tasoja oletusasetuksella. Alkupään firmwareilla mustan taso oli oletuksena liian korkea, joten brightness piti tosiaan ruuvata Z4:lla jonnekin -15 - -17 tasolle, jos käyttää HDMI:n L2 asetusta. Uudemmilla firmwareilla kirkkautta tarvitsee laskea selvästi vähemmän.
     
  12. Upii

    Upii Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2006
    Viestejä:
    818
    Saadut tykkäykset:
    1
    On muuten aivan sama juttu ps kolmosellakin. Eli ei taida olla soittimessa ''vikaa'' kun ihan samat arvot täsmää.
     
  13. wibzu

    wibzu Guest Guest

    Liittynyt:
    08.08.2006
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    En jaksanu lukee koko topicia läpi joten en tiedä onko joku jo kirjoittanut vastavasta asiasta.

    Onko muille tullu samoja ongelmia, että kuvan toinen reuna on alkanut menemään selkeästi kellertäväksi ja hieman epätarkemmaksi? Itsellä z4 kattoasennuksella ja oikeaa alareuna varsinkin on alkanut menemään selkeästi eri värisemmäksi kuin muu kuva. Johtuukohan lampusta vai paneelista? 36kk takuu tossa onneks tais olla joten täytyy laittaa korjattavaks jos ei oo paneelissa vika.
     
  14. Upii

    Upii Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2006
    Viestejä:
    818
    Saadut tykkäykset:
    1
    Noistahan on puhuttu täällä aika paljon. Aika yleinen ominaisuus halvoissa lcd-paneeleissa. Toisissa yksilöissä vikaa on enempi, kuin toisissa. Huollossa pystytään parantamaan asiaa.
    Esim omassa tykissäni en ole huomannut juuri mitään muuta, kuin pientä valovuodon epätasaisuutta. Ei näy oikeastaan, kuin aivan ''mustaa'' kuvaa tykittäessä.
     
  15. phelin

    phelin Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    AVS Forumilla oli juttua, että Z4 hyväksyisi 1080p inputin HDMI:n kautta. En ole vielä kokeillut, mutta väittävät, että näin voisi välttää huonon skaalauksen 720p:hen HD-DVD- ja BD-soittimissa.
     
  16. Upii

    Upii Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2006
    Viestejä:
    818
    Saadut tykkäykset:
    1
    Hmm
    Mikähän hyöty sitä on skaalata 1080p:hen, kun tykki joutuu tällöin skaalaamaan kuvan natiiviin 720p
     
  17. phelin

    phelin Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    Ainakin monet HD-DVD-soittimet skaalaavat 720p:hen 1280x540:n kautta. Jos Z4 osaisi tehdä skaalauksen suoraan tarkkuuteen 1280x720, olisi kuva tarkempi. En tosin tiedä tekeekö se näin... Blu-ray-soittimetkin voivat tehdä samoin. Eli hyöty koskee vain 1080p-lähteitä, ei DVD:tä.
     
  18. Upii

    Upii Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2006
    Viestejä:
    818
    Saadut tykkäykset:
    1
    Mikähän vois olla vikana, kun tykki herkesi tottelemasta mitään komentoja? Syttyy sininen screeni vain, mutta ei hyväksy mitään kuvalaitteita. Edes kaukosäädin tai projektorissa olevat napit ei toimi. Sammuttaa voi vain vetämällä johdon irti tai painamalla virrat offille. Räpläsin hdmi-johtoa vahvistimen päässä ja tämän jälkeen veti "jumiin"
     
  19. Upii

    Upii Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2006
    Viestejä:
    818
    Saadut tykkäykset:
    1
    Nyt tutkittu sen verran että sain kuvan tietokoneeseen ainakin. Dvd-soittimella ja ps3:lla kuva "väräjää", kadottaa välillä signaalia ja siihen tulee sinisiä rakeita. Voisiko tämä viitata viottuneisiin kaapeleihin? Sanyon huolto on 90€/h :weep:

    Tietokoneessa oli tietokoneen oma kaapeli adapterilla hdmi:ssä.
     
  20. sonde

    sonde Guest Guest

    Liittynyt:
    16.08.2006
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oliskohan kellään halpaa lamppu kauppaa tiedossa. Joko euroopassa tai suomesta. on 3800h mittarissa joten kohta varmaan alkaa tulla tiensä päähän....plv-z4 lampusta siis kysymys.:thumbsup: