Rythmikaudio subi genelecien kaveriksi

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse' , aloittajana probus, 10.12.2007.

 1. probus

  probus Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.02.2007
  Viestejä:
  106
  Saadut tykkäykset:
  0
  Moi

  Kesällä tuli hommattua pikkugenelecit (8020) ja nyt on bassojen puute alkanut vaivaamaan sen verran, että olen suunnitellut subiprojektia keväälle. Mielessä on ollut Rythmikaudion subi.

  Suunnitelmissa on tuo suljettu 12" servokitti. Suurin ongelma, minkä minä tässä keksin on, että toisto alkaa heiketä yläpäässä jo melko aikaisin. Zipmanin mittausten perusteella uskoisin kuitenkin, että tuo riittää noille geneille. Aluksi ajattelin tuota pienempään koteloon menevää, mutta päättelin että sen toisto alkaa laskea yläpäässä vielä aiemmin (vahvempi moottori -> suurempi induktanssi). Se tuskin olisi hyvä noille pikkukaiuttimille. Kotelon ulkomitoissakin ero on lopulta kohtalaisen pieni. Mitä mieltä olette te, onko tässä mitään järkeä?
   
 2. probus

  probus Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.02.2007
  Viestejä:
  106
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nyt on projekti edennyt sen verran, että tuo rythmikin kitti on matkalla tänne päin ja pitäisi saapua tällä viikolla. Olenkin suunnitellut nyt koteloa.

  Tarkoituksena on tehdä ulkomitoilta kuutio ja 19mm mdf-levystä sain ulkomitoiksi 425mm (sisältä 368x387x387). Haluaisin vahvistimen ja elementin vierekkäisille sivuille. Ongelmaksi tuossa muodostuu sisäinen tuenta. Piirsin googlen editorilla nykyisen suunnitelman, jossa jokaista sivua kiertää 4,5mm listat. Voiko näin tehdä ja onko tämä riittävää?

  kuva1
  kuva2
   
 3. probus

  probus Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.02.2007
  Viestejä:
  106
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kommenttien vähyydestä huolimatta jatketaan monologia :). Eilen kävin tilaamassa levyt ja tänään niiden pitäisi olla sahattuna. Päädyin samaan suunnitelmaan, mutta paksumpaan 22mm mdf-levyyn, jolloin sivun pituus kasvoi sentillä. Tämä aiheuttaa kuitenkin pienen ongelman.

  Alunperin oli tarkoitus tehdä upotus jyrsimällä ulompaan etulevyyn isompi ja sisempään pienempi reikä. Nyt kun tuokin levy on paksumpi, niin haittaako tuo ylimääräinen 3mm upotusta vai kannattaako tuo jyrsiä vain 19mm syvyyteen asti? Tämä johtaa tietysti jatkokysymykseen, eli kannattaako ko. toimenpide tehdä ennen vai jälkeen etulevyjen yhteenliimauksen? Minulla ei ole mitään kokemusta jyrsimisestä..
   
 4. f55tvi

  f55tvi Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.02.2003
  Viestejä:
  619
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mielestäni kannattaa jyrsiä levyt erikseen ja vasta sitten liimata yhteen, näin ainakin itse tein, tosin minun oli pakko, koska levyjen paksuus oli 30mm ja niitä tuli elementti sivulle 3 kpl.

  Ja minä ainakin jättäisin sen 3mm jyrsimättä, jotta etulevyn siitä osasta johon elementti kiinnitetään olisi mahdollisimman paksu ja jäykkä.
   
 5. probus

  probus Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.02.2007
  Viestejä:
  106
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kotelo on nyt hiontaa ja viimeistelyä vaille valmis. Ihan hyvältähän tuo kuulostaa, tosin tässä on muutto edessä joten hirveästi en jaksa hieroa sijoitusta ja sähköistä korjausta. Tällä hetkellä on käytössä 28Hz asetus ja silti vaste nousee vaan alimpia kohden :)

  Jouduin lopulta tekemään etulevyn kahdesti, sillä ensimmäisessä elementin reiästä tuli liian suuri. Mitat katsoin suoraan nettisivulta ja olisi sen ehkä tuohon saanut jos en olisi vielä porannut ruuvinreikiä hieman huolimattomasti. Toisella yrityksellä mittasin elementin kanssa tuon reiän ja lopulta siitä tulikin huomattavasti siistimpi kaikin puolin.

  Sain lainaksi lamellijyrsimen ja tuon avulla kotelon kasaaminenkin onnistui varsin helposti ja sain liimattua kaiken yhdellä kertaa. Sisätuennan suunnittelisin nyt eri tavalla, nimittäin noiden palojen kanssa sählääminen ei ollut kovin hyvä idea eikä niitä saanut kunnolla puristettua paikalleen. Toivottavasti ainakin vähän jäykistävät seiniä.

  Viimeistely saa hetken odottaa, mutta tarkoitus olisi tapetoida tuo jollain aiheeseen liittyvillä kuvilla. Kunhan sopivia jostain löytyy..
   
 6. Djbottom

  Djbottom Uusi jäsen

  Liittynyt:
  25.11.2007
  Viestejä:
  6
  Saadut tykkäykset:
  0
  Morjens,
  Itselläkin alkamassa Rythmikaudion 12" subin rakentelu, kamppeet jo tulossa amerikanmaalta! Nyt kun pitäisi kasata tuo kotelo niin seuraavia tietoja kaipailisin:
  Minkä kokoinen reikä elementille täytyy tehdä (11 3/16")?
  Entä upotuksen koko?

  Kiitokset vaivannäöstä!
   
 7. Himppe

  Himppe Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.08.2004
  Viestejä:
  725
  Saadut tykkäykset:
  3
  Ite tein 285mm läpireiän ja 322mm upotuksen, tuntui sopivan aika passelisti.
  Jos haluaa oikein tiukan sovituksen, upotus voi olla millin-pari pienempi. Laipan paksuus kumikauluksen kanssa ei ihan ole luvattua 3/4" eli 19mm (olisko 17-18mm), mutta ihan siisti siitä silti tuli.
   
 8. probus

  probus Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.02.2007
  Viestejä:
  106
  Saadut tykkäykset:
  0
  Moi,

  Näin jälkeenpäin ajateltuna olisi tietysti pitänyt ottaa ylös tuo mitta. Kuten aiemmin kirjoitin, itse tein reiän lopulta elementin kanssa, eli hioin käsin hieman liian pientä reikää kunnes elementti osui paikalleen. Muistaakseni tasan 11 tuumaa on lähempänä oikeaa.

  Toisaalta en muista mistään kuulleeni, että muilla olisi ollu vaikeuksia tuon sivuilla annetun mitan kanssa, eli voipi olla omaa sähläystänikin. Käyttämässäni jyrsimen harpissa ei voinut säätää tuota minkään mitan mukaan, vaan tarkistin tuon aina koejyrsinnän kautta.

  Sopiva upotus on ~18mm, eli jos tekee 19mm mdf:stä niin voi tehdä läpireiän kumpaankin levyyn. Sen ulomman reiän halkaisia on piirrustuksissa oikein.

  Ruuvinreikien paikat kannattaa katsoa elementin kanssa ilman sitä kumisuojusta. Poraamisen jälkeen laitoin elementin ja pultit paikalleen ja hakkasin iskumutterit kiinni toiselta puolelta. Lopuksi otin elementin pois ja liimasin taustavanerin muttereiden puristuksella. Sopivat koko ruuveille on M5 elementille ja M4 vahvistimelle, minulla 50 ja 40mm pitkät.
   
 9. Djbottom

  Djbottom Uusi jäsen

  Liittynyt:
  25.11.2007
  Viestejä:
  6
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitoksia!
  Hmm en kyllä löydä noista netissä olevista piirrustuksista tuota upotuksen halkaisijaa?
  Ainoa mikä on ilmoitettu on tuo driver cutout vai olenko vain puusilmä?
   
 10. Himppe

  Himppe Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.08.2004
  Viestejä:
  725
  Saadut tykkäykset:
  3
  Ulkohalkaisija sekä kumikauluksen kanssa että ilman sitä on mainittu elementin spekseissä: http://www.rythmikaudio.com/DS12driver.html

  Sulle on ilmeisesti tulossa ihan normi DS12TC-kitti?
   
 11. Djbottom

  Djbottom Uusi jäsen

  Liittynyt:
  25.11.2007
  Viestejä:
  6
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juu löysin juuri tuon tiedon itsekkin, eli olin vain puusilmä!
  Jeps tulossa juurikin tuo DS12TC-kitti, ainoastaan tulee uudenmallisella vahvistimella.
  Vahvistimen malli taitaa olla A370PEQ, http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1008806 tuolta löytyy kuvia ko vahvistimesta ja jotain keskusteluakin.
   
 12. probus

  probus Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.02.2007
  Viestejä:
  106
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vaikuttaa hyvältä tuo uusi vahvistin, lähinnä uusien liittimien ja etenkin jakosuotimen kytkimien vuoksi. Eq:lla en itse tekisi mitään. Hieman harmittaa, ettei tuosta ollut puhetta kun tilasin. Ääni on kuitenkin ilmeisesti sama?
   
 13. Djbottom

  Djbottom Uusi jäsen

  Liittynyt:
  25.11.2007
  Viestejä:
  6
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juuh vahvistin tuli tarjolle vasta 3.4.2008, oman tilauksen laitoin menemään 23.3 ja Brian tarjosi tuota uutta vahvistinta ja vielä sopivasti samaan rahaan!
   
 14. Maverick

  Maverick Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  03.04.2002
  Viestejä:
  4 289
  Saadut tykkäykset:
  0
  Paras mahdollinen subatin 8020:lle on, ei enempää eikä vähempää, kuin Genen oma 7000 -sarjalainen.Muut ovat enemmän tai vähemmän huonoja kompromisseja.

  Seiskatonniset ovat suotimien vaihekäytöstä myöten valmiiksi sovitettu 8000 sarjan vastaaviin, ja laatu on aitoa G-huippulaatua.Joten parasta integraatiota, häiriöttömintä toistoa ja minimaalisinta yleistä vitutusta temppuilevan tee-se-ite -pöristimen kanssa etsittäessä hurisevat DIY -moniongelmakimput kriittisen kuuntelijan kannattaa unohtaa.

  Ja noista Zipmanin mittauksista: ne vähättelevät Genen subbasten suorituskykyä rankasti.Kovemmissa pyyhkäisyissä Genejen limitterit ovat lauenneet, mikä on nostanut särölukemia huomattavasti.Sille on syynsäkin; jatkuvasti toistettuna käytetyn kaltaisilla puolen minuutin luokkaa olevilla max. huudatuksilla subin elementistä saattaa tulla yllättäen ns. entinen nopeammin kuin "kyllä tää vielä puoli tuntia kestää tätä 137 dB:n pyykäisyä, you see" on sanottu, jos tasoja ei rajoiteta.
   
 15. Himppe

  Himppe Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.08.2004
  Viestejä:
  725
  Saadut tykkäykset:
  3
  Tämä postaus osui otsikon mukaiseen aiheeseen kuin Paris Hilton alennusmyynteihin.

  On se kumma, ettei saa keskustella haluamastaan laitteesta ilman, että joku tulee esittämään aivopesua. :OI
   
 16. probus

  probus Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.02.2007
  Viestejä:
  106
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vaikka ketjun lukeminen taisi unohtua, niin vastaan silti. Trollaamiseen en kuitenkaan lähde mukaan, vaikka yritys olikin huono.

  Mikä tekee Genelecin subbarista jotain muuta kuin kompromissin? Kompromisseja tässä tehdään joka tapauksessa. Rythmik tarjoaa enemmän painetta, alemmas ulottuvan toiston, suljetun kotelon ja paremman näköisen ulkomuodon. Särömittauksia en jaksa tarkistaa, mutta eiköhän nekin ole paremmat. Lopullinen hinta jäänee noin 100-150 euroa halvemmaksi kuin genelecin halvin, 8" elementillä varustettu 7050.

  Hurinoita en ole löytänyt sen enempää kuin genelecin tuotteistakaan. Suodatus on aktiivinen ja samalla tulee vastetta tasoitettua muutamalla parametrisella korjaimella. Mielummin näin, kuin genelecin suotimilla. Vaihetta, kuin kaikkea muutakin voin säätä paljon joustavammin. Alkuperäiseen omaan kysymykseeni vastaan, että toisto riittää yläpäässä helposti geneille.

  Pitäisin tätä ihan hyvänä kompromissina.
   
 17. Maverick

  Maverick Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  03.04.2002
  Viestejä:
  4 289
  Saadut tykkäykset:
  0
  Edellinen toki vain välihuomautuksen kaltaisena reklaamationa, jos ns. paras toisto on kiikarissa, eikä tee-se-ite-omin-paljain-kätösinensä ole itseisarvo.

  Jatkakaa. :D
   
 18. alspe

  alspe Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  09.10.2006
  Viestejä:
  4 245
  Saadut tykkäykset:
  0
  On se tosiaan kumma kun erästä Savon ylpeyttä trollaaja mainostaa käänteessä ja toisessakin. :weep: Harmittaa Genelecin puolesta kun niiden tuotteita aletaan katselemaan kulmien alta tämän älyttömän lobbaamisen takia.

  Aina löytyy sana-Sepolta ainakin muutama "hyvä" keino esittää G ainoana ja oikeana ratkaisuna.:D Viimeisenä, oikein hienosti muita harrastajia kohtelevana, keinona tyyliin kertoa, että kuuntelijan päässä/mieltymyksissä on vikaa jos Genelecciä ei pidä parhaana.:D
   
 19. janne22

  janne22 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.03.2009
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onko Rythmik Audion setti on kilpailukykyinen muiden DIY viritysten kanssa esim. Peerless? Hintaahan setille tulisi nykykurssilla reilu 700 e kuljetuksineen ja veroineen + loota. Mikä olisi varteenotettava marketti ratkaisu?

  Kumpi vahvistin kannattaa ottaa A300 vai A370 PEQ? Hinta ero n. 100 dollaria.