Rotelin äänenlaatu

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana murk, 10.11.2009.

 1. murk

  murk Uusi jäsen

  Liittynyt:
  01.06.2008
  Viestejä:
  24
  Saadut tykkäykset:
  0
  Yllättävän vähän keskustelua kyseisestä merkistä, harvan valinta vai...?

  Itselläni olisi nyt mahdollisuus saada Rotelin vanhempi RSP-1098 prosu ja tuoreempi RMB-1565 pääte pilkkahintaan. Kiire olisi päättää ja valitettavasti en nyt ehtisi ko. vahvistinta kodissani testaamaan ennen ostoa.

  Nykynen laitteistoni on pitkälti B&W (heh, jo toinen tämän foorumin "mustalla listalla" oleva merkki, miksi?) painotteinen. 2x B&W 683, Quadin pienehkö sentteri ja 2x 686 surroundina. Vanha kunnon BK XLS200-DF MK2 mörisee elokuville (eikös tuo sentään ole kaikkien kaveri? :). Soivat hienosti omituisessa olohuoneessani.

  Kysymykseni kuuluukin, että onko Rotelin setistä haastamaan nykyinen Yamaha RX-V1900, ja nimenomaan "musikaalisena" korvikkeena?
   
 2. FiveDotOne

  FiveDotOne Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.10.2006
  Viestejä:
  24
  Saadut tykkäykset:
  0
  Moi,

  ei Rotelin äänenlaadussa ole mitään moitittavaa jos ei oteta huomioon tuon esivahvistimen suhteellisen voimakasta pohjakohinaa (jonka saa kuuluvaksi ainoastaan kun laittaa nk. nupit kaakkoon).

  Nämä Rotelin digivahvistimet ovat ilmeiseti toimineet nekin hyvin koska mitään suurempia valitteluja niiden toiminnasta ei ole kuulunut. Vahvistimissahan on tärkeätä että tehoa lähtee ja samalla tasolla koko äänialueella.

  Jos noi on saatavilla edukkaasti niin ei voi olla muuta kuin suosittelemasta niitä.

  5.1

  PS. valtaosa nk. hifilehdistöstä ovat osa tuotteiden markkinointimekanismia ja niiden tehtävä onkin laittaa laitteet oikeaan järjestykseen siten että korkean hinnan laitteet aina ovat parempia jolloin niidenkin kauppa käy.
   
 3. Nietze

  Nietze Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.10.2003
  Viestejä:
  1 060
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pääte on varmemmin hyödyksi mutta saattaa toimia melkein yhtä hyvin yamahan kuin tuon prossun perässä. Itse ostaisin hd-ääninen sun muun takia pelkän päätteen jos mahdollista.
   
 4. murk

  murk Uusi jäsen

  Liittynyt:
  01.06.2008
  Viestejä:
  24
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eli siis käyttäisin Yammua vain pre-outina ja iskisin Rotelin päätteen kiusaamaan kajareita?

  Miten tuon pitäisi parantaa soundia, jos Yamahan DAC tekee kaiken työn (ja tehot riittää ajamaan kajareita jo nyt ihan ok)?
   
 5. noeikujoo

  noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  27.09.2002
  Viestejä:
  3 617
  Saadut tykkäykset:
  63
  Vahvistimessa ei ratkaisevana tekijänä ole yleensä watit vaan se, miten vahvistin on toteutettu. Yleensä erilliset päätevahvistimet on toteutettu laadukkaammin kuin integroitujen av-vahvistimien pääteasteet, minkä yleensä huomaa äänen laadussa jo pienemmälläkin kuunteluvoimakkuuksilla.

  Tuosta RSP-1098 mallista ei ole kokemusta, mutta Rotel on ollut usein käytettynä hyvinkin kannatava ostos. Itsellä on ollut 2000-luvun alkupuolella useampiakin Rotelin av-etusia ja niiden äänenlaatu musiikin kuuntelussa oli selvästi parempi kuin integroiduissa AV-viritinvahvistimissa. Päätevahvistimena toimi siihen aikaan Rotelin RB-985.

  Aloittelin kotiteatteriharrastukseni yli 10v sitten halvalla Sonyn Pro Logic-viritinvahvistimella. Nälkä kasvoi syödessä ja ostin paremmat kajarit. Sitten vaihdoin Sonyn Yamahaan, jossa oli 5.1-inputti DVD-soittimen DD-dekooreria varten. En ollut kuitenkaan täysin tyytyväinen Yamahan äänenlaatuun, joten ostin sen kaveriksi 5-kanavaisen Rotelin RB-985 THX päätteen, kun sain sellaisen käytettynä kohtuuhinnalla. Ääni muuttui heti selvästi laadukkaamaksi, vaikka Yamahallakin sai aikaan ääntä enemmän kuin tarpeeksi. Rotelin päätteellä diskantti kuulosti siistimmältä ja bassoissakin oli tarkkuutta ja erottelua ihan eri tavalla. Sitten ostin Yamahan tilalle Rotelin av-etusen (RSP-970) ja äänen erottelu parantui taas selvästi. Aluksi kyllä tuntui, että kylläpä musiikki kuulostaa jotenkin "kliiniseltä" ja "kuivalta", mutta sitten tajusin, että etuvahvistin vaan päästi musiikin läpi niin tarkasti, kuin se oli levylle tallennettu ilman omia "lisäyksiään". Mitä enempi musiikkia kuuntelin, sitä paremmalta se alkoi kuulostaa. Myöhemmin vaihdoin etusen RSP-980 malliin sen s-video liitäntöjen takia. Äänenlaadussa en huomannut isompia muutoksia. Viimeisenä etusena oli Rotelin RSP-966 etunen.

  Sitten kypsyin erillislaitteiden takana olevaan johtokasaan ja ostin Rotelien tilalle integroidun Pioneerin VSX-AX5i viritin vahvistimen, joka ei ihan pärjännyt Roteleille äänenlaadussa. Pioneerin käyttömukavuus ja liitännät olivat kuitenkin sen verran hyvät, että se tuntui kompensoivan hieman heikompaa äänenlaatua musiikin kuuntelussa. Siihen aikaan musiikin kuuntelu oli jo muutenkin jäänyt vähemmälle ja elokuvien pakatuilla DD- ja DTS-ääniraidoilla Pioneerikaan ei kuulostanut oikeastaan sen huonommalta kuin Rotelin vehkeet.
   
 6. murk

  murk Uusi jäsen

  Liittynyt:
  01.06.2008
  Viestejä:
  24
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kävinpä hädissäni liikkeessä testaamassa Roteleita ja kylläpä yllättivät positiivisesti (mitä nyt hinta kirveli :).

  Testipenkissä kävi seuraavanlaista rautaa:
  - Rotel RSP-1570 & & RMB-1565
  - Rotel RSP-1098 & RMB-1077
  - Marantz SR6003

  Molemmat Rotel setupit laittoivat Marantzin integroidun nurkkaan häpeämään.
  En ole törmännyt yhtä avaraan ja röyhkeän tarkkaan 2-kanavatoistoon minkään integroidun AV-vahvarin kanssa. Ovatko kaikki erillisillä asteilla toteutetut ratkaisut yhtä tyrmääviä?

  Jos erillisellä pääteasteella saa todellakin noin vakuuttavaa jälkeä (toki se Rotelin etunenkin vaikutti), niin taidankin pyytää muutaman 2-kanavaisen päätteen kotitestiin Yamahaani "auttamaan".
   
 7. slugo

  slugo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.02.2010
  Viestejä:
  1
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mä koekuuntelin liikkeessä rotel rmb 1565 + yamaha rx-v 765 yhdistelmää ja se yhdistelmä pesi puhtaasti yamahan rx-v 3900. Aika härski vehe tuo rotel,sillä nostattaa mielettömästi halvemman koneen äänenlaatua. Mielyttävä kokemus!
   
 8. Noviisi1

  Noviisi1 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  13.10.2009
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  0
  Riippuu siitä mitä hakee ja mistä tykkää. Rotelin vahvistimissa saattaa olla kliininen ja kylmä saundi, ainakin näin on omasta mielestäni.

  Itse omistan Rotel RA-04 vahvistimen. Hankin sen lähinnä kokonsa puolesta ja siksi että siinä on pre-out liitäntä. Hyvin olen sillä tähän saakka pärjännyt. NAD ehkä seuraavaksi…
   
 9. El Grande

  El Grande Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 527
  Saadut tykkäykset:
  264
  Tommonen järeempi 90-luvun pääte Rotellilta ollu välillä porukoilla käytössä. Ehkä siinä pikkasen on enempi sellanen analyyttinen, tarkka ja kontrolloitu ääni kuin musikaalinen ja lämmin, mutta en kyllä kliiniseksi sanois missään nimessä. Uskomatonta puhtia tuo noihin hieman järeämpiinkin av-vahvistimiin, tehoa, dynamiikkaa ja voimaa bassopäähän löytyy
   
 10. apinamies

  apinamies Käyttäjä

  Liittynyt:
  28.11.2003
  Viestejä:
  218
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mulla on rotelin päätevahvistin kellarissa jos joku edullisesti tarvitsee... Käytin aikoinaan musaa tehdessä mixeriä esivahvistimena, ja tuota päätevahvistimena, nykyisin kerää pölyjä. Muistaakseni malli oli RB-971, mutta pitäisi varmistaa. :D
   
 11. ZaMi

  ZaMi "this is bat country" Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.01.2004
  Viestejä:
  110
  Saadut tykkäykset:
  1
  Mitenkäs Rotelin vanhemmat vehkeet? Onko kellään kokemuksia esim. Rotel RX-400 mallista. Jotenkin tuo vintagemeininki on alkanut kuumottaa viimeaikoina. Mitenhän nuo vanhemmat toimii esim Argon2 kanssa?
   
 12. M1kko

  M1kko Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.10.2009
  Viestejä:
  176
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kellään kokemusta tästä mallista? -05 julkaistu, ja paikallinen liike noita näyttäisi myyvän "uutena" paketissa hintaan 399e. Ehkäpä käyn kysymässä saanko ko. laitetta testipenkkiin omaan teatteriini pääkaiuttimia ajamaan Denon 2311:n perään!
   
 13. Knight2

  Knight2 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.11.2003
  Viestejä:
  75
  Saadut tykkäykset:
  0
  Yamaha AZ-2:ta auttamaan hommattu Rotel RB-1080 pääkanaville on ehkä paras hankintani ikinä. Da-lite kankaan lisäksi RB-1080 lienee se komponentti, josta en koskaan halua luopua ;)
   
 14. savoc

  savoc The Alien Mindbender Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.02.2003
  Viestejä:
  973
  Saadut tykkäykset:
  9
  Mielenkiintoinen uutuus n.700e hintaluokkaan sijoittuva Rotel RA-12. En ole päässyt tuota testaamaan itse. Onko kellään laittaa tänne kokemuksia tästä...
   
 15. savoc

  savoc The Alien Mindbender Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.02.2003
  Viestejä:
  973
  Saadut tykkäykset:
  9
  Vastaan itselleni ja muille :) Menin, kuuntelin ja ostin. Taju lähtee... Kaikinpuolin sopiva pakektti, dac tuntuu toimivan ja liitännöissä riittää; Opt in 2x sekä usb tökkeli = parhautta. Vaimokin tykkää, häntä lainatakseni "saa soiteltua langattomasti ipadilta spotifyä ja musakirjastoa kerrankin kunnon 'kakella' ".

  CD soitin optisella kuullosttaa aivan hunajaiselta entiseen anaali-lokiseen verrattuna; Erottelua ja kirkkautta riittää, ei liiaksi vaan juuri siltä mistä pidän, ei ammu yli tai tukkeudu missään. Langattomasti puhelimesta tai ipadista Spotify, youtube yms netin yli puskettava hukkaa aavistuksen jotakin verhon taa, liene syy lähdemateriaalissa tai köpöisestä laajakaistastani?
  Sovellukset ja pelit kuullostaa hyvältä.... Ladatut itunes kipaleet ja laitteisiin työnnetyt mp3:t langattomasti toisetettuna ai-van-mahtavaa! Veikkaan köpökaistani/lähdemateriaalin olevan stream palveluissa huonompaa...

  Really rocks!!!

  Edit: on tuossa phonokin. Pitänee joskus järjestää "kasari bileet" ja kaivaa varastosta levysoitin ja vinyylipinkka esiin. (10+ vuoteen ei ole noita tullut soiteltua...)
   
  Viimeksi muokattu: 10.02.2013
 16. savoc

  savoc The Alien Mindbender Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.02.2003
  Viestejä:
  973
  Saadut tykkäykset:
  9
  Monologi jatkuu ja vastaan jälleen itselleni. Paskapuhetta tuossa yllä. Kun vaimo ja teinit ajettu kirveen kanssa ulos, niin kaistaa vapautui. Streamaus lopteetti vaappumisen ja kuullostaa kirkkalta. Namilta kuullostaa.
   
 17. JayKay70

  JayKay70 Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.01.2008
  Viestejä:
  574
  Saadut tykkäykset:
  0
  ^Monologi on ihan hyvä kommunikointimuoto, sillä useimmiten kaikki muut ovat ihan tyhmiä paitsi minä itse ;) Asiasta vielä sen verran, että tuo RA-12 vaikuttaa varsin mainiolta laitteelta ja vastaa nykypäivän vaatimuksiin ja mahdollistaa digiliitännät ilman a/v-vahvaria ja/tai erillistä dacia. Jäi kuitenkin vähän mietityttämään tuo cd-soittimen kytkentä optisella ja mikäs cd-pyöritin sulla on käytössä? Oletko muuten kokeillut cd-soittimelle myös koaksiaaliliitäntää? Monet kun tuntuvat pitävän tätä parempana kuin optista...

  Ai niin ja vielä yksi kysymys ja mikä vinyylisoitin sulla on?
   
 18. savoc

  savoc The Alien Mindbender Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.02.2003
  Viestejä:
  973
  Saadut tykkäykset:
  9
  Kyllä, Rotel todella seuraa nykypäivän vaatimuksia. CD-soitin on JVC 200 CD:n vaihtaja 90-luvun lopulta, siinä ei ole koaksaalia pihalle, rca ja opt ulos löytyy. Miksi jäit mietimään tuota optisella ulos liitäntää? Pioneer levysoitin on naftaliinissa ja tarkempaa mallia en muista. Vinyylit odottavat vain sopivaa hetkeä iskeä kiinni :)
   
 19. JayKay70

  JayKay70 Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.01.2008
  Viestejä:
  574
  Saadut tykkäykset:
  0
  ^Mietin vain, miksi käyttää cd-soitinta pelkkänä transporttina, kun niissä on usein aika hyvät d/a-muuntimet sisäänrakennettuina ja ainakaan omaa kieputinta (Rega Saturn) en ole kytkenyt, enkä aio kytkeä, kuin analogisesti. Ja kun noita useamman levyn vaihtajia ei puritaanisimmissa hifipiireissä ole tavattu pitää täysin vakavastiotettavina soittimina, joten ehkä se optinen liitäntä on sittenkin se paras ;) (tää oli sit sarkasmia).

  Ja sikälimikäli kun ymmärsin oikein, niin eikös tuo RA-12 tue verkkotoistoa ja jos näin, niin siitä vaan muuntamaan cd:t flaceiksi tietokoneelle tai verkkolevylle ja voit sitten laittaa cd-soittimenkin naftaliiniin. Mainitsit tuossa aikaisemmin, että verkon yli toistettavan materiaalin tulee se kuuluisa verho ja jos mp3:ia soittelet, niin syy on melko varmasti tässä. Uskoisin näet tuon Rotelin olevan jo sen verran laadukas peli, että paljastaa heti lähdemateriaalin heikkoudet ja siksi mahdollisuuksien mukaan kannattaa aina valita jokin häviötön formaatti.
   
 20. vps358

  vps358 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  4 250
  Saadut tykkäykset:
  347
  Täällä mulla musakokoelma FLAC:ina 118 GB ja 388 levykohtaisessa kansiossa Drobo-FS:llä kodin lähiverkossa...

  T: Vesku