Rinkka selkään vai matkalaukku käteen?

Keskustelu osiossa 'Matkailu' , aloittajana JS83, 09.03.2014.

 1. JS83

  JS83 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.12.2006
  Viestejä:
  2 563
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olen lähdössä 2 viikon thaimaan reissulle ja nyt aloin miettimään, että turvautuako perinteiseen vedettävään matkalaukkuun vai onko rinkka fiksumpi ratkaisu? Toistaiseksi olen matkani tehnyt matkalaukun kanssa mutta sitä ei ole tarvinnut liikuttaa kuin kentältä hotellille ja toisin päin. Paljoa ei nytkään varmaan tule rinkan tai matkalaukun kanssa käveltyä mutta onko rinkka kätevämpi?

  Onko suositella hyviä rinkkoja ja mitä kannattaa ottaa huomioon sitä ostettaessa? Jos on heittää vinkkejä alle 200€ hintaluokassa niin antaa tulla vaan :)
   
 2. domain

  domain Käyttäjä

  Liittynyt:
  02.12.2003
  Viestejä:
  122
  Saadut tykkäykset:
  0
  Noin kymmenen reppu-reissun kokemuksella kaakkois-aasiaan sanoisin, että riippuu siitä kuinka paljon omatoimisesti meinaat liikkua (niin, että koko omaisuus on matkassa). Ja silloinkaan mallilla ei ole juurikaan väliä, vaan koko ratkaisee.

  Itsellä aina ollut iso reppu/rinkka matkassa, mutta vaimolla useinmiten perässävedettävä, vähän kabiinikokoa suurempi matkalaukku. Nuo on mahtunut kaikkiin menopeleihin vaivattomasti, riksoista vaneihin ja erilaisiin julkisiin.
   
 3. Kiila

  Kiila Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.01.2001
  Viestejä:
  1 660
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse mietin aikoinaan samaa, mutta huomasin etten tee matkalaukulla mitään. Matkalaukku kun sopii oikeastaan ainoastaan lentokentällä perässä hinattavaksi ja siitä taksiin ja hotellille. Tekee oikein pahaa katsoa kun porukka vetää perässään niitä pyörällisiä laukkuja sateessa ja loskassa. Se, minkä ajattelin puhuvan kovakuorisen matkalaukun puolesta, oli siistimpien vaatteiden pysyminen rypyttömänä ja tuliaisten pysyminen ehjänä. Huomasin kuitenkin, että aivan samalla tavalla se puku ja ne paidat pitää sinne matkalaukkuun taitella, kuin mihin tahansa muuhunkin kapsäkkiin. Matkalaukku on toki ulkonäöltään siistimpi ja hyväksytympi esim. työmatkoille kuin rinkka tai putkikassi.

  Minulla on ollut useamman vuoden kaikessa mahdollisessa reissukäytössä Nothface Basecamp Duffel koko L (90L). Värejä ja kokoja on nykyään paljon. 155L XL koko syökin sitten sen verran kamaa, ettei sitä täytenä välttämättä halua mukanaa pitkään kantaa.
  [​IMG]
  • Tavaraa mahtuu riittävästi. Sisällä kannessa yksi verkkotasku nopeasti tarvittaville kamoille, tässä yksi klipsi vaikkapa lampulle/avaimille.
  • Kompressioremmit joilla tyhjemmän laukun saa kompaktiksi
  • Todella kestävä (materiaalit, rakenne, yksityiskohdat, vetoketju)
  • Vedenpitävä, ei kuitenkaan kestä upottamista
  • Hyvät olkaviilekkeet joiden avulla voi käyttää "rinkkana"... ei tosin lähelläkään rinkkojen kantolaitteita, mutta hyvin pakattuna >20kg menee kyllä jonkun matkaa
  • Hyvät kahvat siirtelyyn ja jos tarvetta on, niin duffelissa on paljon lenkkejä laukun sitomiseen / pienemmän tavaran kiinnittämiseen ulkopuolelle
  • Puku pysyi yhtä siistinä, kuin aikoinaan matkalaukussa
  • Yhdellä kertaa tuotu viisi pulloa sampanjaa ruumassa hajoamatta. Samoin lukuisat muilla kerroilla "maista" ostetut lasipullot ja muut herkät tuliaiset ovat säilyneet ehjinä, kunhan osaa pakata
  • Testattu toimivaksi mökki, vene, laskettelu, ulkomaan ja muuten vain viikonloppu reissuilla
  Negatiivisena voisi sanoa, että onhan tälläinen säkki vähän juntin näköinen. Mutta se on ihan miten tykkää... itse en halua hinata puolelta toiselle vaappuvaa ja kyljilleen kaatuvaa pakkausta loskassa ja mudassa. Lisäksi tässä on vain yksi iso säkki (ja se yksi läpän verkkotasku), minne kaikki tavara laitetaan. Vaatii siis järjestelmällisen pakkauksen vaikkapa kangaspusseihin, jotta saa haluamiaan tavaroita ulos.

  Rinkoista ja repuista minulla on kokemusta Haglöfs Tight Pro L, Haglöfs Victor 50, Savotta 906, Osprey Argon 70L laitoksista, kaksi viimeistä rinkkoja ja tuo Victor normi reppua järeämmällä kantolaitteella oleva 50L "rinkka". Savotta on klassinen putkirinkka, joten ei oikein sovi matkailuun. Ospreyssa on pirun hyvä kantolaite, paras mitä olen käyttänyt. Rinkka ei kuitenkaan muotonsa puolesta oikein sovi matkailuun (lentokone), sillä kantolaite on vyötäröltä suht jäykkä ja vie tilaa.

  Kannatta vilkaista Haglöfsin OXO malleja, huomioi, että ovat vuosien saatossa muuttuneet ja alennuksissa saattaa olla vanhempia malleja. Mitä näitä joskus katselin, niin nämä uudemmat ovat toimivuudeltaan huomattavasti parempia kuin vanhemmat. Ainakin tuossa videolla kantolaite näyttää siltä, että saisi suht kompaktiin tilaan ja reppuosassa näyttää olevan sopivasti taskuja, jotta tavaroita saa tarvittaessa pihalle purkamatta koko pakettia.
  [​IMG]
  Jos haluaa vain yhden laitoksen (rahan tai tilansäästön vuoksi) kaikkeen matkailuun, niin se on mielestäni tuollainen Northfacen Duffel tai sitten jotain OXOn suuntaista.
   
 4. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  Imo mietit lähtökohtaisesti aivan vääriä asioita. Sinne mennään elämään eikä keskittymään tällaisiin täysin triviaaleihin juttuihin.

  Kuitenkin, jos nyt kerron oman käsitykseni asiasta niin rinkat on teinireilaajille ja aikuiset kulkee matkalaukkujen kanssa. Ja, tietyissä paikoissa ei noita kyllä tarvitse itse edes kuljetella. Selkähän siinä vielä menee, huonompi juttu. Osta olkalaukku, johon laitat olennaiset. Ostat sitten lisää aina tarpeen tullen.
   
  Viimeksi muokattu: 09.03.2014
 5. Kiila

  Kiila Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.01.2001
  Viestejä:
  1 660
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juuri tähän itsekin viittasin sillä, että tuollainen Duffel säkki ja rinkkakin, ovat hiukka "juntteja" ja reilaus kamoja. Kyllä tuolla Nortikalla on Hiltoniinkin päässyt, eikä edes pihalle heitetty :) Itse laitan yleensä käytettävyyden näyttävyyden ja designin edelle, mutta myönnetään että ei rinkka kovin fiksulta puvun kanssa näyttäisi. Omilla reissuillani matkalaukku olisi ollut iso rasite, koska ei tule mitään seuramatkoja tiettyyn kellonaikaan oppaan kanssa saapuvine busseineen harrastettua, oma matkailu on melko liikuvaa sorttia.
   
  Viimeksi muokattu: 09.03.2014
 6. Dragon/

  Dragon/ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.01.2009
  Viestejä:
  1 329
  Saadut tykkäykset:
  15
  Jeh, itse ostin thaikkulasta lähes suurimman matkalaukun mitä löytyi. Tuonne mahtuu kahden matkalaisen vaatteet ja vaikkapa yksi pari räpylöitä. Etelässä poika kantaa laukut.
   
 7. Alex70

  Alex70 Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.08.2012
  Viestejä:
  200
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itsekin reissanut kuukausia ja taas kuukausiaa Aasiassa. Rinkka on ollut selässä lähes aina. Matkalaukku toimii mainiosti jos matkustaa vain yhteen/kahteen kohteeseen, mutta rinkka on ylivoimainen jos liikkuu vaikka pienille saarille. Nimittäin ei "Thaimaan poika" enää kovin helposti kanna laukkuja. Maa on muuttunut. Ison laukun kantaminen pään päällä veneestä rantaan ei naurata, varsinkin kun joissain paikoissa vene joutuu jättämään lähes vyötärön syvyiseen veteen ja siitä kahlata.
  Sitten vielä, mitä kahden viikon reissulla tekee isolla matkalaukulla? Itselläni on 60L rinkka jonne on mahtunut monen viikon kamat hyvinkin ja painoa on ollut noin 14kg. Liikaa vaatteita ei kannata ottaa koska Thaimaassa pesettäminen ei maksa juuri mitään. Kirjoja ei tarvi kun Kindle/padi hoitaa saman homman jne.
  Tosin jos tuliaisia haluaa tuoda niin ostaa sitten tavaraa ja viimeisinä päivinä halvan kabiinilaukun ja sinne tavarat, rinkka ruumaan.
  Rinkan kanssa ei ole myöskään tullut vinoja katseita missään, vaikka Thaimaan parhaissa hotelleissa ollut (Mandarin oriental ja The peninsula Bangkok), ja myös niissä kurjimmissa majoissa.
  Jos lennän ns valmismatkalla ja yhteen hotelliin on valinta tietysti Samsoniten iso matkalaukku, mutta tosiaan jos omatoimimatkalle ja liikkua pitää niin rinkka.
   
 8. JS83

  JS83 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.12.2006
  Viestejä:
  2 563
  Saadut tykkäykset:
  0
 9. 9874576348

  9874576348 Guest

  Osprey on rinkkojen Rolls-Royce. Hyvä valinta. Oma Osprey on noin vuoden mittaisen ajajakson ollut käytössä ulkomailla siitä lähtien kun kymmenen vuotta sitten sen ostin. On edelleen kuin uusi. Yhden sauman olen joutunut ompelein vahvistamaan.

  Sadesuojaa kannattaa käyttää. Jos minibusseissa reissaat niin sadesuoja kannattaa pistää päälle, sillä se suojaa rinkkaa niillä reissulla. Filippiineillä yksi poika oksenteli koko 5h matkan ajan ja minibussin lattia lainehti sitä itseään. Sadesuojan blokkas oksut hyvin ja ei tarttenu ku pestä se. Jesaria mukaan niin saa suojaan tulevat reiät paikattua + sataan muuhunkin asiaan.

  Malesiaan kun muutin niin kaikki tarvittava omaisuus oli rinkassa ja kulki mukana ympäri Aasiaa. Ospreyt ovat myös helppo ylipakata ja mukavia kantaa tuon ilmavan selkäosan ansiosta.
   
 10. Hattori Hanzo

  Hattori Hanzo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  28.02.2004
  Viestejä:
  1 140
  Saadut tykkäykset:
  4
  Itse olen suosinut reppua kaikilla matkoillani jo useamman vuoden ajan. (ne kerran oli matkalaukku kun olin pakettimatkalla). Itselläni on n. 35 litrainen reppu johon olen kaikki kamani saanut kyllä hyvin mahtumaan. Mahtuisi vieläkin paremmin mutta kun suomesta talvella lähtee ja talvella saapuu niin noita talvivaatteita joutuu raahaan mukana. Pisin reissu oli 5 viikkoo tuolla repulla. Kaverini tosin tykitti saman reissun alle 30 litraisella repulla.

  En tarvitse ylimääräistä tilaa koska en tuo tuliaisia ja olen oppinut karsimaan matkakamt lähes minimiin vaikka vieläkin kannan turhaa roinaa mukana. Reppu on kätevä myös siitä että se menee käsimatkatavarana niin ei tarvi odotella sitä lentokentällä tai pelätä että kamat päätyy hukkaan...
   
 11. Hippo

  Hippo Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  2 055
  Saadut tykkäykset:
  162
  Ennen lasta: Rinkka tai reppu. Erityisesti suosittelen sivusta avattaa rinkkaa/reppua. Ihan pirun paljon kätevämpi kuin pelkästään päältä avattava, jossa kamat ovat pian yhdessä mytyssä kun sieltä jotain yrittää kaivaa.

  Lapsen jälkeen: semikokoinen puolipehmeä matkalaukku renkailla. Menee yllättävän hyvin paikkaan kuin paikkaan omatoimireissuilla. Toki ihan extremepaikat jää väliin. Kannattaa pitää koko kohtuullisena ja neljällä pyörällä rullaava on mukavin.
   
 12. JS83

  JS83 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.12.2006
  Viestejä:
  2 563
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eilen saapui tuo tilaamani Osprey rinkka mutta sadesuojaa en löydä mistään?? Eikö se olisi pitänyt tulla mukana?
   
 13. Moti

  Moti Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.09.2001
  Viestejä:
  1 033
  Saadut tykkäykset:
  9
  Viimeksi kun meillä oli meno/paluu Langkawille voitiin jättää matkalaukut ekaan hotellin ja lähdettiin kiertelemään Malesiaa reppusysteemillä. Sitten kun palattiin takaisin niin käytiin hakemassa laukut ja mentiin toiseen hotelliin.
   
 14. Kimi

  Kimi Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.03.2002
  Viestejä:
  145
  Saadut tykkäykset:
  0
  Omasta Ospreyssä sadesuoja löytyy vetoketjullisesta taskusta repun pohjasta (ulkopuolelta).
   
 15. Kiila

  Kiila Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.01.2001
  Viestejä:
  1 660
  Saadut tykkäykset:
  0
  Lainaanpa tätä ketjua, vaikkei kysymys ihan otsikon alle menekään.

  Uskollinen Tight Pro L on tiensä päässä ja pitäisi katsoa sille korvaaja. Ajattelin samaa repua, mutta nykyinen Tight on melko market kamaa. Heikot vetoketjut, kankaat ja yleisilmeeltäänkin laaduttomampi, kuin vanhemmat Tightit. Hinta nousee ja laatu tippuu... saa jäädä kauppaan.

  Bongasin keskusteluista Deuterin Trans Alpine mallit, mutta niitä on melko niukasti näytillä Suomen kaupoissa. Onko jollain kokemusta näistä ja mahdollisesti vertailukohtaa noihin Haglöfsin Tighteihin? Trans Alpine näyttäisi olevan sopiva omaan käyttööni: kauppakassi, läppäri reppu, treeni reppu, reissu/matkailu reppu, haikkailu/retkeilu reppu, laskettelureppu eli ylipäänsä jämy reppu jokapäiväiseen ja kovempaankin käyttöön. Tight on hoitanut edellä mainitut, vaikkei todellakaan ole mikään speciaali varusteltu. Deutereissa näyttäisi olevan ominaisuuksia sopivasti, mutta painoa kyllä vähän reilusti. Mietityttää myös tuo järeämpi lantioremmi päivittäisessä käytössä.

  Trans Alpine 30 (109€)
  [​IMG]
  Trans Alpine PRO 28 (149€)
  [​IMG]
   
 16. Kiila

  Kiila Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.01.2001
  Viestejä:
  1 660
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jatkanpa tässä keskenäni höpöttelyä :)

  Tuli hankittua tuo Deuter Trans Alpine PRO 28. Ensin voisi mainita, että nuo kuvien värit eivät pidä paikkaansa. Kuvissa lähempänä oliivin vihreää oleva vihreä on luonnossa kirkkaan vihreä ja lähempänä neon vihreää. Ei kuitenkaan mikään häiritsevän räikeä kasari vihreä :) Kankaat näyttävät kuvissa suht ohuilta, mutta ovat luonnossa suht paksua ja jämerää kamaa, se on positiivinen juttu. Muutenkin materiaalien ja työnjäljen laatuvaikutelma on todella hyvä. Parempi kuin nykyisissä Haglöfsin Tight Pro malleissa.

  Parin päivän käytöllä tätä voi kyllä suositella, aiempaa Tight Pro L:a painavampi, mutta hoitanee samat asiat vähintäänkin yhtä hyvin. Kokoa tällä on Tight Pro L reppua enemmän, pituutta 5cm ja leveyttä 2cm enemmän. Eli kokona vastanneen Tight Pro XL mallia, minkä tilavuus on 30 litraa. Reppuun mahtuu paljon tavaraa ja se oli 12 kg painoisenakin pirun hyvä kantaa, eikä muutu useiden reppujen tapaan palloksi, jolloin selkämys on ikävän tuntuinen. Vaikka kantolaite onkin Tighteja jämerämpi, saa repun littanaksi vaikkapa matkalaukkuun. Tyhjänä repun saa kompressioilla kompaktiksi, eikä se jää roikkuvaksi ja lepattavaksi pussiksi. Reppua ei kyllä kannata taittaa, selkäosan tuet eivät varmaan palautuisi alkuperäiseen tilaansa.

  Heti kantolaitteen takana, ennen isoa pussia, on vetoketjulla avattava tila vesirakolle. Tässä tilassa on pari taskua ja se on koko selkämyksen kokoinen. Sinne holahti helposti isolla 15,6" näytöllä varustettu Lenovon W520, tekniikan voi näin erottaa eri taskuun vaikkapa kauppa tai treeni kamoista. Selkämys pysyi silti jämptisti muodossaan, eikä sillä ollut vaikutusta kannettavuuteen. Märät uimakamat sai myös mukavasti repun alaosaan yläosasta erotettuun taskuun. Edustassa oleva läppätasku sisältää useita lokeroita tavaroille, vaikutti kätevältä kun kamat eivät pyöri valtoimenaan yhdessä isossa pussissa.

  Irrotettava sadesuoja sijaitsee repun pohjassa olevassa taskussa. Taskuun pääsee helposti käsiksi repun ollessa selässä ja sinne mahtuu sadasuojan lisäksi tavaraa ainakin 0,5L muovisen taskumatin verran. Jos sadesuojan jättää pois, niin varmasti pari kolmekin taskumattia. Tuo voi olla kätevä paikka jollekin liikkeessä tarvittavalle tavaralle / eväille, tasku pitää tosin muistaa sulkea, muuten on kamat pitkin mantuja :) Jokapäiväisessä käytössä ei tule käytettyä lantioremmiä, onneksi se ei tunnu pahalta, vaikka sen jättää selän taakse.