Retro

Keskustelu osiossa 'Yleistä konsolipeleistä' , aloittajana savoc, 23.08.2006.

 1. Nestori

  Nestori Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.12.2003
  Viestejä:
  370
  Saadut tykkäykset:
  0
  taisi sittenkin olla juuri tämä laite. :thumbsup::king:
   
 2. savoc

  savoc The Alien Mindbender Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.02.2003
  Viestejä:
  973
  Saadut tykkäykset:
  9
  Aijai, juurikin poimittu kirpparilta PS1+3ohjainta+pari peliä 5€!. Tuolla hinnalla ei voinut jättää sinne.
   
 3. vanhakehno

  vanhakehno Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.03.2009
  Viestejä:
  71
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei se ollut kuvittelua, täytyy kuitenkin muistaa mitä aikakautta tuolloin elettiin: C64:lle oli saatavissa senaikaisilla kriteereillä hyvinkin toimivia hyötyohjelmia esimerkiksi taulukkolaskennan, kirjanpidon, tekstinkäsittelyn ja tietokantojen hoitamisesta aina WYSIWYG-tasoiseen graafiseen julkaisuun ja varhaisiin CAD-ohjelmiin saakka, ohjelmointikielissä löytyi kokeiltavaa ainakin Pascalin, Logon ja moninaisten laajennettujen Basicien edestä, ja graafinen käyttöliittymä GEOS lukuisine apuohjelmineen mahdollisti jopa jonkintasoisen moniajon sekä sovellusten välisen sisäisen sisällönliitettävyyden. On tietenkin eri asia moneenko perheeseen noita lähtökohtaisesti hankittiin, mutta kun PC-laitteisto ohjelmistoineen ja oheislaitteineen maksoi moninkertaisesti enemmän (puhumattakaan siitä millainen sotku komponenttien yhteensopivuusongelmissa tuolloin oli) moni noita myös käytti kunnes tilanne meni myöhemmin siihen että PC:n kehitys sekä etenkin Amigan ja Atari ST:n markkinoilletulo toi mukanaan monipuolisempia ohjelmia joihin kuusnelonen ei yksinkertaisesti pystynyt enää teknisen rajoittuneisuutensa takia vastaamaan.
   
 4. juhaa

  juhaa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.12.2000
  Viestejä:
  5 971
  Saadut tykkäykset:
  7
 5. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 867
  Saadut tykkäykset:
  743
  Käytetään tätä ketjua, kun sen verran lähellä retro on noita nykyisiä retrokonsoleita yms.

  Itse en noista ole ollut niin kiinnostunut vielä, koska nuorena en konsolipoika ollut ja kuuslankkukin oli jo aikanaan vähän vanha.

  Johtuu siitä, että meille tuli kotiin yksi ensimmäisistä Amiga 500 -koneista, mitä Suomeen aikanaan saatiin, joten Amiga on aina ollut se oma juttu. Sen rinnalla muiden kuuslankut olivat vähän ankeita.

  Joten nyt sitten, kun tästä tuli tieto niin pöksyt kastuivat https://retrogames.biz/thea500-mini
  Vielä, kun vain TAC-2 -ohjaimen saisi... Tuon mukana ilmeisesti tulee jokin padi, mikä ei ihan tietokoneiden juttu ole koskaan meikälle ollut. Padia olen tietokoneen kanssa käyttänyt vain NHL 95 -pelin kanssa PC:llä. Kun Graviksen padi tuli Gravis Ultrasoundin mukana. Hyvä pädi jääkiekkoon, mutta muuten ne ovat mielestäni konsoleiden kakkaa.

  Mutta noin yleisesti, niin olisi ihan kiva kuulla ihmisten kokemuksia, sekä positiivisia ja negatiivisia, noista retrolaitteista, joita on tullut viime vuosina myyntiin. Ovatko vastanneet odotuksia jne?
   
 6. savoc

  savoc The Alien Mindbender Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.02.2003
  Viestejä:
  973
  Saadut tykkäykset:
  9
  Bongasin tuon A500 minin myös. Pakkohankinta tuo on, vaikka aito Amiga on nurkissa ja se pelitää hyvin. Aikoinaan oli 64, wau miten hienot graffat ja musat siinä oli. Sitten taloon tuli Amiga, niin WAU. Tajunta räjähti, mitkä musiikit ja grafiikka. Vastaavaa wau efektiä ei sittemmin ole tullut pelien kehityksessä sittemmin. Nooh, paitsi DOOM (486/33mhz sx pyöritti hyvin).

  TAC-2 on kyllä tosi hyvä, mutta mielestäni parempi oli/on Competition Pro. Ebaystä tilasin remaken aidolle Amigalle ja ai että.
   
 7. Kristian

  Kristian Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.10.2002
  Viestejä:
  2 555
  Saadut tykkäykset:
  51
  Minullakin on tuossa työpöydän vieressä A1200, mutta kovin harvoin jos koskaan sitä ehdin käynnistellä - itse asiassa kuvaa ei edes saisi näkymään juuri ostamassani uudessa monitorissa ilman suht. kallista lisäosaa. Niinpä olenkin katsellut josko nämä uusretrovehkeet voisivat aidon Amigan korvata. Tosin odotan toimivalla näppiksellä varusteltua versiota, koska suurin osa peleistä sellaista kuitenkin vaatii (ellei sitten löydy jotain välikappaletta, jonka avulla pc-näppiksen voisi helposti napsauttaa Amigan puolelle aina tarvittaessa...

  TAC-2 löytyy ja se oli ohjainten aatelia! Competition Prossa en pitänyt sen tikun juuressa olevasta kohotetusta muovitasosta. Tasainen pohja tuntui paremmalta kämmensyrjää vasten.
   
 8. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 867
  Saadut tykkäykset:
  743
  Tuo on kyllä hyvä ilotikku myös. Itsellä ei koskaan tuota ollut, mutta kaverilta kyllä löytyi.
  Onko tuo remake ollut hyvä? Ilmeisesti? Kun joistakin tikuista nuo remaket ovat olleet ihan roskaa, niin on usko mennyt. Jos tuo tikku toimii, niin melkein voisi 500 minin kaveriksi hankkia, jos vain on yhteensopiva.

  Itsellä on myös tallessa vielä vanha 500:nen ja myös 1200:nen, mutta varmaan 15 vuotta on aikaa siitä, kun viimeksi olen niitä kokeillut. Joten ei kyllä ole mitään hajua toimivatko enää. :)

  Vähän sama jatkumo omalla kohdalla on koneissa ollut. Paitsi, että tuo Amiga tuli meille taloon jo niin aikaisin isoveljen hankkimana, että pelailin sillä, kun muut osti vielä monta vuotta kuuslankkuja. Oli meillä myös MSX, joka oli ihan hauska vekotin sekin. Moduulipelit olivat mukavan nopeita käynnistää verrattuna kuusnepan latausaikoihin (vaikka olisi turbo ollutkin) ja myös MSX:n grafiikat olivat enemmän omaan silmään.

  Mutta toki se Amiga oli Amiga.

  486/33 oli myös täällä, johon tilasin uuden 40 Mhz:n kideoskillaattorin. Huikeaa menoa! :D

  Noh, mutta takaisin tuohon Amiga miniin. Vasta 12 peliä julkistettu ja laitettakin saanee vielä jonkin aikaa odotella. Toivottavasti tuohon 25 pelin perussettiin saavat mahdollisimman hyvät pelit ja ilmeisesti tuolla voi helposti pelailla muitakin Amigan pelejä, joten ihan hyvältä kuulostaa. North & South -matsit kaverin kanssa on kyllä parasta moninpeliä ikinä. :D
   
 9. savoc

  savoc The Alien Mindbender Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.02.2003
  Viestejä:
  973
  Saadut tykkäykset:
  9
  Competiotion Pro remake on ollut tosi hyvä. Tosin kuolo korjaa etenkin Rick Dangerous 2 turhan tiuhaan tahtiin, johon ohjaimella ei ole osuutta.

  A500 miniin voi ladata pelejä ja ilmeisesti tukee AGA pelejä myös.
   
  nepa tykkää tästä.
 10. 3JJ

  3JJ Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  1 425
  Saadut tykkäykset:
  207
  Meillä pelattiin varsin pitkään C64:lla. Kaverilla oli Amiga 500 ja voi sitä hienoutta. Varsinkin joku SimCity, jossa kuusnelosella puuttui rautatiet, poliisi/paloasemat, jne...

  Ainoa konsolikokemus oli kun videovuokraamosta vuokrattiin Nintendo (NES) ja joku Zelda ja optisella pyssyllä ammuskelupeli. Pelit oli konsoleille aika paljon surkeampia kuin kuusneloselle amigasta nyt puhumattakaan.

  Ainoa retrotuotos mitä on uustuotannosta jäänyt käteen, on SNES mini, siinä kaksi hyvää ohjainta ja modattavissa muillekin peleille kuin mukana tuleville. Konsolilla se jotenkin menee, niillä vaan pelattiin.

  Mutta joku C64mini tai vastaava rajatulla pelivalikoimalla josta muutama selkeä klassikko puuttuu, niitä en oikein ymmärrä, varsinkin kun toimivia oikeitakin kuusnelosia saa ihan kohtuuhintaan. Toki näytön kanssa joutuu hieman etsiskelemään. Mutta aidossa on paljon enemmän sitä jotain.

  Tuo 80-luvun lopun Commodore 64 on edelleen toimintakunnossa. TAC-2 löytyy sekin, kun Competition Pro:sta tuli jo silloin tunnit täyteen. Samoin levyasema, se vanha kenkälaatikon kokoinen. Ainoastaan virtalähde piti uusia, kun se alkuperäinen on valettu täyteen epoksia ja siten ei ole korjattavissa. Näyttönä on Dellin 3/4 kuvasuhteen 21" LCD monitori jossa s-video sisääntulo. Tosi hyvä näyttölaite retrovehkeille. Lisäksi hommasin siihen sarjaväylään menevän muistikortinlukijan joka emuloi levyasemaa, ei tarvitse olla niin huolissaan levyjen kunnosta. Sinänsä ennakoitavissa että lähes kaikki ns. merkittömät halpislevyt on lukukelvottomia, mutta lähes kaikki merkkilevykkeet toimii edelleen.
   
  TheRealThing ja nepa tykkäävät tästä.
 11. savoc

  savoc The Alien Mindbender Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.02.2003
  Viestejä:
  973
  Saadut tykkäykset:
  9
  Ei uusvehkeet korvaa alkuperäisiä. Toivottavasti uusretro Amigaa saavat edes säädyllisen näppäimistön.

  Competition Pro kohotetta mollukkaa en ole edes huomannut, ennen kuin nyt mainitsit. Pikkulasten käsiin ei liene sovi?
   
 12. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 451
  Saadut tykkäykset:
  632
  Täällä on fiilistelykäyttöön ostettu NES ja SNES Classic sekä Megadrive. Minusta ne ajaa asiansa, varsinkin kun ei ole raskasta henkilökohtaista suhdetta alkuperäisiin. Eli ei niinkään ole koskaan konsolit iskeneet (vaikka sittemmin esim. PS2 ja PS3 onkin taloon tulleet - nekin alkaa olemaan jo vintagea ;)) Eli enemmän kotimikro-PC-linjalla tullut itsekin mentyä. Emulointi on kyllä kiinnostanut pitkään jo ennen näitä tuotteistettuja retrolaitteitakin, erityisesti Mame (ehkä joskus vielä Arcade Cabinettikin tulee rakenneltua).

  Täyskokoinen retro-C64 kiinnostaa (todennäköiseksi hankinnaksi astikin) ja miksei -Amigakin, vaikka jostain kätköjen uumenista löytyykin vielä alkuperäinen A500. Mutta kun siitä pölyjä jo varmaan 20 vuotta sitten puhalteli pois ja vähän testaili, niin aika lyhyet annokset riitti, eikä tarvetta palata ole ollut. Eli emuloitukin retrolaite varmasti riittäisi oikein hyvin. Toki onhan alkuperäisten laitteiden kanssa värkkäillessä aina oma fiiliksensä. Pelien puolesta itselleni kyllä C64 oli merkittävämpi laite kuin Amiga, joka aika nopeasti jäi PC:n jalkoihin kuitenkin. PC:itä löytyykin sitten 486 DX 33 MHz alkaen..

  Oma (atari-)joystick-suosikkini on Prof Competition https://www.msx.org/wiki/Suzo_Prof_Competition_9000

  Competition Prota on parikin retromallia tullut ostettua, mutta se ei vain ole (eikä ollut aikoinaankaan) sama tuntumaltaan. Pitkälti varmasti tottumiskysymyksiä, itselleni ei esim. TAC-2 passaa lainkaan. Toisaalta kuitenkin samalla ymmärrän, miksi siitä moni pitää.
   
  nepa tykkää tästä.
 13. Mikkeli13

  Mikkeli13 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  16.06.2008
  Viestejä:
  573
  Saadut tykkäykset:
  86
  Tässä artikkelissa kolme ekaa peliohjainta niin kovin tuttuja, eli Quickshot II Turbo, TAC-2 ja Advanced Gravis. Näitä ennen ja näiden jälkeen ollut ohjaimia, mutta kyllä noihin kolmeen taisi suurimmat pelitunnit kertyä.

  Eka pelikone oli Atarin 2600 (tai jokin näistä varhaisista Atareista kuitenkin, muisti alkaa pätkiä) ja matkan varrella oli Spectravideo SV-328, Amstrad CPC 464 (hirveällä viher/musta monitorilla), Amiga 500, Playstation, eka PC taisi olla 486/sx25 (tähän vaihdoin dx4/100MHz palikan jossakin vaiheessa), PS3 pölyttyy nytkin hyllyssä ja pöytäkoneita on tullut useampikin kasattua ja nurkissa pyörii myös PSP ja kasa läppäreitä yms.

  Tuo A500 mini kuulostaa hauskalta ja jo julkaistut pelit aikalailla tuttuja ja jopa hyviäkin.
   
  nepa tykkää tästä.
 14. Kristian

  Kristian Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.10.2002
  Viestejä:
  2 555
  Saadut tykkäykset:
  51
  No, käteni eivät koskaan olleet erityisen pienet. Kyse taisi olla ennemminkin siitä otteesta, millä tikusta pidin kiinni (kämmensyrjä alustaa vasten ja nuppi peukalon ja etusormen välissä). Monta tuntia kestävissä sessioissa alkoi tuntua ne "portaat" kämmensyrjää vasten.
   
 15. savoc

  savoc The Alien Mindbender Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.02.2003
  Viestejä:
  973
  Saadut tykkäykset:
  9
  Doom pyörii hyvin Amiga 500:lla
   
  TheRealThing ja nepa tykkäävät tästä.
 16. Hippo

  Hippo Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  2 025
  Saadut tykkäykset:
  144
  Mehän ollaan hiihdetty lähes samaa latua, SV328-CPC464-A500-PC. Minulla oli vaan Amstrad CPC 464:n jälkeen vielä 664, jonka 3" korput maksoi maltaita. Noilla kasibittisillä tuli koodailtua paljon basicilla, mutta A500 myötä meni enemmän pelailuksi ja graffan vääntämiseksi.

  Retro A500 kiinnostaisi lähinnä Kick Off 2 takia. Mutta luulenpa etten jaksaisi tuota viittä minuuttia pitempään, joten paras jättää hankkimatta.
   
  nepa tykkää tästä.
 17. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 451
  Saadut tykkäykset:
  632
  MSX oli muuten kiinnostava ekosysteemi (tätä sanaa ei vielä silloin käytetty, mutta käytän nyt kun se kuvaa hyvin asiaa), mutta jäi vähän liian pienelle huomiolle "tasavallan tietokoneen" jalkoihin. Mutta laitteet olivat itse asiassa hyvin mielenkiintoisia. Mm. Spectravideo SVI-738 X'Press, jossa oli aika huikeasti (siihen maailmanaikaan) sisäänrakennettu korppuasema, hyvät nuolinäppäimet ja jopa kantokahva. Hieno laite ja Konami julkaisi hienoja pelejä MSX:lle. Kaverilla oli X'Press ja oikeastaan vasta myöhemmin olen ymmärtänyt laitteen hienouden.

  Mutta itselleni ehkä se käänteentekevin kotimikrohistoriallinen hetki oli lopulta PC:n nousu (myös) pelikoneiksi, kun VGA-grafiikat huikealla 256 värin paletillaan alkoivat jyrätä. Mukava lukea, että tuossa Amiga 500 Minissä on AGA-grafiikat mukana. Sillä Amiga 500 oli lopulta nykyihmisen silmin aika rajoittunut siltä osin, vaikka aivan kunkku silloin muutaman vuoden Amiga 1000:sta alkaen. Amiga 1000, 3000 ja 4000 olisivat olleet mielenkiintoisia keräilymielessä, jos olisi ollut hereillä vielä silloin kun se oli järkevä ajatus, nyt tai oikeastaan jo aikaa sitten hinnat lienee kivunneet liian korkeiksi.
   
 18. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 451
  Saadut tykkäykset:
  632
  Tietyllä tapaa vakuuttavaa, kun tietää rajoitteet, joiden puitteissa saatu aikaiseksi, mutta toisaalta vähän sama kuin sanoisi että "Atmos toimii hyvin soundbarilla". ;)
   
 19. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 867
  Saadut tykkäykset:
  743
  Amiga oli itselle pitkään SE kone, mutta kyllä vain PC VGA-grafiikalla oli aika hienoa ja siihen junaan tuli lähdettyä aika nopeasti.
  Amiga oli teknisesti kehittyneempi apuprosessoreineen yms. mutta kyllä se vain pc:n prosessoriteho ja vga-grafiikat olivat melko hulppeat.
  286:llakin tuli aikanaan pelailtua lähinnä Sierran seikkailuja, mutta ne olivat vielä ulkonäöllisesti Amigaa perässä ja äänet ihania piipperiääniä. Adlibbia ei ollut. 386+VGA oli jo kova yhdistelmä ja kun Sound Blaster/GUS -äänet oli, niin ei niidenkään tarvinnut Amigan rinnalla hävetä. Ja 486 veti sitten viimeistään tehollaan kovan eron kaikkiin muihin.

  Oli lähinnä säälittävää, kun Amiga yritti roikkua perässä sillä, että pc-peleistä tehtiin Amiga versioita, jotka eivät toimineet kunnolla. Yli 10 levykkeen vaihtorumbaa, vaikka lisälevyasema olisi ollutkin, ei jaksanut eikä 3d-grafiikan huomattavaa yksinkertaistamista, koska prosessoriteho ei riittänyt. Ja huonoja käännöksiä muutenkin riitti. Pelejä käännettiin pc:ltä Amigalle siten, että ei osattu hyödyntää Amigan apuprosessoreita, joten pelit (jopa sprite-pelit, jotka perinteisesti olivat Amigan alaa) olivat hitaita. Ja myös rumia, kun 256 värisiä grafiikoita ei kunnolla muokattu Amigan 32 väriin (teoriassa 64 väriin), vaan vain konvertoitiin jollain apuohjelmalla ilman käsityötä.

  Mielestäni tuo Doom-video yllä on hyvä esimerkki siitä, miten Amigallakin voidaan tehdä jopa 386 pc:n tasoisia pelejä, kun vain ymmärretään, miten tehdä ja käytetään vähän kiertoteitä ja kikkailuja. Demoskene on hyvin osoittanut sen, että sillä ei ole väliä pyöriikö alla monimutkaiset algoritmit ja 3d-varjostukset, vaan se on tärkeää, mitä näytöllä on. Toki doom oli pc:lläkin hyvin yksinkertainen 2,5d-peli, mutta silti vaati aika hyvää 486-konetta, jotta sai sulavasti pelattua koko näytöllä.

  Amiga 1200 oli teoriassa hyvä, mutta käytännössä ei niinkään. Pc veti helposti kaulaa, kun joka vuosi tuli uusia prosessoreita, jotka olivat huomattavasti tehokkaampia kuin vanhat ja helpommillaan riitti, että kotona vain vaihtoi prosessorin uuteen. Amigassa taas piti odottaa kokonaan uutta konetta, mikä on kehitysnäkökulmastakin kallista ja hankalaa ja asiakkaat eivät jaksa odottaa.

  Silti Amiga on itselle se kone, josta on parhaimmat muistot. Paljon uskomattoman hyviä pelejä ja kun tuli vielä Action Replay mk iii hankittua, niin sai loppumattomat elämät peleihin ja kaikkea muuta haustaa. Oli kyllä hieno laite ja samanlainen olisi mahtava saada pc:lle. En tiedä onko tuollaisia olemassa laitteena tai softana.

  PC tulee sitten hyvänä kakkosena koneena, jolla tuli ohjelmointi aloitettua.

  Mutta, jos pitää näin retromielessä ajatella, että minkä koneen pelejä haluaisin pelata, niin kahta sanaa ei ole siitä, että se on Amiga. Amigan kulta-aikana pelit olivat, jopa nykymittapuulla, hyvän näköisiä, sarjakuvamaisia grafiikaltaan ja äänetkin hyvät. Jos vertaa sen ajan cga/ega pc-pelehin, niin eihän ne ole mitään Amigan rinnalla. Oikeastaan vasta 90-luvun vaihteen jälkeen alkaa pc:n ja vga:n nousu ja Amiga 500:n valmistus loppui myös samaan aikaan.

  PC: vanhoja pelejä saa nykyään remakeina pc:lle ja pääsee pelaamaan myös emulaattoreilla ihan alkuperäisiä ja täytyy sanoa, että harvassa on ne pelit, jotka ovat iskeneet. Varsinkin 3d-pelit ovat aika kauheita rautalankahässäköitä. :)
   
  Hippo ja TheRealThing tykkäävät tästä.